Altı ay önce ,Kasım 2020 tarihinde dolar 8,40 ları gördüğünde gram altın 540 görmüştü. doların artışına istinaden gram altın kaplumbağa yürüyüşünde, altın yerinde sayıyor.
Printable View
Altı ay önce ,Kasım 2020 tarihinde dolar 8,40 ları gördüğünde gram altın 540 görmüştü. doların artışına istinaden gram altın kaplumbağa yürüyüşünde, altın yerinde sayıyor.
J.Rickards 1974den sonra IMF ve ekonomi okulları Altın tukakadır eğitimi vermeye başladı demişti.. Ege Cansen de o okullardan eğitimini almış bugün yine altın para felakettir, altın zararlıdır, altın kimin ne işine yarar, altına yalnızca insanların inancı değer veriyor diye bas bas bağırıyordu.. Ege bey kardeşim, Altın durduk yerde değil insanları tarih boyu enflasyondan koruduğu için o inancı yarattı.. Yarın herkes artık altına değil kağıt paraya inanacak, kağıt parada enflasyon yaratılmayacak diye dünyada toplumsal bir sözleşmeye imza atılsa sence o sözleşmeye kaç yüzyıl uyulabilir!
Altın para zamanla gümüş paraya evrildi. (doğada daha bol olduğu için) Daha sonra gümüşün para içindeki oranını azalttılar. Baktılar o da olmuyor, altın karşılığı kağıt para basalım dediler. Orada da işler rayından çıktı, parayı altın karşılığı basmalayalım dediler. Şimdi bunun da sonu geldi, herkes kendi parasını bassın kim ne b*k yiyorsa yesin diyorlar. (kripto)
Şu an hala piyasada bulunan madeni paralara bakın. (bunlar o eski altın /gümüş paraların bugünkü versiyonları) İçeriklerini bilmiyorum ama öyle adi dandik bir görüntüleri var ki utanmasalar plastikten yapacaklar.
Hala madeni para üretiliyor olmasının sebebini de bilmiyorum doğrusu.
Altın merkezli bir sistemin piyasalar için felaket olacağı yanlış değil. Öbür yandan dünya nüfusunun 7-8 milyar olması da doğru değil. Bir yerden patlayacak ama du bakalım.
O yedi sekiz milyar on onbeş yıl içinde salgındı,ekonomik buhrandı,azalan çocuk yapma isteği,her yerde hazırlanan değişik odaklardaki savaşlardı bir bakmışsınız dört beş milyara düşüvermiş.E o nufüs düzeyinde artan yapay zeka ile parasal sistemin genişleyerek halka gaz verebilmesi işlevi gereksiz kılınırsa bir bakmışsınız altına dayalı bir dijital para sistemi mantıklı oluvermiş.Yazdığım senaryo için on onbeş yıl dedim ama film çok daha hızlı da oynatılabilir.Geçmişin paradıgmaları ile geleceği düşünmeyin,geçmiş ezberler o ezberleri doğuran nedenler ortadan kalkarsa ortadan kalkıverir.Sınırlı paranın insanlar için sınırlı bir motivasyon olması nedeniyle gelişimin önünde olması falan bence geçmişin argumanları.Az nüfus,yapay zeka ,otomatlaşan iş dünyasında altına dayalı bir dijital para baya baya iyi bir fikir olabilir.
Ege cansen sistemin adamıdır,tam bir kapitalisttir,benim gördüğüm her zaman patronların yanında bir adam.Altına dayalı sınırlı bir para sisteminin felaket olacağı düşüncesi para baronlarının bilinçli yaydığı bir saçmalık.Neden öyle olsun ki.Bu parasal genişlemenin geldiği noktayı düşünürsek bence asıl sınırsız para sistemi felaket bir şey.Hepimizin dertlerinin temelindeki enflasyon olgusunun temelinde bu sistem yatıyor.
Sistem altın bazlı olursa altının fiyatı (en az) $20bin dolara çıkar. Bu da canhıraş gizledikleri enflasyonu ortaya çıkarır. Belki de hiperenflasyona neden olur. Altını olmayan tuvalet kağıdı bile alamaz hale gelir.
Hoş, zaten o yönde ilerliyoruz. O da başka mesele.
Jim Rickards çokca söyler bu lafı:
"Gerçekllik her zaman kazanır. Hemen olmasa bile zaman içinde."
