Mesela birisi burada dese ki "BİST iki haftada 1800 olacak!" olmayıp milyonlarca kişi borsa da zarar etse buradaki kul hakkı, koronadaki tedbirsizlikten dolayı bir kişinin vefat etmesinden dolayı oluşan kul hakkının yerini tutmaz.
Printable View
Mesela birisi burada dese ki "BİST iki haftada 1800 olacak!" olmayıp milyonlarca kişi borsa da zarar etse buradaki kul hakkı, koronadaki tedbirsizlikten dolayı bir kişinin vefat etmesinden dolayı oluşan kul hakkının yerini tutmaz.
- Hocam bir tarafta milyonlarca kişi borsada batıyor, bir tarafta sadece bir kişi ölüyor. Sen de amma abarttın!
- Ölen o bir kişi senin çocuğun olursa?..
- Allah korusun de hocam!.. Haklısın hocam, doğru söyledin.
Enseyi karartmadım, bence buralar dip olabilir BİST'te.
Haftaya BİST çok hızlı yükselirse umutlar çoğalır.
Uzun süre aç kalmaktan zayıflamış birinin çok hızlı kilo alması gerekir, derler.
Şiirimi okudum: "Yıldızların Altında": https://www.youtube.com/watch?v=Iiq8owbcaDE
Ne yaşandıysa yaşandı, geçmişte kalınmamalı. Bugünümüze şükür, deyip geçmişten ders alarak ileriye bakmak lazım.
Şiirim, beğeninize:
ÇÖL
Ne gül bahçesi
Ne çimenlik istemiş
Çırılçıplak kalmış
Benliksiz
Sade bir aşk taşımış
Kuru bir bağırda
Yanıp tutuşmuş
Vuslatın hülyasıyla
Aşk için
En aşkın yanan
Çöl olduğundan
Bütün güzeller çölden geçmiş
Çöle inmiş bütün güzellikler
https://i.hizliresim.com/k7q59y.jpg
Birkaç gün önce Libyalı göçmenlere dair bir haber okudum, 130 kişi Akdeniz'de boğulmuş... BM göçmen örgütü olan IOM sözcüsü Safa Mshli'nin sözleri çok sert: "100'den fazla insanın hayatını kurtarmak için harekete geçmek reddedildi. Göçmenler Akdeniz mezarlığında boğulmadan önce iki gün boyunca imdat çağrıları gönderdi": https://www.avvenire.it/attualita/pa...ale-di-sicilia
130 kişi içinde ailemiz olabilirdi... Duyarsızlığa bakınca şunu düşünüyorum: Şiir, resim, müzik, sinema, heykel... acıyı anlatmakta zayıf kalıyor. Acı acıyla anlaşılır
5909 nolu gönderimi paylaştığım günden beri bar bar izliyorum. Bu gönderimi EKGYO grafiği üzerinden takip ediyorum, 05.10.2020 tarihli bara geldik (Grafikte dikey mavi çizgiyle işaretli.): https://invst.ly/ukq70
5909 nolu gönderimin EKGYO grafiği üzerinde güncel haftalık görüntüsü. Grafiği haftalık izlemek daha güzel sonuçlar verebilir: https://invst.ly/ukql- Buna göre buralar iyi alım yeri olabilir. Önümüzdeki haftalık bar grafikte dikey mavi çizgiyle işaretli.
Bu grafiğe bakarak çok farklı alım stratejileri oluşturulabilir. Alımı üç beş haftaya yaymak bunlardan biri, yani üç beş hafta mal toplayıp dört beş ay sonra kademeli satmak. Burada en önemli konu, vade seçimi.
- Bir spek gibi sinsi ve sabırlı olalım abi biz de.
- Ve ciddi.
- Prensipli, ilkeli, çalışkan bir de abi.
- Tamam uzatma!
Şiirim, beğeninize...
GÖÇ
Koparken Balkanlar Arap Yarımadası Osmanlı'dan
Sadece Ermeniler mi vazgeçmişti bağımsızlıktan
https://i.hizliresim.com/hlqi61.jpg
DJI Weekend sakin. Consessensör Hoca'mın kulakları çınlasın.
