82.56 TL ortalama ile YUNSA’larý þimdilik olmak kaydýyla nakde çevirdim.
O nakdi de 11.33 TL ortalama ile ODAS’a çevirdim þimdilik olmak kaydýyla.
Printable View
82.56 TL ortalama ile YUNSA’larý þimdilik olmak kaydýyla nakde çevirdim.
O nakdi de 11.33 TL ortalama ile ODAS’a çevirdim þimdilik olmak kaydýyla.
Bu sýralar alýþveriþ ve deðiþ tokuþ sayýsý artmaya baþladý portföyümde, bazen lehime bazen aleyhime oluyor bu durum. Totalde iyi gidiyoruz, ama hareketsiz kalsam daha mý iyi olurdu, daha mý kötü sorusuna net bir cevap oluþmadý henüz. Sanki adrenalin yüklemesi yapýyoruz durduk yere.
ODAS’ta çok yýðýlma oluþtu, 12 üstü olasý bir harekette yarýsýný boþaltmam mantýklý olacak.
https://i.hizliresim.com/u2lg0zu.jpg
https://i.hizliresim.com/odyoon5.jpg
ODAS orta vadede logaritmik bir trend kanalýnda ilerlemesini sürdürürken son 2 haftalýk süreç içerisinde fiyat hareketinde bir üçgen daralma sözkonusu. Kýrýlmanýn üst tarafa olmasýný bekliyorum, böyle bir kýrýlmada oluþan flama formasyonunun logaritmik karþýlýðý kadar bir yükselme beklentim sözkonusu. Bekleyip göreceðiz. YTD.
Ýlk Üçgende fiyatlarýn yoðunlaþtýðý bölgeyi dikkate alarak 10.01'e iðne atan barýn dibini baz almamýþtým, ama bugünkü aþaðý kýrýlým o barýn baz alýnmasý gerektiðini ortaya çýkardý ve yeni bir simetrik üçgen þekli oluþturdu. Ben hala kýrýlýmýn yukarý yönlü olmasýný bekliyorum, gerek 3Ç bilanço sonuçlarýnýn parlaklýðýný ve sektörel anlamda en ucuz ortalama çarpanlarýna sahip olmasýný, gerek 4Ç beklentilerinin daha da parlak olmasýný ve prospektif rasyolarýn bugünkünden daha ucuz olacak olmasýný ve bununla birlikte borsada yükseliþin devam ettiðini baz alýrsak. VBTS kapsamýnda olmasý fiyatýn baskýlanmasýný kolaylaþtýrýyor nispeten. 2023'te bu karlarýn sürdürülebilir olmasý baþka bir mevzu, önce 3Ç ve 4Ç'yi bir fiyatlasýn bakalým.
https://i.hizliresim.com/6z02oed.jpg
https://i.hizliresim.com/6u4cs8j.jpg
ODAS
Bütün çizgiler paralel.
* Yeþil daire ile gösterilen üst banda deðince 2 defa aþaðý yönlü dönüþ olmuþ.
* Sarý daire içinde olan kýrmýzý mumlarýn ikisi de açýlýþ saatinin saatlik mumlarý ve ikisinde de mavi daire içerisinde gösterilen bölgelerde alt turuncu banda deðip devre kesmiþ.
* 2 Hareketin sonunda da gün sonu kapanýþ sarý paralel çizgi üstünde kýrmýzý daireler ile gösterilen yerlerde olmuþ.
* Tekrar eden bir baþka bilgi de 2 ayný hareketin de Pazartesi günleri olmuþ olmasý.
?? Bakalým bir sonraki hareketin benzerliði de sözkonusu olacak mý, yani yarýn uzunca bir yeþil mumla bir açýlýþ olacak mý? Merakla bekliyoruz.
Grafiklerdeki log iþaretinin ne anlama geldiðini bile bilmeyen bazý teknikçi arkadaþlar deðiþik sosyal medya hesaplarýnda tüm analizlerini logaritmik trendler üzerine inþa etmeye baþlamýþ. Büyüme rakamlarýna bakmaya tenezzül bile etmeyen temelci arkadaþlar þimdi þirketlerin satýþlarýnda ve kârlarýnda reel büyüme olup olmadýðýný test ediyor önce.
Hey gidi enflasyon! Sayende insanlar gerçekçi artýþlarýn ne olduðunu da öðrendi. Nasihatla öðrenmeyenlerin enflasyon musibetiyle de olsa gerçekçi yöntemleri keþfetmesi önemli. Bir de kiþisel bakýþ açýlarýnýn mutlak doðru olduðunu zannetmemeyi öðrendiklerinde gerçekçi kazançlarý da hesaplarýnda görmeye baþlayacaklardýr. Mesela baþlangýç olarak endeks deðerlerine nominal deðil kantitatif gözle bakmayý deneyebilirler, 6 aydýr ‘endeks þiþti her an patlayabilir’ tekrarýný býrakarak. Zira mesela 3000’lerde bu tekrara baþlayýp 6000’lerde endeks patlarsa ‘ben demiþtim’ demek anlamsýzlaþýyor.