Şu salgının başından bu yana 17 ay geçti.Tüm dünyada olan değişimlere,değişen iş yapış şekillerine,finansal olaylara bakarsanız yavaş çekim bir deprem yaşanıyor,kimse anlamıyor ama eski dünya artık geri dönülemeyecek şekilde ortadan kalktı ve kalkacak.Yeni dünyada tamamen yeni şeyler olacak ,bunlar eski düşünce kalıplarımızla öngörülemez.En çok öngörülemez alanlardan biri finans.Borsalara bakın,emlak fiyatlarına bakın,coinlere bakın,altına gümüşe diğer emtia fiyatlarına bakın,her şey ama her şey sisler altında.Kimse tam olarak anlıyamıyor olanları.
Evet de artık insanlar bir anda trilyonlarca dolar olarak yapılan parasal genişlemenin sebep olduğu enflasyonun tokadını yemez.Çok acı çekilir ama sağlıklı bir sistem olur.Gerçi benim öngörülerimde bu altına dayalı sistemin de bu satanistlerin tamamen yönettiği bir şekilde olacağı için çok vatandaş hayrına olmayacağı şekilde ama en azından daha mantıklı geliyor.Aslında sonuç öyle de kölelik böyle de ,biz olmasak çocuklarımız en geç torunlarımız bu satanistlerin elinde köle olacak.Maalesef o konuda çok umudum yok.Sistemi çökertecekler yeni sistemi gene onlar kuracak bu sefer tamamen haklarımız elimizden alınmış olacak.,
Gavurların videolarını seyrediyorum,yok altın gümüş sikke al,tarım arazisi al ,kendi yiyeceğini kendin üret,suyunu elektriğini kendin sağla falan.Bence saçmalık,o çaplı karanlık bir dünyada bunlar da işe yaramaz ki,sonuçta bir sistem olacak insanlar sistemsiz yaşayamaz,o sistem de maalesef 1984 tarzı bir şey olacak.Google da eski bir filmi var isteyenler için kitabı okumadıysanız (çok başarılı bir produksiyon) filmi çekilmiş.Kaç yıl önceden adamlar nasıl bir dünya tahayyül ettiklerini yazmışlar,filmini çekmişler,bunlarla nasıl başedilecek.Şimdiki aptallaştırılmış nesil bunların elinde tamamen oyuncak olur.
Valla bizim kazancımızdan ne olacak,hadi biz yırtalım,adamlar bir nesil sonra nakitsiz toplum diyor,eviniz arabanız olmayacak sistem zaten size bunları verecek ayağına kişisel mülkiyeti bitireceğiz diyorlar ki bu adamlar dediler mi yaparlar.Bizim üç beş yıllık finansal zaferimiz ne işe yarayacak ki ,bu işlerin sonu tatsız.
Ha bir de hiç tarzım olmadığı halde fiziki gümüş işine sırf redditçilere destek olsun diye düzenli alımlarla devam ediyorum.Yanlış anlaşılmasın altın gümüş çok severim de hiç fiziki almazdım,redditçilerden beri düzenli alıyorum.
FED: RİSK İŞTAHI DÜŞERSE VARLIK FİYATLARI KIRILGAN HALE GELEBİLİR..
Ehhh tabi o zaman US bonoların faizlerinin yükselmemesi ve aynı zamanda doların güçlenmemesi gerekiyor..:)
10 yıllıkların faizinin ve doların güçlenmesinin olağanüstü durumlar haricinde pek mümkünatı yok..bu olağanüstü durumalara gidiş olduğunda ise FED ve saz arkadaşlarının devreye girmesi çok normal gözüküyor..
Yani ara sıra piyasalar yoklama çekecek olsada, buralardan altına gelecek ciddi bir tehdit görmüyorum ben..
YTD..
https://i.resimyukle.xyz/UW9JHM.png
Mr. Copper pek yalan söylemez derler..
US 10 yıllıklar ise yalan söylüyor; 1,57..FED ve saz arkadaşları yalan söyletiyor kanımca..:)
Enflasyon'da ENAG'a Ücretler'de TÜİK'e bakacağız dedik, TÜİKçiler buna kızmış ormanda ENAGcıları arıyorlarmış bulunca eşek sudan gelinceye kadar hesab soracaklarmış!