- Abi bundan sonra piyasa mantalisine uyalım, duygularımızın rüzgârına kapılmayalım, düşüşte her şeyimizi aldılar.
- Bundan sonra güvendiğimiz dağlara kar yağmayacak; hayatımızdan dağ, tepe, vadileri çıkarıyoruz.
- Vay abi, yine parçaladın edebiyatı.
- 5909 nolu gönderiyi ezbere biliyorum, dün rüyamda sabaha kadar grafik gördüm.
- Borsayı rüyalarımıza, özel hayatımıza katmayalım.
- Bu sefer olur mu be abi, vurur muyuz talih kuşunu kanatlarından?
- Zamanın çarkı bozuk.
Faik Ali Ozansoy adını duyan var mı? Şair. Önce Fecriati topluluğuna katılmış, sonra o topluluktan ayrılıp toplumsal konuları işlemiş şiirlerinde.
Biz kameraların, gazetelerin yücelttiklerini biliriz. Başka şair yokmuş gibi Necip Fazıl, Nazım Hikmet, Cahit Zarifoğlu arasında gidilir gelinir.
Faik Ali birçok şairi cebinden çıkarır oysa, ama bilinmez ne hikmetse...
Fatma Aliye Hanım da ona keza. Halit Ziya'yı herkes bilir, Fatma Aliye bilinmez. İlk kadın romancımızdır, hatta Reşat Nuri Güntekin onun "Udi" adlı eserini okuduktan sonra öykü ve roman yazma ateşine düşmüştür.
O güne dek hep erkek gözüyle anlatılan kadın, Fatma Aliye'yle kadın gözüyle anlatılmıştır.
Bugün Türkiye'deki kadın hareketlerinin derinliksiz olmasının sebeplerinden biri bence, kadın hareketine katılanların Fatma Aliye'yi okumadan topluluk karşısına çıkmaları.
"Udi" adlı romanda bir kız çocuğu var, küçük yaşta ud çalmayı öğreniyor. Büyüyor bu kız çocuğu, evlendiriliyor. Kocasının kendisini aldattığını öğreniyor, ses çıkaramıyor tabii... Artık evde sakin zamanlarda ud çalacak, hep uduyla konuşacaktır.
Faik Ali Ozansoy Kütahya valisiyken Talat Paşa'ya rest çekip Kütahya'daki Ermenileri göçe zorlamamış, korumuş bir bürokrattır, hatta civar illerden birçok Ermeni Kütahya'ya gelmiştir. Ermeni vatandaşlarımızca her yıl mezarı başında anılır Faik Ali... Ne güzel bir anılış...
Şiirimi şu şekilde değiştirdim:
GÖÇ
Koparken Balkanlar Arap Yarımadası Osmanlı'dan
Kimi Ermeniler de vazgeçmemişti bağımsızlıktan
https://i.hizliresim.com/a29boz.jpg
Şuç şahsidir arkadaşlar, bir topluluğa mal edilemez. Bu, Veda Hutbesi'nde de yazar, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nde de... Kim bir topluluktaki kısmi suçu o toplumun tümüne genişletirse Allah onun belasını vermiştir zaten, ona ayrıca bela dilemeye gerek yok.
Teşekkür ederken sizlere içinde bulunduğunuz durumda yapılmasını gerekli gördüğünüz tüm görevlerden daha önemli bir yükümlülüğünüz olduğunu hatırlatmak isterim: Gelişmekte olan feci olaylarda sizleri zarar görmekten korumayı resmî ve insanî anlamda görev bilerek çalıştığım dönemde, Kütahya'nın merkezi ve dahil olan bölgenin müslüman ahalisinin tümü benimle aynı fikirdeydi ve hatta benimle ortak duygular beslemekle kalmayıp, başka iller ve kasabalardan, hadiseler selinin önünde düşe kalka topraklarınıza sığınan sayısızca Ermeni ailesine rehber ve koruyucu oldular. Yerli ve yabancı olmak üzere hepiniz malınız, canınız ve namusunuzun mutlak dokunulmazlık içinde kaldığını gördünüz. İşte bunu hiç bir zaman unutmamalısınız.