Reel büyümeyi hesaplarken de (büyüme yüzdesi - enflasyon yüzdesi) formulünün doðru olmadýðýný da burada hatýrlatmakta fayda var. Þu formül kullanýlmalý: Büyüme Yüzdesi / (1 + Enflasyon Deðeri)
Mesela
Büyüme Yüzdesi: 120 %
Enflasyon Yüzdesi: 85 %
olsun.
Reel Büyüme % = 120 / (1+(85/100))
=120/1,85
=64,86
Yani Reel Büyüme 120-85=35 þeklinde bulunmaz. En basit formülasyonu uygulamayý bilmeyen adamlar sosyal medyada baþkalarýna borsa ve finans anlatýyor. Neyse onu da öðrendiklerini göreceðiz inþallah.
Tüm ODAS analizlerimiz þimdilik çöp oldu.
Evet YUNSA da erken sattýklarýmýz hanesine girdi.. Helal olsun bize!!! Dokunma þu tuþa, dokunmaaaa!!!
Sana ne sinek yaðý fabrikasýndan, sana ne!!
Mesela
Büyüme Yüzdesi: 120 %
Enflasyon Yüzdesi: 85 %
olsun.
Reel Büyüme Formulasyonunda sabah sersemliði ile mantýk hatasý yapmýþým. Onu þu þekilde düzeltmem icap ediyor:
Reel Büyüme = ((1 + (Büyüme Oraný/100)) / (1 + (Enflasyon Oraný/100))) - 1
Ayný deðerleri kullanýrsak
= ((1+(120/100)) / (1+(85/100)))-1
= ((1+1,2) /(1+0,85))-1
=(2,2/1,85)-1
=0,1891
= % 18, 91
Burada mantýk kurgusu þu: Anaparayý 1 birim kabul edelim. Deflatör olarak kullanmak için Anaparaya enflasyon (0,85 birim) giydiriyoruz, (bu enflasyon kadar büyüse ne kadar olurdu sorusunun cevabý aslýnda) Diðer taraftan da anaparaya gerçekleþen büyümeyi (1,2 birim) giydiriyoruz. Sonra Reel Büyümeyi bulmak için büyüme giydirilmiþ toplam deðeri (2,2) enflasyon giydirilmiþ toplam deðere (1,85) bölüyoruz.
Sonuç 2,2/1,85 = 1,1891
Yani anaparamýz 1,1891 kat büyümüþ demek bu. Buradan anaparayý (1 birim) çýkarýnca geriye 0,1891 kalýyor ki bunu da yüzdesel olarak ifade edersek % 18,91 oluyor.
Þimdi bunu basitleþtirelim:
Önce piyasada milletin yaptýðý gibi Büyüme Rakamý ile Enflasyon Rakamý arasý farký hesaplayalým:
120-85 = 35
Sonra bu deðeri anaparaya enflasyon giydirilmiþ deðere, yani (1 + 0,85) deðerine bölelim:
35 / 1,85
= 18,91 çýkacak.. Bu þekilde de reel büyümeyi hesaplamýþ oluruz.
Bu da iþin saðlamasý olur.
Ayný saðlamayý þu þekilde de yapabiliriz:
Anapara 100 birim olsun, büyüme de 120 birim, toplam deðer 220 birim olur. Bunu deflatör (1,85) ile bölersek 118,91 deðeri çýkar, bundan anapara olan 100'ü çýkarýrsak geriye 18,91 deðeri kalýr.
Deflatör: (1 + Enflasyon Oraný)
'Olaylarý deðiþtiremiyorsan bakýþ açýný deðiþtir.' diye baba bir söz duymuþtum bir filmde.. Arada aklýma geliyor.. Geleneksel bakýþ açýlarýnýn çok iþe yaramadýðý ve deðiþmesi gereken bir borsa hareketi görüyoruz. Çoðu eski borsacýlar eskiden alýþýk olduklarý olay akýþlarýný ve fiyat hareketlerini bekliyor, ama olaylarýn akýþý beklenildiði þekilde cereyan etmiyor artýk. Bu sebeple bakýþ açýsýný deðiþtirmek elzem..
Yola devam TUK'AÞK'ým, erken davranýp elimden çýkardýklarýma yetiþtir beni ve onlara tekrar binelim. Çeþitlilik iyidir. ODAS sen de artýk toparlan, bu kadar nefes aldýðýn yeter, daha çýkýlacak yokuþlar var.
26 Eylül'de bayrak hedefini lineer olarak deðil de logaritmik olarak koyup 77,60'ý verdiðimde acaba çok mu cüretkar davranýyorum diye kendimi sorgulamýþtým. 2 ayý biraz geçkin bir zamanda fiyat 74'lere çýkmýþ durumda. Hedefi gösteren okun ucu Aralýk baþlarýna denk geliyordu. Þunun þurasýnda 77,60'a ne kalmýþ ki?
https://i.hizliresim.com/plu1bv5.jpg
TUK'AÞK'ta ilk hedef beklentim 1.40 USD seviyeleri.
https://i.hizliresim.com/7m7bze9.jpg
ODAS'ta 0.70 USD ve 0.80 USD hedeflerini bir yakalayalým önce. Burada yaptýðý oyalanmayý aslýnda 0.70 civarlarýnda bekliyordum, burada çok fazla takýlý kaldý, VBTS'nin de negatif etkisiyle.
https://i.hizliresim.com/tpasw2t.jpg
TL bazýnda da fincan kulpun logaritmik hedefi 15,11 TL civarlarýna tekabül ediyor, o da mevcut kurla 0,81 USD seviyelerini iþaret ediyor. Daha fazlasý için fibo hedefleri koyarýz sonrasýnda.
