bu konuyu bu kadar yakından bilen biri olarak yapılan yeniden değerlemeyi görmemiş olmanız imkansız
neden forumda paylaşmadınız bunu ?
gerçekten görmediniz mi ?
Printable View
İthal kartona getirilen gümrük vergisi artışı Kartonsan için çok fazla bir değişiklik yapmaz.
Şirket faaliyet raporunda % 86 kapasite ile üretim yapıldığı belirtilmiş.
Kağıt sektöründe kapasitenin % 100 olması mümkün değildir.
Yaşanan problemler için üretime ara verilmek zorunda kalınıyor.
Şirket verimliliği artırmak için yatırım yapıyor.
Yapılacak olan yatırım şirketin kapasitesini artırmayacak.
240.000 ton yıllık üretim kapasitesi olacak.
2018 yılında 206.854 ton,2019 yılında 213.160 ton üretim yapılmış.
Aradaki fark 6.000 ton civarı...
Şirketin konsolide bilançolarında selka etkisini de gözardı etmemek gerekir.
https://i.hizliresim.com/WYq0UO.png
Faaliyet raporuna göre selka satışları ithal kartonda 2019 yılında düşmüş.
Kartonsan piyasanın % 40 civarını elinde tutuyor.
Kapasite kullanım oranımız faaliyet raporuna göre % 86...
Şirketin kapasitesi % 100 olsa bile şirketin piyasadaki etkinliği % 50 civarı olur.
Bu bile beklenen uçuk kaçık kar rakamlarını getirmeye yetmez diye düşünüyorum.
yatırım tavsiyesi değildir
Şirketin bilanço üzerinde etkili olacak bir konuyu KAP vasıtası ile bildirmemesini üzüntü ile karşılıyorum.
Bir beklentimin daha sona ermesi diğer üzüntüm olacak.
...Arsa,gayrımenkul değerleme farkı faaliyet dışı gelir,önemsiz nakti bir gelir değil,1 seferlik bir değerleme..
Asıl konu faaliyet karı,satışların ivmesi,üretim maliyetlerinde iyileşme,brüt kar marjı vs Konu bu zaten.
,Sazlıdere nin yeni expertiz değerlemesi benim de gözzümden kaçmış ama dipnotlarda bakılacak önemsenecek en son bölümlerdir...
eyvallah
yanlış anlamayın sizi zan altında bırakmak değil amacım ama çok şaşırdım ve şirkete olan motivasyonunuzun eksisi kadar olmadığını azaldığını görüyorum
değilse sizin kıymetli paylaşımlarınızı inkar etmek hakkınıza girmek olur
yıllardır yapılmayan birşeydi bu yeniden değerleme işi
ben gördüğüm an pozitif anlamda şok oldum
hiç beklenmedik şeylerdi bunlar kartonsan için malum
kafamda malum beklenen şeye dair deli sorular oluştu
malum gelecek olan bilançoda net kara etkisi bakımından tek seferlik gelir olarak yazılacak olsa da direkt öz kaynaklara eklenecek!
var bir şeyler ama hayırlısı bakalım
...Toplam aktif varlığa katkısı %1,5 civarında bu değerleme,bildirime tabi bir oran olmadığından açıklama yapılmamıştır.
Çok ta matah bir şey değil temel analistin gözünde,faaliyet dışı gayrınakti değerleme gelirleri...
cash on table 450 milyon nakti olan şirketin arsası veya herhangi varlığı cok etki etmez. dipnotta milyar dolar bile yazsada etkisi olmaz. sonuçta pasiftir.imara acılır satışı söz konusu olur ancak ozaman hisse fiyatına girer. kasadaki para şuan en önemli etken fiyat oluşumunda. birde esasfaaliyet karı.
SNE-LX1 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
yarın bir gyo kurar
arsayı fabrika arazisini oraya devreder
olur biter..
bunlar basit işler..
zararda olan bir şirket olsaydı
öz sermayesi eksiye düşmüş bir şirket olsaydı
belkii işe yarardı..
tabi bence.
Sermaye düzeltme farkları 93.298.657
Sn Anatolien,,,bu rakam ne zaman olmuştur,niteliği nedir,,muhasebe hilesimidir,,ödenmiş sermayenin hakkı değilmidir?
Arsa,gayrimenkul,döviz vs,kalemler değerlemeye tabi tutulduğu halde,ödenmiş sermayede neden değerleme yapılmaz.
Sermaye 13 yıldır ayni,,oysa enflasyon 13 yılda %400-500 lere dayandı.
Türk muhasebe sisteminde reform şart haline geldi bana göre,,gerçek muhasebeyi yansıtmıyor.
Mevcut yapı ile sermaye piyasaları nasıl gelişecek?
