Mevcut enflasyon ve reel faiz getirisi bu ortamda tamam ile bir yanilsamadir bu perspektifi goz ardi etmeyiniz
SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Printable View
Ben de aynı şeyi düşüyorum, borsa aralıksız çıkınca cesaret edip hisse yoğun fonlara giremedim ama içinde hisse olan değişkenlere biraz yüklü girdim, yabancı hisse fonlara temkinli de olsa girdim ama orası için de geç oldu, doların yükselişiyle zarar yok şimdilik.
Şimdi de bu varyant işi çıktı, bundan sonra borsalarda ve dolarda yön ne olur, zararda değilken satmalı mı, yoksa uzun vadeli düşünüp kademeli alım mı yapmalı? buradan bir miktar altın, gümüş, eurobond fonlarına mı geçmeli, kafam karıştı iki gündür.
Yada suların durulmasını beklemek.
belki de bu ortamda en doğrusu öyle yapmak, hatalı kararlar vermekten iyidir.
Yaklaşık iki buçuk senedir fon yatırımı yapıyorum. Burada fazla yazamasam da, ppf'ye bileşik faiz işler mi tartışmalarından bu yana neredeyse her yazılanı okuyorum. Bu forum benim için tam bir finansal okul oldu. Burada yazılanlardan, yapılan tartışmalardan öğrendiğim en önemli bilgiyi bir kaç gün önce yazmıştım, tekrar edeyim. Fon yatırımında birinci kural, piyasalarda yarının ne getireceğini yüksek doğrulukla tahmin etmenin mümkün olmadığına kendimizi ikna etmek.
Bu konudaki farkındalık oluştuktan sonra kişisel risk algısına göre portföyü oluşturup sabretmek gerekiyor. Burada da yaşınız, amacınız, başlangıç sermayenizin tutarı vs gibi faktörler öne çıkıyor.
"Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir."
atak kobra ijlal ile agresif tag heuer ne getirmiş görebilen var mı ?
Ben eurobond fonlarını bir türlü sevemedim. Dolar artınca cds yükseldi diye kâr yazmıyor, tdg alıyorsunuz cds den kaçmak için bu sefer Amerika da faizler artıyor senin elindekiler gene eksi yazıyor.
kira sertifikasi fonu kis
Yani anladığım kadarı ile fon işi uzun vadeli düşünülmeli, al sat yapmaktan ziyade yatırım mantığı ile alınmalı, fakat bazen öyle dönemler oluyor ki, ağırlığı azaltmak veya arttırmak gerekebiliyor çünkü her zaman piyasayı alttan yakalamak mümkün olmuyor veya yeterince kâr eden fondan bir miktar satmak gerekebiliyor, fon çeşidini arttırmak gerekebiliyor. Bu konularda fazla tecrübem yok ama zamanla öğrenirim herhalde.
Sayın Mask543, kesinlikle bu dediklerinize katılıyorum. Fon işi sabır işidir, öyle bir gün o fona bir gün başka bir fona atlamanın bir manası yok. Pozisyonunuzu alıp sabırlı olmayı öğrenmeniz lazım. GZH herhalde burada en çok eleştirdiğim fondu ama şu anda karı %50'ye dayandı. Elbette bunda dolar faktörü var ama dolar olamayan fonlarda da durum bu şekilde. Sabırlı olmayan bir yatirimciysaniz fonlar pek siniz için olmayabilir. YTD
M2006C3MG cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Fon yatırımcısı da aynı borsadan hisse alan yatırımcı gibi bist, altın ve kurun teknik analizlerini kendi takip etmeli. Bence bu zorunluluktur. Çünkü düşüş zamanlarında portföy yöneticilerinin bir anlamda eli kolu adeta bağlı oluyor. Koca portföyde aktif hareket etmek zor. Bir de onlar her şartta yönetim ücretlerini alıyor.
