Budamı gol değil😂
Yazık bu ülkeye 70 cente muhtaç hale getirdi komunistler😂😂
Printable View
Yaş atmış.
Neler neler gördük.
Yok koolisyonla yönetilmezmiş
Yok tek partiymiş
Yok anapmış yok yalnız başına dyp imiş😂
Neyin olmadığını görüyor ülke şu an neyin olacağını anlayabilmek için😂
Hukuk
Liyakat
Üretim
İlim
Bilim
Ahlak
Vicdan
Olacak olacak illa olacak
bu gorusunuzu paylasmaniz icin ilgili adresler :))
https://www.shell.com/investors/contacts.html#team
7.46 yada 7.34 seviyelerime olası düzeltmesi senedi daha da güzel hale getirebilir..
Herkese selamlar
Shell karı sabit bir rakam üzerinden değil, Kasım 2014'te yayınlanan tebliğe göre belirleniyor. Avrupada ki dağıtıcı marjlarına göre bir roan belirleniyor. 2020 ocak'dan itibaren marjların dalgalanması bu tebliğe göre cenova marjlarına göre oluyor. Aşağıdaki tweette marjlar ve tebliğ var. Son dönemde azalmanın en önemli nedeni kıstas alınan degerlerde düşme.
https://twitter.com/Druars/status/15...Km_MaduqUYBp2Q
Oncelikle Genova marjına gore dalgalanma rafineri (urun) fiyatinda oluyor.
https://www.opet.com.tr/akaryakit-fi...sil-belirlenir
EPDK sitesindeki tanimlamalar
Alıntı:
1. Ürün Fiyatı: Ürün Fiyatları Platts European Market Scan da CIF MED (Genova/Lavera)
$/TON olarak yayımlanmaktadır.
Platts European Market Scan da CIF MED (Genova/Lavera) başlığı altında K. Benzin 95 Oktan
ve motorin için yayımlanan günlük fiyatların ortalamasının, TCMB tarafından belirlenen
gösterge niteliğindeki ABD doları döviz satış kuru ve ürünün yoğunluğu ile çarpılması ile
bulunan fiyattır. Uluslararası piyasalarda ürün fiyatları ham petrol fiyatlarından farklı yönde
hareket edebildiği için (örneğin ham petrol fiyatları azalırken benzin fiyatlarının artması vb.)
ürün fiyatlarının direk olarak ham petrol fiyatlarıyla ilişkilendirilmesi yanıltıcı olabilmektedir.
2. Toptancı Marjı: Rafinerici veya dağıtıcılar tarafından ürün fiyatı üzerine eklenen marjdır.
3. Gelir Payı: Ulusal petrol stoğunun tamamlayıcı kısmının tutulabilmesi için tüketici
fiyatlarına ilave edilen rakamlardır. Benzin türleri ve motorin türleri için 0,00318 TL/LT olarak
belirlenmiştir.
4. Dağıtıcı ve Bayi Marjı Toplamı: Ürünlerin temin edilmesinden (Rafineriden, ithalat
yoluyla veya diğer dağıtıcılardan) son kullanıcıya ulaştırılmasına kadar maliyetleri içeren
marjdır.
5. Toplam Vergi: Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve
Katma Değer Vergisinin (KDV) toplamıdır.
Dagitici ve bayiilerin karlari Avrupa'da da Turkiye'de de nisbi degil maktu olarak belirleniyor.
Google'da akaryakit dagitici ve bayi kar marji maktu seklinde yazip aratma yaparsaniz uygulamanin bu yonde oldugu gorulur.
