Neden 300?
Fonlar hariç benim de de portföy çeşitlendirmem buna benzer:
1% Coinim var şu an (bitcoin değil) eskiden daha çok vardı ama çoğunu nakite çevirdim (hayır tepe fiyattan değil :d)
Ben de yurtdışı borsa + yurtiçi borsalarda temettü ağırlıklı ama az da olsa temettü vermeyen ve büyüme potansiyeli olan hisselere (ABD'den temettü veren hisse almak vergi memurlarına boşa para sıkmak demek vergi kanunları yüzünden.), fiziksel metale (hayat sigortası), acil durumlar için döviz mevduat (bu da sigorta sayılır) ve henüz karar vermedim ama sanıyorum ki son halka olarak eurobond yapıp o şekilde sonlandıracağım işi.
Nakit akışının büyük kısmını temettülerden elde etmek hedefim. Eurobond da çeşitlendirme olur.
Şu an büyük kısım dolar mevduatta ama geçen seneki gibi bir çakılma olursa borsalarda o paranın büyük kısmı yer değiştirecek. Geçen sene ne yapıyordum peki? Geçen sene borsaya para mı konur şeklinde geziyordum. :)
Fonlara nedense kanım ısınmıyor. Sevmedim fonları. Niye bilmiyorum.
4 percent rule veya Trinity study oyle diyor..
https://www.mrmoneymustache.com/2012...or-retirement/
https://en.wikipedia.org/wiki/Trinity_study
Syg,
Formül bu yabancı sitelerde görmüştüm her ne kadar bize uymaz deseler de ben 10 yıldır uydurdum. Ve bunu uygulayan birçok kişiye şahit oldum. Burada her yıl %3-%4 enflasyon üzeri getiri elde edebilirseniz birikiminiz asimptotik olarak sonsuza kadar sürdürülebilir oluyor
Itibar puani verdirmedi sistem..
En dogru yaklasim budur..
MrMoneyMoustache efsane blogger tek bir etf aliyor Vanguard'in tum dunya endeksleri olanini ve ona yatirim yaparak yapiyor bu isi...
Her yil %4 etf satiyor ve bu sekilde sermayesi hic bir zaman eksilmiyor..
Syg,
Onumuzdeki 30 yil dunyada enflasyon yukselecek.bizdede.artik dusuk faiz cok zor.50 ler yuzler olacak.
2700 e laptop aldim.sifir.100 tl de world puan 9 taksit.geldi bana 2400 e .pahali birsey almadim.az harcarsaniz herseyi alirsiniz.
Benimki gariban isi...Ama ben oyle seviyorum. Luksden hoslanmiyorum.
20m boyunda,bir superyat degil:)
Kumanya bize ait bir hafta iki aile toplam 30K TL..
Iki aile paylasinca 15K..
4 kisi evindeki gibi yerse 2-3K da ona gider max. Bitti gitti iste...
Tek sorun moneykart gecmiyor :)
Cash istiyor tekneci..
Syg,
Bende sordum.gunlugune 5000 istiyorlar.ama 1 hafta sıkılırım ben.1 gun bile yeter.fethiyeye gidersem 1 gunluk tur bana yeter.200 tl dir.
Gecen yil degil ondan onceki ekim sonu, kasim basi turcu son turlarini benimle yapmisti.
Cok iyi hatirliyorum 75 TL idi, ogle yemegi de bol kepce cupra ve makarna ile..
Olimpos sahilinde gun boyu denize bakmak yerine her gun tura gitmek daha cazip gelmisti...
Syg,
Simdi 125-150 tl ye Fethiye'de günlük tur var.yemek dahil.12 ada turuna gitmistim.kaptanla arkadas olmustuk.zaten yorucu oluyor.
Son yıllarda gelen zamlardan sonra protesto edip almayı kestiğim kahve kapsülünden bugün 2 kutu aldım.
Tam 2 yıl önce 10 TL'ye aldığım 10'lu kapsülleri, bugün 30 TL'den aldım.
Zam oranı 2 yılda %200.
Başka söze gerek yok.
Ne dolarla, ne fonla ne de başka birşeyle bu orana ulaşmamız mümkün değil.
Hayatın kendisi zaten üllizyon Üstadım.
