Teşekkürler..
ISGYO kotamı doldurmuştum, kalanın büyük bölümünü de tüpraşa yatırdım %31 ile.
Ay ortasında birşeyler çıkarsa diye biraz daha nakit bekletiyorum kenarda.
Printable View
Bu ay, arbitraj için ayırdığım kısmın 1/3 ünü bağladım henüz
Geçen ayki oranlardan sonra bağlayası gelmiyor insanın bu oranlarla : )
https://img001.prntscr.com/file/img0...NT8TYCo-Eg.png
Başlık boş kalmasın:
USD spot alış 17.29, viop aralık satış 20.95. süre 172 gün. Yıllık getiri %43.9 (%10 da stopaj düşersek %39.5).
Hisselerden epeyce yüksek.
dolar al-sat farkı üstüne birde stopaj var
algılı vergili işlere eskisi gibi bulaşmıyorum.
https://resmim.net/cdn/2022/07/07/bLKqy.png
Teşekkürler tablo için, yazmadım ama altında da benzer oranlar var.
Avantajı hissedeki gibi 1-2 aylık değil de daha uzun vadeli yatırabilmek mümkün.
Dezavantajı alım satım marjı, vergisi, fiziki uzlaşma yok son gün civarı elle kapatmak lazım o zaman da aynı fiyat tutmayabilir.
Yine de akılda olsun diye yazdım.
Kredi çektiğim için %30 üstü getiriye ihtiyacım var, hisse işi düzelmezse mecburen buna da bakacağım.
Al-sat marjı için de dolar ve altının bistte işlem gören fonları var birebir korelasyonlu, onlar alınabilir.
Altın da 0822 vade long (vade sonunda yeni vadeye taşınarak long devam edilebilir), 1222 vade şort denenebilir belki. Ayrıca iki kere teminat yatırmaya da gerek yok. YTD.
NOT:
Bir vadeli işlem sözleşmesi almak/satmak için Takas Merkezine "başlangıç teminatı" yatırılması gerekir. Aynı sözleşmenin farklı vadelerinden birinde uzun, diğerinde kısa pozisyon alınması ile ortaya çıkan durumda tekrar teminat yatırılmasına gerek duyulmaz. Buna "yayılma teminatı" denir.
Teminatı dolar olan sözleşmeler (ons altın, gümüş,...), "Viop döviz kuru" üzerinden fiyatlanır. Gün içi işlemlerde "viop döviz kuru" geçerlidir. Gün sonu işlemlerde dolar fiyatı TCMB nin 15:30 daki alış fiyatı üzerinden geçerlidir.
Viop hesabına dolar yatırılabilir. Teminatın %30 u kadar TL yatırılarak Viop ta işlem yapılabilir. Geri kalan teminat kısmı dolardan karşılanır. Saat 15:30 a kadar yatırılan TL nemalanır. Dolarda nema getirisi yoktur.
Tam olarak yazdığınız şekilde yaptım, ağustos vade alış, aralık satış. Spot alımla uğraşacak vaktim yoktu, ağustos sonunda düşünürüm gerekirse.
Dört ay için getiri yıllık %53,8 oldu, stopaj düş %48,4 eder. Hepsi viop kontratı olduğundan teminata da faiz işleyecek, hissedeki gibi boşta duran para yok ordan da bir getirisi olacak.
Bakalım..
Spot altın alım, ağustos viop satım: net yıllık getiri %10 kar stopajı düşülmüş olarak %40,4
Spot altın alım, ekim viop satım: net yıllık getiri %10 kar stopajı düşülmüş olarak %45,0
Spot altın alım, aralık viop satım: net yıllık getiri %10 kar stopajı düşülmüş olarak %48,7
(BİST'ten ZGOLD alım ve ekim vade viop satım yaparak ortadakine bugün bir miktar yatırdım)
Neden getiri olmasın? Bugün 965 TL'den altın aldım ekim sonunda yani 109 gün sonra da 1109 TL'den satacağım. Aldığım altın hesabımda, viop kontratları da hesabımda duruyor. Kazançtan %10 stopaj kesilecek. Tek sıkıntısı şu, fiziki uzlaşma yok, vade sonuna doğru elle kapatmam lazım, viop/spot fiyatı da eşitlenmeyebilir.
Hisselerde kazanç çok düştüğü için mecburen buna yöneldim.
Şunu da ekleyeyim, denemek isteyen olursa riski bilsin: geçen yıl eylül-aralık arası uyguladığım bir stratejiydi bu, hiç fiziki altına/dolara dönmeden vadeleri taşıyarak devam ediyordum ve viop kaldıracını da kullanarak fizikiye dönemeyeceğim kadar büyük pozisyonla işlem yapıyordum (1-2 milyon lira arası), eylülde dolar çıkışa başlayınca vadeler arasındaki farklar sürekli artmaya başladı, her pozisyon taşıdığımda zararı realize ettim (aradaki farkın artması zarar, azalması kar demek), 20 aralık sonrası fark kapandı ama o zamanki çalkantıda ben pozisyonu koruyamadım toplamda zararla bitirdim işi.
Benim dikkat edilmesini önerdiğim alıntı ile sizin yazdığınız farklı. Burada spottan aldım diyorsunuz, halbuki benim alıntı yaptığım yerde 8. ay uzun, 12. ay kısa yapıldığı yazıyordu...
Alıntı yaptığım yazı: "Tam olarak yazdığınız şekilde yaptım, ağustos vade alış, aralık satış. Spot alımla uğraşacak vaktim yoktu, ağustos sonunda düşünürüm gerekirse.
Dört ay için getiri yıllık %53,8 oldu, stopaj düş %48,4 eder. Hepsi viop kontratı olduğundan teminata da faiz işleyecek, hissedeki gibi boşta duran para yok ordan da bir getirisi olacak.
Bakalım.."
Evet kusura bakmayın dikkat etmemişim, ikinci yazımda oradaki riski örnekledim, daha önce bu işten zarar ettim.
Ağustos sonunda alım vioplarını kapatıp spot altın alıp, aralık sonunda da spotları satıp satım vioplarını da kapatırsam sorun yok, planladığım ya da ona çok yakın getiriye ulaşırım.
Evet biliyorum ama ülkenin CDS'i 900 olmuş, risksiz bir yatırım yok, gece yarısı işler değişiyor, bu şartlar altında yine en sağlam sayılacak araçlardan biri. Keşke oranlar düşmeseydi %40-50 getiriler iyiydi.
Daha geçen ay bir bölüm dolarımı fiziki altına çevirmiştim, altın/usd 1830'dan 1700'e frensiz düştü, geleneksel güvenilir yatırım aracı altında bile bir aydan kısa sürede %7 zarar yazdım.
Hisseleri kiralama ile ilgili konuşmuştuk daha önce
Oranlar burada paylaşılıyormuş: https://www.takasbank.com.tr/tr/ista...-gunluk-bulten
ağustos vade için pek iyi sinyaller alamadığım için bu ay sıkıntılı olacağı düşüncesiyle,
bu ay vade taşımayı %39.08 oranla tamamladım.
bu oran bile zorladı.
inşallah ay sonuna doğru daha iyi rakamlar yakalayabilmeniz dileğiyle rastgele.