En iyi fon senin sectigin dir daima.....
Printable View
RPD ve HJB nin defansif IPB ve RIK in defansif bir TCD olduğunu düşünüyorum.
Fon alırken donsuz kalmayalım diyen arkadaşa :)
Küçük meblağlarla başlayın, bütün paranızı tek bir fona boca ederseniz, incir yaprağıyla kalırsınız. Bir zamanların gözde fonu Tacirler Hisse, şimdi acınası bir durumda mesela. Sürekli takip, sürekli araştırma, okuma, esnek olmak gerekiyor. Buradaki arkadaşları izleme, iyi niyetli tavsiyeleri aklınızın bir köşesine yazma, Twitter'dan fon haberlerini izlemek gerekiyor. Yurtdışı yurtiçi piyasaları gelişmeleri hep bilmek, en azından haberdar olmam şart.
Pandemi zamanları ilk fona girdiğimde hayal alemindeydim, fon alacağım ve sürekli yükselecek vs vs. O kafadan çıkana kadar donumu almadılar ama biraz kevgire döndü :D
Ale aku ake aft afo gu afv den oluşan bir sepet yaptım ufak bir meblağ bakalım 1 sene sonra ne getirecek :)
Full ppz var bende ppf den de batacaksak batsin bu dünya ne yapayım.:kmk:
Haklısınız.yaptiklari çıkışin show amaçlı oldugunu biliyorum. Risk seviyesi 4 olan bir fonun getirisi 3 haftada %17 olabilir mi? Ilerki zamanlarda hjb ve rpd getirisini inceleyip 1 tanesi uzerinden karar verecegim . Cunku Fon stratejileri ve fon karsilastirma olcutleri aynı.RIK ayni sekilde show amacli (roadshow) çıkış yapti. Aslinda ise birebir KUB rakibi.TCD ve diger yabancı hisse fonlari ile araya girebilir. Onun icin suanda RIK in cikis yapabilecegini dusunmuyorum.
TCD fonunu bir yıldan fazla elinde tutup sonra satan birisi var mı? Stopaj kesildi mi? Hatırladığım kadarıyla izahnamesinde yapılan değişiklik ile elinde 1 yıldan fazla tutanlardan stopaj kesilmeyecekti. 3,5 yıldır elimde olan TCD fonlarından bir kısmını sattım, bugün stopaj kesilmiş olarak yattı.
Yanlış bir bilgiye mi sahibim, yoksa stopajı sonradan iade mi ediyorlar?
RIK ve HJB fonlarının yükselişleri Europower halka arzından kaynaklı.
Hisse tavanı çözülünce bu iki fon gerçek kimliklerine bürünmüş oldular.
RPD'nin yıllık getirileri dahi elimizde ve kesin gerçek, rüştünü ıspatlamış olması. deniz portföyün bistyüz endeksi fonuyla rpd'yi karşılaştırdım, şöyle bir durum ortaya çıktı.
haftalıkta dze %0,56, rpd %1,65. aylıkta dze %-10,46, rpd %4,39. üç aylıkta dze %2,75, rpd %14,03. 6 aylıkta dze %3,77, rpd %31,40. yıllıkta dze %84,88, rpd %84,63. yılbaşından bu yana ise dze %-16,02 götürürken rpd %17,22 getiri sağlamış. stopaj faktörü olumsuz taraf ama kafamı ağrıtmadan orta düzey getiri sağlayayım diyen için fazla söze gerek yok durumu ortaya çıkıyor gibi.
Son 1 Ay Getirisi
%-10,406441
hisse fonlarından tiksinmeye başladım. yılbaşından bu yana endekste oluşan yüzde 16'lık kayıptan daha fena performans gösteren fonlar oldu. bu fonlar, st1 %-33,82, mac %-27,77, ahi %-22,16, tkf %-21,96, oph %-18,67, nnf dahi %-16,75'le endeksten kötü ayrışmış. sadece hvz ve nhy olumlu ayrışıp %2 civarı kayıpla durumu başarıyla idare etmiş.
geçen yıl yan kâğıtlar uçarken eskiden tcd'nin yaptığı gibi abanmışlar ama yılbaşından itibarebn herkes yan kâğıtlar şişti, uzak durun derken uykuya dalmışlar. nasıl bir profosyonellikse artık.
TKF'den ben de tiksindiğim için şubatta komple çıktım deprem sonrası TVF müdahelesinde.