Þirket deðerlendirmelerimde 4 ana filtreleme kriterlerimden birisi olarak kullandýðým büyüme verilerinde dönemden döneme büyümeleri baz alýyordum, artýk onu yýllýklandýrýlmýþ olarak izlemeye karar verdim. Yani son gelen bilançonun yýllýklandýrýlmýþ satýþ, efk, favök ve net kar deðerleri ile geçen sene ayný bilanço döneminin yýllýlandýrýlmýþ satýþ, efk, favök ve net kar deðerlerini karþýlaþtýracaðým. Ayrýca en az enflasyon oraný kadar büyümemiþleri eliyordum, burada bir týk daha yukarý çýkýp enflasyon etkisinden arýndýrýlmýþ % 20 reel büyüme saðlayamayanlarý da eleyeceðim.
Enerji sektörü F/K Aðýrlýklý ortalamasý 13,88 Medyaný ise 19,30. ODAS F/K 6,53.
Enerji sektörü FD/FAVÖK Aðýrlýklý ortalamasý 13,30 Medyaný ise 19,47. ODAS FD/FAVÖK 5,78.
Aðýrlýklý ortalamalara göre sektörüne F/K itibariyle % 54,6 FD/FAVÖK itibariyle % 56,5 iskontolu þu anda ODAS.
Medyan deðerlerine göre ise sektörüne F/K itibariyle % 66,2 FD/FAVÖK itibariyle % 70,3 iskontolu þu anda ODAS.
Þimdi ya sektör çok pahalý fiyatlanmýþ ya ODAS çok ucuz fiyatlanmýþ. Ýkisinin arasý bile desek bu fiyatlar çok komik kalýyor iþin açýkçasý.
2 yýllýk gösterge tahvilin faizi % 10,71. Mevcut faizle Anapara amorti süresi 9,33 yýl.
5 yýllýk tahvil faizi 10,53. Mevcut faizle Anapara amorti süresi 9,49 yýl.
10 yýllýk tahvil faizi 11,47. Mevcut faizle Anapara amorti süresi 8,71 yýl.
BIST 100 F/K oraný 6,88. 10 yýllýk tahvile göre % 26,5; 5 yýllýk tahvile göre % 37,9, 2 yýllýk gösterge tahvil faizine göre % 35,6 yukarý potansiyelimiz var endeks olarak, en azýndan tahvil faizlerinin amorti süreleri kadar fiyatlanabilirse. Yani þiþik borsamýz hala oldukça ucuz, hem de her bilançoda daha da ucuzluyor olduðumuz gerçeði diðer yanda dururken. Arada lastik patlatsak da, durmak yok, yola devam.
Karþýlaþtýrmak için kullanýlan anapara amorti hesaplamalarý bileþik getiri usulü deðil basit getiri usülü deðerlendirilmiþtir, aynen F/K mantýðýnda olduðu gibi.
Tabi burada fiyatý uzaya gitmiþ ve endeksi puan olarak epey etkileyen 5-6 þirketi ortalamadan çýkarsak 6,88 F/K deðeri daha da aþaðý çekilmiþ olacak.
ODAS kapanýþta sürpriz yaptý, yarýn satýþ vermezlerse iyidir. Muhtemelen MSCI Small Cap endeksine bugün itibariyle giriþinin gazý bu. Birilerine satýþ fýrsatý olarak kullanmazlar umarým yarýna. 2.4 Milyon lot alýcý var hala karanlýk odada.
Tahvil faizleri düþmeye devam ediyor. Geçmiþ tecrübelerime istinaden tahvil faizleri ile BÝST 100 Endeksi arasýnda gördüðüm korelasyona baðlý olarak endeksin 6600 (min) - 7140 (max) arasý deðerleri 4Ç bilançolarý fiyatlanmaya baþlamadan göreceðini bekliyorum. (Bu hesap mevcut tahvil faizlerine göredir ve bu oranlarýn düþmeye devam etmesi durumunda endeksin daha yukarýlara çýkma potansiyeline iþaret edeceði gibi, olasý artmasý durumunda verdiðim rakamlar aþaðý revize edilebilecektir.) Bu sebeple borsada kalmaya devam edeceðim. Beklentim kiþiseldir ve kimseye yatýrým tavsiyesi içermez.
Tekrar teþekkürler paylaþýmlarýnýz için. Dün bir videoda duydum warren buffett'ýn sözüymüþ "faiz yerçekimi gibidir, tüm varlýk fiyatlarýný etkiler, faiz düþerse varlýk fiyatlarý yükselir, faiz artarsa varlýk fiyatlarý düþer" þeklinde. Tabii sizin ve diðer pek çok arkadaþýn bildiði bi durum, yine de yazayým istedim :))
Dünyanýn her yerinde tahvil faizleri düþtükçe borsalar yükselmeye baþlar, tersi olunca da borsalarda realizasyonlar ve düzeltmeler oluþur, uzun vadede borsalar genelde hep yukarý olsa bile. Benim burada kurguladýðým mantýk þu: Tahvil faizlerinin anaparayý amorti süresi nedir, borsa endeksinin anaparayý amorti süresi nedir? Bu ikisi arasý korelasyonlar kullanýyorum ve uzun yýllardýr bu korelasyonun iþlediðine þahit oldum, milimetrik ölçülerde olmasa da.