https://www.google.com/search?q=akar...client=gws-wiz
bir ornek
https://www.dunya.com/kose-yazisi/ak...namayin/651643
Mart 2020
Bu cumle ayni zamanda sizin tablodaki kar marjinin %15lerden %4 lere dusmesi ile de uyumluAlıntı:
"Benzin ve motorin satış kârlılıkları çok aşağılara indi. Bunun ana nedeni ana dağıtıcı ile istasyoncuların kendi aralarında bölüştükleri dağıtım kârının, fiyatın belli bir yüzdesi yerine maktu, yani TL cinsinden sabit bir tutar olarak belirlenmeye başlaması"
Ote yandan Mart 2022^deki su yazidan ( https://www.petroturk.com/manset/tabgis-iflas-ediyoruz ) anlasildigi uzere akaryakit dagiticilarin bu maktu uygulamasinda artis icin yerleri olmasina ragmen bu imkani sonuna kadar kullanmiyorlar cikarimini yapmak mumkun. Yani sorun maktuluktan ote TR de maktu metodolojide bile tam ayarlanmanin yapilmasina fiili olarak izin verilmemesi
Yine bir baska yazida da fiyatlamanin tam yapilmadigi anlatiliyorAlıntı:
EPDK'nın dağıtım marjlarını belirleyen bir kararı var. Biz uzun zamandır bu karara göre olması gereken marjın dörtte birine çalışıyoruz. Şimdi biz bayi olarak şunu soruyoruz, fiyatı belirleyen dağıtım şirketleri olduğuna göre bizim marjımız neden bu kararın bile öngördüğü kârdan daha düşük? Öncelikle buradan dağıtım şirketlerine açık çağrımızdır. Bugünden tezi yok metodolojinin gereğini yerine getirsinler ve marjları olması gereken seviyeye çıkarsınlar.
Dağıtıcılar tarafından da bakıldığında marjı yükseltirsek bu sefer EPDK piyasaya müdahale eder mi? Tavan fiyat uygulanır mı endişesi taşıyor olabilirler. Ona da cevabımız şu, EPDK açıkça belirtti, biz karışmayız dedi. Dağıtım şirketleri rafinerilerle yaptıkları ikili anlaşmaları çerçevesinde nefes alabilecekleri kadar bir imkanı kendileri için sağlayabilirler, ama bayilerin böyle bir imkanı yok ve boğuluyorlar. Biz fahiş fiyatla fahiş kârın peşinde değiliz ki, hepimiz basiretli iş adamlarıyız. Bunu suiistimal eden olursa EPDK zaten hepimizi takipte, gereken yaptırımı uygular. Ama EPDK kendi aldığı karar doğrultusunda bir marj belirleniyorsa buna da karşı çıkmayacaktır, biz hem kendi çalışmalarımızdan hem de Sayın Başkanın söylediklerinden bu mesajı alıyoruz.
Yalnız şunu da özellikle belirtmek istiyorum, dağıtım marjlarını belirleyen karar doğru mudur? Hayır, bize göre yanlıştır, biz TABGİS olarak bunu zamanında hem dava ettik, hem de her zaman yanlış taraflarını belirterek değiştirilmesini istedik. Bu kararın yanlış tarafı dağıtım marjlarının AB ülkeleriyle kıyaslanarak belirlenmesiydi. Yıllarca marjlar enflasyona yenik düştü, şimdi enflasyona getirse yine yetersiz kalıyor. EPDK'dan beklentimiz bu kararı acil olarak değiştirmeleri ve marjları yüzdesel olarak belirleyeceğimiz yeni bir sisteme bizi geçirmeleri.
https://t24.com.tr/haber/epgis-baska...unmali,1012205
Son donemdeki artislar buradaki alanin kismi kullanilmasi ile ilgili olabilir.Alıntı:
Aktaş, bayi ve dağıtım şirketlerinin almaları gereken paylarına dair EPDK'nın bir metodolojisi olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Bu sistem Avrupa'daki dört ülkenin rafineri çıkış fiyatlarıyla vergili fiyatları arasındaki farkın gözetilmesiyle anlatabileceğim bir sistem. Bunu baz aldığımızda zaten bizim o sistematikle 1,90 kuruş civarında halihazırda bir karımızın olması gerekiyor. Ülkemizin fiili durumundan dolayı şu an bunun konuşulmamasını da anlıyoruz lakin artık sıkıntının boyutu çok büyüdü."
