Maalesef öyle sermaye piyasalarındaki ızdırap 2 yılı buldu..ahmet necdet sezer’in ecevit’e attığı anayasa kitapçığında dahi borsada olan biri olarak bu denli uzun soluklu istikrasız bir dönem görmedim..
Printable View
Bu dönem için yerini sağlamlaştıran gayet olumlu bir bilanço..
2 milyon yatırımcının borsadan ayrıldığı bir dönemde satışlarını ve net karını sürdürebilir kılmak zordu ama başardılar..
Mtrks Q ile bu yeni grid botlar ile mevcudun üzerine koyarak devam edecektir..
Kripto varlık platformunun işlevsel olması ile büyümeye devam edecek..
Sektörün çarpanlarına göre gayet makul çarpanlar oluştu..
F/k 9.6
Fd/favök 5.9
Pd/dd 3.3..
matriks hisse senedinin 2025 ilk 3 aylık konsolide bilançosunu yorumlar mısın?
ChatGPT:
Matriks Bilgi Dağıtım Hizmetleri A.Ş. (MTRKS) 2025 yılı ilk çeyreğine ait konsolide finansal veriler, şirketin güçlü bir mali performans sergilediğini göstermektedir. Özellikle gelir artışı, kârlılık ve nakit yönetimi gibi temel göstergelerde olumlu gelişmeler dikkat çekmektedir.
Finansal Performans Özeti (2025 Q1)
Toplam Gelir: 230,22 milyon TL
Brüt Kâr: 56,62 milyon TL
Faaliyet Geliri: 44,37 milyon TL
Net Kâr: 31,22 milyon TL
Net Kâr Marjı: %13,6
Seyreltilmiş Hisse Başına Kâr: 0,518 TL
Investing.com Türkiye
+1
Investing.com Türkiye
+1
Investing.com Türkiye
+1
Investing.com Türkiye
+1
Bu dönemde, şirketin net kâr marjı önceki çeyreğe göre önemli bir artış göstermiştir. Özellikle brüt kârın yüksekliği, gelirlerin etkin bir şekilde yönetildiğini ve maliyetlerin kontrol altında tutulduğunu göstermektedir.
Nakit ve Likidite Durumu
Nakit ve Nakit Benzerleri: 55,5 milyon TL
Cari Oran: 1,86
Likidite Oranı: 1,81
YatırımX
Şirketin güçlü bir likidite pozisyonu bulunmakta olup, kısa vadeli yükümlülüklerini rahatlıkla karşılayabilecek durumdadır. Bu durum, finansal esneklik ve sürdürülebilir büyüme açısından olumlu bir gösterge olarak değerlendirilebilir.
Özkaynak ve Borçluluk
Toplam Özkaynak: 479,32 milyon TL
Toplam Yükümlülükler: 122,97 milyon TL
Toplam Borç/Varlık Oranı: %0,24
Investing.com Türkiye
Şirketin özkaynakları, toplam varlıklarının büyük bir kısmını oluşturarak finansal sağlamlığını pekiştirmektedir. Borçluluk oranının düşük olması, finansal risklerin minimize edildiğini ve şirketin borçlanma kapasitesinin yüksek olduğunu göstermektedir.
KAP
Sonuç ve Değerlendirme
Matriks'in 2025 yılı ilk çeyrek finansal sonuçları, şirketin güçlü bir mali yapıya ve sürdürülebilir büyüme stratejilerine sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Gelir artışı, kârlılık ve likidite göstergelerindeki iyileşmeler, şirketin operasyonel verimliliğini ve piyasa koşullarına adaptasyon yeteneğini yansıtmaktadır. Özellikle düşük borçluluk oranı ve yüksek özkaynak seviyesi, yatırımcılar için güven verici unsurlar olarak öne çıkmaktadır.
Bu performans, Matriks'in gelecekteki büyüme hedeflerine ulaşma konusunda sağlam bir temel oluşturduğunu göstermektedir.
Biraz aldık ama inşallah tahtacı abilerimiz kızmaz...:) Bilanço (bu şartlarda) iyi gibi duruyor, temettü kültürü de var...Şu kripto mevzusu ile ilgili gelişme netleşirse yeni bir gelir kapısı demektir...Trump ve ekibi kriptocu adamlar, haliyle bu durum orta ve uzun vadede global bir davranış kültürü haline gelebilir, gelirse iyi ekmek çıkar şirkete...
