Pardon ayni ulkede ise belki olmaz gene de bilemedim, kural su olabilir bir ulkeden baska ulkeye trasfer ederken ABD muhabir banka uzerinden olmali diye cumleyi duzelteyim, TR icinde belki ABD etmenine gerek olmaz...
Printable View
Dostlar su yaziya yorum yapabilir misiniz.. (burada sayfayi actigimda Almanyadaki bir kisiden bahs edilmis ve onu dar mukellef olarak kabul etmis, sozun ozu bir TR de oldugumuz icin tam mukellef gercek kisiler oluyoruz 2021 icin 53 bini asanlar beyan verecek gercegi ile karsilasiyoruz)
Eurobond geliri nasýl vergilendirilir?
Eurobondlarýn kupon/faiz gelirleri tahsil edildikleri tarih itibariyle Merkez Bankasý döviz alýþ kuru ile TL'ye dönüþtürülerek vergilendirilir. Eurobondlarýn faizlerinin/kuponlarýnýn vergilendirilmesinde kur farklarý vergilemeye tabi tutulmaz
TR deki eurobond tutanlar, kupon kazanclari icin asagidaki sistemi uygulayacaktir HSBC den alinti..
"Stopaja tabi (%0).
- Ýtfada oluþan anapara kur farký gelir sayýlmaz.
- Enflasyon indirimi uygulanmaz.
- Elde edilen faiz gelirlerinin, stopaja tabi
tutulmuþ diðer menkul ve gayrimenkul sermaye
iratlarý ile birlikte, 2021 yýlý için geçerli olan
53.000 TL’lik beyan sýnýrýný aþmasý halinde
gelirin tamamý beyan edilir."
eurobondu vadesinden önce satmayýp itfayý beklerseniz anapara kur farký vergiye tabi deðil.
Enflasyon farký uygulanmaz cümlesi için gerekli þart eksik sanýrým. Enflasyon (ÜFE) alým ve satým tarihleri arasýnda %10'u geçmez ise uygulanamaz. %10'u geçiyorsa uygulanýyor.
(Ek not: 2025 ve öncesi eurobondlar için bildiðim kadarýyla %10 þartý da yok. Direk enflasyon farký uygulanýyor)
Zihnimi tazeledim. Yine de hala eksik hatýrlanan noktalar oluyor.
Eurobond kismini sonunda buldum.
3C yazan yer ve yaninda bir isaret var ona basinca ilgili kisim cikiyor..
ilk kisimda iradin turu yaziyo orda 616 seciliyor *eurobond* yaninda ihrac tarihi yaziyor, elinde farkli tarihte ihrac olanlar benim fikrim her bir satiri girseler daha iyi olur..
Yorumlar misiniz....
US900123AT75 in kupon ödeme günü bugün.
Ek 28274
teb erkenden üstüne düþeni yaptý:bravo:
Fitchin kararýnýn bizi eurobondlar üzerinde etkisi oldu mu ?
Tapatalk kullanarak iPhone aracýlýðýyla gönderildi
Ýþ Bankasý internet sitesinde uzun vadeli bir hayli Eurobond mevcut görüyorum. Normalde bu fiyatlarda mevcutta pek bir þey olmazdý. Özellikle 3 gün sonra kupon ödemesi olan 2045 vadelilerde bu kadar mevcut görüyor olmam ilginç. Acaba Fitch'in son not düþürmesi ile birlikte bir miktar satýþ mý geldi? :wu:
Özellikle hazinenin 2021 Eylül ayýnda çýkardýðý 2033 vadeli EB bana çok satýþ yiyormuþ gibi geliyor. Bir ara ben de almaya niyetlenmiþtim. Prospektüsünü de okumadým ama bir sýkýntýsý mý var acaba?
Sayin forumdaslar,
Yurtdisi yerlesiklik ve dolayisiyla vergilendirme ile alakali aklimda aklimda biraz ucunca anlatabilecegim bir soru var, umarim yardimci olabilecek birileri vardir.
Oncelikle yilin yarisindan fazlasini yurtdisinda geciren ve adres kaydi yurtdisinda olan vatandaslarin dar mukellef olarak siniflandirildigini biliyorum lakin bilmedigim dar mukellefiyete ne kadar surede gecis yapildigi?
Diyelim ki uluslararasi bir firmada calisiyorum ve bu firma beni bir veya birkac yilligina farkli ulkelerde gorevlendiriyor ve daha sonra geri gelip tekrar turkiyeye donuyorum. Sorum su ki, bu yurtdisinda yasadigim donemlerde yaptigim Eurobond alis/satis islemlerinde dar mukellef olarak mi kabul ediliyorum?
Zamaniniz icin simdiden tesekkurler.
euro ile borçlanmýþ bir iyi eurobond arayýþým Türkiye dýþý. Var mý bakmam için söyliyebileceðiniz bir ürün.
Geçen attilla yeþiladaydý sanýrým. italya veya yunanistan eurobondlarýnýn marjlarý açýlmaya baþladý demiþti.
3. Dakika
https://m.youtube.com/watch?v=H7mdqhGOvO0
Hazir beyan da bulabildigim degerler ve bulamadiklarim (sari alanlar), dostlar destek olabilir misiniz buralara neler yaziyoruz...
https://i.hizliresim.com/ak7tck8.png
NOT: https://hazirbeyan.gib.gov.tr/assets...ehberi2021.pdf buradakileri iyice bellemek lazim gibi geldi bana, satir satir anlatimlar var ama gene de icinden cikamayabilir insan....