Ahtapotçu Mehmet usta güzel bir öneri. Ama
daha önce Değirmenönünde Mavi pide, Selimiye de elde fermente üzüm suyu ile akşam turu ve Sardunya da ayran! balık, Söğüt de Manzara Restoran da Güneşi batırmaca, ahtapotçu Mehmet de ahtapot ızgara eşliğinde ayran!! Ada boğazında tekneli deniz keyfi. Bozukkale de Ali nin yerinde taze fengri ve mümkünse yunan ayranı!!! Dirsekbükünde keçilerle hasbihal, ve Dirsekbükü çıkışından Sığlimana kadar adalar arasından denizden seyehat yapmamış olmak hayatınızda bir eksik kalmış demektir.
Birde Sömbeki de Pedi Koyunda taverna da yunan ayranı! eşliğinde bol kepçe tabaklı hayal edilmeyecek kadar evro da olsa dandini paraya, bir gece geçirip üç otuz paraya inciluz , amerikanya ve yunan ayranları, fermante üzüm sularını stoklamak
oldukça keyiflidir.
Fayıslara gelince durum hiç iyi değil. Dolar da iyi değil borsa da. Bütün herşey önümüzdeki haftaya bağlanmış durumda.Fakat Atilla Yeşilada Abimiz der ki; caatsa ve Rus füzesi işi çözülmeden hiç kimseye rahat yok. Amerikanya enflasyonu da ayrı bir dert. Yellen teyze şimdilik Dünyayı püfür püfür yelliyor da bazı ekonomistler de yel' e aldanmayın fazladan giren sekiz triyon dolarla çöl sıcaklarına maruz kalmak daha büyük kaçınılmaz son derler ki ben de aynı fikirdeyim. Dünyayı sefalet ve fakirlik bekliyor.
Saygılar
SM-A705FN cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Bence dünyada enflasyonla milleti fakirlestirecekler.big reset olacak.yesili gomecekler.
Dirsekbuku tekne turunda ugradigimiz ve hayran kaldigim bi yerdi.
Sardunya'da en az 3-4 kere yemek yedim.
Kaliteli ama pahali bi yer.
Daha cok yatcilara hizmet veriyor.
Selimiye'yi sevemedim, kapali bir yer, deniz de hava da cok sicak oluyor.
Yazin gitmem oralara.
Diger yerleri not alir denerim.
Evrenin kendisi icin bile simulasyon diyollar, hayat bir iluzyon olmus cok mu?
Syg,
sayın dudu, sizin de sistem böyle mi? bu sistemde fon bozdurmak bana uygun gelmedi. sadece temettü hisseleriniz var, temettü gelirlerinizi de dolara yatırıyorsunuz diye düşünmüştüm.
yaş 60 olunca, bu sene traderliği bırakıp, kendimi temettü emeklisi ettim. hatta 2 oğlanı da.bende çeşit yok, sahol tek hisse. aslında 10 dan fazla hisse, bisttin baba hisseleri. bu hisselerden gelen temettüleri, sahol düzenli olarak dağıtıyor. sahol un ceosu cenk bey benim yerime düşünüyor. ilk başta tüpraşı asıl hisse seçmiştim, sonra temettü dağıtamama riski hoşuma gitmedi.
Simdilik daha kafamdaki ideal porffoyu yapamadim.
Ileride insallah..
3 tane hissem var.
Bunlarla takiliyorum.
Esasinda Buffett der ki sepet yapmak isi bilmeyenlerin tarzi.
Yarisi cikar yarisi duser el elde bas basda kalirsin.
Isi bilen adam 3 tane kagit secer ve tutturursa zengin olur zaten.
Syg,
Buffett'ın 40%'ı AAPL. Gerisi irili ufaklı bir dünya hisse var. O da sepetçi ama porföyün bel kemiği AAPL.
https://hedgefollow.com/funds/Berkshire+Hathaway
Bu portföyün 0.01%'i ~34 milyon dolar.
Benim portföyde ise hem AAPL, hem V hem BRK.b var. Yani, AAPL ile V'yi 2 kez satın almış oldum. Şimdi düşünüyorum keşke direk BRK.b alsaydım diyorum AAPL ve V yerine. Hatta ABD'den BRK.b'den başka bir şey almayabilirim bundan sonra. (vergisel nedenlerden dolayı) Gerçi ikisinin de temettü verimi düşük ama yine de boşa gidiyor para.
