20 yıl öncesinin Türkiyesi şüphesiz çok daha iyi idi:
-Bağımsız ve tarafsız yargı,hukukun üstünlüğü vardı,kalmadı.
-Özgürlükler çok daha genişti,geniş bir ifade ve toplantı yapma,yürüyüş yapma özgürlüğü vardı,siyasiler hiç bir kaygı duyulmadan dergilerde rahatça karakatürize edilebiliyor,mizah konusu olabiliyordu,müzik festivalleri konserler iptal olmuyordu.
-Kışlaya,camiye,okula siyaset sokulmuyordu.
-Ortalama bir kişi ,hem ev kirasını verip,hem çocuklarını okutup,emekli olunca da emekli ikramiyesiyle kendisine bir ev alabiliyordu.Gelir dağılımı şimdiki gibi aşırı bozulmamıştı.
-Şu anda çökmüş bir eğitim sistemi var,eskiden aileler devlet okullarında çocuklarına çok iyi bir eğtim aldırabilirlerdi,en yoksul ailenin çocukları bile çalışkan ve yetenekli ise en iyi eğitimi alma fırsat eşitliği vardı,bu artık kalmadı.
-Sağlık sistemi de çöktü.Ülke sağlık sisteminin bel kemiğini oluşturan başta istanbul,cerrahpaşa ve ankara tıp olmak ülkenin doktorlarının büyük kısmını yetiştiren tıp fakültelerinin binaları harabe haline gelmesine rağmen bütçe ayrılmadı,buradaki öğretim üyelerinin büyük kısmı hor görüldükleri için özel sektöre geçti,eğitim kalitesi,diğer üniversitelerde ve orta dereceli eğitim kurumlarında olduğu gibi tıp fakültelerinde de yerlerde sürünür hale geldi.Devlet hastanelerinde aylarca randevu sırası bekleniyor,yüzlerce ilaç ise piyasada yok.
-Adalet sistemi,sağlık sistemi,eğitim çöktüğü gibi ülke ekonomisi de çöktü.Türkiye'nin dış borcu 131.8 milyar dolardan 459 milyar dolara yükseldi,75 milyar dolarlık kamu şirketi satıldı,KÖİ projeleri için 160 milyar dolarlık yükümlülük altına girildi.Sonuç olarak bu kada büyük kaynak kullanılmasına rağmen,geçen sene enflasyon patladı cumhuriyet tarihinin en yüksek enflasyon oranını gördük, 118 milyar dolarlık Cumhuriyet tarihinin en yüksek dış ticaret açığı her ay yeni rekorlarla yenileniyor,merkez bankası net döviz rezervleri tarihi dipte,ülke kredi notu tarihinin en düşük seviyesinde,gelir dağılımı aşırı bozulmuş,emeği ile geçinenlerin milli gelirden aldığı pay sert bir şekilde düşmüş,1 kg soğan 25 tl,1 kg peynir 200 tl,1 kg yağsız kıyma 350 tl,emeği ile geçinenlerin satın alma gücü dibe vurmuş,ev kirasını elektrik doğalgaz faturasını ödeyemez duruma gelmiş,diğer taraftan devasa bir gelir ve servet transferiyle küçük bir kesim aşırı zenginleşmiş durumda.Aylık bağlama oramları düşürüldüğü için emeklilerin durumu ise tam sefalet,asgari ücretin de altına düşmüş durumda.
-Gelelim sizin yazdıklarınıza;evet doğru yağ,akaryakıt,sigara kuyrukları oldu,çünkü Kıbrıs hareketından sonra ABD ve avrupanın açık ve örtülü ambargosu vardı,arapların batılı ülkelere israil arap savaşından sonra petrol ambargosu uygulaması nedeniyle, enerji fiyatlarında sert yükseliş ve küresel enflasyonda zıplama oldu,onun sebebi buydu.
-Ücretler için söyledikleriniz ise külliyen yanlış,herhalde o dönemde yaş itibariyle aktif çalışma hayatında değildiniz.Benim ise yaşım yetiyor ve 1980'li yıllarda aktif çalışma hayatındaydım.Şu an ile mukayese edildiğinde diyebilirim ki en iyi reel ücretler bizim ilk çalışma dönemimizde idi.Benim işe başladığım yıl ,uluslararası bir şirkette(ünilever,mobil,shell,bp,netaş, gibi..),işe başlayan odtü,itü mezunu ingilizce bilen bir mühendisin ilk maaşı kabaca 3 bin usd karşılığı TL civarında maaş idi,ayrıca 4 maaş ikramiye,kardan yıl sonunda beyaz yakalı çalışanlara prim,yurt dışı iş seyahatlerinde gerçekleşen masraflar hariç günlük 120 usd harcırah...gibi ilaveleri vardı.
Şu anda piyasa maaşı o zamanlara göre oldukça düşük.Niye öyle olduğunu düşündüğümde,12 Eylül'de zayıflamalarına rağmen hala güçlü sendikalar vardı,mavi yakalılar toplu sözleşme ile yüksek oranlı zam aldıklarında bu zam beyaz yakalılara da yansıyordu,o dönemde ithal ikamesi sistemi destekleniyordu,yurt içinde üretilen mallar için ithalat kısıtlamaları vardı,bu da işverenlere yüksek ücret ödeme için yüksek kar marjı fırsatı yaratıyordu.Henüz bilkent dışında özel üniversite yoktu,devlet üniversiteleri de azdı.Bu nedenle mezun sayısı şimdiki gibi çok yüksek ama eğitim niteliği düşük olmadığı için ,arz az olduğu için üniversite mezunları iyi ücretlerle iş bulabiliyordu.