son 2 sayfada yazılanların cevabı basit aslında. bu kadar yüksekten bir enstrumana girdiysen sağlam bir pivot destek seviyesine stop koyacaksın. stop çalışırsa da artık üzerine soğuk su içip dip bekleyeceksin, dipten al zirveden sat, çocuğun bile bileceği basit bir laf insanları neden kızdırıyor anlamıyorum. nasd** 10 bin, dow 30 bin, bist 1200, dolar 9 lira bekleyeceksin abi başka yol yok. şimdi hemen gelmez diye itiraz ederler öyle bi çatır çatır gelirki görürsünüz bol likiditeyi o zaman tersten. dip seviyeyi beklemek de yetmez o seviye geldiğinde grafiği açtığında ordan bir yükseliş, bir dipten dönüş görmek gerekir. basit aslında, zor olan sabretmek. ben işin tüm dünyada geçerli uzun vadede daima kazandıran raconunu yazıyorum tabi yarın döner yukarılara da gider piyasa bu kimse kesin bilemez ytd.
Pandemi krizinin başlarında, Mart 2020'de neredeyse tüm yatırım enstrümanlarının düştüğü ortamda yatırım fonu portföyüm yaklaşık yüzde 40 küçülmüştü. Sabrederek, doğru seçimler yapmaya çalışarak bugüne kadar geldim. Ben de zaman zaman ufak değişiklikler yapıyorum, fakat bu trade amaçlı olmaktan ziyade bakış açımdaki farklılaşmadan, düşüncelerimin değişmesinden-gelişmesinden kaynaklanıyor.
Örneğin; umduğum kadar aktif yönetilmediği sonucuna vardığım için TL bazlı değişken fonlar yerine stopaj avantajını da gözeterek fon sepeti fonlarının tercih edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Yine döviz bazlı fonlarda tematik olan fonları bir miktar artırmaya başladım. Ekonomik koşullarım nedeniyle yatırıma geç başladığım ve sermayem nispeten düşük olduğu için başlangıçta belirlediğim risk oranını bir miktar artırarak portföyümdeki hisse-hsyf oranını son dönemde artırdım.
Yani nihai olarak; öncelikle tasarruf, sonrasında doğru kişisel risk analizi, devamında da sabır.
"Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir."
Daha önce MyFinans arkadaşımın bildirmiş olduğu QNB Portföy'ün Yenilenebilir Enerji & Su'ya yatırım yapacak olan yeni fonunun kodu OLD olarak duyurulmuş.KAP'ta henüz bir izahname yer almıyor ancak ekteki video'da biraz bilgi veriliyor. İlgilenen arkadaşlar için paylaşayım istedim. Fon henüz aktif değil ve ne zaman aktifleşeceği hakkında bir bilgi bulunmamakta.
https://youtu.be/dBaXU1**c4s
Yıldızlı yerlere "a" ve "Q" yazarsınız. Sanırım oraları küfür olarak algıladığı için "*" olarak geçiyor.
Fon'a girmeden önce ilgili endekslerin mevcut trendlerine dikkat etmekte fayda var.
Bir düşüş trendine girmiş gibi görünüyorlar. Takip etmekte fayda var.
https://www.tradingview.com/x/8Yup2AzX/
Ak Portföy Özel Sektör Borçlanma Araçlarına Yatırım Yapan %110 Anapara Koruma Amaçlı 56. Fon - APK56 - ZCU
Tarım sektöründeki global şirketlere %110 anapara koruması hedefiyle yatırım yapar.
Deere&Co., Corteva Inc., Nutrien Ltd. ve Archer-DanielsMidland Co AG ortaklık paylarının eşit ağırlıklı bulunduğu sepette vade başı ve sonu arasında USD bazında getiri oluşması halinde bu getiriyi TL bazında, bariyer seviyesi ve iştirak oranı ölçüsünde yatırımcılara sağlamayı hedeflemektedir. Ayrıca yatırım dönemi sonunda; söz konusu ortaklık paylarının performansından bağımsız olarak %10 getiri hedeflenir.
Vade sonuna kadar (30 Ocak 2023) fondan çıkmamanız durumunda, ortaklık payı sepeti kaybetse dahi, %10 getiri elde etmeniz hedeflenir.
Anapara korumalı fonlarda vade sonuna kadar fonda kalınması önerilmekle birlikte, ayda 2 kez, ayın 1. ve 10. iş günlerinde hesaplanacak fiyat üzerinden fondan çıkabilirsiniz. Vade sonundan önce fondan çıkmanız durumunda, anapara koruması ve %10 getiri hedefi geçerli değildir. Bununla birlikte fondan çıkış yapılan tarihte piyasa şartlarına bağlı olarak getiri elde edilebilir.