Fon konusunda TEFAS kurulana kadar ben de çok sıcak bakmıyordum Özellikle Türkiye'de yatırım fonu demek para tuzağı gibi bir şeydi. Zaten çoğu fon endeks hisselerinin hepsini alıp 100'e bölüp endeks ile benzer oranda getiri elde ederdi bir de üzerine bir ton komisyon ödemek zorunda kalırdık. İyi de bunu yapmak için uzman olmaya gerek yoktu ki?
Ama TEFAS kurulduktan sonra yatırımcı en iyi performans gösteren fonları şeffaf şeklide görmeye başladı haliyle oluşan rekabet ortamında fonlar da en iyi performans gösteren traderları ve işi bilen oyuncuları bünyesinde barındırmaya başladılar. Artık onlar için de kolay lokma yok. İyi yönetilen fonların ismini vermeyeyim TEFAS'tan son 5 yılın performanslarını inceleyebilirsiniz. Tabi bunlara da yatırım yaparken bir anda değil yavaş yavaş giriş yapmalı. Çünkü performanslarının zirvesinde giriş yapma ihtimali yüksek olabilir...
Yıllarca trading yaptım kendimce fena da sayılmam ama bazı konularda akıl akıldan üstündür diyerek ben de birikimlerimin bir bölümünü Yatırım fonlarında değerlendiriyorum. Her yere yetişmek mümkün değil. Bu arada dip not: prensip olarak kırmızılı ve yeşilli bankanın fonlarını tercih etmiyorum genelde fon yönetim ücretlerini gereğinden çok yüksek buluyorum. Genelde butik tarzda çalışan yatırım fonlarını daha tercih edilesi buluyorum.
Trading'i oldum olası beceremedim. Ne alırsam alayım sat tuşuna elim kolay kolay gitmez. Alırım tutarım. Bir şeyi satıyorsam bir daha geri almamak üzere satıyorumdur. Aldığım şeyin aslında çöp olduğunu farketmişimdir vs... (Kriptoda geldi başıma)
Eurobond fonlarına baktım, getirileri 30% civarı (TL üzerinden), yalnız bunları da satarken 10% stopaj ödeniyor demişti MT sanıyorum, üstüne de 1% gibi işletim ücreti çıkıyor. (fona göre değişiyor) Belki eurobond almak yerine bunlardan alabilirim gelir vergisi kolaylığı yüzünden.
Sn dudu amaç zengin olmak olsaydı dediğiniz olabilirdi ama amaç birikimleri olabildiğince düşük volatilitede, enflasyonun 4-5 puan üzerinde getiri elde etmekse yani Erken emekliliğin sürekliliği ise çeşitleme olamazsa olmaz bir kural.
Buffet'ın işi maksimum kazanç elde etmek. Buffet bazı yıllarda %50 zarar yapıyordu çünkü dediğiniz gibi pek çeşitleme yapmıyordu. ama bahsettiğim durum emeklilik birikimlerimizi minimum dalgada optimum karla yönetmek. En azından benim birikimlerimin değil yarısını %20'sini bile kaybetmeye tahammülüm olamaz. Ama emekli maaşım falan olsaydı ya da ekstra gelirlerim olsaydı belki %50 li gerileme dönemlere tahammül edebilirdim.
Wall Street'te en sevdiğim bir söz: "Diversification is the only free lunch in investing"
Birkaçı dışında Eurobond fonlarını pek başarılı bulmuyorum eurobond yatırımının kendisi eurobond fonlarına nazaran bence daha avantajlı.
Kısa vadeli tradingde başarılı olan pek yok gibi birşey zaten:) Orta ve Uzun vadeli dalgaları yakalamak da hem sabır hem teknik analiz hem kitlenin psikolojik analizi hem de Türkiye için Reis analizi yapmak gerekiyor. Oyun ve stratejik analiz işi. Ben kimseye tradingi önermem erkenden saçlarınız beyazlar yıpratıcı..
biraz kişisel bir soru olabilir ama sgk emekliliği için prim yatırıyor musunuz, zira sizin yaşınız için anlamlı olabilir ama şu an benzer bir yola girecek biri için sgk emeklilik (sağlık değil) sistemine girmek çok anlamlı gelmiyor bana.
orta vadede yatırılan primden bağımsız asgari ücretin altı bir emekli maaşı verileceğini düşünüyorum herkese, üstünü .bes ile tamamlayan diyecekler.
