balonun büyüklüğü...
https://i.hizliresim.com/h7u8eoa.jpg
Printable View
balonun büyüklüğü...
https://i.hizliresim.com/h7u8eoa.jpg
Gerçek enflasyonun %200 olduğu bir ortamda neyin balonu oluyor?
Enflasyonu 5-15 bandındaki ülkelerle kıyaslamak hata.
Son 1 yılda %200 artmayan bir ürün var mı?
Domates, soğan, peynir, araba, telefon, mobilya vs. o zaman hepsi balon.
En basitinden geçen yıl ekmek fiyatı 2 liraydı, şimdi yerine göre 5-6 tl. (Fırıncılarda memnun değil 7-8 lira istiyorlar)
Ekmek fiyatları balon o zaman.
evlerde balon yok diye düşünüyorum artık. Arsa için balon fiyatlama olabilir ama bu arsa fiyatlamalarıyla ve inşaat girdi maliyetleriyle müteahhitlerin ev ürettiklerine şükredecek duruma geliriz yakında.
evlerde balon yok mu bakalım:
2022 Ocak ayında site içinde 4+1 daire sorduğumda fiyatı 1,4 milyon yani 95 bin dolardı.
Aynı daireyi geçen hafta sordum. Hâlâ satılmamış. Fiyatı 2,8 milyon yani 148 bin $.
Ya dolar çok ucuz ya da evlerin fiyatı uçtu. Bence ikisi de...
Hatta siz bir üçüncü de ekleyebilirsiniz: Alım gücümüz çok düştü...
dolarda gerçek fiyatlama olduğunu düşünüyor musunuz? bence dolar bu enflasyonda çok ucuz kaldı.
alım gücümüz de düştü, çünkü gerçek enflasyon verisine göre geliri artan hemen hemen hiçbir ücretli yok.
evin satılmaması fiyatın balon olduğunu değil alıcıların bu evi alacak durumunun olmadığını gösterir bence. Genellikle 2. el konutlarda bu durum var ama fiyatları hiçbir şekilde geri gelmiyor.
Bence emlağın alıcı kitlesinin de durumu pek kötü değil. Ev almama sebepleri kiracıların artık sorun çıkartması ve medyadaki emlak karşıtı propagandadır muhtemelen.
Geçen gün semtimin bir kuyumcusunda 1 saat oturdum, 5-10 dakikada bir insanlar gelip altın alıyor veya soruyordu. Satan ise hiç yok.
Emlağın alıcı kitlesi normalde bunlar.
Ev alamıyoz diye çığıranlar ise zaten ev almaya niyeti olmayanlar.
Burada çoğumuz belli bir yaşın üzerindeyiz ve hepimiz 2010-2020 arası dönemde yetişkin insanlardık. 0.64 faizli konut kredisi herkese sunuldu. Ev almaya niyeti olan evini aldı. (Ben kredi almadım o ayrı)
O günlerde ev almayıp da, şimdi "aniden çişi gelmiş gibi" birden bire feryat figan edip ev alamamaktan yakınan insanları ben samimi bulmuyorum.
Borsaya, kriptoya, araba stoklamaya para bulan, ama evlerin uçtuğunu kaçtığını iddia edip dert yanan kiracılar var.
Konut fiyatlarındaki fahiş artışı, piyasada neyin fiyatı artmıyor ki diye geçiştirmek klasik esnaf ağzıdır.
Ben resmi verilerin haricinde yıllardır gıda fiyatları, temizlik ürünleri, demir, çimento, kereste fiyatları, petrol, benzin, mazot gibi bir çok emtianın fiyatını kayıtlı olarak takip ederim. Buna göre konut fiyatlarında çok net olarak balon olduğunu görüyorum.
Her şey çok ucuzmuş da sadece evler pahalanıyormuş algısı yapanlara gelsin.
Her hafta aynı gün gidip aynı süre aracımı park ettiğim yer.
https://i.imgur.com/aG8uXl2.jpg
evlerde balon olduğunu düşünenler alım yapmayıp fiyatların dibe vurmasını bekleyebilirler.hatta mevcutta evleri varsa satıp fiyatlar düşünce ucuza alırlar geri bence...