Anapara Korumalı Fonlar, dayanak varlığın kendisine değil bir türev ürüne (opsiyon) yatırım yaptığı için özellikle vade başında dayanak varlık performansının fon fiyatına etkisi düşük olabilmektedir. Bu türev ürün yapısındaki opsiyonun kullanılmasına henüz uzun bir süre varken oluşan dayanak varlık fiyat artışı fonun getirisine yansımayabilmektedir. %110 anapara koruma hedefi sadece yatırım dönemi sonunda geçerlidir. .
Fona 24 Kasım – 6 Aralık 2021 tarihlerinde Akbank Mobil, Akbank Direkt İnternet Şubesi ve Akbank şubelerinden ya da Odeabank ve Burgan Bank üzerinden 500 TL ve üzeri miktarlarda yatırım yapabilirsiniz.
Ak Portföy Özel Sektör Borçlanma Araçlarına Yatırım Yapan %110 Anapara Koruma Amaçlı 55. Fon - ZCT
Otonom ve elektrikli araç üreten şirketler temasına %110 anapara koruması hedefiyle yatırım yapar.
Tesla Inc., Nio Inc., Bayerische Motoren Werke (BMW) AG ve Volkswagen AG ortaklık paylarının eşit ağırlıklı bulunduğu sepette vade başı ve sonu arasında USD bazında getiri oluşması halinde bu getiriyi TL bazında, bariyer seviyesi ve iştirak oranı ölçüsünde yatırımcılara sağlamayı hedeflemektedir. Ayrıca yatırım dönemi sonunda; söz konusu ortaklık paylarının performansından bağımsız olarak %10 getiri hedeflenir.
Vade sonuna kadar (30 Ocak 2023) fondan çıkmamanız durumunda, ortaklık payı sepeti kaybetse dahi, %10 getiri elde etmeniz hedeflenir.
Ayda 2 kez, ayın 1. ve 10. iş günlerinde hesaplanacak fiyat üzerinden fondan çıkabilirsiniz. Vade sonundan önce fondan çıkmanız durumunda, anapara koruması ve %10 getiri hedefi geçerli değildir. Bununla birlikte fondan çıkış yapılan tarihte piyasa şartlarına bağlı olarak getiri elde edilebilir.
Fona 24 Kasım – 6 Aralık 2021 tarihlerinde Akbank Mobil, Akbank Direkt İnternet Şubesi ve Akbank şubelerinden ya da Odeabank ve Burgan Bank üzerinden 500 TL ve üzeri miktarlarda yatırım yapabilirsiniz.
Şimdi size daha değişik bir yatırım aracından bahsedeyim.
27.10.2021 tarihli resmi gazetede paya ve borçlanmaya dayalı kitle fonlamasına ilişkin tebliğ yayınlandı.
https://www.resmigazete.gov.tr/eskil...20211027-3.htm
Böylece artık borsaya kote olmamış gelecek vadeden şirketlere de yatırım yapabilme yolu açıldı
MKK sistemi işleme aldı.
https://www.mkk.com.tr/tr-tr/Saklama...a-Sistemi.aspx
Yetkili aracı şirketler işe başladı.
https://invest.fonbulucu.com/
https://fongogo.com/
https://www.letvencapital.com/?gclid...SAAEgJLZfD_BwE
Mesela info'da izin almış o da başlar yakında.
İlginç fikirler, gelecek vaadeden şirktetler, borsaya kote olmadan kaynak temin edecekler.
Sayfalarda hangi şirket ne kadar yatırım hedefliyor, şu ana kadar ne aldı yayınlanıyor.
Vakti olan arkadaşlar incelesinler.
Sağlam ve akla yatanları değerlendirmek üzere bize yazabilirler.
