sn pilavlı'nın yazdığından, ikincisi olsa gerek cevabını almış oldum.
Printable View
sn pilavlı'nın yazdığından, ikincisi olsa gerek cevabını almış oldum.
Birincisi doğru sanırım, şöyle ki;
İŞ BANKASI XS1508390090 USD 5.50 21/04/2022 Sr Unsecured 86.000 10.41 B2/B+
İŞ BANKASI XS0847042024 USD 6.00 24/10/2022 Subordinated 81.500 11.98 Caa1/B
İŞ BANKASI XS1003016018 USD 7.85 10/12/2023 Subordinated 82.750 12.52 Caa2/B
İşbankasına ait 3 ayrı Eurobondun 3 ayrı notu var, gördüğüm kadarıyla seniority ve vade notlamada etkili.
Not : Bilgiler İş Yatırım - Uluslararası Piyasalar - Türk Şirketleri Eurotahvili Fiyatlamaları raporundandır.
Saygılar.
bu oran doğru mu ?
Ek 20600
Yanlış olmalı, kuponu %7,25, temiz fiyata göre yield'i %7,18
SM-N950F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
https://www.boerse-stuttgart.de/en/T...d-US900123CR91
Sağ üst kısmında yield calculator var ona tıkladıktan sonra açılan sayfada current price kısmına temiz fiyatı (ya da istediğimiz fiyatı) yazıp, sağ alt kısımdaki Calculate butonunu tıklayınca, Yield yazan kısmında beliren değerdir.
teşekkürler. ben manuel yapıyorsunuz sanıp sormuştum. mantığını öğrenmek için.
O %25 vergiye göre elinize net geçecek değer, vergi oranı da değiştirilebiliyor.
https://www.wikihow.com/Calculate-Yield-to-Maturity şuraya baktım da. pardon. öğrenmesem de olurmuş:)
Manuel yapmıyorum ama mantığını biliyorum. Burada manuel yapan arkadaşlar da vardı.
http://www.moneychimp.com/articles/f.../fmbondytm.htm
Burada nasıl yapıldığı var; kısaca aldığınız fiyat ile size ödenecek faiz ve anaparanın bugüne getirilerek kıyaslaması ile bulunan değer.
yok hocam sizin yöntem iyidir:) mantığını da anlamayıvereyim.
Hesaplama zor ama aslında mantık çok zor değil. Bir de şöyle anlatmaya çalışayım yanlışım varsa bilen düzeltsin.
Ileride alacağımız kuponları ve anaparayı hangi faiz ile iskonto edelim ki bugün bono için ödediğimiz bedele ulaşalım. Mevduat gibi düşünürseniz yatırdığınız günkü ve vade sonundaki değerleri bildiğiniz zaman bileşik faizi bulmak gibi. Tek fark (iși zorlaştıran şey) bunu her kupon için ve anapara içinde yapmamızın gerekmesi.
bir ahiret sorusu daha..
diyelim ben gittim tayyarbank'tan tr eurobond aldım. bir süre sonra tr değil ama tayyarbank topu dikti...
1) (sanmıyorum ama) benim eurobondların üstüne soğuk su mu içiyorum?
2) eurobondlar bir şekilde kurtuluyorsa (euroclear vs), sonrasının kupon ödemeleri ne oluyor?
Bence o eurobondlar Euroclear sisteminde senin adina saklanmazlar, tayyarbank adina saklanirlar.
Tayyarbank gumleyince senin eurobondlar da giderler.
Aynisi tayyarbank'da acilan bir yatirim hesabi uzerinden alinan yurtdisi hisse senetleri icin de gecerlidir.
Bu nedenle yana yakila yurtdisi bir bankada ikamet orada olmadan nasil yatirim hesabi acilir diye bir arasyis icindeyim.
Syg,
Euroclearda eurobond'lar tayyarbank adına olan hesapta sizin adınıza saklanıyor. Banka gümlerse kimlik ispatından sonra istediğiniz yere virman yaparlar sanırım. Bununla birlikte Euroclear internet sitesini bayağı araştırdım, kişisel olarak benim bonolarımın onlarda olduğunu doğrulayacak bir mekanizma göremedim.
Yurtdışında hesap açmak çok zor değil ama tr'deki bankacılık işlem, hesap işletim vb. maliyeti yurtdışının yanında bedava.
Arkadaşlar 3 gün önce fiyatı 64 olan getirisi %16 olan Yukarıda yazmış olduğum Eurotahvil in fiyatı şu anda 72 ye yükselmiş!
Haliyle getirisi de 13.8 e gerilemiş.
Aslında farkında olmadan bir fırsatı görüp, gösterip, kaçırmış oldum :)
Anladığım kadarıyla bu tip bonolar moodys ve fitch in vermiş olduğu notların riskli olması sebebiyle ucuz oluyor, haliyle getirisi yüksek oluyor...
