Bir gün gelecek, sistemdeki değil elindeki para çok değerli olacak anlamında söylüyor. Ben öyle anladım.
Abd avrupa turkiye cryto para cikaracak.nakit kaldiracak.esas konu bu.nakit aslinda ozgurluktur.
Kendi cikardigi Cripto parayi bloke edebilir devletler .hatta simdi bile.
İnsanlik cripto paralarla belkide bu ozgurligu elde eder desemde mumkun degil.alisveriste mecbur birakir.
QNB mobilde ddkkm 19 du .dün baktım 24,75 yapmışlar.normal tl kkm 17,50 ..ee ben dövize dönerim 24,75 ten yaparım .bu ne saçma bir uygulamadır .acaba bu şekilde yapıp ben doları bankadan alayım mb ye satayım o mu hedefleniyor .şimdi şu da var herkes kkm den dönen para dövize gider diyor da .dövizi alan ne yapacak yine yarısından fazlası mb ye ddkkm yapacak.kalan az sayıda para sahibi dövizli fon alır eurobond alır vs .
Ykb kkm yi kaldırmış
Dünden beri listede kkm seçeneği yok
Bunun adı apaçık servet transferi başka bir açıklaması yok tl kkm'yi 17.50'ye sabitle doları yataya sar mevduat faizlerinı %30-35 aralığında tut.Birikim yapan elinde ki üç beş kuruşu enflasyona karşı korumaya çalışan küçük tasarruf sahiplerinden sermayeye gelir transferi bu.Resmi enflasyonun bile sene sonu %60 açıklandığı bir ekonomi de küçük yatırımcı bu koşullar da birikimini nasıl koruyacak.Bu arada inşaat şirketleri için 1.20 faizle konut kredisi kampanyası başlat.
hükümet yıllardır aleni şekilde birilerine servet transferi yapıyor
bazen gariban halkada varsa paranız alın size ucuz kredi üstünü tamamlayın gidin ev alın araba alın diyor
onlarıda öyle avutuyor
tabi pastanın güzeli sermayedara kalıyor
Fiyatlar onun icin sisiyor emlakta ve arabada...
https://cdn.odatv4.com/images/2023_0...d8b299e940.jpg
https://www.odatv4.com/ekonomi/yurtt...oldu-105610085
acı bir Türkiye gerçeği...
AMMA !!!
neyse seçim arefesinde Reis
emekliye KALLAVİ şöyle OTURAKLI Bir maaş zammı yapacağını
Budapeşte dönüşü iliştirilmiş-candaş/yandaş medya çalışanlarına
bunun için emirler verdiğini ,sarayın ve hazine/maliye uzmanların harıl harıl çalıştığını falan söylemiş
yine iyisin emekli en geç seçim arefesinde köşeyi döneceksin...
Biliyorsunuz Reisin sözü her zaman sözdür...
https://61saatcom.teimg.com/crop/128...-30-120744.png
Gözlerimiz yaşardı , ne mutluluk Reis ve Londrali Memo Pasha
kkm yi şak diye kaldırmaları sıkıntı yaratır mı 1 hafta 10 güne anlaşılır
bankalarınkkm yi hemen kaldırdık demelerini hükümetinde beklediğini sanmıyorum
Prof. Esfender KORKMAZ
Kur korumalı mevduat bir delinin kuyuya attığı taştır. Şimdi ekonomi yönetiminde her kurum, her yetkili bu taşı çıkarmaya çalışıyor.
Pazar günü Merkez Bankası bu nedenle dört tebliğ yayınladı.
1.Kur korumalı döviz tevdiat hesabını, hesap sahibi isterse dönüşüm kuru üstünden TL’ye çevirebilir.
2.Altın hesaplarından Türk Lirası mevduata geçiş desteklenecek.
Bankalar tasarruf sahibinin, kur korumalı mevduat hesabından veya altın hesabından TL mevduat hesabına geçişini sağlamak için, ancak hâlihazırda verdikleri mevduat faizinden daha yüksek faiz vererek onları ikna edebilirler.
Birincisi… Bu karar dolaylı yoldan faizleri artırmak demektir.