Ote yandan Mart ayi sonunda EPDK'nin kar marji artisi isteklerine karsi yaptigi sert aciklamasini akilda tutmakta fayda var
https://medyascope.tv/2022/03/16/epd...ugunu-duyurdu/
Alıntı:
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), akaryakıt sektörünün sorunlarını görüşmek üzere bugün sektör temsilcileri ile bir toplantı yaptı. Akaryakıt bayilerinin sorunları ile kâr marjlarının ele alındığı toplantı sonrasında yapılan açıklamada, bayilerin kâr marjının yeterli olduğu, artırılmasına gerek olmadığı belirtilirken, EPDK'nın tavan fiyat uygulama yetkisinin bulunduğu hatırlatıldı. Halen bayilerin kar marjı litre başına bir lira 20 kuruş olarak uygulanıyor ve bayiler bu rakamın artırılmasını talep ediyordu.
Yol boyunca bayilerle konuştum.
Fındığı satıp sermaye yapanmı
Ev satıp sermaye yapanmı istersiniz.
Nereye kadar bakalım böyle diyorlar
Brent petrol bakalım yılı nerden kapatacak
https://twitter.com/washingtonpost/s...ouA5Ju8Xg&s=19
Sevgili arkadaşlar
Avrupa'da enerji karneyle dağıtılacak dedi Shell CEO'su İngiltere deki arkadas.dun borsagundem de var oradan takip edenilirsiniz
Tavan olacak derken altını doldurmak istedim
Ben CEO dan önce açıkladım sadece
Avrupa'da karneyle verilirse Türkiye'deki enerji şirketleri ve trcas da tavan olmasın mı yani
Pazartesi mal kaptırmamak adına tavan açarsa şaşmam
Siz de şaşırmayın lütfen
Önümüz kış
Önümüzde zorlu bir kıtlık ve enerji sıkıntısi var
Avrupa'dan ülkemize çok enerji yatırımı gelecek
Gazprom dahi İstanbul a taşıyacak merkezi
Avrupa'da enerji şirketleri İstanbul a tasiyacak merkezlerini
Elimizden trcas tupras ve diger enerji şirketlerini kaptirmayalimucuza
Şöyle diyelim o zaman; kanundaki fiyat oluşumu bize daha yüksek marj sunuyor ama EPDK tam olarak kanunu uygulamıyor. Kapısını çaldıklarında da , bu size “ yeter” diyorlar.
Bu marjların tek olur yanı, sektörde stokların hızlı dönmesi.. Önümüzdeki dönem eskiden 1 haftada sattığı akaryakıtı, 10 günde satmaya başlarlarsa, çok daha büyük sorun
Winter is coming...
https://twitter.com/TheEconomist/sta...eQTlvOCJg&s=19
1- Akaryakitta Trcas enerji sirketinden cok enerji parakendecisi. Enerji sikintisi demek satacak benzin tedariki problemi demek.
2- Elektrik tarafinda ise enerji uretimi icün dogalgaz kullanimina ihtiyac var. Enerjideki darbogaz gecen kis gordugumuz gibi utetim icim icin dogalgaz bulunumamasina sebeb oluyor.
Makro acidan enerji darbogazi enerji fiyatlarinin yukari gitmesine bu da cari acigin daha da artmasina, durgunluk ve odemeler krizine girilme ihtimalini artirir
Sirket acisindan ise artan girdi maliyetleri, tedarik problemleri, daralan kar marji ve dusen satislar demek olur
Merhaba Sn Thinktt uzun cevap vermişsiniz teşekkurler.
Hatalarımı düzelteyim.
1. Hata tablomda cok fazla değişmese de hesaplamayı Bayi+Dagıtıcı karı/ mazot fiyatı yaptım doğrusu Bayit+Dağıtıcı karı/ MAzot fiyatı- Bayi ve dagıtıcı karı olmalıydı ama cok değişmiyor.
Cenova marjı dedim ama okuyalı çok olduğundan tam olarak ifade edemedim.