Yani aslında 3 gün önce minimum alım tutarı olan 200bin lotluk yani 64x2= 128bin dolarlık Odeabank eurobondu alan şahıs bugün 72x2= 144bin Dolara geri satabiliyor! Brut 16bin dolar kazanıyor 3 günde (%12.5)!
Biz de burada Dolara yıllık net yüzde 7 üzeri nasıl getiri sağlarız onu düşünelim:)
Devlet Bankası olan Vakıfbank’ın da bazı tahvilleri Caa2 notuna sahip. Bu default edeceği anlamına gelmez. Ayrıca dolara net yüzde 7 faiz verende bir banka kalmadı. Maksimum alabileceğiniz brüt yüzde 6 civarı. Onunda neti yüzde 4,80 civarı. Keşke alsaydınız. Sağlık olsun...
2019'da elde edeceğiniz (2020'de beyan edeceğiniz) Eurobond gelirleri için beyan sınırının 42.000 TL olacağını tahmin ediyorum. Bakanlar kurulunun artıșa müdahale hakkı(+/- %50) var ama kullanmıyorlar.
Özel şirket eurobond'larında fiyatlamaya ve kredi notuna etki eden en önemli unsur borçlanma aracı olarak türünün Senior Unsecured mu yoksa Subordinated mı olması. Subordinated eurobond'ların fiyatları ve kredi notları çok daha düşük oluyor ve getirisi de haliyle fevkalede. Subordinated eurobond'lar şirket borçlarını ödeyemez hale geldiğinde borçlu listesinde en alta yazılıyor (yani şirket batarsa borçlu sırasının sonuna giriyoruz daha net olmak gerekirse bir bardak soğuk su içilebilir) Bu tür borçlanma araçlarına daha çok o şirketin büyük hissedarları veya şirketin yan şirketleri para yatırır (likidite sağlamak için). Batmasından endişe ettiğiniz şirketlerin subordinated eurobond'larından uzak durun derim. Ama ben bizim büyük bankaların tüm eurobondlarının alım fırsatı verdiği inancındayım özellikle Halkbank ve işbankasının. Ne yazık ki bu kağıtları bulmak biraz zor özellikle itfa tarihi yakın olanları ve minumum alım miktarı nominal 200k dolar oluyor genelde.
Bi dönem Halk BAnkası %30 veriyordu.
45% veriyordu benim gördüğüm maksimum..
Redmi Note 4 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Anormal bir durum yok, sık olan şeyler. Benzer şekilde fiyatı düşse o oranda zarar ederdiniz.
Benim bakış açım alsat değil, vade sonuna kadar tutup faizini yemek, böyle olunca fiyatı düşmüş çıkmış sorun değil, vade sonu fiyatı belli nasılsa, sadece iyi yerden girmek yeterli.
5-10 yıl maturity tarihi olan önereceğiniz Hazine eurobond varmı arkadaşlar?
Bana kalsa alacağım 2040 civarı vadeli 7.8 yield'e sahip bir bono fakat kime sorsam bu kadar uzun vadeye girilmez diyor. Abd'nin faiz arttırımı gündemde iken bu bonoların değeri düşebilir vs deniyor. Aslında değerine fazla takmadan düzenli faiz getirisi neden dikkate alınmıyor?
Eurobond ara dönemde yani ihraç veya kupon ödeme tarihlerinin dışında alınması durumunda; fiyatının içerisinde (kirli fiyat) alım tarihine kadar işlemiş faiz bulunduğunu ve alımdan sonraki ilk kupon ödemesinde faiz gelirinden düşülebileceğini hatırlatalım. Örneğin, Eurobond'u Aralık 2016 tarihinde aldınız ve bir önceki kupon ödemesi Kasım 2016'da gerçekleşmiş olsun. Vergi beyan aşamasında, Mayıs 2017'de aldığınız ilk kupon gelirinizden 1 aylık işlemiş faizi düşebilirsiniz. Ancak sonraki kupon ödemeleri için bu indirim geçerli bulunmamakta. Özetle; alım tarihinde Eurobond'un kirli-temiz fiyat farkını bularak nominal bedel ile çarpmanız gerekiyor. Bu şekilde hesaplanan işlemiş faiz tutarı, ilk kupon ödemesinde faiz gelirine ilişkin vergi matrahından düşülebiliyor.