Ben de 26 yasinda girmek zorunda kalmistim bagkur'a..
Zorunlu olmasa girmezdim bile..
Sonra da istege bagli odemeye basladim isleri tasfiye edince salt saglik hizmeti icin, cunku o donem GSS yoktu, ozel saglik sigortalari da bu kadar yaygin degildi, bir sene agir bir hastalik cikar police iptal edilmese bile prim cok yukselir filan demislerdi bana...
Simdiki aklim olsa ben de o yatirdigim primlerle yatirim yapardim...
Yillarca yaklasik en dusukten de olsa ayda ortalama 100-120 dolar gibi prim odedigimi hatirliyorum, tami tamina 25 yil ve aldigim aylik maas su anda 2500 TL...
Syg,
Sn thron inanın hiç sgk bağkur vb şeyleri düşünmedim dışarıdan prim vb yatırılabilir belki ama ben pek özel sektörde çalışmadım. alaylı olarak kendi kendime traderlık yaparak birikimlerimi elde ettim biraz şanslıydım sonra da trading yapmayı bıraktım. Uzunca bir süredir birikimlerimi anlattığım gibi minimum zararla yönetme çabasındayım Yani emekli trader sayılırım. Şuan yazlıktayım ama kendi evim değil kiracıyım. Dünya turu da yaptım. ama sanıldığı gibi dünya turu yapmak çok para harcanan bir durum değil. Minimalist yaşayıp ucuz bir karavanla dünya turu yapan da var, Yollarda bileklik satarak da...
Ben öyle değildim tabii ki sonuçta ailemle dünya turu yaptım. Airbnb evlerinde kiralık kalarak dünya turu yaptım ailemle.
BİR porsiyon balık 150-180 mezeler 60-80 bir duble rakı 50 bira 40 .
Deniz kıyısı salaş mekan fiyatları .
Çay bahçesi inçe belli çay 4.5 Türk kahvesi 14.5 soda 9.5
İyi hoşgeldin demiş mekanlar
Ben emekli oldum daha 5 ay oldu dünyanın yarısını şirketler sayesinde gezdim. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim bu gün özel bir bankada müdürlükten emekli olan veya bir şirkette orta kademe yönetici olan genel müdürün yardımcısının bir altı pozisyon dan emekli olan bir kişinin bu günkü emekli maaşı 10 000 TL den aşağı değildir. Bu kişilerin esleri de çalışıp emekli olmuş da 15000 civarında emekli maaşları vardır.bu insanların evi ve arabası ayrıca bankada en az 500 000 TL parası vardır. Bu insanlar bizim dengimiz değil . Ne den mi ? Bizim emekli maaşlarımizin düşük olmasindan bizler net 10 000 TL ve üzerinde bir gelire sahip olmamız için mecburen enflasyonun üzerinde bir gelir kazanmamız gerek onun için hala çalışıyoruz. Bu sadece bana ait görüş katılmaya bilirsiniz saygılar.
Esnaf zararını halktan çıkaracak ama çok bekler 84 milyonun 10 milyonu alışveriş yaparsa yapar diğerleri aç ve muhtaç
Oran vereyim 10 bin dolar ve euro için oranlar 2 ve 1 veriyorlar artık .
TL için 19.25 var 25 bin ve üstüne .
Bir kamu bankasında bugün verilen güncel oranlar internet bankacılığından sizde açabilirsiniz dediler bu oranlarla
kayayı aşındıran dalgaların gücü değil sürekliliğidir.!!!
a river cuts through rock not because of its power but because of its persistence .!!!
Bu devirde önemli olan paranın değerini korumaktır.!!!
BüyükResimde döviz ve gram altın .!!
Yastık altı.!!!
Daldaki 3 kuştan.!!
Cepteki. Tek kuş en sağlamı.!!!