Bu arada selam...:)
Hatırlanırsa yatırımcı sayısı 8,5 milyon kişiye dayandı ancak faiz artırımı ve enflasyon muhasebesinin çıkışıyla son 15 aydır zor bir dönem yaşadık ve yatırımcı sayısı 6,5 milyona düştü..bundan sonra en kötüyü geride mi bıraktık demek iddialı olur ancak erime bu denli sert olmayacak..mtrks bu durumu muhakkak kan kaybederek yaşıyor ancak şirket iyi yönetiliyor özellikle matriks Q ile bireysel yatırımcıya grıdbotlarla yeni fırsatlar sunuyor ve pazarını genişletmeye çalışıyor hatta bende şirketle görüştüm ve müşterisi olarak Q satın almanın maliyetinin 3 bin lira olduğunu öğrendim..son 1 ay Q satışlarının hızlandığını görüyoruz ve yatırımcı sayısının azalışını bu taraftan telafi etme durumu var..borsada tekrar toparlanma ve katılım başlarsa mtrks de tekrar yukarı ivmelenme olacaktır..
Hoş geldin dostum...matriks tam da çıkışta ivmelenmis iken imamoglunun tutuklanması olayının olması matriks için tam bir şanssizlik oldu..yavaş yavaş dünyadaki olumsuzluklar düzeliyor..ülkemizde de tekrardan faiz düşürme sürecine geçilmesi borsamizi iyicene ivmelendirecektir...ama asıl costuracak beklentisi kripto beklentisi dir..ciddi bir ek getirecek bir iş koludur...bize düşen doğru limanda beklemektir...elbette doğru bir gemi de gelip bizi güzel diyarlara götürecektir..
https://i.hizliresim.com/hzgenw4.png
Marjları koruyabilen şirket sayısını gözönünde bulundurursak mevcut durumun kıymetli olduğunu düşünüyorum..
Matriksin avantajlı bir yönü de patronlarının çok doğru ve düzgün insanlar olmasıdır...piyasada hep olumlu konuşulup tanınıyor...zaten her yıl temettü veya bedelsiz vererek de yatırımcısını memnun etmeye çalışan patronlardir..
https://i.hizliresim.com/5evmjm6.jpeg
1,5 yıl evvel alınmış payların maliyeti 55 milyondu..
Malum 2024/12 yılı sonu şirket enflasyon muhasebesinden ciddi net parasal kayıp yaşadı..net kar 360 milyon olabilirdi..
https://i.hizliresim.com/qp4tc5l.jpeg
Etkisi azalmakta..
https://i.hizliresim.com/cyaisit.jpeg
Görüldüğü üzere net parasal kayıp(enf.muh.kaynaklı) sermaye durumundan kaynaklı 100 milyon şirket sermayesinin yanında 50 milyon tl sermaye ile kurulan kripto varlık platformu sebebiyet vermekteydi..
Aynı zamanda hisse geri alımı reel getiri negatif olduğundan büyük rakam ortaya çıktı..
Geçmiş yıl karları …
https://i.hizliresim.com/k07xazj.jpeg
Kripto varlık platformunun sermaye yeterliliği için bu rakamın bir kısmı sermaye artırımı için kullanılacak..
Sermaye piyasalarına verdiği hizmetle tartışmasız lider olan mtrks kripto alanında da söz sahibi olmak istiyor ancak piyasa bu durumdan habersiz sayılır..
https://i.hizliresim.com/fodkc9v.jpg
Yılbaşından bugüne "Kurumsal" oran %6.54 yükselerek %31.45'e gelmiş...Tahtadaki baskı çok muhtemelen fonların portföylerini yükseltmek maksatlı...Benzerini ARDYZ'de yaşamıştım...Bu arada, KSTavanı epey yükseltilmiş durumda, tahta çok sığ ve hissenin yüksek oranlı bir bedelsiz ile sulandırılması iyi bir fikir olabilir...
https://i.hizliresim.com/gtmu3bv.png
Evet bireysel yatırımcıyı takip ediyorum..
https://i.hizliresim.com/r9au5pb.png
Yılbaşından t-2..
Bireysel yatırımcının %60 ve altını bulmak çok zor zaten..
Kurumsal payların artması (mesela LOGO'da bu oran %83) şeffaflığı getirir...Herkesin gözü üzerinde olduğu için abidik gubidik işler olmaz...Bu da uzun vadeli grafiğe yansır...
XBLSM hisseleri bugün gayet canlı ancak MTRKS'in umurunda bile değil...Zaten orta ve uzun vadeli grafik de yok kağıtta, tipik spek kağıdı görüntüsü, inşallah bundan sonra daha düzgün olur...Tahtada 31 lot işlem mesajları çok yoğun; çoluk cocuğun elinde kalmış resmen...
