Originally Posted by
cevdet _060
Haluk Bürümcekçi'nin tablosuna göre; merkez bankası döviz fiyatlarının yükselişini durdurma çabasıyla, kamu bankaları üzerinden geçen yıl başından bu yılın Eylül ayı sonuna kadar 128.9 milyar dolar satış yaptı. Bu satış rakamının 92.0 milyar doları bu yılın ilk 9 ayına, ait.
Ayrıca kamu bankaları da Eylül sonu itibariyle kendi varlıklarından döviz satışı yaparak 39.814 milyar TL(5.1 milyar dolar) döviz açık pozisyonu verdiler.
Sonuç olarak merkez bankasının kamu bankaları üzerinden ve kamu bankalarının kendi kaynaklarından geçen yıl başından bu yılın Ağustos ayı sonuna kadar döviz fiyatlarındaki yükselişi durdurma çabasıyla yaptıkları döviz satışlarının tutarı 128.9 5.1=134 milyar dolara yükseldi.
DENİZ43 ÜSTADIN YORUMU...
Henüz pandemi yokken, yılın başında bu yıl sonu için 1usd:7.50 TL öngörmüştüm, daha sonra bozulan makroekonomik göstergelerle(yüksek enflasyon, yüksek cari açık, turizm gelirlerinin büyük darbe alması, rezervlerin 130 milyar dolar buharlaşması, ülke kredi notunun yatırım yapılabilir seviyenin 5 kademe altına kadar indirilmesi, yaklaşan jeostratejik riskler... ), yıl sonu öngörümü 1usd:8.50 TL'ye revize etmiştim. Bu öngörümü hala koruyorum. Yıl sonu kapanışını gördükten sonra 2021 yılı için de bir öngörüde bulunurum.