Bankalara yapılan baskıyla maximum 0.50 puan indirebilirler.Sonra yine aynı seviyeye gelir.
Printable View
Üzüntü duymamak elde değil. Yukarıda belirtilen hiçbir faiz oranından piyasaya para verilmiyor. Ve buna politika deniliyor.
Bankalar her gün temerrüde düşüyor ve devasa bir miktarda (125 milyar TL) geç likidite penceresi denilen son kurtarma sigortası kullanılarak 1 günlüğüne kurtarılıyor.
Sıkı para politikası uygulanacaksa da bu şekilde dengesiz ve güvensiz bir mekanizma kullanılmamalı. Bunun maliyeti bana göre çok daha fazla.
Düşünün ki hükümet elektrik fiyatını belirliyor ama kimseye elektrik vermiyor. Daha sonra akşam saat 16.00 dan sonra belirlediği elektrik fiyatının neredeyse 1.5-2 katı fiyatla bir sonraki güne kadar sınırlı olmak üzere elektriği vermeyi kabul ediyor. Ve bir sonraki gün elektriği tekrar kapatıyor ve saat 16.00'yı beklemenizi söylüyor.
Şu anki GLP mekanizmasının yukarıdaki örnekten ne farkı var?
Sıkı para politikasini yine vurgu yapti ilave tedbirler alinabilir.enflayon yuksek gittigi surece faiz dusmez.
tcmb kararında yapısal reformlardan bahsediyor, yahu meclis hala tatilde.
enflasyonda kalıcı bir düşüş gözlenene kadar sıkı duruş korunacak diyor. bunun türkçesi, bu faiz oranları bu şekilde devam edecek.
Yapısal reforma hala vurgu yapıyor olması, bu faiz seviyesinin dahi enflasyonu düşüremeyebileceğine işaret ediyor. Ayrıca %16-17 arası dalgalanan ÜFE'nin Tüfe'ye geçişkenliğinin sınırlandırılabilmesi için büyümenin hükümet eliyle frenletilmesi gerekiyor. Hükümet 2019 seçimlerinden dolayı bunu yapmayacağına göre, tcmb'nin iş çok zor.....
Benim öngörümde şu şekilde dolarda faizde sürekli artacak sonunda bir çıkmaza girilecek :)
Atıyorum 2025 de faiz de bugunden yüksek olacaktır dolarda.
Faizler artarak devam edecek TL değerlenmeye devam edecek. 2008 yılındaki 18-20 faizler geri gelecek.
e vade değişiyor dün aldığım 350 gün vadeli %14,50 den bugün aldığıım 177 gün %14,25
bunu nasıl açıklayacağız ? canı sıkıldıkça aynı bononun vadesini değiştirebilir mi ?
no.
demekki yeni bono ihraç ediyor. hergün değil belki ama belli periyotlarla yeni bono ihraç ediyor.