EPDK tarafından dikkatle takip edilen entegre marj, referans ülkelerdeki (Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya) benzer marj seviyeleri ile periyodik olarak karşılaştırılarak bir anlamda bu ülkelerin ortalaması ile senkronize edilmeye çalışılmaktadır. ifadesiyle açıklanmakta, altta kaynaklar ve mevzuatlarda bu konu geçiyor.
https://www.petder.org.tr/Uploads/Do...97288811954122
https://www.petder.org.tr/Uploads/Do...12532240936177
Bu konu ile ilgili alınan kıstasa göre olması gereken rakam daha fazla çıkıyor ama EPDK daha dusuk bir oran belirliyor. Bununla ilgili uzun vadeli grafiklerde bu Petder veya Epgis sitesidne bir sunumda okudum ama bulamadım maalesef. Çünkü kur yukarı gittikçe kur üzerinden belirlecek marjlar ciddi artmış olmalı.
Benim anladığım sektörün bayi açısından en büyük sıkıntısı işletme sermayesinın artması. Sektör maalesef böyle, bu kadar yüksek hızla akaryakıt fiyatları artınca aynı miktar akaryakıt satabilmek için 4x sermaye gerekiyor.
Bu sıkıntıya ilave sermaye bu dönem pahalalılaştı. Kredi ile bunu finanse ederlerse aylık kredi faizleri %3 leri buluyor üstüne kredi kartı komisyonu vermemek için gereken süre de uzatıldı. 40 gün demek işletme sermayesinin 2.2x daha artması demek. 5-6 kat sermaye artısına ihtiyac varken ev satıp koymak akıllıca yoksa bankalara calısır duruma gelirler. Eflasyonun, doalrın, petrolun bu kadar hızlı cıktıgı bir dönemi ben hatırlamıyorum.
Shell özelinde ise sevindirici gelişme bayi başı satışların ciddi artmış olması Opet'ten 1/3 az bayi ile onun gibi iyi bir firma kadar satış yapmak cok yuksek verim demek. Sonucta işletme sermayesinde satılan mal artısı kadar personel, elektrik vs yukseldi. Aynı bayide u masraflar daha fazla satış yapınca korunurken kara olunlu yansır.
Selamlar Saygılar
Mantıken %75 iskonto da olmaz artık el insaf dedirtiyor. Şirket batıyor bitiyor olsa ne olacağı belli değil deyip uzak duran olur da, şirket döviz borçları kapatıyorken, satışlar artıyorken, konjonktür şirketin lehine işliyorken, böyle bir iskontonun pek akla mantığa yatan bir hali yok. Sizin paylaştığınız bir söz vardı aklımda yer etti every dog has its day bizimkinin de zamanı gelir elbet diye düşünüyorum. İşlem hacmi düşük, yabancı ve kurumsal yatırımcı ilgisi olmayan bir hisse olunca, her daim doğru değerlenmesini bekleyemiyoruz. Bir noktada değeri daha çok ortaya çıkacaktır bu iskonto da bir noktada bir miktar kapanacaktır mutlaka ama ne zaman nasıl artık onu zaman gösterecek.
Hatırlarsanız bir ara burada İş GYO konuşmuştuk, hisse 2'den 14'e gittiğinde bile aslında şirketin ederine göre balon denemez denilmişti. Yani BİST geneli yüksek iskonto herkesin iliklerine kadar işlediği için, fiyatı ikiye de katlansa 4'e de katlansa kimseye pahalı gelmeyecek aslında, evet ederine yaklaştı veya ederine ulaştı denilecek. Burada mesele artık ucuz olup olmaması değil, hangisinin ne kadar ucuz olduğu gibi bir karşılaştırmaya dönüyor. %75 veya %50 iskonto nereden bakılırsa bakılsın fazlasıyla ucuz. Hangi hissenin hangi sektörün ne zaman nasıl ilerleyeceği de belli olmadığı ve bilinemeyeceği için, şu daha ucuz bu daha ucuz kıyaslaması da çok anlamlı olmuyor. Yeri geliyor daha az ucuz olan daha çabuk yükselirken, daha çok ucuz olan daha uzun süre düşük fiyatlarda kalabiliyor. Zamanı geldiğinde değerini bulur diyelim çok da fazla takılmadan beklemeye devam edelim.