Ama hayır, unutmamak yetmez! Gelişen tüm olayların ve fecaatin milletin kastiyle gerçekleşmediğini, ancak bazı nankör vatan haramilerinin işlediği cinayetler olduğunu ve de Türk vatandaşlarınızın bu suça katılmayacak kadar yüksek duygular beslediğini dünya medeniyetlerine ve tüm insanlığa en gür sesinizle ilan etmeniz de, aynı zamanda vicdani yükümlülüğünüz olmalıdır. Evet, Emenilerin de Türkler kadar mağdur, Türklerin de Ermeniler kadar mağdur ve mazur olduğunu siz de bizimle beraber ilan ediniz.
Bu savaş ve kitlelerin dahil edildiği katliamın vebali ve de günahı, buna sebep olan bazı şahısların irade ve işlevi olmaktan çıkararak tüm insanlığın suç hanesine kayıt ve mal edilecek olunursa, hem gerçeğin hem de adaletin ruhu ayaklar altına alınmış olacağı gibi, aynı zamanda genele maledilen bu musibetin bir parçası birkaç veya birkaçyüz kişinin eseri olan Ermeni vakasından da bir topluluğun milyonlarca masum ferdinin sorumlu ve muhatap tutulmak istenmesi, hepimizin büyük bir azim ve özlemle gözleyerek beklediğimiz insani ve de ilahi adaletin yara alarak güçleşmesine sebep olur.
İşte bu gerçeği siz de bizimle birlikte kararlılıkla ilan ederseniz, adalete sadece bireysel olarak muhtaç ve talepkar değil, adalete mutlak taraftar ve onun üstünlüğüne inanmış olduğunuzu da göstererek bir kez daha haklı ve de buna layık olduğunuzu kanıtlanmış olursunuz.
Sizlere duyduğum sonsuz saygının kabulüyle gönül muhabbetinizin devamını dilerim.
Dostane hürmetlerimle efendim.
Fâik Âli Ozansoy
Muhabbetimiz şiir oldu, beğeninize
SUÇ ŞAHSİDİR
Suç şahsidir diye dört kitapta da yazar
İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nde de
Kim ki bir topluluktaki kısmi suçu
Genişletir o topluluğun bütününe
Kim ki ana babanın yaptığını çocuktan sorar
Kim ki üç beş kişinin yaptığını milletten sorar
Kim ki hele hele bir nefretle bir kasıtla
Ayaklar altına alır masumların kutsal yuvasını
Gerek kalmaz o kimsesiz sanılanların ahına
..................Yağar
........................................Sicim
...Sicim
............................Belalar
...............Yağar
.................................................. ..Bütün
............................Başlara
https://i.hizliresim.com/7i334y.jpg
Borsa mantalitesi temel analize bazen bakar, bazen bakmaz; tekniz analize de bazen bakar, bazen bakmaz.
Borsanın renk vermeyen huyundan dolayı benzerlik stratejisi uyguluyorum, yani borsanın geçmişte yaptığı grafiklerle bugün arasında benzerlikler kurmaya çalışıyorum. Bu stratejim profesyonel değil elbette, ama işimi görüyor.
Önümüzdeki gün ve haftalarda ne olacağı yalnız benzerlik grafiklerinde var, başka stratejilerde varsa da o stratejileri ben bilmiyorum.
Dört beş aydır 5909 nolu gönderimdeki benzerliği izliyorum. Bu gönderimi EKGYO grafiği üzerinden izliyorum, o sıralar EKGYO aldığım için.
Düşünüyorum, o gönderim dört beş aydır ne iyi ne kötü haberleri umursadı, takır takır kendi yolunda işledi. Borsada zenginleşen zenginleşti, fakirleşen fakirleşti.
Borsa mantalitesinden uzaklaşıp temel analizde belli konulara saplananlar saplandıkları konunun doğruluğuna göre kâr etti ya da battı.