Hükümet tarafı bunu nasıl görmez,anlamış değilim.
Türk karton ambalaj sektörünün amiral gemisi Barem Ambalaj büyük bir yatırıma daha imza attı ve 2 adet Koenig & Bauer marka RA 164-6+L baskı makinesi siparişi verdi. Yeni makineler firmanın Tire ve Karaman fabrikalarına kurulacak.
Recep Taşyanar ın kurup geliştirdiği Barem Ambalaj ülke çoğrafyasının 3 farklı lokasyonunda, Tire, Karaman ve Gaziantep de 3 büyük fabrika ile yurt içi ve yurt dışı müşterilerine hizmet veriyor.
1 Nisan 2020
https://www.matbaahaber.com/barem-am...4-6l-yatirimi/
Barem Ambalaj olarak bütün karton tedarikimizi Kartonsan dan yapıyoruz. Oran olarak da Kartonsan ın en büyük müşterisiyiz. İki buçuk yıldır bu şekilde devam ediyor. Geçen sene yaşanan kağıt-karton krizini sorunsuz atlatarak müşterilerimizi mağdur etmedik. Karton sıkıntısı yaşamamış olmamız bizi müşterilerimiz nezdinde biraz daha rakiplerimizin üzerine çıkardı.
Geçtiğimiz beş yıl içinde ciro ve iş hacmi grafiğiniz nasıl bir seyir izledi?
Gaziantep fabrikamızda hemen hemen her sene ciro anlamında % 30 un üzerinde artışla devam ettik. Tabii bunda artan fiyatların da etkisi var ama net tonajda da % 20 nin altında büyüdüğümüz bir yıl yok.
https://www.matbaahaber.com/barem-am...ni-surduruyor/
Hamdi Kaymak (Aras Makina A.Ş. Genel Müdürü): Virüs özellikle tek kullanımlık ürün ambalajı üreticilerinde kapasite artışı gerektirebilir
DOSYA: Koronavirüs salgını / Hayatımız hiç olmadığı kadar değişti
Artık birçok sosyal ve ekonomik gelişmeleri Koronavirüs öncesi ve sonrası diye tanımlamak durumunda kalacağız.
Aras Makina Genel Müdürü Hamdi Kaymak, Koronavirüs salgınının sektör genelindeki olumsuz etkilerinin yanı sıra özellikle tek kullanımlık gıda ambalajı gibi bazı alanlarda kapasite artışı ihtiyacına neden olabileceği yorumunu yapıyor:
https://www.matbaahaber.com/hamdi-ka...erektirebilir/
Öncü Güyer (Elektroser A.Ş. Genel Müdürü): Kökten değişecek yeni iş modellerine uyum kaçınılmaz olacak
Geleneksel birçok üretim ve tüketim şekillerinde kalıcı değişik
Bu tip durumlar geleneksel birçok üretim ve tüketim şekillerinde kalıcı değişikliğe sebep olacaktır. Sektörümüzde etiket ve ambalajın katlanarak büyüyeceğini öngörmek bir kehanet olmaktan çıkmıştır.
https://www.matbaahaber.com/oncu-guy...nilmaz-olacak/
...Doğrudur,bu kalem firmalara enflasyona karşı olumlu ama parasal olmayan farklar şeklinde geçmiş yıl zararlarına mahsup avantajı sağlar ama Kartonsan özelinde geçmiş yıllar zararı olmadığından özsermaye alt unsurlarından biri konumundadır. Ve 7-8 yıldır bu tutar 98 mil olarak sabitlenmiş durumda.
Bedelsiz sermaye artırımlarında ödenmişe eklenen bir kalem işlevi dışında genelde atıldır.
Şirketin sermayesi o kadar komik kaldı ki yapılan bir arsa değerlemesi bile sermayesinin 3 katına yakın oluşuyor. 3 aylık bilanço da 7,5 milyon TL net kara artı etki edecek.
Faaliyet karlarının da hızla artacağı aşikar, bunun dışında gerek ülkemizde gerek dünya da karton vr kağıt fiyatları tüketicilerin ambalajlı gıdaya taleplerinin tavan yapması ile hızlı bir artış trendine girdi. Buna birde ülkemizde ki kur artışlarının yaşanması ile şirketin bu artışları birebir satış fiyatına yansıttığını düşünürsek gerçekten manzara Kartonsan için çok güzel bir hal almış durumda.
