Gene şapkadan tavşan çıkartan faiz yorumları başlamış
Printable View
Gene şapkadan tavşan çıkartan faiz yorumları başlamış
Ali Ihsan Goker
@aihsan_goker
Şimdi burada şunu sormak lazım: Bir ülkede resmi enflasyon %12,5 ise nasıl oluyor kredi faizleri %25-30 aralığında geziniyor? Ya resmi enflasyon gerçeği yansıtmıyor ya da faizler...
resmi enflasyon=12,5%
Kredi faizi =25-30% aralığı
Kesin bulgu = ikisinden biri yanlış.
Faizin hangi unsurlardan oluştuğunu bilenler gerçekleşen enflasyon ile kredi faizleri arasındaki farkın neden kaynaklandığını anlar.
Faizlerin daha yüksek olması enflasyon beklentilerinin, ülke riskinin, geri ödeyememe vb risklerin yükselişinden kaynaklanıyor.
telefon geldi ,
resmi enfasyon doğruymuş !
enflasyon ile kredi faizleri arasında elbette doğru yönlü biri ilişki vardır..
bakılması gereken, daha doğru olan yer ise mevduat faizleri veya gösterge tahvil faizidir..
elmayla şeftaliyi karıştırmamak gerek..
şimdi 0,98 den konut kredisi veriyorlardı hala devam ediyor mu bilmiyorum onun yıllık faiz oranı da %11,40 dır. bu da veri..
peki nereden bakmak lazım ?
doğru yerden bakmak lazım..
elbette mevduat faiz oranlarını da kredi faiz oranlarını da piyasa belirliyor fakat TPP Borçlanma oranlarına baktığımızda %15.75 ten işlem geçtiği gözüküyor, demekki; kredi faiz oranları %100 gerçek bir gösterge değil. evet bir veridir fakat salt olarak bakmak doğru değildir..
neyse..
burada eğer bir analiz yapılmak isteniyorsa en güzel analiz hazinenin borçlanma oranlarıdır yani gösterge faiz oranıdır.. e bu oranda %19 - %19,25 ler seviyesinde.. 25-30 demek yanlış yönlendirir..
evet yaşadığımız enflasyon %12,5 değil buna katılıyorum hatta patates enflasyonu %300 lere geldi bir ara..
yani ? herkesin enflasyonu farklıdır, istatistik tüm ülkenin ortalamasını verir..
bu kadar ışığında enflasyon verisinin %13,75 ile %14,25 arasında geleceğini düşünüyorum..
ama gösterge faiz %19 demiştik ?
bu demek oluyorki bir sonraki ayda artarak devam edecek ..
ytd.
syg,
Hem başkanlıkta hem de hükümette eski tas eski hamam olmasına karşın piyasada faiz ve dolar gevşemedi.
TC nin her ay 5 milyar dolar borç ödeme zorunluluğu, artan libor faizleri ile kısır döngü, çok yakın gelecekte yerel seçimlerle kemer sıkmayacak maliye politikası, paranın gelişmekte olan ülkelerden artık kaçmaya başlaması, TR nin Arjantinden sonra IMF ile görüşme hazırlığı gibi bir çok şey varken hala nasıl olacak da her şey eskisi gibi olacak?
Hükümetin iki ortağının da şiddetle karşı çıktığı olaganüstü halin bile (piyasa zoru ile) kaldırılması, her türlü imar-vergi affı-bedelli askerlikten gelecek paraya muhtaç olunması, sürekli artan ve artık sürdürülemez şekle bürünen cari açık varken ve yapısal bir önlem veya IMF gibi yüklü miktarda bir yerden kaynak gelmeden nasıl olacak da faiz ve dolar düşecek?
TÜFE Ocak Aylık 1,02 Yıllık 10,35.................... TAHVL %13.11
TÜFE Mayıs Aylık 1,62 Yıllık 12,15 ................... TAHVL %17.47
TÜFE Haziran ............................................... TAHVL %19.25
az önce garanti internetten avans hesaplamaya girip borç almanın maliyetiene baktım.
süre=365 gün
ana para=100.000tl
aylık faiz oranı(akdi faiz)=1,84
faiz tutarı= 22.386,67tl
vergifon tutarı=4.477,33tl
toplam geri ödeme=126.864,tl
cebime olan maliyet %26,86
bunu 25-30% yanlış yönlendirir yorumuna ters argüman yazmak için yazmadım.
lakin bir realite var onuda piyasa zaten önümüze koyuyor.
syg.