Okuduğum kitaplardan birinde, Nassim Taleb Aldatıcı Rastlantısallık olabilir, şirketlerin CEO'ları bile 1 yıl sonra 3 yıl sonra 5 yıl sonra ne olacağını bilemezken, yatırımcının ne olacağını tahmin etmeye çalışmasının nafile olduğu ifade ediliyordu. Değer yatırımı ile ilgili başka bir kitap da olabilir emin değilim. Ben kendi küçük işlerimde ve geçmiş yatırımlarımda bu hayatta ne zaman ne yaptım ve sonuç ne zaman ne oldu diye geriye dönüp baktığımda, gerçekten de bazı dönemler var ki her şeyin müthiş gitmesi gerekir derken işler yatırımlar duruyor saplanıyor kalıyor, bir karar verdik bir iş yaptık ama bakalım umduğumuz gibi olacak mı derken hiç hesapta olmayan getiriler çıkıyor işler bambaşka yerlere gidiyor. Verilen bütün kararları elimizden geldiğinde akılla mantıkla araştırmayla hesapla kitapla veriyoruz ama verilen kararların sonuçları geri dönüp bakınca şanslıymışız veya şanssızmışız dedirtircesine rastlantısal olabiliyor.
Lafı uzatarak geldiğim bu noktada, şahsen kendi adıma, %50-%75 vb. bir iskonto varsa, maktu kar marjıymış işletme sermayesiymiş vs. bunlara da fazla takılmadan, kurun zaten nereye gittiği belli değil, bu şirket de dövize endeksli ürünlerin satışlarıyla iş yapıyor, varlıkları da dövize endeksli sayılabilir, bütün ülkede akaryakıt sektörünün batacağı biteceği de söz konusu olamayacağına göre, sektöründe lider ve büyümeye devam eden bir şirket, belirsizlik yaratan riskler almıyorken hatta borçlarını risklerini azaltıyorken, bu iskontonun artmasını beklemek çok gerçekçi olmaz sanırım. Hisse yeri gelir artar yeri gelir düşer ama yatırımcı açısından esas amaç al sat ile para kazanmak değil de uzun vadede varlıkların değerini korumak ve varlıkların değerini artıracak fırsatlara kapıyı açık tutmak ise, Warren Buffet'ın Walter Schloss hakkında söylediği şu sözleri hatırlayıp biz de olaylara böyle bakmaya çalışabiliriz. "He doesn’t worry about whether it’s January, he doesn’t worry about whether it’s Monday, he doesn’t worry about whether it’s an election year. He simply says, if a business is worth a dollar and I can buy it for 40 cents, something good may happen to me."
90 lı yıllar 30 lu yaşlardayım.
Borsayla yeni tanışmışım.
Seans salonları var ve oralardayız.
Ben hep daldan dala.
Bir liralık sermaye ile 100 liralık işlemler.
İş c bedelsiz 0.30 kuruş.
Petkim 1 lira.
Ykb 2 lira.
60 lı yaşlarda karadenizli bir amcamız var.
Herkes çok zengin olduğunu biliyor.
Tuhafiyecilikten gelme ama çalışmıyor.
Bana birgün dediki.
Bak abukat daldan dala zıplıyorsun kuşu yakalamaya çalışıyorsun ama bu çaban boşuna.
Sen onun peşinde koşarken ben burda ağzımı açmış olarak bekliyorum sadece ve kuş benim ağzıma konuyor.
Doğru söylemişti aslında rahmetli.
Sayın evrene destek olmak için yazıyorum.
Araştırmak sorgulamak bilimden faydalanmak mutlaka olmalı ama şans talih kader kısmette aslında olay.
Daha sonra halka arzdan önce bahsettiğim amcamda kav hisseleride olduğunu öğrenmiştim.
Ve borsada inanılmaz bir fiyata satmış ve hepimizi meşhur bir lokantayı kapatarak misafir etmişti.
Bundan sonra bende daldan dala atlamayarak sadece ağzımı açarak beklemeye başladım.