"Kesin olarak yanlýþ olmaktansa yaklaþýk olarak doðru olmak daha iyidir."
Varan Büfe
"The Paradox of Choice: More Is Less. When it comes to investing, the proliferation of choices can make your head spin. Should you favor one investment style or mix and match among such categories as growth, value, growth at a reasonable price, deep value, momentum, macro, or market neutral?"
"The great paradox of this remarkable age is that the more complex the world around us becomes, the more simplicity we must seek in order to realize our financial goals.… Simplicity, indeed, is the master key to financial success. Simplicity is the ultimate sophistication."
"All things being equal, the simplest solution tends to be the best one." We're more likely to find the right answer by shaving away all unnecessary details. "If a piece of physics cannot be explained to a barmaid, then it is not a good piece of physics." says Ernest Rutherford, the father of nuclear physics.
Daha önce indikatörlerle ilgili genel bakýþ açýmý yazacaðýmý belirtmiþtim, ancak fýrsat olmadý, bugüne nasipmiþ. Teknik analiz deyince, aslýnda çok daha kapsamlý bir konu olmasýna raðmen, akla bir kaç þey gelir hemen; trend analizi, formasyon analizi ve indikatör analizi. Teknik analizle uðraþan bir çok kimse bunlara bakarak yön tayin etmeye çalýþýr. Genelde mantýk geçmiþte hangi þartlarda dönüþler tekrarlanmýþ ise gelecekte de benzer dönüþlerin gerçekleþebileceðini beklemektir ve buna göre aksiyon almaktýr. Bugün konusunu edeceðim indikatörler bu konuda kullanýlan teknik analiz araçlarýndan sadece bir tanesidir. Ancak zaman zaman insanlarýn indikatörlere gereðinden fazla anlam yüklediklerine ve hatta onlarý öncü kabul ettiklerine þahit olduðum için bu konuda bir kaç kelam etmek istedim. Burada açýklamaya çalýþacaðým ve konunun ana fikri olan temel yaklaþýmým þudur: Aslolan fiyattýr ve indikatörler fiyatýn türevidir. Herhangi bir þeyin türevi onun aslý için öncü nitelikte olamaz. Yani sözün özü, yapýlarý gereði indikatörler fiyatý geriden takip ederler, fiyata öncülük yapamazlar. Öncelikle bu kavram kargaþasýnýn önüne geçmek gerekir. Bir de hepsinde olmasa bile birçok indikatörün yapýsýnda zaten 2 farklý hareketli ortalamanýn birbirini kesmesi al ya da sat sinyali kabul edildiði için hareketli ortalamalarý da indikatörler babýnda incelemek gerekir. Bazýlarý indikatörler ile hareketli ortalamalarý farklý kategorilermiþ gibi görmeye bayýlýrlar, aslýnda deðildirler. Tek baþlarýna hareketli ortalamalar fiyatýn gürültüden arýndýrýlmýþ hali gibi düþünülebilir, ama hareketli ortalamalarýn süresi uzadýkça fiyatla arasýndaki makas açýlmaya baþlar bir trend sözkonusu ise. Neyse biz asýl konumuza dönelim:
Ýndikatörlerle ilgili (konuya çok vakýf olmayanlar için) basit bir benzetme yapacaðým. Aracýnýzýn gösterge (indikatör) panelinde hararet göstergesi adý altýnda arabanýn motor sýcaklýðýný gösteren bir indikatör vardýr. Aracý ilk çalýþtýrdýðýnýzda motor soðuk olduðundan bu göstergenin ibresi aþaðýdadýr, motor çalýþmaya devam ettikçe bu ibre yukarý doðru çýkar. Ýdeali tam orta yerde durmasýdýr. Eðer motordaki hararet türlü sebeplerden dolayý, mesela aracýn motor soðutma sisteminde bir sýkýntý varsa, yükselmeye devam ediyorsa, bu ibre de yukarý doðru yükselir ve genelde kýrmýzý bölge olur bu. Bu olayý gözünüzde canlandýrýn. Burada öncü olan hararet göstergesi mi yoksa motorun sýcaklýðýnýn deðiþmesi midir? Elbette ikincisi. Aslolan, öncü olan motor sýcaklýðýndaki deðiþimdir. Hararet göstergesi sýcaklýðýn deðiþimini takip etmektedir. Hararet göstergesi yükseldiði için ýsý artmamakta, tam tersine ýsý arttýðý için o gösterge yükselmektedir. Fiyat-indikatör iliþkisi de tam þekliyle böyledir aslýnda. Fiyatýn kendisi öncüdür, indikatör fiyatý takip etmektedir. Aslýnda fiyatýn kendisi dönüþler yapmakta ve al-sat sinyallerini kendisi vermektedir. Ancak insanlar bu sinyalleri daha gecikmiþ þekliyle indikatörlerden almaya çalýþýrlar. Ýndikatörler burada fiyat hareketini gürültüden (volatiliteden) arýndýrýlmýþ yalýn bir þekilde bize göstermektedir, ama kendi limitleri içerisinde. Bu