200,000 dolara 2018 yılında aldıgım daire 550,000 dolar...
balon var yok siz düşünün...
Konutta balon olduğunu duymak neden bazılarını bu kadar rahatsız diyor anlamış değilim. Hemen bir çirkefleşme başlıyor. Kimse kimseye zorla ev de aldırmıyor, ev de sattırmıyor. Yok onu al, bunu sat bilmem ne. Konutta balon olup olmaması başka bir şey, o para ile alternatif başka bir yatırım yapmak başka bir şey. Yapacağı yatırım konuttan daha iyi bir enstrüman da olabilir, kötü bir enstrüman da olabilir. Tamamen alakasız konular. Kişinin yatırım becerisi ile ilgili.
65000 dolara 2015-2019 da kredi faizleri 0,65 de iken alıcı bulamayan daireye şu an istenen rakam 135000 dolar.. Ev fiyatları dusmeyecegine göre dolar 30-35 arası olasılığı var seçim sonrası 1, ihtimal. Diğer ihtimal banka faizlerin 30-35 arasında bir yere çekilip hem doları dizginleyip hemde enflasyonu kademe kademe indirmek.O zaman gayrimenkul yerinde sayar g.menkuldeki köpüğü almış olunur.ytd
İmkansız demeyelim tabii de 2010lu yillara göre zor ve 2000li yıllara göre çok daha zor.
Ha (kimsenin helal malında gözüm yok, mutlu ve mesut otursunlar) o yıllarda da ev alırken yaratılan kolaylıklar mantıklı mıydı yani aslında öyle mi olmalıydı yoksa gerçekler başka mıydı artık geçmiş geçmişte kaldı...
Bunu sağlayan şey düşük faiz.
Ticari kredi kartıma banka 1.12% faiz alıyor taksitlendirmeye. Hem de 18 taksite izin veriyor.
Geçen gün MT ile aramda geçen konuşma ise dehşet verici.
Henüz başarıya ulaştırmadım bunu, adamdan telefon bekliyorum ama olayın özü şu...
MT 400-500bin civarı kredi ayarlayacak bankadan. 6 ay vadeli, ve faizi yine 1.12% :kahkah: E dedim ben bunu alıp 25%'ten mevduata koyarım o zaman. Neden olmasın tabi dedi :kahkah:
Bu fışkıran para borsayı da emlak piyasasını da şişiriyor.
Seçimden sonra normalleşir piyasa böyle uzun süre gitmez. 2 senede dolar bazında 2'ye katlamış ev fiyatları. Daha ne kadar çıkacak... Benim borsada hatırı sayılır bir param var 50%'ye yakın karda dolar bazında. Geçen gün sinyal geldi zaten bir kere göçtü ama sonra topladılar. Aynısı yeniden olursa toparlanamayabilir bu sefer. E seçim de yaklaşıyor.
Geliyor gelmekte olan.
8 ay önce takibime aldığım ilanlar var. Bunlardan bazıları hiç fiyat değiştirmemiş, bazıları da %60 fiyat artırmış. Demek oluyor ki 8 aydır fiyat artırmayan ilk fiyatı en az %60 daha fazla koymuş. Piyasada oturmuş bir fiyat yok. Bazı ilanlara bakıp fiyatlar uçtu kaçtı diye panik yapmaya gerek yok.
15 yıldır konutta balon var hikayesi anlatılıyor. Ve balon var diyenler 1 kere bile haklı çıkmadı. Çoğu insan bu nedenle bir çok fırsat kaçırdı. Doğal olarak böyle bir şey duyunca da insanlar gayri ihtiyari tepki gösteriyor.
Sent from my 2109119DG using Tapatalk
arada örnek veririm, farklı bir hesaplama ile vereyim.
2013 yılında 310 tane asgari ücrete alınan ev şu an yaklaşık 300 asgari ücret ediyor.
2019 yılında ise en dip yaklaşık 130 asgari ücrete kadar düşmüştü.
