haha ev %77 mi? istanbul'da cogu yerde 5 yıllık ev getirisi %0 evet sıfır. reel olarak değer kaybını size hesaplayın artık.
Printable View
siz olsanız 1250tl kira getiren daireyi 250bin TL'ye satar mısınız?
TL bazda 16,6 yıl geri dönüş kira carpanina göre. İhtiyaç yoksa satmam.
General Mobile 4G cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
birbirine taban tabana farklı iki düşünce, hemen satmak veya düşük kira çarpanı nedeniyle beklemek...
1 kira vergi
ortalama 2 kira boş kalma + tadilat v.s. riskleri için kenarda tutsak.
neti kemiksiz 22 yıl çarpanına denk gelir..
Ben olsam satardım...Bu devirde oturma amaçlı dışında ev tutmak çok akıl kârı değil artık...
Benim çevremde ailesi sürekli para istediği için sürekli borçla ev alan tanıdıklarım mevcut. Dini nedenlerle de sürekli beton alan tanıdıklarım da mevcut. Aileye para versen geri istenmiyor geri istesen verdiğin unutuluyor kötü oluyorsun. En iyisi sürekli borçlu olmak diyenler var. Çok şükür bizde böyle sıkıntı yok ama herkesin hayatı inancı durumu şartları farklı oluyor.
Arkadaş sadece maddi bir soru sormuş, bunu maneviyatla ilgilendirmek ne derece doğru bilemedim.
250.000 TL. yi tek kalemde alacak, ya da her ay 1.250 TL. kira alacak.
Eğer kendiniz oturmuyor, kirayı oh çekirdeksiz üzüm diye düşünüyorsanız yanlış düşünüyorsunuz diyeceğim.
Bir telefon kombi gitti.
Bir telefon tuvaleti su bastı.
Abi valla paramız yok,iste canımı vereyim.
Elk.su ödemeden kaçanlar vs saymayım.
Oysa al 250 yi göm dolara yat kulağının üstüne.
Biraz ekonomiden anlayanlar, doların nereye gidebileceğini iyi kötü görüyor.
Nerden görüyor, doların son iki senedir, nereden gelip nereye gittiğine bir bakın, bir de ekonominin, yabancı yatırımcı sayısının iki yıl önceki haline.
Benzer şekilde konut fiyatlarına bir bakın, sadece fiyatına değil, fair value üzerinden likit gücüne.
Değer mi 3 günlük dünyada.
Bugün bir tane ilan gördüm Pazar günü konmuş sordum yarın akşam görmek için randevulaştım .
5 saat sonra gelmeyin diye mesaj attı kapora alındı dedi .
Uygun evler hemen satılıyor demek ki
hisse.net kullanarak iPad aracılığıyla gönderildi
Ereğlinin vereceği temettüleri bir gelir olarak düşünemeyiz. Sanki 250.000TL lık Ereğli 296.656TL lık değere ulaşacak gibi oluyor böyle yazınca.. Halbuki temettü hisse fiyatından düşer ve sonraki süreçte hisse bunu telafi eder yada edemez. Bu tamamen gelecekteki fiyatlamalara,piyasa koşullarına bağlıdır. Bir şirketin özkaynak karlılığı artış trendinde ise temettü vermemesini isterim,temettü dağıtmak Türkiye koşullarında zayıflıktır.
Çok değil daha Temmuz başında Ereğli 8,00 TL idi. O zamanda temettü için alanlar olduysa ciddi zararları olmalı.
Not: Bu fiyatlardan imkanım olsa bir miktar Ereğli alırdım ama temettüsü için asla almazdım.
Temettü yatirimciligi çok farklı bir olay.
Bunu aynı faiz gibi düşünebilirsiniz.
Mesela bankaya 1 yıl vadeli 100k para yatırdık.yıl sonunda ana para+faiz alırız.
O bir yıl sonunda ana paramizin değeri alım gücü dusebilirde yukselebilirde+faiz(temettü gibi düşün)
Hissemizinde değeri düşebilir artabilir.Burada aldığımız temettü oranı ve fiyata göre verimliliği önemlidir.
Yani 5 liraya aldığımız bir hisse 1 lira temettü vermesiyle, ayni hisseyi 10 liraya alırsak 1 lira temettü verirse kazanç aynı olurmu.
Lot sayısına göre aynı temettuyu alsak bile yatirdigimiz para farklı olacağı için kazanç farklı olur.
