Originally Posted by
ismettarhan
Sayin Batuhan,
Ilk bakista Paynet disinda bir hikaye yok gibi gozukse de aslinda elimizde 3 tane daha koz var diye dusunuyorum.
1- Global muadillerine gore sirketin Fiyat/Satis oraninda ciddi bir iskonto oldugu dusuncesindeyim. Degerlemelerin normalizasyonu burada onemli bir destek.
2- Pandemi sirkete bir destek atsa da akabindeki surecte satislarin dolar bazinda buyumemesi talep tarafindaki (ekonomik sikintilardan) cok ciddi bir eksik oldugunu gosteriyor bence. Ozellikle b2c tarafinda ekonomi duzelir ise onemli bir ivme yakalanabilir.
3- B2b tarafinda ise bence onemli bir makro trendin basindayiz. Microsoft ceosu Satya Nadella daha 1.5 sene once IT harcamalarinin onumuzdeki 10 sene boyunca GSMH icindeki payini %5'ten %10a cikaracagini on gordu. Pandemi oncesi %3 global buyume olur ise IT sektoru icin neredeyse yillik %10 buyume demek olacak (dolar bazinda bakiyorum). Bu da cok kucumsenecek bir seviye degil. Tabi IT harcamalari icinde cok degisik bolunmeler var ama pandemi de gosterdi ki PC ve hardware daha olmedi. Yanilmiyorsam Dell, HP gibi sirketler onumuzdeki yillar icin olumlular. Ayrica yanilmiyorsam bulutum.com uzerinden Microsoft Azure hizmeti de veriyor sirket (Microsoft'un en hizli buyuyen bolumu)
Yeni is kanallari ise 4. koz olarak elde ama daha simdilik cok fazla bilinmeyen var. Detaylandirmak gerekirse:
4- Yeni is kollari olarak GES'ten bahsetmissiniz. Bence sirket olarak burada illa hardware diye yeni bir sektore girmenin yaninda yazilim kisminda da birseyler yapilabilir. Redington hali hazirda diger sirketi uzerinden software satiyor. Keske iki sirket birlesse ve her paya parmagi olan bir distributor olsak mesela... Ikinci olarak daha cok on plana cikmasa da Nesnelerin Interneti (IoT) alani da hem bakir hem de inanilmaz yuksek potansiyeli olan bir alan. Keza 3D printing (normal printer satiyoruz ya :D) gibi degisik alanlar da gelisiyor. Dolayisiyla sirket biraz daha uyanik olarak cok cesitli is anlasmalari yapabilir ve urun gamini gelistirebilir. Mamafih sanirim 1.5 senedir hicbir yeni dagitim isi olmadi.
Yani yuzeyde her ne kadar "distributor" gibi gozuksek gida vs gibi diger sektorlerin aksina de katma degerli cok fazla is yapilabilecek bir sektor IT.
Ek not: Warren Buffett HP'nin %11'ini almis...