Daha önce yazmıştım,hatırlarsınız belki.Bu fon işinde yeniyim diye. Lakin çabuk kavradım gibi. Benim için işin özeti belirli dönemlerde belirli sektörlere yatırım. Hedefim enflasyonu ezdimmi gerisi tırı vırı. En güzel yanıda hisseler gibi tavan yok, taban yok. Piyasa çok çok kötü olsa bile -5 e razı oluyorsun. Eğer 3 5 dengeli fonlardaysan rahat uyu. Biri diğerinin zararını ertesi gün karşılıyor. Haa bugünlerde de yukarıda yazdım. Bırakalım filler tepişsin ben çimen olmak istemiyorum. Kenarda sakince izlerim. Ortam iyi mi, bir al tuşuna basmak kalır bize. Stratejim vizyonum misyonum her ne deniyorsa işte. Hergün az olsun artı olsun benim olsun. +0.20 mi olmuş. Her gün böyle olsun. Ayda yapar yine +6 . Al oğlum stopajını ben 5 kalsın. Okuduğunuz için teşekkürler. Saygılar. Kazançlı bir haftamız olsun.
Niye yok ki kardeş. Düzenli ve planlı strateji. Asla hırs yok. Kâra kanaat. Olay bu. Zil çaldı. Ders bitti. Karnem pekiyi.😃
kanaat notun kötü gelmiş ordan kaldın: ) hocam ben 20 senede bulamadım düzenli yüksek getiri denen o formulu fonlarda. hadi ben amatörüm, malum meşhur değişken fonların kadrosu ingilterede amerikada okumuş türkiyede en az 25 sene tecrübesi olanlardan seçiliyor, ne kadar başarılı oldukları ortada..onları mı yeneceksin. gördüğüm en başarılısı baya farklı yeni stratejiler üretmiş olan ija ve rpd onlardan bile umudum yok, yarın görecez işte. moralini bozmak için söylemiyorum ama bunu öğrenme uzun bi yolculuk ilk yıllar mutlaka küçük meblağlar riske edilmeli bence. gerçekten bi deha varsa içinde önce kendine kanıtla, sonra hayat uzun kazanırsın.
İnşaallah. Saygılar
Fon işinde ben de yeni sayılırım ama deneyimlediğim kadarı ile enflasyon üzeri getiriyi sepet yapınca elde etmek biraz zor görünüyor, bazen bir taraf düşerken diğeri çıkıyor yerinde sayıyorsun, bazen de hepsi aynı anda düşüyor zarar ediyorsun ancak emtia, dolar, borsalar aynı anda çıkarsa ve portföyün yüksek kısmı riskli fonlardaysa o zaman oluyor.
Bir yandan da tefasa bakıyorum bunu gerçekleştiren çok sayıda fon var aslında özellikle serbest fonlar ama cesaret edip tüm parayı böyle riskli fonlara yatıramıyoruz işte.
IJA yı güzelleyen arkadaşlar kimdi
bizim kastettiğimiz bugüne kadarki performansı, bundan sonra harika gidecek demedik demez kimse. bugün de konuşmak için bence erken ortalama ayda 1 gün böyle terste kalıyor ija. yine de yahu cuma günü ben bile 1800 altını gördüğü an viop stopladım yani..tüm dünya kırmızıya boyanmışken bunlar bu düşüşü nasıl akıl edemedi.
Dolar getirisini düştüğümüzde nerdeyse tüm yabancı fonlar 1 aylık 3 aylık 6 aylık hep ekside. Şu saatten sonra dolar buralardayken almaya eli gitmiyor bir türlü insanın. Dolar gitse endeksler emekliyor zaten. Bizim yerli fonları alsan dolar bazında zarardasın bu sefer. Ne yapacağımı şaşırdım ya.
Fona kisa sureli bakilmaz
Ozellikle yabanci fonlara enaz 1 yillik bakilir
Yabancilarin geneli de yillik ort yuzde 60-120 arasi getiri elde etmis
Siz aslinda sadece yabanci hisse almiyorsunuz
Dolar da almis oluyorsunuz
Bu yonden bakinca yabanci endeksler gitmese dahi tr de dolar artisindan dolayi yillik ort 25-40 cepte demektir.
Stopaji da yok.
Neyin celiskisindesin sen
Ytd
yfonlar için alım yönü risk arttı bence ,abd faiz artırmamak için yeni varyantı koz olarak kullanıyor