https://kpmgvergi.com/Blog/Pages/Ful...px?article=872
Maliyet Endekslemesinde Dikkat Edilecek Hususlar
Eurobond'un alım maliyetinin, elden çıkarıldığı ay hariç olmak üzere ÜFE artış oranın %10'un üzerinde olması durumunda ÜFE oranı kadar artırabiliyor ve yatırımcıya vergisel bir avantaj sağlayabiliyor.3
Alım tarihinden ve satım tarihinden önceki aya ilişkin endeksleri karşılaştırıp, artışın %10 üzerinde olması durumunda Eurobond maliyetinizi de söz konusu oranla değerleyebiliyorsunuz. Örneğin; Kasım 2016 tarihinde aldığınız Eurobond'un Ağustos 2017 yılında satımını gerçekleştirdiniz. Maliyet endekslemesi için bağlantıda bulunan matristen bir önceki aya ilişkin değerlerin kullanılması gerekiyor (Ekim için 260.94/ Temmuz için 297.65). Örnekte değişim %14 şeklinde %10'luk değerin üzerinde kaldığı için endeksleme uygulanabilir ve Kasım 2016 tarihindeki Eurobond alım maliyetiniz 1.14 ile çarpılarak vergi matrahında kullanılacak değerlenmiş alım maliyeti hesaplanabilir.
Öte yandan, bu uygulama sonucu maliyeti artırılan tutar ile satış tutarı arasındaki kazanç ne olursa olsun beyan edilmeli. Ayrıca, aynı yıl içerisinde başka Eurobond veya yurt dışı menkul kıymetlerinden satış zararlarınız bulunuyorsa, bu zararları kazanç tutarlarından mahsup edebilirsiniz.​
Yurtiçinde yapılan döviz mevduatı kaynağında %18 ile %13 arasında stopaja tabi ve bu gelirler için beyanname verilmiyor. Diğer taraftan Eurobond kazançları ise kişisel beyan ile birlikte en yüksek %35 oranında vergiye tabi tutuluyor. Ancak, belirli limitler çerçevesinde şahıs sigorta primleri, eğitim ve sağlık harcamaları, bağış ve yardımlar gibi çeşitli gider kalemleri matrahtan indirilebildiğinden, kişisel gelir verginizi beyan etmeden önce bu unsurları kontrol etmenizde fayda bulunuyor.
Bu yaziyi cok begendim.
Tavsiye ederim.
Syg,
Vade uzadıkça fiyat değişiminden pozitif ya da negatif olarak daha fazla etkilenirsiniz. Abd'de FED faiz artışları ekonomi iyi durumda olduğu sürece uzun vadeli faizlerde de yükselmeye sebep olur. Bu sebeple "rule of thumb" yani Türkçe tam karşılığı olmamakla birlikte "genel olarak kabul edilmiş kural" olarak çevrilebilir; FED faiz artırırken daha kısa vadeli bonolara yatırım yapmanın makul olduğu şeklindedir, çünkü bu bonolar faizler artsa bile daha az değer kaybedecektir. Ancak vade sonuna kadar satmayacaksanız faiz getirisi ve ödeme gücü her zaman en önemli değerdir.
Ben kuponlu tahvilleri getiri değil hedge amaçlı kullanıyorum bu sebeple uzun vadeli bonolara çok bakmıyorum, ancak zamanlama yapmak istesem (uzun vadeli bonolar için) FED faizleri nötr orana 2,75-3,00 veya biraz üzerine çıkarmasını beklerdim.
15-20 gün öncesinde dolar mevduata 7-7.5 lar alırken iyi hoştu da şimdi 5.5 lara hatta 5 lere düşünce faizler eurobond iyice kafa kurcalamaya başladı.
Üstadım herkes için öyle değil, benim portföy ufak, alacağım eurobond faizinin tamamı muafiyete giriyor hiç vergi ödemiyorum.
Ayda üç dört bin liraya denk gelir geliyorsa vergi yok, hatta eşinizin üstüne de yaparsanız ailece aylık 7-8 bin lira vergiden muaf eurobond geliri elde edersiniz.
Bu arada bu eurobond konusunda olabilecek en karmaşık vergilendirmeyi yapmışlar, şart mıymış bu kadar tantana. Yüzde on stopaj deyip geçselermiş keşke.
benim de ilk amacım aynen sizin yaptığınız. sn dudu bildiğim kadarıyla temettü vs gelirlerinden dolayı zaten beyan üstünde oluyor.
sorusuz olmaz:) soru:
önümüzdeki yıl için beyan alt limit ne zaman açıklanır?
teşekkürler..
XS0847042024 kodlu iş bankası eurobond'unu alıp almama konusundaki fikirlerimi söylemek isterim. Öncelikle itfa tarihi 24/10/2022 olan bu eurobond'u kimler almayı düşünmeli sorusunu cevaplayım. Eğer elinizde hali hazırda uygun bir kurdan aldığınız dolarınız varsa (tercihen 5 tl altında maliyetli olması mantıklı), önümüzdeki 4 sene boyunca bu paraya ihtiyacınız olmayacaksa bulabilirseniz direk 200k $'ını bu kağıda yatırın derim.
