Originally Posted by
arpaci55
Cevabı çok uzun bir soru. Uzun uzun yazayım istedim olmadı. Hatalı birşey söylememek için İnternette bu konuları bulup yazayım istedim onlar da hep silinmiş. Her hissenin bir hikayesi var, Bu hikayeleri bilsen İlk imkb başkanı halen neden bir şirkette koordinatör olarak çalıştığını anlayabilirsin. sistem KY soyma üzerine kurulmuştu. Neyse uzun hikayeler,
Aşağıdaki yazıda günlük en büyük düşüşlerin kısa bir tarihi var ama o düşüşler KY açısından öyle %20 Lerde kalmıyordu yıl boyunca batıp kalıyorlardı, en önemli 15 yıllık dönem 1986-2001 arasını bulamadım. Sen bakıver.
İŞTE EN BÜYÜK DÜŞÜŞLER
Borsa, dalgalı kura geçiş kararından bir gün önce 21 Şubat 2001`de yüzde 18,11 ile tarihinin en büyük düşüşünü yaşadı.
11 Kasım 1998`de işadamı Korkmaz Yiğit`in, dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz, Devlet Bakanı Güneş Taner ve işadamı Kamuran Çörtük hakkında ağır ithamlar içeren kasetlerinin yayımlanmasının ardından, endeksin günlük kaybı yüzde 14,93`e ulaşmıştı.
19 Şubat 2001 tarihinde de dönemin Başbakanı Bülent Ecevit`in Milli Güvenlik Kurulu toplantısını terk etmesinin ardından yaptığı açıklama Borsa`da deprem etkisi yaratarak, hisse senetlerinin yüzde 14,62 değer yitirmesine neden olmuştu.
Borsa, 11 Eylül 2001 tarihinde ABD`de yaşanan terörist saldırılardan sonra 1 gün kapalı kalmış, açıldığı 13 Eylül 2001 tarihinde de yüzde 8,93 değer yitirmişti. 14 Eylül`deki yüzde 6,24 düşüşle birlikte 11 Eylül`ün piyasaya 2 günlük etkisi, yüzde 14,61 olarak gerçekleşmişti.
Ayrıca koalisyon hükümeti içindeki politik gelişmeler ve bankacılık operasyonunun yaşandığı 6-11 Temmuz 2001 tarihleri arasında İMKB Ulusal 100 Endeksi, toplam yüzde 21,88 kayıp yaşamıştı.
Bu hikaye uzar gider. Borsadaki tüm hisselerin toplam piyasa değerinin 100 milyar olduğu günleri gördük. Öyle bir ülkeydik ki mantar tabancası patlasa borsa çöküyordu. KY soyuluyordu. Son 15/20 yıldır bu tür aşırı süpriz düşüşler yaşanmadı.