iþin içerisinde kaybolan bazý arkadaþlarýmýz RSI (ya da benzer nitelikte baþka bir gösterge) aþýrý alým bölgesine geldiði için fiyatta satýþlarýn arttýðýný ya da aþýrý satýþ bölgesine geldiði için alýmlarýn arttýðýný filan düþünmektedir. Halbuki gerçekte olan þey fiyat belli bir noktadan sonra aþaðýya ya da yukarýya döndüðü için indikatör tepesinden ya da dibinden dönmeye baþlamýþtýr. Peki indikatörlerin bir þekilde fiyat hareketlerine etkisi yok mudur? Buna hayýr diyemeyeceðim. Piyasada aktif olarak kullanýlan bazý algoritmalar bu göstergelerin aþýrý alým ya da satým bölgelerini muhtemel dönüþ yerleri olarak varsayacak þekilde kurgulandýðý için indikatörlerde belli seviyeler oluþtuðunda bu algoritmalar al ya da sat emirleri ile tetiklenebilir ve bu da otomatik alým ve satýmlarý beraberinde getirecektir. Burada bir öncülük sözkonusu mudur? Ýkincil nitelikte ama kurgulanmýþ (algoritmik) bir öncülükten söz edebiliriz ancak. Ama oraya bile gelmeden önce fiyatýn kendisi hareketini yapmaktadýr, türev olan indikatörler de fiyatý takip etmekte, sonrasýnda aslýnda türev olan bu göstergeler sanki asýlmýþ gibi sinyalleri kullanarak kurgulanmýþ bazý hareketlere öncü olabilmektedir. Bunu þöyle bir örnekle açalým:
Diyelim ki arabanýn iþletim sistemine þöyle bir algoritma kuruldu, 'hararet göstergesi orta bölgeden %10'dan daha yüksekte seyrediyorsa, o zaman sürücüyü arabayý durdurmasý konusunda uyar, ya da daha ileri gidelim mesela, motoru durdur.' Þimdi öncü olan motor sýcaklýðýný takip eden hararet göstergesi baþka bir eylemin (robotun ya da algoritmanýn) tetikleyicisi oldu. Önce motordaki sýcaklýk artýþý sebebiyle gösterge yükseldi, sonra sýcaklýk artýþý normalin üstüne çýktý, gösterge bunu takiben alarm vermeye baþladý. Ve hararet göstergesinin bu yükseliþi karþýsýnda daha önce yazýlmýþ olan algoritma tetiklendi ve aracýn motoru bu algoritma ile durduruldu. Birinci olayda takipçi olan gösterge, ikinci olayda öncü konumunda görünüyor. Ama resmin tamamýna bakarsak öncü gösterge deðil, motorun sýcaklýk durumundaki deðiþim. Fiyat indikatör ve robotlar iliþkisi de aslýnda bu basit mantýkla çalýþýyor. Tabii ki fiyat da baþka temel þeyleri takip ediyor, mesela iþlerin iyi gidip gitmediðini, kazançlarýn/kârlarýn iyi gelip gelmeyeceðini. Orada da fiyat gerçek hayatýn bir yansýmasý yani türevi iþlevini görmektedir. O durumda da fiyatýn kendisi iþlerin gidiþatýnýn indikatörü olarak kabul edilebilir. Elbette bu son iliþki her zaman uyumlu þekilde geliþmeyebilir. Nasýl fiyat ile göstergeler arasý pozitif ya da negatif uyumsuzluklar olabiliyorsa, iþlerin ya da ekonominin gidiþatý ile fiyatlar arasýnda da pozitif ya da negatif uyumsuzluklar oluþabiliyor. Bu gerçeði de atlamamak gerekiyor.
Borsa fiyatlamalarýnda istisnai durumlar olsa da yüksek büyüme ve yüksek ROIC spread'ine sahip firmalar yüksek büyüme ama düþük ROIC spread'ine sahip firmalarýn yaklaþýk 2 katý yüksek rasyolarla fiyatlanýrlar. Bu durum hem düþük büyüme hem de düþük ROIC spreadine sahip firmalarýn 4 katýna kadar hatta bazen daha yukarýlarýna kadar da çýkabilmektedir. Bunun arkasýnda aslýnda çok basit bir temel mantýk yatmaktadýr: Yüksek ROIC'li firmalar kazançlarýný daðýtmak yerine yeniden yatýrým þeklinde þirkette tutanlardýr ve yatýrýmlar da belli vadelerde yüksek büyümeleri beraberinde getirir. Hem yüksek büyüme hem yüksek ROIC'in sonraki bilançolarda doðal olarak þirketlerin rasyolarýný ucuzlatacaðý beklendiði için bunlar önceden fiyatlanmaya devam ederler. Özellikle bu 2 kriteri ayný anda saðlayan þirketleri ucuz yakalamak son derece zordur. Bir kýsým yatýrýmcý rasyolarý yüksek olduðu için bunlarý pahalý bulup ciddi fiyat büyümelerinden istifade etmekten mahrum kalabilmektedir. Bu algý yanýlsamasýna zaman zaman hepimiz düþeriz. Ucuz bulduðumuz, alýnasý bulduðumuz þirketlerin çoðunda büyüme rakamlarý ve ROIC spreadleri düþüktür aslýnda. Yani boþuna ucuz deðillerdir. Burada 'ucuz hisse alýnmaz' gibi bir mantýk kurgusu çýkmaz elbette. Ama ucuz hisse yerine hep ucuzlayabilecek hisseler peþinde koþmak daha güzel portföy büyümelerini beraberind getirecektir.