Daha önce cevap atan fon yöneticisi alttaki Ocak ayındaki mailime hiç bir cevap veremedi, tamamen rezil durumda son 1 yıldır.
Okan Bey,
Kusura bakmayınız rahatsız ettim amacım dertleşmek başka bir şey değil.
Maalesef alttaki konuyla ilgili dönüş yapmadınız ancak ben sadece shortların neden kapandığını merak ettim, piyasanın dalgalı olması zamanlaması vs elbette ki talihsiz olabilirdi %100 doğru zamanı bilmek imkansız. Ancak biraz daha dikkatli inceleyince shortların temmuz ayında başladığını en düşük 4000 kontrat 150milyon tl hedge ettiğinizi ve zaman zaman 300milyon tl civarına çıktığınızı gördüm ve ocak ayında hedge tutarı 0'a düşmüştü. Gerçekten bu kadar uzun ve sert yükselişlerde short ısrarınızı ve bu kadar tepeye geldikten sonra bu ısrardan vazgeçmenizi anlamakta güçlük çekiyorum. 1 temmuz 1 ocak arası tkf getirisi %91 ile hisse senedi fonlarında bist100'de en kötü 2.performans, nnf o dönemde %136. 6 aydır bu yükü taşıyan(ortalama %35-40 az getiri) yatırımcınız bir gecede shortlardan vazgeçmenizin bedelini çok ağır ödedi. hem de tam da 6 ay boyunca bu maliyete %99'u nedenini bilmeden katlanmışken, detayları takip edenler olarak(%1) biz de korunduğumuzu sanırken ve bu maliyeti bile isteye taşımışken 2 günde nasibimizi aldık. TKF 2022 yılının martına kadar son 5 yılda tefas'ta en yüksek getiren ilk 5inde her dönemde olmuşken(1 yıllık, 3 yıllık, 5 yıllık, vb), 6 aylıkta sondan 2.lige gelmesi gerçekten bizi çok üzdü. tek tesellimiz shortların bir gün işe yarayacağıydı onu da 1 gecede kararınızı değiştirince yazmadan edemedim.
Kusura bakmayınız rahatsız ettim amacım dertleşmek başka bir şey değil.
kkm de toplam mevduat 113.2 milyar usd olmuş , vatandaş oturduğu yerden risk almadan döviz artısından para kazanacak , yedirirlermi acaba ? baştan anlasdigi faizi alır çıkarlar , duz mevduat 40 iken ortalama 25 e bağladılar paralarını hemde 92 gün , işin başka boyutu bankadan paranın faiz de bağlı kalıp ekonomiye girmemesi , durgunluk yaratması
Refiye'nin Rapdiye delişmen fonunun , pörtföy dağılım raporunda viop kısmında al - sat işlemi göremedim. kokoca bir ay paranın bir kısmını viopa margarinleyip orada nemlendirdiler mi faiz ile yoksa al sat yaptılar da rapörda görükmüyor mü bilmiyorum. kafam mikzer oldu. ha ha ha ha ha içine hatmi çiçeği biraz çöreotu katasın aman ha ha ha ha ha hatta biraz tarçın bir tutam zencefil aman midemi içine ettin barış abiii çok yaşa .
Rpd fonu benimde takibimde. Yüzde 30 ile ben katıldım. Şuan için memnunum.
Şubat mart aylarında dohol, thyao tüpraş shortları vardı,
Mart ayında xauusd long, açtılar. Bankalara long, endekse de short açmışlardı, öte taraftada senetler vardı şimdi tam hatırlamıyorum şişe falandı.
Fon baya aktif pozisyonlar mantıklı.
Bu şekilde aylık enflasyondan 1 puan fazla getiriyorlar.
Aslında her ay değişmek yerine 3 ay peeriyodla değişseler çok daha iyi verim alacaklar sanki.
Bu ay o yüzden sendelediler neyseki düzeldi.
Kötü pozisyon aldıklarında çıkmayı planlıyorum ama şuan iyiler.
Sadece geçen ay altın ve banka longları kapatmayaydılar iyiydi.
neden izahnamede risk seviyesi yazmıyor? böyle şey olur mu? fon yatırımcısı fon sahibine telefon ederek mi bilgi edinecek? yatırımcı fon seçimindeki önemli bilgilerden birinin de fon risk seviyesi olduğunu düşünüyorum.