İkincisi… Dönüşümü teşvik etmek için TL’ye geçiş, dönüşüm kuru TL satış fiyatından olabilir. O zaman da kur artışına neden olur.
Bankaların geçen hafta 3 aylık mevduata verdikleri ortalama faiz, yüzde 29,60 idi. Temmuz ayı TÜFE oranı da 47,83 idi. Yani bankalar üç ay önce yatırılmış TL mevduatına eksi yüzde 12,33 faiz verdiler. Bu demektir ki tasarruf sahibinin 100 lirası üç ayda satın alma gücü olarak 96 liraya geriledi. Eğer reel faiz yoksa tasarruf sahibi neden TL mevduata geçsin? Neden parasının erimesine göz yumsun?
3.Eğer geçiş oranı yüzde 5’in altında kalırsa, bankalarca, eksik kalan tutar kadar menkul kıymet bloke olarak tesis edilecek. Şimdilik geçiş oranı yüzde 5 seviyesinde düşük tutulmuştur. Muhtemelen MB bu oranı da artıracaktır.
Yüzde 5 oranını tutturamayan bankalar, düşük faizli hazine bonosu almak zorunda kalacaklar.
4.Bankaların Merkez Bankası’nda tutukları yabancı para karşılıkları artırıldı.
Vadesiz döviz mevduatı için; yüzde 29,
3,6 ve bir yıla kadar döviz mevduatı için; yüzde 25 ve bir yıldan daha uzun vadeli döviz mevduat hesabı için yüzde 19, oranında karşılık tutacaklar.
Anlaşılan odur ki; Merkez Bankası karşılık oranını artırmakla hedefi; hem döviz hesaplarının cazibesini düşürmek ve bu yolla TL’ye geçişi zorlamak istiyor, hem de bu yolla MB döviz rezervlerini artırma istiyor.
Bu yolda iki önemli sorun var;
Birisi, MB güveni belirleyen, bankanın kendi rezerv varlığıdır. Rezerv artabilir ve fakat herkes bunun bankaların verdiği geçici karşılık olduğunu bilir.
İkincisi, bankalarda döviz tutanlar, önce mevcut dövizlerini kur artışından korumak için tutar. Faiz için tutulanlar daha yüksek montanlı döviz varlıklarıdır. Faiz vermezseniz, ABD hazine bonosuna gider. Ya da bankada faizsiz tutmak yerine yastık altına girer.
Merkez Bankası, hedefinin kur korumalı mevduattan, TL mevduata geçmeyi sağlamak olduğunu açıkladı. Bunu dolaylı yollardan yapmaya çalışıyor. Doğrusu, MB gösterge faizini reel faiz seviyesine çıkarmaktır. O zaman TL’den kaçış duracak, dolarizasyon yavaşlayacaktı. Oysaki şimdi dolarizasyon artacaktır.
Bu tür piyasanın arkasından dolaşılması, Merkez Bankası’nın da dâhil olduğu ekonomi yönetimine ve hükûmete olan güveni daha da düşürecektir. 124,3 milyar dolarlık kur korumalı mevduat hesabı sahipleri, dövizini korumak telaşına düşerse, yeni bir kur şoku yaşayabiliriz.
Kendime masallar.!!!
Masallar dünyası.!!!
alıntı
"Dün TCMB Başkan Yrd. Cevdet Akçay ile bankacılık sektörü yöneticileri arasında bir toplantı gerçekleşti.
Gelen bilgilere göre 3 önemli konu üzerindeki notları paylaşmak istiyorum."
https://twitter.com/altugozaslan/sta...80982238085440
Kkm faizini bankalar yüzde 5 bile yapsa çoğunluk kkmyi tercih ettiğinde ve devalüasyon yaşandığında bankacıların suratında ufak bir tebessüm olacağı aşikar.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
KKM faizinin düşmesi bankalar için olumlu.Bunu serbest bıraktılar doğru bir karar idi.
Şimdi yine bu yükü bankalardan alıp MB üzerine verildi.
Doları salsaaaaaaannn MB para basacak ödemek için.