https://i.hizliresim.com/7gf0o76.jpg
ODAS
Bu son mumdan sonra da sýkýþma bölgesinden yukarý kýrýlým yapamazsan pes artýk diyeceðim. Bugün býkkýnlýktan zaten öðle vakti satmýþtým tüm ODAS lotlarýmý, belki üçgenin alt bandýna bir kere daha temasa gider diye, ancak akþama doðru 20 kuruþ aþaðýdan geri aldým tüm sattýklarýmý, ne olur ne olmaz arkasýndan bakmayalým diye. Bu kadar konsolidasyon yetmez mi bu borsada ODAS efendi?
ODAS’ý 12’ye yakýn bir fiyatla sattýk bakalým, boþluklu açýldýðý için. Dün gün içi %2’ye yakýn al satla ekstra bir marj eklemiþtik.. Bugün gidiþata göre tekrar bir aksiyon alýrýz.
Sözde boþluðu kapatýnca tekrar alým yapacaktýk. Ne zaman düþtün oraya, ne zaman boþluðu kapadýn da yukarý vurdun kaþla göz arasýnda? Hareketsiz kalalým diyoruz kaç gündür her gün 24'leri gören TUKAS'ý satmadýk bugün 22,68'den kapadý. ODAS'ý satalým bari orda realizasyon yapalým dedik o da sattýðýmýz yerin epey altýna gidip sonra tekrar sattýðýmýz yerin üstüne çýkýverdi. Artýk analiz yapmak da, alým satým yeri belirlemek de bir yerden sonra anlamsýzlaþmaya baþlýyor. Ya güvendiklerini alýp sadece seyredeceksin olaný biteni, ya da ciddi bir düzeltme görene kadar sabýrla bekleyeceksin. Günübirlik hareketlerin zamanýnda deðiliz, eski alýþkanlýklarýmýz yakamýzý býraksýn artýk!!
https://i.hizliresim.com/85k2y3d.jpg
Odas bugün fýrsatý verdi yine dönebilirsiniz :)
Redmi Note 4 cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
2 parçalý alým yaptým, hatta TUKAS ‘larý da satýp ODAS’a ekledim, ama ilk alýmda erken davrandýðým için maliyet 11,75 civarýnda, þu anda maliyet fiyatýn üstünde kaldý. Ama daha fazla eklemeyi düþünmüyorum.
ODAS TI Company Update (Oyak Yatýrým)
ODAS - Company Update (Outperform rating maintained)
Tailwind continues
With the decision taken by EMRA at end of September 2022, the maximum settlement prices (per MWh) for domestic coal power plants were lifted by 41% m/m to TL2,050 for October and kept almost stable for November. We think that higher electricity prices and continuing strong electricity demand have left our 2022-2023 estimates conservative. With this report, we raise our target price to TL15.50/share (from TL11.00/share previously) on the back of 19% and 23% upward revisions in our 2022 and 2023 EBITDA forecasts as well as revised macro assumptions including a lower risk free rate of 16% (vs 18% previously). As our new target price points to 26% upside potential from current levels, we keep our Outperform rating for the shares which still trade at undemanding 4.3x P/E & 3.5x EV/EBITDA on our 2023 forecasts, respectively.
Can2 Termik is likely to continue with its strong financial performance
Odas reported extraordinary strong financials in 9M22 thanks to the impressive performance of its 77% listed subsidiary Can2 Termik (CANTE TI) which posted 443% y/y EBITDA growth on the back of strong electricity prices and higher CUR. We expect 4Q22 to be another robust quarter for Can2 Termik given the aforementioned 41% rise in maximum settlement prices as of October 1st.
Additional contribution from other businesses
Odas relocated its 140MW capacity natural gas fired power plant in Urfa province to Uzbekistan in order to benefit from the strong demand and profitability conditions in that market, which could bring in around USD15-20mn EBITDA per annum. Please note Odas holds a 50% stake in Uzbekistan operations. We also calculate that the company has the potential to generate more than USD10mn EBITDA per annum from its mining (gypsum & ash, antimony), coal sales and electricity retail operations. Finally, Odas recently announced that its Board of Directors decided to evaluate investment opportunities in the fields of tourism and marina Investments in order to increase income diversity. We currently do not include any such contribution.
A major fall in net debt/EBITDA ratio
After retreating to 5.7x in 2021 from 7.0x in 2020, Odas' net debt/trailing EBITDA fell further to 0.3x level at the end of 9M222 thanks to the strong EBITDA generation so far in 2022.