Bunun dışında şirket net yabancı para pozisyonunun net kara yansıyacak kambiyo etkiside de aşağıda ki şekilde;
Avro kurunun ortalama %10 değişmesi halinde: 4.087.012
ABD Doları kurunun ortalama %10 değişmesi halinde: 2.018.442
Diğer döviz varlıkları net etkisi: 184.158
Toplam: 6.289.612
Şirket 3 aylık bilançoda esas faaliyet karına ilave olarak 7,5 milyon arsa değerlemesi ve kurların ilk çeyrek performansı ile 6 milyon kambiyo karı yazacak.
Benim ilk çeyrek esas faaliyet karı beklentim 30 milyon civarında
Net kar beklentim ise 45 milyon civarı kabaca
Geçen sene 12 aylık net karın 81 milyon olduğunu düşünürsek sadece ilk çeyrekte bunun yarısı kadar kara ulaşmış olacak! İçinde bulunduğumuz ve önümüzde ki çeyreklerde şirketin artan satış fiyatı ve tam kapasite çalışması yanında 133 milyonluk stoktan satış yapmasının kuvvetli ihtimalini de hesaba katarsak 170-200 milyon TL arası 2020 karı beklentim dahilinde.
https://i.hizliresim.com/bRkQcC.jpg
Vay vay beni çok şaşırttınız bu kadar Bilgili şirketi araştırıp donanımlı insanların bu hissede olduğunu daha doğrusu uzun zamandır kaldığını bilmek inanın çok şaşırdım.İlk bu hisseyi alırken üşenmeden geçmiş yıllardaki yorumları okudum inanın şu son iki günde yazılanların bedelsiz dönemi yazılanlardan hiçbir farkı yok.Arsa hikayesi yıllardır ayni terane 7 milyon kara yazılsa ne olur zarar eden bir şirket değil ki zaten yüzde 5 etkisi olur oda oldu zaten..Sonuç şirket zaten iyi bir şirket işleri tıkırında ama son söz patronda üzgünüm ama yazdıklarınız bu hisse için boş bomboş patron ne derse o oluyor
https://hizliresim.com/WybRmk
Sermaye enflasyon duzeltmesı farklarının hangı yıllardan geldıgı ektekı lınktedır. Ekseriyetle 1997 yılı oncesınden ve 2000'li yılların basındakı enflasyonıst ortamda enflasyon muhasebesı uygulanan yıllardan gelmektedır.
nerede bir patron hissesi varsa :)Hepsi de kan emici değil mi konya kartn egeen üçü de çük kadar sermaye ile zenbil gibi hisseyi taşıyamıyor:)ya da öncelik özsermayeyi güçlendirmek deyip yatırımcıyı düdükleyip duruyor!Bazıları da bu işte alışılmış çaresizlik deyip hem kendini hem de etrafındakilerin umudunu kırıyor sonuç olarak bu kafayaa bu patronlar her dönemde bizi düdüklemeye devam ederler!:cool:
son bir not 117.31 tarihi karton zirvesi tıpkı egeendeki 118.82 dolar tarihi zirve olmadan bu kadar kynin ahını çıkmaz onu da belirtmek isterim
http://share.matriksdata.com/share.a...04261357065701
Sayın filozof sonuna kadar haklısınız lakin egeeni bunların dışında tutalım adamın hakkını verin..İlk hisseyi alırkende bahsettim şu tabloda en önemli beklentisi bedelsiz kağıdı sadece bedelsiz götürür onun dışında aşağıdan al yukardan sat devam eder.Ama bu yazılanların analizlerin sonucu aslında bedelsiz verdikten sonra hisse derinlik kazandıktan sonra geçerli.Hiçbir kurumsal fon bu kağıdı bu sığlıkta almaz alamaz kuralları var..Ez cümle kartonsan süper bir şirket ama patron ŞİRKETİ yıllardır da bunu İSPATLIYOR
Bist 30 bist 100 endeksi ağırlık sınirlanmali %25 nedir arkadaşlar hisselerin %10 marjı deģil degilmi endeksimi ilgilendiriyor yoksa hisselerde dahil mi bu yüzdeye, yarından itibaren uygulanacakmıs. Okuduğumu anlamayacak seviyeye geldim sanırım. Selamlar.
SM-J810F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Kara etkisi falan olmayacak...
Ancak satılırsa, bir defalık yatırım faaliyetleri karı olarak yazılır...
O kadar kolay olsa kar etmek,
Şirket yıllardır üzerinde kurulduğu arsayı 24 milyon gösteriyor bilançoda...
Yanında ki emsal arsanın dönüm değeri 1 milyon lira üstü..
420 dönüm araziye değerleme yapsa,
400 milyon kar mı yazacak...
Bu tür değerlemeler duran varlıklar içindedir...
Öz sermayeyi değiştirir..
Anlaşılan arkadaşların dediği gibi buranın eskilerinin hepsi mallarını satmış.