Dostlar IJZ ye dikkat ettiniz mi bu aralar?
Bir haftadır + seyrediyor
Risk seviyesi izahnamede yazmaz.
Yatırımcı bilgi formunda yazar. HJB'nin de yazıyor. 6 olarak.
https://www.kap.org.tr/ek-indir/4028...79cb6b4b637885
Hocam hatırlarsanız bi ara sizinle faiz hassasiyeti olan arkadaşım için fon konuşmuştuk önerdiğiniz fonlar arasında EKF de vardı kendisi de bu fona yatırım yapmış 2 gündür ciddi kayıp yaşadım %6 civarında dedi sizce bunun nedeni nedir? verirken kaşıkla alırken kepçeyle almış bende çok şaşırdım bu fonlar böyle kayıp yazmaz benim bildiğim sizin bir yorumunuz var mı acaba?
EKF'deki düşüş ilginç gerçekten
Düşüş yaşan bir de YFV var ama oda onun yarısı kadar
Sirketi arayıp sormak lazım, ödeme yapmayan bi firma filan mı oldu acaba
https://img001.prntscr.com/file/img0...kE0WlGBIsA.png
İhraççı
Hazine / Turkish Treasury
Emlak Katılım Varlık Kiralama A.Ş.
Emlak Katılım Bankası
Halk Varlık Kiralama A.Ş.
Kalkınma Yatırım Varlık Kiralama A.Ş.
Kalkınma Yatırım Varlık Kiralama A.Ş.
Ziraat Katılım Varlık Kiralama A.Ş.
Bunlara ait sertifikalar var.
Bu ciddi düşüşe ödemede sıkıntı yaratan bir firma sebep olmuş olabilir.
Birde faizlerin artış göstermesi (bunlar faizle ilgimiz yok dese de piyasadaki faiz artışı öyle yada böyle bunlarıda etkiliyor) sonucu eldekilerin 2. el değerinin düşmesi etki edebilse de bu kadar düşüşe sebep olmaz bence.
Bu fonlarda borçlanma araçları fonu benzeri çalışıyor. Geçmişte dönem dönem ödeme sıkıntıları yaşayan şirketler sebebiyle böyle düşüş yaşayan fonlar oldu, daha sonra tahsilat geldikçe bu artı olarak yansıdı fona, ama o arada satıp gidenlerin hakları korunamadı.
Ama tersi bir iki olayda hatırlıyorum, yani fondayken o dönemde ödenemeyen tahvilin sonraki tarihte ödenmesinden satıp çıkanları da faydalandıran bir iki fon kalmış aklımda.
tahmin ettiğim gibi sabaha akp işi bitirecek. tek tesellimiz bizim gibi parası döviz veya borsa bazlı yatırımda olanların kısa vadede karlı çıkacak olması. bist öğlen olmadan +10 tavan yapar. uzun vadedeyse ekonomi batağa sürüklenmeye devam edeceğinden imkanı olanın derhal ev veya araba alması, olmayanın da en azından %50 döviz bazlı, %50 bist bazlı yatırım yapması şart. yoksa yok faizde, yok kira sertifikasında, yok borçlanma aracında ısrar ederseniz paranızı pul edersiniz benden söylemesi. hatta iş kibarlık sınırlarını aşıyor paranız pç olur: ) değişkenlere, fon sepetlerine, karmalara bile itimadım yok açık konuşayım.
Ekf yüksek miktarda enflasyona Endeksli kira sertifikası bulunduruyor. Bunlar bazen sert satış yiyor. Dönem dönem sert yükseliş ve düşüşler olabiliyor bundan dolayı.
bu durumda ikinci tura kaldı ama aslında farkeden birşey yok rte kazandı bitti bu iş. ülkede özellikle son on yılda insanların ulaştığı(!) kültür seviyesine bakarsak aksini düşünmek saflıktır: ) incenin tüm oylar kk'na gitse bile sinan oğanın oylarını eşit paylaştırırsak sonuç belli. sanmıyorum ama düşüşler olursa bile alım fırsatıdır.
Başkan dan değişik açıklama gelirse 28 ine kadar bist bunu takip eder ,aynı düzende seçimi bekler
Akbank'tan altın fonu kaybolmuş fon alım listesinden, saat 18:00 civarı da böyleydi, bilgisi olan var mı?