Nuri sevgen gibi adamlar zaman kaybı.. alttaki kullanıcıdan ayarı yemiş zaten..
Faiz swapı hikayesi Ağustos dan önceki hikaye..
Printable View
halen son 6 günü açıklamadıalr ve 2 günde 1.800.000.000 milyar doalr nasıl oldu
Sır gibi ekonomi. Neyin ne olduğu belli değil. Her şeyi gizliyorlar. Açıklanan verilerin de doğruluğu tartışılır oldu. Ekim ayında TUİK yetkilisini değiştirdiler ve biz dünyada bir ilke imza atarak fiyatlar artmasına rağmen adamın nefesi ne kuvvetliymiş ki Kasım Aralık ve Ocak aylarında enflasyonu düşürdü. Bence ülkeye kaynağı belirsiz para girişleri oluyor. Kimse bedava para vermeyeceği için acaba gizli dış borçlanmalar mı yapılıyor.
Nuri sevgen'in bu yorumunu ben de anlamlandıramadım. Zira swap faizlerinin düşmeye başlaması döviz üzerinde ancak ve ancak baskı yaratabilir. Geçmişte merkez bankası Londra'daki swap faizini kendi istediği seviyeye *yükseltebilmek* için az uğraş vermemişti. Hatta belirli bir süre başarılı olamamıştı. O dönem döviz 2.XX'li seviyelerden 3.XX'li yüksek seviyelere hızlı bir şekilde fırlarken Londra'daki swap faizleri merkez bankasının kontrolü dışında %6'lara kadar düşmüş. Hatırlarsak %6 ile ucuza TL borçlanabilen döviz spekülatörü elindeki TL ile döviz alım emirleri girerek tcmb'yi ciddi anlamda sıkıştırmıştı.
arkadasim borsada calisiyor
diyordu ki devlet ve bankalar kendi ongorusleri 6.3 ve 6.4 arasinda bir rakamtir dolar tl icin yil sonu.
bu soz dogrumu? bir kaynak varmi buna?
Hocam zaten olay tek bir grafik ile anlatılabilecek kadar basit değil. Faizler döviz kurlarını belirleyebildiği gibi, bizim durumda döviz kurları faizleri belirliyor daha çok. Malum fx rezervi/kısa vadeli borç, gsyh/dış borç gibi durumlardan dolayı MB döviz kurları üzerinde çoğu zaman belirleyici değil, kurların hareketine göre pozisyon alan durumunda oluyor.
Öte yandan şöyle bir durum var. Haziran ayı sonrası yok ama şu anda sarı çizgi yeşilin pek bir altında.
https://resmim.net/f/o3efgx.jpg
https://resmim.net/f/xHeh9O.png
Bu da aynı tarihlerde dolar kuru
Ağustos şokundan sonra 24 lük politika faizi dahil alınan önlemlerin meyvesinin bu kadar olduğunu, yeni faiz arttrıımları vb olmadıkça dolarda artık kabaca 5 lira seviyesinin altının olmadığı düşünüyorum.