Evet kesinlikle
Printable View
Değişken faiz ek risk içeriyor evet. Mevcut faiz politikasının seçime kadar devam edeceğini varsayarak bu plana güveniyorum ama hiçbir şeyin garantisi yok elbette. Faizlerde ciddi artış olsa hisse kredisi faizi artarken borsa düşerse iki taraftan birden zarar yazar. Ilımlı artış kura ve dolayısıyla yabancı girişine olumlu etki yapabileceği için ılımlı faiz artışında denklem bozulmaz sanırım ama keskin artış olursa bu stratejiyi çöpe atıp zarar yazdırabilir.
Sabit faizli kredi çok kovaladım ama bankalar artık sıcak bakmıyor. 2020 ve 2021'de aldığım sabit faizli krediler vardı, 2020'de aldıklarımdan %100 üzeri kar yaptım, 2021'de aldıklarımdan %50 civarı kar oldu. 1-1.5 yıl önce aldığım başka bir değişken faizli kredide ise durum hala başa baş gibi. Bir taraftan yatırımlarda %40-50 değerlenme var ama bir taraftan da %20-30 üzerinden işleyip zaman zaman 30'ları geçen faizlerin yükü olunca şu ana kadar kayda değer net kazanç yok sayılır. Hisse kredisi de bu riski taşıyor ama seçim beklentisine önümüzdeki 1 yılda borsa daha iyi olur diye umarak bir risk alıyorum.
Mevcut birikimi fona koymak dışında benim kendim uğraşarak yapabildiğim karlar genelde bu kredi ve borçlanma denklemlerinden geldi. Piyasalar bozukken kriz ortamı varken borçlanarak yaptığım yatırımlar genelde 3-6 ay gibi vadelerde bir şekilde kar üretti. Ancak kısa vadeli al sat çabaları hiç sonuç vermedi. Sn. GP ve Sn. wasaban sürekli trade yaptıklarını söylüyorlar ama ben istikrarlı ve sürdürülebilir karlılık sağlayamadım bu işlemlerde. Bazı işlemlerde kazançlar yakalansa da bazı işlemlerdeki zararlar veya bazı durumlarda da kaçan fırsat maliyetleri toplamda kar etmeye engel oluyor. Zaten alım satım fiyat farkları ve aracı kurum komisyonları da işin içine girince belli bir oranın üzerinde kar etmek gerekiyor ki bu daha da zor oluyor. Bazı dönemlerde ciddi mesai harcayıp ek bir kazanç kapısı yaratılabilir mi diye çok uğraş verdim ama nafile.
Ben yine geçmişte birçok kez tekrarlayıp başarılı olabildiğimi gördüğüm piyasa kötüyken makul bir oranda borçlanıp piyasa iyiyken borçları kapama gibi bir stratejiyle devam etmeye çalışacağım. Sabit faizli borç bulabildikçe alıyorum, bulamadığım yerde biraz değişken biraz hisse kredisiyle uygun zamanlarda ek pozisyon almaya çalışıyorum. Seçime 1 yıldan az zaman kaldı. Bu 1 yıl içerisinde bir pencere açılır bir noktada kredili pozisyonlar kazançla kapatılabilir diye umuyorum.
Bu sefer ben erken davranayım. Sınav sonucu bekler gibi bekledim. Bugün 08:00-17:00 arası 5.593,00 MWh üretmişiz. Dostlar alışverişte görsün der gibi olmuş yine.
Son 2 gündür Piyasa Takas Fiyatı'nın 3750 TL olduğu aralıklarda üretim yapmışız. Yarın üretim yapmayacak olabiliriz.
27-28 Temmuz Gerçek Zamanlı Üretim:
https://www.linkpicture.com/q/GZU-27072022.png
27-28-29 Temmuz Piyasa Takas Fiyatı:
https://www.linkpicture.com/q/PTF-27072022.png
PTF tavanı 4000 olarak güncellenmiş. Bana düşük geldi. Gaz zammı daha belli değil..
Dün MB , 2022 yılı enflasyonunu %60 olarak güncelledi. İleriye dönük, TL deki değer kaybını, borsada “ reel” kazancı vs… bu %60 a göre değerlendirmek lazım.
Asgari ücreti ilk yarı yıl enflasyon farkı %30 verildi, Ocak 23 de bir %30 daha verilecek demek şayet MB öngörüsü tutarsa