SPK'nın kripto piyasasında işlem yapma lisansı vereceği şirket sayısı henüz kesinleşmemiştir. Ancak bu konuda bazı önemli gelişmeler ve bilgiler bulunmaktadır:
Başvuru Süreci ve Sayısı:
* Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yapılan açıklamalara göre, Ağustos 2024 itibarıyla 75 kripto para şirketi faaliyet başvurusunda bulunmuştur.
* Bu listede hem yerli hem de global büyük borsaların yanı sıra bazı bankaların da başvuruları bulunmaktadır.
* Ancak, eksik belge nedeniyle 32 başvurunun işleme alınmadığı belirtilmiştir.
Lisanslama Süreci:
* SPK'nın yayınladığı geçici listede yer almak, şirketlerin henüz yetkilendirildiği anlamına gelmemektedir.
* Şirketlerin, ikincil mevzuat yürürlüğe girdikten sonra yetkilendirme başvurusunda bulunmaları gerekmektedir.
* Kuruluş izni alan şirketlerin, SPK tarafından belirlenen faaliyet ilke ve esaslarına uygun olarak faaliyet izni için ayrıca başvurmaları gerekmektedir. Kısacası, "kuruluş" ve "faaliyet" izni olmak üzere iki aşamalı bir izin süreci öngörülmektedir.
* Faaliyet izni için son başvuru tarihi 8 Kasım 2024 olarak belirlenmişti.
Düzenlemeler ve Şartlar:
* SPK, kripto varlık hizmet sağlayıcıların (KVHS) kuruluş ve faaliyet esaslarını düzenleyen tebliğleri yayımlamıştır.
* Bu tebliğlerde anonim şirket statüsünde olma, nama yazılı paylara sahip olma ve belirli asgari sermaye şartları (platformlar için 150 milyon TL, saklama kuruluşları için 500 milyon TL) gibi koşullar bulunmaktadır.
* KVHS'lerin iç denetim, iç kontrol ve risk yönetim sistemleri kurmaları zorunludur.
* Kuruluş izni alındıktan sonra 6 ay içinde faaliyet izni başvurusu yapılması gerekmektedir.
Önemli Tarihler:
* 30 Haziran 2025: Rezerv Kanıt Raporu ve lisans başvurusu için son tarih olarak belirtilmiştir.
* 30 Eylül 2025: Bilgi Sistemleri Bağımsız Denetim Raporu sunulmalıdır.
* 31 Aralık 2025: Saklama sözleşmesi ve sistem entegrasyonu tamamlanmalıdır.
Sonuç:
SPK'nın kaç şirkete lisans vereceği, değerlendirme süreçlerinin tamamlanmasıyla netleşecektir. Ancak, başvuru yapan şirket sayısının ve belirlenen şartların varlığı, bu konuda önemli bir adım atıldığını göstermektedir. SPK'nın amacı, kripto para piyasasında düzenli ve güvenli bir işlem ortamı oluşturmaktır. Bu nedenle, lisans verme sürecinde titizlikle hareket etmesi beklenmektedir.
Spk kripto piyasasında işlem yapma lisansını kaç şirkete verecek
Diye bir soruma yapay zeka yukarıdaki yorumumdaki cevabı verdi..
Üst düzey yönetim kurulu üyesi cem tutar’ın son açıklamaları regülasyon sürecinin çok kıymetli olduğunu ve çalışmaları titizlikle sürdürdüklerini ifade etti..
https://i.hizliresim.com/7ezto0d.png
Daha evvel rootech sermaye artırımı bu şekilde olmuş,100 milyon tl aktarılarak süreç işleyecek gibi görünüyor..
daha pişmedi ancak ocağın altı, harlı ateşten, kısık ateşe çevrilebilir... 1-2 hafta içinde sebzeleri kontrol etmeli.. düdüklü tencere bu, mazallah patlayıverir..
https://i.hizliresim.com/oryacfu.png
Bu yapay zeka meselesi nedir ne değildir hiç anlamamışımdır, MTRKS yetkililerinin de dilinden düşmüyor, hayırlısı olsun bakalım...:)Alıntı:
Bank of America'ya göre, Orta Doğu’daki dev projeler sayesinde yapay zeka altyapısına yönelik talep uzun vadede artacak. BofA analistleri, yapay zeka çiplerinin artık yeni para birimi olduğunu açıkladı.
Borsada aklı başında yatırımcı dünde yoktu bugünde yok maalesef..!
Bu rasyolarda gayet güzel mal vermeye devam ediyorlar... Hadi hayırlısı...Bugünkü alımlarımla portföy miktarına ulaştım...Bundan sonra salarsa trade...