Herkese selamlar, döviz aşağıya dönüyor, enflasyon rakamıda iyi gelirse faizlerde aşağıya yön olabilir mi ? Bu durumda uzun vadeye mi geçmeli yoksa dolara mı dönmeli ne dersiniz.
AYLIK ÖDEME YAPILDIGI İÇİN VATANDAŞ 1,91 ile ALDIGINI SANIYOR...
http://i.hizliresim.com/PDk0Qb.png
Faizlerde düşüş sor bence..20 leri görüp durulabilir sanki
%28 ile borç veren banka
mevduatçıya %18-19 veriyorsa( bu arada bazıları hala 16-17)
fark 9-10
yorumlarınız lütfen
Mevduatta 20 altina baglamamak, zorunlu olmadikca kredi kullanmamak gerek bu sartlarda.
SM-G610F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Arkadaslar Teb Marifetli hesabı 16.50 den acmıstım. 17.50 oldugunu görünce internetten ac kapa yaparak 17.50 cıkarmıstım. Şimdi ise 18.50 olmus faiz. Fakat artık ac kapa yaparak 18.50 ye güncelleyemiyormusuz. Hıc deneyen oldu mu? Bilgisi olan var mı?
Vakıfbank Özel Bankacılık'ta hala SWAP yapılabiliyor mu 500K'ya?
Evet enflasyon düşerse evet uzun bağmak düşünülebilir.. Ama gelmeyeceğini iliklerimize kadar görüyor ve yaşıyoruz..
MI 5 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
18.50 olduğu gün ben yeniledim internet bankacılığından 18.50 oldu birkaç arkadaş daha yapmıştı bunu,denediniz mi yoksa mt söylemine göre mi diyorsunuz,olmuyorsa aynı oranı şekerbank veriyor,burganbank veriyor günlük,ıcbc veriyor aylık 19.00 taşıyın 18 altı artık anlamsız.
Ben ac kapa yaptim olmadi mt yi cepten aradim yapamadiklarini soylediler paramin bulundugu teb subesinin mudurune gidip saglam bir firca cekip parayi hemen istedigimi soyleyince orani hemen bir dilekce imzalatarak gunluk 18.5 ye guncellediler (miktar 620k) belki miktar yuksek diye ve cok asiri sinirli oldugumu gorunce ve parayi veremeyeceklerini soyledikleri zaman aninda bddk ya sikayet edecegimi soyledigim icin duzenlemis olabilirler bence benim dedigim gibi yapin mutlaka duzelteceklerdir
iPhone cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
geçenlerde bir arkadaş teb den şikayetçi olmuştu BDDK ya dilekçe vermişti. Bddk ise - bankayla müşteri arasındaki meseleye karışmayız- tarzında cevap vermişti. yani artık üst kurullardan bir şey beklemeyin. Kavga etmeden tatlı sert halletmek gerek. Sonra yine yüzyüze bakacağız. Zaten toplasan 5 i geçmez çalıştığımız iyi oran veren bankalar.
Odea artık meslek bazlı özel uygulamalara başlamış. Doktorlara özel oranlar ve değişik kampanyalar başlatmış.
Haydaa, banknotları çok temiz ve hijyenik mi kullanıyorlarmış ondan mı?
Yenimi uyanmışlar 14.50 den baglayaninki bile sunanda 18.50. zaten 90 gun boyunca sabit olusunu bastan kabul ederek giriyorsun.
tebin istahi yerinde bu aralar gecen hafta temdit sormustum 17-17.50 demisti.Cuma gunu pazarlıksız 18.50 verdi .paraya ihtiyaci bittiği anda 3.500 u de 5000 yapar yada 60 gune indirir yeniler icin.
29 haziran: deniz leasing, ak yatırım bono 100K+ 19,10 basit yıllık, 20,20 mevduat karşılığı. 3 ay vade.