şimdi hani fiyat normal, hangisi pahalı? o bakış açınıza ve beklentilerinize göre değişir.
Konu ev fiyatları değil, alım gücü.bence
yeni evim projesi bakalım kimlerin evlerine satış izni çıkacak...
tahmini çok zor olmasa gerek... :)
arz-talep kuralının olduğu her yerde dalgalanma olması normaldir...
bizde yönetimin bir tercihi olarak konut -borsa -taşıt yukarı gitmesini sağlamak adına
enflasyon için maaşlara-dövize-faize bastırmak ....
2017-2018-2019
"Uygun kirayla istediğim evde oturuyorum, ev almak enayilik yea, o parayı şuna yatırsam şöyle iyi kazanırım, buna yatırsam böyle süper kazanırım" dönemleri.
Diyorum ya, bir kesimin ev almaya imkanı değil, niyeti yok.
Kaba bir hesap ile, bahsettiğiniz dönemde ortadirek bir ailenin 20 yaşındaki çocuğu asgari ücretli bir işe girse, 31 yaşında ev sahibi oluyor. (Kredi taksitlerinin zamanla kuşa dönmesini falan hiç katmadım.)
Alan alıyor, satan satıyor, "müzmin memnuniyetsizler" hep ağlıyor hep ağlıyor.
aynen öyle oldu...
kimse neyin ne olacagını bilemez...
yıl hatırlamıyorum ama herkesin bildiği bir markanın finans müdürü ne paramı bağlıcam 2500 lira kiraya beykozda oturuyorum diyordu...
bu tür olayları siyasi irade belirliyor...
bizimkiler fiyatların şişmesinden rahatsız olmuyor...
köpürme durunca başka bir köprümeyle destekliyorlar...
çünkü nema betondan geliyor...
ilerde ne olacak onuda bilemeyiz...
bir söz vardı önce balıklar karıncaları sular çekilincede karıncalar balıkları yer diye...
Maksimum kredi miktarı nedir şu an bankalarda? Araştıran var mı hiç? Arkadaş 1milyon dedi hulk'ta ama teyit edemedim henüz.
Nette 1.2% diyor faizine. Mümkün mü bu orandan 1 milyon kredi?
1+1 çakasım var bir tane ama oluru nedir bilmiyorum.
ytd
Tüik verileri açıklandı, 2022 yılı aralık ayında 207.963 adet konut, geçen yıl aynı ayda 226.503 adet, 2020 yılında 105.981 adet konut satışı gerçekleşmiş.
Sıfır konut satışında ise geçen seneye göre artış var, geçen yıl aralık ayında 76.747 konut satılırken bu yıl aralık ayında 77.889 konut satıldı.
Yıllık bazda konut satışları ise şöyle oldu:
2020 yılında 1.499.316 adet
2021 yılında 1.491.856 adet
2022 yılında 1.485.622 adet
Salak bu herifler emlaktaki balon patlayacak evler elde kalacak bunlar kapış kapış ev alıyorlar.
Yabancıya konut satışında rekor kırmışıZ bu yıl
Ruslar
İranlılar
Iraklılar ilk 3
Bugüne kadar Türkiye de AKP liderine neden sürekli '' dünya lideri '' derler diye düşünürdüm !! Bugün öğleden sonra bu düşünceden tamamen kurtuldum. Aydınlandım !
KKTC başbakanı ile Cumhurbaşkanı yrd. Fuat Oktay basın toplantısı yaparak ; müjdeleri sıraladılar.
müjde 1 . KKTC ye denizaltından elektrik hattı çekilecek . ( geç bile kalınmıştı )
müjde 2. KKTC de yaşayan ve T.C vatandaşı olanlar artık Türkiye de sağlık sisteminden ücretsiz yararlanacak . ( çok geç kalmış bir karar. Afganı, surisi, afrikalısı zaten bedavaydı )
müjde 3. KKTC de sosyal konut projeleri yapılacak. ( işte buna itiraz ediyorum. Güzelim adayı batırmasalardı. Müteahhitleri oradan özellikle uzak tutmak lazım )