Dividend distribution could also be possible in our view
With a major cash flow generation and lower leverage level in 2022 we think that some dividend distribution could be possible from 2022 earnings despite the accumulated losses from previous years. We assume 10% payout ratio which corresponds to 2.1% yield at current mcap.
Oyak Yatýrým Menkul Deðerler A.Þ.
https://i.hizliresim.com/5i1j86i.jpg
Kýrdýðýný onaya geldi, 4 kuruþluk gap'i bile kapattý, döndü yukarý.. Bakalým zirvesini geçebilecek mi? Ucuzsun ucuz!!
ODAS'taki alýmýmdan sonra dönüþüne mi sevineyim, yoksa düþük piyasada iyi fiyata sattým dediðim TUKAS'larý ODAS'a çevirdikten sonra TUKAS'ýn % 4 yapýþýna mý üzüleyim???? Beni mi bekliyorsunuz arkadaþým, beni mi? :):(:oleyo:
Bugün ODAS'a çevirdiðim TUKAS'larýn ODAS'taki getirisi %3,63.. TUKAÞ'larý sattýðým fiyat ile TUKAS kapanýþ fiyatý arasý fark % 3,77. Ne attýðým taþ ürküttüðüm kuþa deðdi, ne de malý ODAS'a yýðmýþ olmanýn anlýk bir anlamý oldu. Hayýrlýsý bakalým. ODAS'ýn görece ucuzluðuna güvenelim artýk, yapacak bir þey yok.
Ama her zaman teselli olacak bir þeyler bulmak mümkün. Dün gün içi gördüðüm en yüksek portföy deðerini aþmýþ olduk, dünkü kapanýþa göre ise % 1,98 daha yukarda kapanmýþ durumda portföy. Çeþitlemeyi artýrmak için geri çekilimlerini beklediðim hisseler henüz beklediðim yerlere gelmediler. Bu þekildeki portföy yapýsý ise pek hoþuma gitmiyor, düþen endekse raðmen 2 gündür yukarýya gidiyor olsak da. Neyse çok da þeyetmemek lazým.
‘Osmoz, çözücü maddelerinin çok yoðun ortamdan az yoðun ortama, seçici geçirgen bir zardan enerji harcanmadan geçiþidir. Canlý sistemlerde çözücü madde su olduðu için, biyoloji biliminde osmoz terimi ile kastedilen, suyun çok yoðun ortamdan az yoðun ortama seçici geçirgen bir zardan enerji harcanmadan geçiþidir.‘
Þimdi osmoz hepimizin temel biyoloji derslerinden bildiðimiz bir kavram. Konumuzla ne alakasý var diyen arkadaþlar için açýklama yapacaðým. Parayý su gibi düþünürseniz, para kendisinin çok olduðu ortamlardan (yani görece pahalý ortamlardan) kendisinin az olduðu ortamlara (yani görece ucuz olduðu ortamlara) geçme temayülündedir. Bu durumda, paranýn pahalý olandan ucuz olana doðal akýþkanlýðýný ya da bunun hýzýný etkileyen þeyler ortamlar arasýnda bulunan ve geçirgen zar rolü oynayan faktörlerdir. Manipülatörler bazen durumdan fazlasýyla istifade etmek için bu geçirgen zarlarý türlü oyunlarla týkama yolunu seçerler. Bazen baþarýsýz olsa da belli ölçülerde bu geçirgenliði engellemenin yolunu bulup önce kendilerinin o boþluðu doldurmasýný saðlarlar.
Ülkemizdeki finans piyasalarýný maalesef uzun süre yabancý manipülatörler kontrol ettiði için gayet doðal olan piyasalar arasý finansal osmoz olayý çoðunlukla ya gerçekleþmemekte ya da kontrollü bir osmoz durumu sözkonusu olmakta idi. Borsamýzda yabancýlý yükselmelere ve yabancý olmayýnca düþmelere alýþkýn olan klasik borsa yatýrýmcýmýz ve bu fikrin etkisinde kalan diðer bir çok yatýrýmcý þimdi borsada olana bitene anlam vermekte zorlanmaktadýr. Piyasalar arasý geçirgen zarý türlü oyunlarla týkama yolunu seçen yabancý ortadan çekilince finansal ozmoz olayý görece biraz daha makul biçimlerde gerçekleþmektedir. Bu finansal ekolojik sistemde mevcut para görece ucuz olana doðru akmaya devam edecektir. Burada denklemi bozacak olan tek þey sistemin dýþarýsýndan geçirgenliðini etkileyecek bir müdahele ya da sistemin içindeki su rolünü oynayan paranýn baþka bir müdahale unsuru ile emilmesidir.
Baþka zamanlarda da olmasý gereken, fakat engellendiði için gerçekleþmeyen finansal osmozun sayesinde borsamýz yükselmektedir. Aslýnda basit ve sade düþünebilen herkes durumu idrak edecektir.