Alıntı:
Nüfusuna oranla en fazla aşılama yapılan iller;
.........Bu şehirlerin ardından en az bir doz aşı yapılanların oranının yüzde 25'ten fazla olduğu iller sırasıyla Tunceli, Kırklareli, Giresun, Kastamonu ve Amasya olarak kayıtlara geçti. https://www.aa.com.tr/tr/koronavirus...apildi/2232232
Halktv'yi elegeçiren PKK/hdp'liler AA'nın haberinden 'Tunceli'yi özenle silip yerine 'Dersim' Yazmış.. "Bu derece ağır krizde bile iktidarın oyu neden düşmüyor bizimki neden artmıyor!" diye suçu halkda ararlar, suç ve suçlular ortada işte..Alıntı:
Nüfusuna oranla en fazla aşılama yapılan iller;
.........Bu şehirlerin ardından en az bir doz aşı yapılanların oranının yüzde 25'ten fazla olduğu iller sırasıyla Dersim, Kırklareli, Giresun, Kastamonu ve Amasya olarak kayıtlara geçti. https://halktv.com.tr/gundem/nufusa-...i-oldu-457131h
Trilyon dolarlar ya bir gecede krizle eriyecek yada enflasyonla kontrollü/kontrolsüz bir şekilde eriyecek..ikinci seçenek daha makul gözüküyor..:)
Tez antitez sentez.Tez ve antitezi siz belirlerseniz sentez i de siz belirlemiş olursunuz.Ne iktidarı ne muhalefeti bize bırakmazlar ikisini de kendileri yönlendirirler ki ipin ucu kaçmasın.Bize düşen de gelenin meşrebine göre bazen sevinmek bazen üzülmek.Aslında hep aynı insanlar iktidardadır ama anlayana.O yüzden ben siyasete zerrece güvenmiyorum,aile yapımız formatımız icabı akp itici geliyor,bir de akçeli işlerde iyice cıvıttılar o açıdan gitsinler istiyorum da neticede çok mu umutluyum,valla hiç de umutlanacak bir şey görmüyorum.
Cenk koray ın bir tv programı vardı,pazarları yayınlanırdı,arada seyircilerle ufak oyunlar oynardı.Bir pazar iki genç var mı yarışacak dedi.İki gönüllü çıktı ,cenk koray sandalyelere oturacaksınız gözlerinizi bağlıyacağız ağzınıza da uzun tahta kaşıklar vereceğiz bu kaşıklarla birbirinizin kafasına vurmaya çalışacaksınız kim daha çok vurursa o kazanır.Gençler oturdu gözler bağlandı ağızlara tahta kaşıklar verildi,bir yardımcısı cenk koraya koşa koşa bir kepçe getirdi.Gençler debeleniyor karşıya tahta kaşıkla vurayım diye,cenk koray bir onun kafaya vuruyor bir diğerinin,kafaya darbeyi yiyen karşıdaki vurdu sanıyor daha bir debeleniyor gayretleniyor karşısındakinin canını acıtayım ben de vurayım diye,tahta kaşıklarla tek isabet yok tüm dayağı cenk koray attı.Sonra gözler açıldı cenk koray birini galip ilan etti millet hem alkışlıyor hem de gülmekten yere yatıyor.Birileri de biz birbirimize düşman oldukça yerlere yatıyor da ne yapacaksın.
Gundlach, Amerika'nın "Finanse Edilmeyen Yükümlülüklerinin" Ulusal Borçlarının 5 Katından Fazla , 163 Trilyon Dolar Olduğu Konusunda Uyarıyor
DoubleLine'dan Jeffrey Gundlach geçen ay Fed'in blöfünü aradı ve bir röportaj sırasında yatırımcılara merkez bankasının enflasyonun "geçici" etkisinin yalnızca "tahmin" ettiğinden şüphelendiğini söyledi.
O zamandan beri, artan sayıda yatırımcı Gundlach ile aynı fikirde olurken , ABD ekonomisinde enflasyonist baskıların arttığına dair daha fazla işaret aldık .
.
.
Gundlach, tüm yerel, eyalet ve federal borçlar birleştirildiğinde ABD vatandaşlarını tehlikeye atan ,163 trilyon dolar finanse edilmemiş borç var. Bu 28 trilyon dolarlık ulusal borcun 5 katından fazla.
.
Bu kesintisiz teşvik programlarının finanse edilmesinde bir gereklilik olarak yeniden büyüdüğünü ve dolayısıyla ABD hükümetinin şu anda 28 trilyon doların üzerinde borcu olduğunu görebiliyoruz. ABD hükümeti, federal eyalet ve yerel düzeyde bir araya getirdiğinizde, 163 trilyon dolarlık fonsuz pasiflere sahiptir, bu fonsuz pasif miktarı mevcut toplam ekonomik çıktımızın% 775'idir, "
Gundlach, bunu ödemek istiyorsak, 77 buçuk yıl boyunca ekonomimizin% 10'unu koymak ve negatif ekonomik büyümeye sahip olmak zorunda kalacağını gözlemledi. Diğer bir deyişle, ABD’nin borcunu ödeyebilmesinin mümkün bir yolu yok. Bunun yerine, ABD'nin sürekli olarak yeniden finanse etmekten başka seçeneği yok.