1 yıl vadeli paraya vade sonunda alacağımız anapara+faiz =garanti paradır. Kesindir. Bu garanti paranın alımgücü o zamanki enflasyona göre tabi ki düşebilir, çıkabilir. Ancak 100.000 lira %20 faiz için yatırıldı ise brüt:120.000TL olmuştur.(vergisi vs hariç)
Yani 20.000TL kazanç elde edilerek portföy 120.000TL ye ulaşmıştır.
Temettü olayında ise ister 5 liraya 1 lira temettü versin yani %20 temettü verimliliği olsun isterse 5 liraya 10 kuruş versin değişen hiçbirşey olmaz portföy getirisi anlamında.100.000 liram varsa 120.000TL olacağı anlamına hiç gelmez ama faizde nettir kesindir.
Portföy karlılığını sağlayan temel unsurlardan biri az önce de yazdığım gibi özkaynak karlılığıdır. Temettü verimliliğinin yüksekliği bir ilüzyondur. Ben de Ereğli alırım ama temettü varsa sıkıntı olur benim için.Dışarıya nakit çıkışı vardır çünkü. O portföyün TOPLAM değerinin artması yükselmesi zorlaşır. Parayı yatırdığım şirket dürüstse zaten tekrar bana para vermesine gerek yok ki..Şirket kaynaklarını verimli kullansın yatırımlar için sağdan soldan kredi almasın kimseye para dağıtmadan (ortağı/hissedarı olarak bana da para(temettü) vermesin) bünyesinden karşılayarak büyümesine devam etsin isterim.
Sonuçta herkesin yatırım anlayışı farklı olabilir kimi sizin gibi temettü odaklı hareket edebilir ki buna da saygı duyarım kimi de belki benim gibi düşünüyor olabilir.
Ankara Eryaman emlakçıları tüm kiralık ilanlara - memur şartı vardır - cümlesi eklemiş. Bugün Koçak emlak bürosunu aradım '' Siz bu şekilde alenen sınıf ayrımı yapamazsınız. Eryaman memurlara tahsisli bir semt midir ? O zaman işçiye, esnafa vb. ilanlar da veriniz. Anayasal suç işliyorsunuz. Kiracı dan kefil isteyebilirsiniz, borcunu ödemezse icraya verebilirsiniz ama meslek seçemezsiniz '' dedim.
Çok tuhaf bir milletiz. Ben karı- koca emekli memurum, adamlar bana bile olmaz, çalışan memur kefil getirin diyebiliyor.
Sizde haklısınız kiracı 6 ay elektrik su takıp gitmişti. Borcum borç ama na..h alırsın mantığı olanlar çok sıkıntı.
Bacanak pendikte arsasını müteahite verdi. 3 sene oldu tek inşaat yok. Müteahhit yapmadığı daireleri satmış 2 trikyon kaldırmış. Ofisinde 20 kişi soruyormuş ne zaman yapcan bizim evleri diye. Adam son model aracında geziyor. Avrupada olsa dolandırıcı olur. Bizde geziyor.
Düzgün kiracı bulamazsınız da ondan görmemezlikten, duymamazlıktan geliyorlar.
Araçlara eksper zorunluluğu getirildi(her ne kadar zorunlu ve saglikliysa) piyasada hiç bir tane düzgün araba bulabiliyormuyuz.
Kiracilar içinde notu düşük olana kimse ev vermek istemiyecektir.
Bankaların kredi vermediği gibi.
Bence kiralık olan ev sahipleri evlerini valiliğe kapsamlı şekilde kayıt ettirecek..Kiracı ev ihtiyacı olduğunda valiliğe gidecek.
Ev sahibi kiraciyla muhatap olmayacak.Kirasını bankadan alacak.,vergisini kaynağından kesecek.
Ha diyelim ki kiracı işini kaybetti.Kirayı ödeyemiyor.
Devlet bir süre orda devreye girip yardım edecek.Kiracı ile ev sahipleri papaz olmayacak.
Yazacak çok şey var da uzar gider.
Avrupa'da bildiğim kadarıyla kira tahsil edilmediğinde maaştan kesinti/hapis cezası var.
Almanya'da böyle en azından. Avrupa'da cezalar net. O yüzden herkes korkusundan ödüyor. Ödeyemeyende finansal durumundan dolayı ödeyemiyor.
Sorun heryerde farklı tabi. Ama Türkiye'de daha zor gerçekten.
Burda ise TV lerde röportajlarda borçlu olanlar sırıtıp bana ne icra gelirse gelsin canımı mı alacaklar diyip sırıtıyorlar...