Riskleri neler derseniz, en büyük sorun subordinated bir eurobond olması. Yani ihraçcı şirket temerrüde düşerse bu durumda borçlu listesinin en sonuna subordinated eurobond'cuları yazıyorlar. İş bankası böyle bir duruma düşer mi sorusuna nasıl bir cevap verdiğinize göre alıp almamaya karar verebilirsiniz.
Vergi kısmına gelirsek, bu eurobond'u kaçtan alacağınıza göre (tabi bulursanız), karlılığınız değişecektir. Kabaca bir hesap yapalım.
Bu kağıdın şu an kirli fiyatı 88 olsun. 200k $ nominallik almaya kalktığımızda bankaya vereceğimiz miktar 176000$. Bu kağıt 6 ayda bir 6000$ ödeyecek. Senede 12000 eder. Dört yıl boyunca senede 12000 dolar alacağız. İtfa tarihi geldiğinde ise paramızı 200000$ olarak geri alacağız.
Normalde eurobond'un günümüzdeki karşılık bileşik faiz getirisini bulmak için mantığı basit ama kendisi biraz karışık bir hesaplama yönetmi var. Ama doğru yöntemi bir kenara bırakıp kaba bir hesap yapmak istiyorum. Değerler çok değişmeyecektir çünkü itfa tarihine 4 sene kalmış.
Her sene elimize 12000$ geçecek. Bunun vergisini azami vergi diliminden hesaplarsak (35%) elimize senede 7800$ geçer. İlk başta koyduğumuz para ise 176000$'dı. 200000$ olarak geri aldığımızda burdaki kârımız da 24000$ olacak. Öncelikle bu 24000$'ıda vergiden arındıralım (itfa tarihinde bu farkın da vergisi var ne yazık ki). 24000$ en üst vergi diliminden (35%) hesaplandığında elimize 15600$ geçer. Burada çok kaba tabirle şunu diyebiliriz. 15600$ ek gelir bize dört sene sonunda topluca verilmeseydi de her sene eşit parçalar halinde verilseydi sene başına (15600/4) hesabından 3900$ düşerdi.
Yani senelik getirisi net 7800+3900= 11700$ eder. Burada vergi dilimi hesaplamasında kullandığım yöntem ve bileşik getiriyi günümüze çekmek için yaptığım hesaplama kusurlu da olsa yakın sonuçlar verecek. Kabaca mantıklı bir yatırım olup olmadığını anlamak için bu yöntemler seçildi.
Şimdi o zaman biz 176000$ yatırdık ve her sene net 11700$ aldık diyelim. Getiri oranı kabaca 11700/176000*100=6.64% eder. Bu getirinin net olduğunu unutmayın. Mevduat karşılığını düşünürsek şu anki %20 stopajı da işin içine katarsak bu getiriyi senelik elde edebilmek için bankadan almamız gereken yıllık faiz 6.64/0.8= 8.3%'tür. Eğer önümüzdeki 4 sene boyunca bankalardan bu miktarda dolar faizini alabileceğinizi düşünüyorsanız bu kağıdı almayın.
8.3% faiz bile bence çok iyi bir oran. Mevduat faizi ile bu faiz arasındaki fark neyin fiyatıdır derseniz, aldığınız bankanın riski ve paranızı istediğiniz zaman nakite çevirememeniz (likiditesi biraz düşük bir ürün). Eğer bu dört sene içinde paraya acil ihtiyacınız olursa ya da işlerin kötüye gittiğini görüp kağıdı satmak isterseniz başınız ağrıyabilir. Kağıda alıcı bulamama riski olabilir ya da aldığınız fiyattan ucuza satmak zorunda kalabilirsiniz.
Bu kağıt bir ay önce 75'lerde geziniyordu. Ben 82'yken aldım. Bulabilirseniz hesabınızı kabaca yapın gerçek reel faizin keyfine bakın.
faiz başlığına yazdım. buradan da teşekkür edeyim sn gk1986. itibar veremiyormuşum size. çok vermişim.
ama şu itfada vergilendirme konusu hala bir soru işareti kendi adıma. burgan şube müdürü de topu vergi uzmanına attı. net bir cevap alamadım.
çocuk adına eurobond alımı mümkünmüş galiba ama bu hafta daha netleştireceğim. muğlak birkaç nokta var hala. belki bir başka banka ile görüşme de yapacağım. garanti, deniz ya da odea seçeneklerim. şu vergilendirme, çocuk hesabı, banka gümlerse ne oluyor mevzuları hala net değil aldığım cevaplarda. tatmin etmedi diyeyim daha doğrusu.