Çok iyi sonuçlarda aldım.
Buda bir kısmet aslında.Amcam ile aynı seans salonunda olmasam yada söylediğinden bir sonuç çıkarmasam daldan dala atlarken ya sakat yada mefta olacaktım binlercesi gibi.
Allah rahmet eylesin.
Bildiğiniz üzere Turco sadece ülkede yaşayan bir kuştur ve çok az olarak konar😂
Rusyanın gaz kesintisinden dolayı başta Almanya olmak üzere hidrojen gazı üretimi ve hidrojen yakıtına dayalı elektrik santrali gündeme gelecek gibi.
En son trcas ın bilgi notunda yeni iş kolu olarak hidrojen yakıt işine girmeyi düşündükleri yazıyordu...:))) Doğru zamanda doğru strateji 👏👏👏
https://www.bbc.com/news/business-61406077
Tam tersine daldan dala hareket etmek daha mantıklı olur çoğu zaman
Bu şekilde yüzde 40 kazanma ihtimali var
Beklentili hisse almak da yüzde 60 kazanma ihtimali var
Bak Halkbank 3 TL den 20 TL oldu
Sonraki on sene hisse 3 lere kadar geldi
Piayasaya güvenmek lazım
Halkbank gitmeyecek diyorsa gitmeyecek
THY pandemi dendi şu bu derken piyasa 15 den aldi 50 ye dayadı
Yani doğru zamanda doğru hissede olmak daha mantıklı
ASELSAN 9 dan 45 oldu
Sonra bastıkça basıyorlar şimdi bana göre sıra ASELSAN da olacak bir şey
Trcas da enerji şirketleri hareketli iken gitmezse hiçbir zaman gitmez ki Perşembe günü yüzde 5 yaptı endeksi takmadı
Bu hareket devam edecektir büyük ihtimalle
Ytd
Haziran kapanışı petrol fiyatı Mart kapanışından kabaca %7 fazla, dolar kuru da %14 fazla, birlikte %22 yapıyor. Petrol fiyatı son 5 hafta düştü diyoruz ama çeyrek sonlarına bakarsak yine stok karı yazacağız sanırım. Ayrıca bugünkü petrol fiyatı ve döviz kuruyla hesaplasak bile Mart kapanışına kadar %22 değilse de %15 civarı daha yukarıda çıkıyor. Sonbahar aylarında enerji piyasasının sıkıntılı olacağı konuşulup duruyor. Kurun da ne olacağı belirsiz. Böyle giderse TL bazında stok karları önümüzdeki çeyreklerde de devam edecek olabilir. İşletme sermayesi artışı, finansman maliyeti artışı, asgari ücret artışı vb. giderler ne kadar artacak, hangi taraf ne kadar baskın gelecek bakalım, ama stok karından mütevellit petrol fiyatı ve dolar kuru belirgin düşmedikçe bilançolar iyi gelmeye devam edecek olabilir, ne dersiniz?
Santralin ürettiği elektrik, dağıtıcı marjları ve sektör satış hacmi. Bu verilere ulaşabiliyoruz. Bunları takip etmek lazım. Birde bilançodaki net döviz açık pozisyonu azalıyor. En son Şubat 23 de tahsil etmeyi planladıkları 3m doları, erken tahsil ettiler. Olumlu gelişmeler.
Makro tarafta Türkiye de iyiye giden bir şey YOK !! TL bence hala değerli. Önümüzdeki dönem paranın maliyetinin artacağı kaçınılmaz( eurobond 5 yıllık brüt %9-10) muhtemelen hazinenin yeni ihraçlarında %12 ile dolar borçlanacağız
Not: Endeks 125-130 sent aşağısını düşünmek istemiyorum …
Artık herkeş hemfikirdir sanırım.
Uzun süre dünyada enflasyon olacak.
Bizde dahada çok olacak.
Her manada 90 lı yıllara geri döndük.
Dinazorları göreve çağırıyorum.
90 lar nasıldı.
Hangi sektörler iyiydi.
Hangi yatırım aracı rağbetteydi.
Biraz nostalji yapalım.