Şirketlerin yatırım amaçlı duran varlıklarının yeniden değerleme farkları net kara tek seferlik gelir olarak yansıtılırken özkaynaklara da yansır. Bu söylediğinizi okumamış olalım. UFRS muhsabe bilmediğiniz aşikar.
Saygılar
arkadaşlar burası loser kampıdır
çoğunda hisse yok zaten hepsini geçen ay sert düşüşte silkelediler
şimdide el sallatmaya başladılar
bunlarda kafayı yiyor şimdi
:he:
https://www.dunya.com/kose-yazisi/si...tarilir/395108
Şirkette zaten burada ki uygulamayı yapmış arsa konusunda..
Ayrıca, gerçekten yazdığın gibi ilk çeyrekte bu değerleme kadar bir kar gelirse bilançoya bir hissedar olarak buna en çok ben sevinirim.Muhasebeci değilim,yanlış bir yorum yapmışsam da özür dilerim..
Elinde ki poza göre, ya da elinde hisse olmadığı halde ilgili topiğe yorum yazanlardan ise hiç değilim...
Buraya çok değişik katılımcılar gelmiş ,bir çok eski katılımcı arkadaşlarımız da tut yemiş bülbül gibi sessizliğe bürün müş.Durumun özeti eskilerin çoğu dökülmüş.
Pazartesi günü için mukavvanın izleyeceği yol hakkında tahmini olan bir arkadaşım var mı acaba
Bir tane öğretmen arkadaşım 10 yıldır karton hissesi taşır DI.üstelik yarı yarıya kredili de taşırdı.10 yılda bankalara verdiği vaizi ve temettüyü hesap edin.Bana her zaman dediği yanarım yanarım da kartonda bir tavan görmedim ona yanarım derdi.Bende ona hep senin sattığım gün elinde bir lot kalmadığı gün tavan çeker diye takılırdım .Evet arkadaşlar öğretmen arkadaşım salı günü tüm kartonlarını satmak zorunda kalmış.çarşamba tavanlar başladı.benim tahminim öğretmen arkadaşım gibi yıllarca karton taşıyanlar döküldü.2 lot da ben kaptırdım her iki tavanda 1 er lot kaptırdım.:)
Satmadım sayın rıc bu hafta zarardan kara geçtim 40 bin TL fark etti ama hala bedelsiz dışında ümidim yok zira öyle ahım şahım kar açıklayacağını sanmıyorum..Ben bedelsizin 5 mayısta değil de daha sonra ansızın bir gece geleceğini düşünüyorum ama işte bedelsiz oranı da çok önemli..Bu sene bedelsiz olacaksa zaten önceden bir fiyatlama yaparlar sonra açıklandığı zaman da 2 kat gider diye stratejimi ona göre kurdum bakalım tutacak mı..
lalezar kardeşim sevindim
ahım şahım kar açıklayacağını sanmıyorum demen abes olmuş
bende bedelsizi umursamayan birisiyim biliyorsun
bir şirket bedelsiz için alınmaz
sizlerin temel yanlışınız şirketi alma motivasyonunuzun yanlış olması
bak ben matematikle muhasebeyle yazıyorum beklediğim karları
sağolsun sn serkalgo arkadaş güzel hesap kitap yapmış
işte bu müspet ilim
yani yorum yaparken altı dolu hesaba kitaba dayanan temeller üzerine konuşmalıyız
benim yaptığım budur
ha pek çok şeyi burada paylaşmıyorum
paylaşmamda
bilgi günümüz dünyasında en büyük katmadeğerdir hazinedir
hazinesini ulu orta döken adam benim gözümde ahmaktır
bak bir tanesini ortaya koydum dün akşam yer yerinden oynadı hehehehe
buralarda bol bol gır gır yapıyorum epey süredir
bunada devam edeceğim
sana tavsiyem hisse alırken kendine doğru motivasyon noktaları belirle
temel ağırlıklı bilanço ağırlıklı değer yatırımı yap
böyle yaparsan psikolojik savrulmalara açık olmaktan hatalardan kendini korursun
naçizane haddimi aşarak ahkam kestim
kusuruma bakma
seni buradakilerden ayrı tutuyorum
için dışında yazıyorsun
hayırlı yatırımlar
Karton hissem yok !
Bazı borsa şirketlerinde yapılan uygulamalarda ,yeniden değerlemeler ''geçmiş yıllar'' karına atıldı. Öz sermaye yükseldi...
Şirkete nedeni sorulduğunda , '' Denetim firmasının takdirine göre , TMS(Türkiye Muhasebe Standartları) xxx maddesine göre geçmiş yıl karına yazıldı'' dendi.
Hele bir tanesi , iştirak satıp kasasına 65mil TL koymuştu!
Kolay gelsin.