Not: ‘Finansal osmoz’ kavramýnýn daha önce bir yerde kullanýlýp kullanýlmadýðýný bilmiyorum. Baþka bir forumda ‘yabancýnýn olmadýðý ve benzer diðer þartlarý taþýyan hallerde borsamýz düþerken þimdi niçin yükseliyor?’ mealindeki bir soruya kafamda izah için oluþturduðum bir teþbihtir. Eðer daha önce kullanýlmadý ise ‘finansal osmoz’ tanýmýnýn tüm ticari haklarý bana ait kalmalýdýr. :)
Ereðli sayfasýnda da ayný yazýyý paylaþtým, burada tekrar edeyim: Bazen rasyolara göre ucuzluk/pahalýlýk yorumlarý yapan arkadaþlarýmýz PD/DD rasyosunu tek baþýna inceleyerek þirketleri birbirlerine oranlýyorlar ve bir þirketin diðer þirketten çok çok pahalý ya da ucuz olabileceðine kanaat getirebiliyorlar. Halbuki Piyasa Deðerinin Defter deðerine oranýný tek baþýna kullandýðýmýzda saðlýklý bir yorum çýkarmamýz pek de mümkün deðil. Bunu Özsermaye Kârlýlýðýna nispetle deðerlendirmemiz daha realist bir yaklaþým ortaya çýkaracaktýr. Ayný þey Piyasa Deðeri / Aktifler deðeri için de geçerli, onun da Aktif Kârlýlýða oraný ile beraber deðerlendirilmesi gerekiyor. Bunlarý uygulamalý olarak TOASO ve EREGLI'yi karþýlaþtýrarak inceleyelim:
TOASO 8,77 PD/DD ile, EREÐLÝ ise 1,27 PD/DD ile fiyatlanýyor diye bakýp kabaca TOASO'nun EREGLI'ye nispetle 8,77 / 1,27 = 6,90 katýyla filan fiyatlandýðýný, yani TOASO'nun çok pahalý, EREGLI'nin de bu duruma göre çok ucuz olduðunu düþünebiliyorsunuz. Ama burada bir bakýþ açýsý eksikliði sözkonusu. Evet EREGLI TOASO'dan ucuz, ama ikisi arasý makas bu kadar fazla deðil.
Hafýzalarýmýzdan çýkabildiði için hatýrlatmakta fayda var, PD/DD demek PD/ÖZSERMAYE demektir ve bu metrik ÖZSERMAYE KÂRLILIÐI metriðine nispetle bir þey ifade eder, aynen PD/AKTÝFLER metriðinin AKTÝF KÂRLILIK metriðine nispetle bir þey ifade ettiði gibi. Bu metriklerin birbirlerine oranlarý kabaca ne kadar sürede ayný piyasa deðerinin oluþturalabileceðini hesaplar. (Aynen F/K rasyosunda ayný kazanç ile ne kadar sürede mevcut Piyasa Deðerinin oluþturulacaðý mantýðý gibi)
TOASO'daki Mevcut Durum:
PD/AKTÝFLER 2,03
AKTÝF KÂRLILIÐI % 23,22 (0,2322)
(PD/AKTÝFLER) / AKTÝF KÂRLILIÐI = 2,03 / 0,2322 = 8,74
Mevcut Aktif Kârlýlýðý ile TOASO'da 8,74 yýlda ayný Piyasa Deðeri amorti edilebilir.
PD/ÖZSERMAYE 8,77
ÖZSERMAYE KÂRLILIÐI % 96,79 (0,9679)
(PD/ÖZSERMAYE) / ÖZSERMAYE KÂRLILIÐI = 8,77 / 0,9679 = 9,06
Mevcut Özsermaye Kârlýlýðý ile TOASO'da 9,06 yýlda ayný Piyasa Deðeri amorti edilebilir.
EREGLI'deki Mevcut Durum
PD/AKTÝFLER 0,81
AKTÝF KÂRLILIÐI % 15,32 (0,1532)
(PD/AKTÝFLER) / AKTÝF KÂRLILIÐI = 0,81 / 0,1532 = 5,28
Mevcut Aktif Kârlýlýðý ile EREGLI'de 5,28 yýlda ayný Piyasa Deðeri amorti edilebilir.
PD/ÖZSERMAYE 1,27
ÖZSERMAYE KÂRLILIÐI % 23,92 (0,2392)
(PD/ÖZSERMAYE) / ÖZSERMAYE KÂRLILIÐI = 1,27 / 0,2392 = 5,31
Mevcut Özsermaye Kârlýlýðý ile EREGLI'de 5,31 yýlda ayný Piyasa Deðeri amorti edilebilir.
Evet hem PD/Aktifler'in Aktif Kârlýlýðna oraný hem de PD/Defter Deðeri'nin Özsermaye Kârlýlýðýna oranlarý baz alýndýðýnda TOASO EREGLI'ye görece pahalý. Ama ilk oranlamaya göre 8,74 / 5,28 = 1,66 kat (yuvarlatýlmýþ) pahalý, ikinci oranlamaya göre ise 9,06 / 5,31 = 1,71 kat (yuvarlatýlmýþ) pahalý demektir. Yani göze çarpan ilk þekliyle PD/DD oranlarýný birbirlerine kýyasla TOASO EREGLI'den 6,90 kat pahalý algýsý doðru bir yaklaþým tarzý deðildir. Bu rasyolara bu þekilde bakmanýz daha makul olacaktýr.