The,
Bankalar çok pahalı değil mi? Dolayısıyla sanayi, holding ve ulaştırma sektörüne geçiş düşünülemez mi?
Printable View
The,
Bankalar çok pahalı değil mi? Dolayısıyla sanayi, holding ve ulaştırma sektörüne geçiş düşünülemez mi?
İşbankasının bilançosundaki personel giderlerine bakmanızı tavsiye ederim. Son iki yıldır bilançoyu bozma pahasına çalışanlarına enflasyonun çok üzerinde zam yapılıyor. Ancak nakit temettü ödemesine gelince banka yönetimi bir anda cimrileşiyor ve diğer özel büyük bankalara göre en düşük nakit temettüyü veriyor. Aynı durum İşbankın diğer iştirakleri içinde geçerli. Ayrıca tespitiniz doğru çok fazla şube ve personele sahipler. Liyakat şart her kurum için. Banka direkt bir gruba bağlı olsaydı bu kadar bol kepçeden zamlar ve harcamalar yapılabilirmiydi acaba.
Şahsi görüşüm ATATÜRK' e ait hisseler CHP' den alınıp bir gruba blok halinde satılıp geliri hazineye aktarılabilir. İşte o zaman munzam sandık ve mevcut banka yönetimi bu kadar hoyratça bankayı ve iştiraklerini yönetemez.
ABD ve Britanya borsa mevzuatlarını bu gibi durumlar için öğrenmek istemiştim...
Sn. TH;
Bu konularda alınacak tedbirler ile ilgili detay düşünceleriniz var mı?
Detay düşünceleri olan tanıdıklarınız var mı?
Baskılar karşısında sağlam durabilecek üyelerden oluşan bir dernek çalışması bazı güzelleştirmelere vesile olabilir mi?
Ne dersiniz?
Benim gireceğim kağıtlar şimdiden belli. Ya KCHOL ya da AEFES. Takipteyim ve bekliyorum. KCHOL ün 150 lere inmesini bekliyorum, formasyon W mi olacak diye merak ediyorum. . AEFES ise L formasyonuna devam ediyor, 160-170 kanalında hareketini sürdürüyor. Kanalı aşağı yönde kıracak mı diye merakla bekliyorum.
Değerli açıklamalarınız için çok teşekkür ederim. Aydınlatıcı oldu. TR gibi gelişen ülkelerde bankaların ROA sı yani aktif karlılığı %2 civarındadır. TR bankacılık sektöründe 25 yıllık ortalama %2.5. Gelişmiş ülkelerde ise %1. İşbankası %1 ROA ile gelişmiş ülke görünümü çiziyor.
Abi dernek vs gibi girişimler bana uymaz. Yılın 4 ayı zaten denizdeyim. Her yıl 1 aylığına da İsraile amcamın yanına kurumsal destek için gitmem gerekiyor. Yapılması gereken reformları bu başlıkta madde madde açıkladım, ilk sayfalara gidersen görürsün. Benim tanıdığım çok adam var ama bunlar piyasa adamı, reformlara kafayı takacak tipler değil bunlar.
Bankaların son çeyrek bilançolarıyla ilgili olumlu beklentilerin vardı hocam. Haklı olduğun birkaç faktör olsa da yetersiz buluyordum ancak coşkuyu gölgelemek de istemedim.
Kredi piyasası canlanır gibiydi ancak giderlere göre yetersizdi bu. Ayrıca bankaların likitleri devamla artarken bazıları yüksek faizler nedeniyle likiditenin gelirlere olumlu yansıyacağını düşünse de ben farklı görüşteydim. Bankalar likiditeden zarar görürler veya en iyi ihtimalle nötr etki olur. Ticari krediler canlı ve ivmeli olacak ki iyi karlar açıklansın. TL faizler yüksek diye döviz kredilerine talep artmaya başladı ama bu noktada ekonomi yönetimi döviz kredilerine de limit getirince niyetlerinden emin oldum. Likit eğilimli bir piyasa, döviz rezervini artırmaya çalışan MB, rekabetçilikten uzaklaşan döviz kurları ve rekabet gücü zayıflayan özel sektörden gelir bekleyen merkezi yönetim ile tamamlanan bir döngü.