Ýradý saðlayan "T.C. Hazine ve Maliye Bakanlýðý" olmasý gerek.
Gayrisafi irat aldýðýnýz kupon faizleri. Banka saklama ücreti vb düþebilirsiniz giderler kýsmýnda ama bence karýþtýrmaya gerek yok.
https://www.hisse.net/topluluk/showt...30#post5753730
Unvaný xxx Portföy 6.Serbest (Döviz) Fon
Para Birimi USD
Yatýrým Yapýlan Varlýk Türk Eurobondlarý
Yönetim Ücreti %1,00
Talep Toplama Dönemi 16 Þubat – 22 Þubat 2022
Yatýrým Dönemi 23 Þubat 2022 – 25 Nisan 2024
Fonun Süresi 792 gün
Erken Çýkýþ Komisyonu %1 (çýkýþ tutarý üzerinden)
Alým Esaslarý Fon katýlma paylarý talep toplama yöntemi ile ihraç edilecektir. Talep toplama dönemi
sonrasýnda fon katýlma payý alýmý mümkün olmayacaktýr.
Satým Esaslarý Her ayýn 15’i saat 13:30’a kadar (Ýlk ay hariç)
Minimum Giriþ Tutarý 50.000 Pay adedi ve katlarý
Mevcut Düzenleme Kapsamýnda Vergi Dolar kazancý üzerinden %10 stopaj (Gerçek kiþi)
Yatýrýmcý Profili Nitelikli Yatýrýmcý
Ýtfa Fon'un yatýrým dönemi sonunda fon portföyündeki varlýklar nakde dönüþtürülerek, fon
katýlma payý bedelleri T+3 iþ günü nakit olarak katýlma payý sahiplerinin hesaplarýna
bir kurum göndermiþ bugün.
bana mantýklý geldi arkadaþlar siz ne dersiniz.
Evet dediðiniz gibi oldu ve benim kupon ödememde bu sabah itibarýyla 1 gün gecikmeli olarak hesabýma geçti.
Demek ki Yapý Kredi Bankasý 1-2 gün gecikmeli ödeme yapýyor. Çok önemli deðil ama ilk kez Yapý Krediden alým yapacak arkadaþlarýn bilgilenmesi açýsýndan paylaþmýþ olayým.
Tesekkurler dostum, hesaplari yaptim, excel halde tutuyorum.
Yeni rehber yayinlandiginda da aslinda buyuk ihtimal ile oncekiler ile ayni olacak, ordan bakip bu 3C kismini doldurmak ve bilgiler disinda data girilecek yer yok, uzerimde kira geliri yada maas geliri de yok su an icin...
Ama vergimizi verelim, riske etmeye gerek yok
Eski mesajlarda ki 200bin usd ile getiri saglayan arkadasa buradan riske girme ve vergini ode diye onermek isterim..
Parayý hapsetmeye gerek yok. Ben de tüm fonlarý araþtýrýyorum. FPE ve IPV var. FPE güzel gidiyor:
https://www.tefas.gov.tr/FonAnaliz.aspx?FonKod=FPE
Kýsa vadeli olsun diyorsanýz IPV:
https://www.tefas.gov.tr/FonAnaliz.aspx?FonKod=IPV
Benim de sorum olursa cevaplayýn lütfen.
25 nisan 2024 isç tahvili getiri 5,61 alýþ 6,14 satýþ 14 þubat tarihli fiyat
50 bin yatýrsanýz 500 dolar yönetim gideri alacaklar diye deðerlendiriyorum. Stopajda nihai vergi olacak buradan bir avantaj var diye düþünüyorum.
50 bin %5,61 getirse 2800 dolar getirecek.
52800 dolar %1 yönetim gideri (tüm para üzerinden alýnýyor diye hesaplýyorum) 528 dolar yapýyor.
2800-528 =2272 dolar kar. %10 stopaj 227.2 stopaj = 2044 dolar yýllýk getiri.
Diðer yandan tahvili satýn alsanýz
50000 dolar 2800 dolar yýllýk getiri var. Ama diðer gelirleriniz varsa
kuru 18 alýyorum. Yaklaþýk 50 bin getiri var. %20 vergiye girseniz. 40 bin getiri ediyor. Bu kuru 18 alýrsak yaklaþýk 2200 dolar ediyor. Burada yýllýk iki kupon ödemesi var bu nedenle kur daha aþaðýda veya daha yukarýda olabilir.
Hesabý sizde irdelerseniz en azýndan nasýl hesap yapýlýr hepimiz öðreniriz.
Eurobond fonlarý tl cinsinden fiyatlandýðý için stopaj öderken dolarýn deðer artýþýnada vergi ödersiniz.
Dolar deðer kazandýkça bizim eurobondlarýn getiri oranlarý artacaðý için eurobond deðer kaybeder.
Yani fon iyi bir alternatif deðil.
En iyi alternatif olduðu zaman dolarýn sabit deðerde dururken eurobondun deðer kazandýðý zaman ama o zamanda tl daha cazip.
*Hazine: 16 Þubat 2022 tarihinde uluslararasý sermaye piyasalarýnda kira sertifikasý ihraç edilmiþ olup, 5 yýl vadeli (24 Þubat 2027) ihracýn tutarý 3 milyar ABD Dolarý ve kira oraný %7,250 (Mid Swap + 524,7 baz puan) olarak gerçekleþmiþtir
https://twitter.com/foreksturkey/sta...219277830?s=21
Her geçen gün 100’ün üstündeki eurobond miktarý azalýyor.