.
.
https://www.zerohedge.com/economics/...-national-debt
$1830 bam bam bam
500 e bişey kalmadı
Elon Musk çakalı elindeki kriptoları boşaltmış galiba... "Bitcoin vb coinlerde ihtiyatlı davranın" falan demiş... Altın ve gümüşteki hareket bundan galiba.
https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/...arisi-41805860
Daha önce de yazdığım ons altında 2050-2100 arasına bir tur daha beklentim hala devam ediyor. Ama bunun üstünde artık zor. Daha üzeri için küreselci baronların spekülatörü Elon musk nasıl bir pozisyon alacak ona göre şekillenecek. Tekrar kriptoya girerse altında 2100 üzeri zor
Onsun yükselmesi çok önemli bizim için. Çünkü asıl reel kazanç odur, yoksa dolar yarın 2 katına çıksın evden arabaya marketten berberine kadar herşey en az 2 katı zamlanır. Ama ons sayesinde gr yükselirse alım gücümüz artar. O yüzden son 1 haftadır dolar yatay, ons %4,5 civarı yükseldigi için bizde % 4,5 zenginiz geçen haftaya göre.
LG-M400 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Aynen katılıyorum 2 yıl önce son 40 yılda Türkiye'deki enflasyonu yenebilen tek yatırım aracının altın olduğunu hesaplamıştım ve hatta kar da ettiriyor. Hatta hesaplamayı bu topicte de yazmıştım 2 yıl önce...
Ama Kripto çıktığından bu yana yakın ve orta vadede gelecekten umutlu olsam da çok uzun vadede altın konusunda biraz ümitsizim.
Kriptolar uzaktan hoş görünebilir ama onu birde paralarını kaptıran binlerce insandan dinlemek lazım. Yarın öbürgün binance gibi şimdilerde güvenilir birkaç global kripto borsalarının da hacklendik, şifreler uçtu battık demeyecegi ne malum. Devletler ben o borsalara güvence oluyorum demedikçe hepsi güvenilmez benim gözümde.170 senelik lehman brothersın battıgı yerde binance paribu kim. Bilmiyorum işin içindekilere çok cahilce yorumlar gibi gelebilir ama çocuguna bırakamayacagın yatırıma yatırım demem ben. Ev arsa altın saglam hisse senedi ok, gerisi kumar. Vob forex varant gibi yarın sıfırlama ihtimali var.
LG-M400 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Binance daha önce hacklendi. Kasayı zor toparladılar. Ne yapacaklarını şaşırdılar. Sadece coin de değildi çalınan. İşlem yapanların pasaport scanleri, selfileri falan hep gitti dark markette satıldı.
Bu işlere kalkışanlar bunları göze alıyordur umarım.
Kriptonuzu alıp soğuk cüzdana çekerseniz kim batarsa batsın umurunuzda olmaz.
Kriptoyu soğuk cüzdanda saklamak gerçekten de mantıklı bir yaklaşım.
Ben de hep bu yolu tercih ettim. Pek dikkat edilmeyen ve anlaşılmayan konu ise kriptoların çalınması için cüzdanınıza ulaşmaya bile gerek yok.
Dünyadaki bütün kriptoları çalmak için yapılacak tek bir hamle var. Hepsini illegal ilan etmek. ABD veya Avrupa'dan birkaç büyük ülke böyle işlere kalkışırsa cüzdanınızda 1000 bitcoin bile olsa tanesi 1 cente düştükten sonra bir işe yaramaz.
Cüzdanınızı hackleyip bitcoininizi mi çaldılar? Yok. Peki 50milyon doların 10 dolara dönüşmesinin bundan ne farkı var?
Aslında biraz kendini kandırmaca ama borsalardaki hırsızlıklara kurban edilmekten 1 tık daha güvenli olduğu kesin.
Valla önceleri benimde aklım yatmıyordu bu işe
Ama gelişmelere karşı durulamıyor.
Artık bende kabullendim, gelecek var bu işte.
Ama iyi hisse seçer gibi iyi kripto seçmek gerekecek.
Tabi ciddi miktarda para buraya aktıkça altın gibi klasik yatırım araçları da az yada çok baskılanmaya devam edecek.
Kriptonun 10 dakika içerisinde 99% değer kaybı yaşaması SEC'in ağzından çıkacak tek bir cümleye bakar. Böyle birşey bundan sonra altın ya da borsada yaşanmaz ama kriptoda her an yaşanabilir.