Arkadaşlar garanti bankasının banka eurobondunu düşünüyorum ekim2019 vadeli..daha önce banka eurobondu alanınız oldu mu
Printable View
Arkadaşlar garanti bankasının banka eurobondunu düşünüyorum ekim2019 vadeli..daha önce banka eurobondu alanınız oldu mu
yazdıklarınızı zaten düşünüyor ve mevcutta %8 olan oran yerine yurtiçi için % 5 oranını telafuz ediyorum. özendirmeye gerek yok, zaten mevduat sahibi kararını vermiş, uygun fiyat bulsa tümden dolara geçecek, yavaş yavaş dövize geçiyor. mesela bir bankada dolar aldım, ne yapacağıma karar veremedim, faizsiz duruyor. bu durum ekonomi için en kötü durum, heran yurt dışında bir yatırım yapabilirim. çoğu döviz mevduatı birkaç aylık. bankalar için dolar mevduatı, bugün var yarın yok. oysa eurobondu alan kişi yarın satmak için almaz, zarar eder. uzun vadeli yatırımı teşvik etmek lazım.
2019 için beyanname sınırı 40 bin tl.. bunun altındaki eurobond faiz geliri vergilendirilmeyecek (*).. yalnız 40 bin tl üstünde birden yüksek rakamlara girmeye başlıyor.. mesela hesaplarıma göre 100 k tl faiz geliri olan birisi 25 k tl mertebesinde bir vergi ödeyecek.. bu ciddi bir sıkıntı aslında.. %25 demek bu.. 200 k tl faiz geliri (kupon ödemesi) olduğunda ödenecek vergi 60 k tl mertebesine çıkıyor ve vergilendirme oranı %30 oluyor.. bu oranların revize edilmesi lazım tam mükellef gerçek kişiler için.. ve azaltılması lazım..alınan risk için yuksek bir vergilendirme..
(*) sadece eurobond faiz geliri olması senaryosu.. başka beyan edilecek gelir yok..
Ben askiya aldim simdilik eurobond alim planimi..
Baska seylere bakinacagim.
Syg,
Düşük vergili bir ülkeye ikametgahı taşıyınca (bir yıl içinde en az 6 ay TR dışında yaşamak lazım) eurobond yatırımı çok daha cazip hale gelecektir.