-Kerim Rota bu konuda bir çalışma yapmış:
https://www.perspektif.online/maslak...-kaza-olur-mu/
Bu hazır çalışmanın üzerinden gittim.Ama 10 puanlık bir faiz artışına göre yapılan projeksiyonu çok iyimser bulduğum için 50 puanlık bir faiz artışını esas aldım.
-Kerim Rota faiz artışının sadece menkul kıymetler üzerinden yazacağı zararı esas olarak projeksiyon yapmış.Halbuki sektörde Kavcıoğlu öncesi,benim tahminlerime göre toplam kredi hacminin %12'si civarına ulaşan büyük bir kredi batağı vardı ve bu batıklar kağıt üzerinde yüzdürülüyordu.Ama Kavcıoğlu döneminde aşırı düşük reel negatif faizlerle,bu batık krediler mevduat sahiplerinden büyük bir servet transferiyle yüksek enflasyon ortamında reel olarak eritilerek batık olmaktan çıkarıldı.Ama faizler %50'lere çıkarsa ,şu anda 8.3 trilyon TL civarında olan kredilerin kabaca %15'nin tekrar batık hale geleceğini değerlendiriyorum.Çünkü piyasada çok kötü yönetilen,verimsiz çalışan ve iş modeli kar üretmeyen onbinlerce şirket var ve bu şirketler koltuk değneğiyle ucuz ve enflasyonun çok altında reel negatif faizlerle alınan kredilerle ayakta duruyorlar.Faizler pozitif bölgeye geçerse bu şirketlerin ve aldıkları kredilerin batması kaçınılmaz.
-Bankaların toplam özkaynakları kabaca 1.4 trilyon TL.Buradan batık krediler+uzun vadeli sabit faizli tahvillerden yazacak zararların, sektördeki bazı bankalar için risk yaratacağı düşüncesindeyim.