Yaşamın mezunu yoktur, olsaydı ötelerde sorgu olur muydu?
Printable View
Yaşamın mezunu yoktur, olsaydı ötelerde sorgu olur muydu?
Temiz yaşamak lazım.
Bir kitapta geçer, bir nehir kenarında ömrü bir gün olan kelebekler yaşarmış.
Şimdi öğlen ölen kelebek için, "Ey kelebek ölüm sana hiç yakışmadı, erken gittin." diyebilir miyiz?
Gece ölen kelebek için, "Uzun yaşadı, kimseye muhtaç olmadan ayakta öldü." diyebilir miyiz?
Bizim ömrümüzün o kelebeklerin ömründen ne farkı var?
Onun için kimseye haksızlık etmeden gidelim. Ramazan günü duam bu olsun.
Neden bunları yazıyorum. Kardeşim, vefat eden kardeşimin mezarı başından bir fotoğraf atmış.
Kardeşim benden altı yaş küçüktü. Berberdi. Beş yıl önce beyin tümöründen vefat etti.
Bir mezara baktığınızda ölümün nasihatlerini duyuyorsunuz.
Kimseye bir zarar ziyanımız dokunmadan geçip gidelim şu dünyadan.
Tarihi bir mezarlığa gitmiştim, doğum-ölüm tarihleri genelde şöyleydi: 1886-1936, 1895-1943, 1873-1920...
Yani ortalama 50-60-70 yıl ömürler.
Mezar taşında şöyle yazan yok: 1125-2800
Hoş 2800 yılına kadar yaşasak 2800. yıl biri gelip dese "Hayat nasıl geçti?", "Göz açıp yummuş gibi." deriz.
Bir anne baba olarak en önemli yükümlülüğümüz eşimiz, varsa çocuklarımız.
- Ya hocam sen de borsa platformunda gelmişsin ölümden filan bahsediyorsun?
- Kazanamıyoruz borsada, yok, ne yapsak olmuyor, kazanamıyoruz!..
- Kazanamıyorsan borsayı bırakacaksın hocam, kafa ütülemeyeceksin burada!
- !!!
- Başınız sağ olsun hocam, Allah kardeşinize rahmet eylesin...
- Sağ olun, dostlar sağ olsun...
- Hocam siz yukarıdaki arkadaşa takılmayın, onun kendisinin de borsada kazandığı yok. Geçen bir tahta söyledi, tahta 28 taban yedi 29'uncu da BİST'ten çıkarıldı.
- Basarım engeli gider hocam, sağ olun.
Geçen aylardan beri süren satıştan sonra BİST 100 olması gereken noktadan yüzde otuz kadar aşağıda, BİST 100'ün 1800'lerde olması gerekirdi.
BİST'te hızla toparlanma mümkün.
Paramıza sahip çıkalım, bundan sonra daha dikkatli oynayalım.
"Vadem uzun, yarı param cebimde."yi bırakmayalım.
Benim külüstürün bakımı, muayenesi, sigortası geldi çattı.
96 Opel Vectra. 2012'de 13 bin liraya almıştım, şimdi bir buçuk trilyon(!)
Bugün biri yanaştı aracın yanına. Araç temizmiş, dedi.
Dedim, motor kaputunun altında 135 beygir yatıyor. Drank açtım motor kaputunu. Muhteşem bir makine, dedim.
Araba belgeselleri izlerim. Oradaki hareketler hep böyle. Öyle güzel yapıyorlar ki belgeseli insan dalıp gidiyor.
Eskiden atlara kıymet verilirmiş. Şiirlerde geçer: "Arap atlar yakın eder ırağı/ Yüce dağdan aşan yollar bizimdir"
Affedersiniz eşek de olsa kapınızın önünde bulunmalı.
- Abi, at deyince affedersiniz demiyoruz da eşek deyince niye diyoruz?
- ?
Eşimin doğum sancısı tutmuştu, arabam yoktu, arabası olan bir arkadaşı aramıştım. Arkadaş ben daha telefonu kapatmadan kapının önündeydi...
Aradan yıllar geçti. Şimdi o arkadaşı sokakta görsem hazır ol vaziyetine geçerim, beni yumruklasa ona elim kalkmaz.
Para budur. Ben paradan başka bir şey anlamıyorum arkadaşlar.
Arkadaşın arabası 74 model Renault'tu.
MSCI; Dow Jones'le yaklaşık başa baş olması gerekirken çok aşağıda. MSCI 33-34.00 olmalıydı, 23.78 şu an.
BİST'te yükseliş için teknik müsait benim penceremden. EKGYO bugün öncü olarak yükseliş sinyali verdi.
Küçük yatırımcı ya da bir amatör olarak temkini elden bırakmamalıyız.
Trafik lambaları gibi yanmalı temkin, sadece borsada değil hayatımızın her kavşağında.