Millet aşmış artık ülkemizde...Rezilliği önemsemiyorlar...
üstadım parayla emlakçı tutsan o dediğin işleri yapmak için senede iki kira alır, tahmin et devlet memuru bu işi ne ciddiyetle bakacak.
devlet hangi işi düzgün yapıyor ki bunu yapsın, bir bakmışsın evine Suriyeli yerleştirmiş senden kira vergisi alıp onu besliyor.
devlet ne kadar az dahil olursa o kadar iyi.
kredi skoru tarzı bir sistem er yada geç gelecek.
aslı yapılması gereken ise evlerin satış fiyatının gerçek tutar üzerinden takip edilebilmesi.
bu konuda abd harbiden aşmış, netten eve yakın okulların fen dersi ortalama notlarını bile görebiliyorsun.
internet sitesindeki 3 adet farklı emlakçıya ait kiralık ilanı notere tespit yaptırdım. yarın savcılığa suç duyurusunda bulunacağım. Bu tip uygulamaları - adam sende bana ne - diyerek geçiştirmek yerine don kişot da deseler uğraşacağım.
Benim İzmir de oturduğum daireyi kirayı vererek , zorunlu bir durumdan ötürü Ankara da kirada oturacağımdan çıktı bu işler. Ben hiç bir şart koşmadım. Sadece çalıştığına dair işyerinden bir belge ( maaş bordrosu olur, kimlik olur, sgk belgesi olur ) Eryaman da baktığım evlerin kirası da 1200 / 1500 aralığında. Benim daireyi 2000 tl. ye veriyorum. Şimdi oradaki ev sahibine mal varlığımı, banka hesabımı vb. göstersem takla atarak verecek kiraya. Ne gerek var bunlara, yaparsın kontratını bitti.
Bundan 8 yıl önce seferihisarda kiracım 3 ay üst üste ödeyemedi ( işten çıkarılmıştı ) aidat borcu da birikince adamla görüştüm, Hiç uzatmadı ve çıktı. Ama bende halden anlayarak kira borcunda ısrar etmedim. Sonuçta kötüye kullanım yok, ALLAH kimseyi zorda bırakmasın.
en kızdığım noktayı söyliyim.
firmanın teki 3+1metroya yakın ev satışı yapıyor. liste fiyatı 750.000 biliyorum. ödenen para 500.000. gösterilen fiyat 300.000.
güçlü bir adam olsa tapudaki satış rakamını alsa sen 300 e satmışsın ver bana 300 ya da bir miktar daha üstte dese ne olur?
ah ah ah.
başka bir kızdığım nokta ise diyelimki bir evde kdv yüzde 18. devlet gitti kdv yi düşürdü. müteahİT düşürmez fiyatı aynı kalır . devlet o zaman kar yapamıyor ki. uzun zaman yüzde 1 idi gerçi.
ist esenler müteahİT kendi yaptığı daireye 330 istedi. ben safım 300 olur mu dedim. onun tanıyan birine sordurdum fiyatı düşürebilir mi diye. çakal müteahit demişki ne senin ne benim dediğim.yani 315 istiyormuş. neyse olmadı. o dairenin karşısı satılık. bu müteahit bu daireyi 260 a aldı.
1 milyon tl dedikleri evi 500.000 tl ye,
600.000 tl dedikleri evi 300.000 tl ye vermedikleri müddetçe ben ev almam...
Naktimi tutarım, değerlendiririm başka şekilde...Kirada kalırım...Her ilde her semtte her ev benim...
Kiraci ile yeni yil icin artista anlastik
Tekrar kontrat yapilmasi damga muhur falan gerekiyormu?
Gerekmez. Taraflardan biri sözleşme bitiminden 30 gün önce yazılı olarak vazgeçmediği halde , sözleşme aynı şartlarla 1 yıl daha uzatılmış olur. Ama siz sözleşmede yazılı artış oranından farklı bir oranda anlaştıysanız ilk kira yattığında -eksik - ise hemen ihtar çekmelisiniz. Problem yoksa artık iki tarafta yatan kirayı kabul etmiş oluyor.
Ben kiracı alırken, eşinin ve kendisinin TC Kimlik numarasını istiyorum. Bankalardan sorgulama yapıyorum. Kredi kartı ve/veya kredilerini aksatıyorsa, evi vermiyorum. ya da diyorum min 6 ay peşin ver.
Genelde yabancıya ya da İstanbullulara veriyorum :)