Eskiden 35 40 faiz varken 3 aylık bir kkm süresince yüzde 13 dolar da hareket alanı varken MB sının şimdi bu alan yüzde 4 e düşüyor.
Hala şirketlere bankalara çuval çuval para taşıma derdinde bir hazine ve MB yönetimi var demektir bu kararlar.
Haa efendim mevduat ile bankalara yükleniliyor muş aslında.
Kim geçecek düz mevduata o yüreği yemiş olan var mı
Mayıs sonunda 40 faizler vurunca dolarda hazır 19 larda sürünürken geçenler oldu 10 günde iflahları kesildi haziran başında. :oleyo:
Şu an doların ortalama değeri 35 iken 40 a kadar bir marjı bulunurken ..
2 ay 3 ay tutarlar sonra 2 günde yüzde 20-30 hareket çeker..
Senin bütün mevauat faizin sıfırlanır üzerine bi o kadar da dolar bazlı içeri girersin.
Yapı Kredi şimdi aradım şubeyi telefonla
KKM kapatmışsınız hayırdır nörüyonuz dedim
Mobilden internet şubeden kapatmışlar açmayı
MT şubeden sadece açılıyor dedi
30 haziran tarihi itibari ile ddm (kendi tabirleri) döviz dönüşümlü kkm lerde yani kur farkı yatırılmıyacak falan denmiş dendi bana da.
Tam teyitli bilgi değil.Biraz karışık kafalar.
Düz kkm devam ediyor ama ddkkm için daha detaylı kesin bilgisi olan arkadaşlar paylaşabilirse güzel olur.
Sonuç olarak .... lıktan başka bir şey değil son düzenleme...
Bankalara mevduat faizini çekici hale getirin denildi, onlar da hemen kurnazca kkm'yi dibe çektiler mevduat faizine dokunmayarak...
Düşen bıçağı MB'ye attılar akıllı bir şekilde, hadi karşıla bakalım üstünü diyerek...
Öyle başa böyle tarak...
Perşembe zaten enflasyonu engellemek gibi bir hedeflerinin olmadığı, bütün kontrolün hala eski yerde olduğu aleni bir şekilde ortaya çıkacak...
KKM faizi %1'e bile düşse KKM yapacağım... Sizin doları engelleme gibi bir niyetiniz olsaydı, zaten engellerdiniz... KKM icatını getirdikten sonra bile sırf kendi cenahınız altın, dolar üzerinden yatırım yaptığı için 12'ye düşmüş doların ipini salıp millete 2022'nin ilk 6 ayında yıllık bazda %100'ün üzerinde faiz verdiniz... Milletin vergisini ve enflasyon yaratma pahasına basılan paraları KKM'ye kurban ettiniz...
Ben bunların prof ünvanından şüphe etmeye başladım. Televizyon karşısında başka konuşuyorlar. Yönetici tarafına geçtiklerinde başka konuşuyorlar. Kardeşim sürekli eğilip bükülecekseniz niye o makama talip oluyorsunuz ? Her gün sadeleşme diye tutturuyorlar ama yaptıkları sonuçları asla tahmin edilemeyecek regülasyonlar. Sürekli laga luga yapılacağına işte artır faizleri! Sürekli laf icraat yok. Yaptıkları dengesizlik yüzünden piyasada hiç bir şeyin fiyatı belirli değil. Resmen ev, araba, arsa, borsa veya et gibi kısaca her şeyin fiyatında kim kime neyi tutturursa durumu söz konusu.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildiler
Akbank ile görüştüm. DDKKM ye prim uygulamasını sonlandırmışlar. Vadesi gelen dövize ölü faizli mevduat harici bir önerileri yok.
@Ugurses
Bankalara, TL'den açılan KKM'ler için % 50'lik bir TL vadeli mevduata çevirme yükümlülüğü getirilmiş.
Dövizden açılan KKM'lerin vadeli TL hesabına çevrilmesi için % 5'lik hedef konmuş.
Olmazsa aradaki fark kadar düşük faizli tahvil almak zorundalar.
Gerçekten hangi faizle ikna edecekler?
"Ekonomimiz üzerinden çevrilen oyun" sözlerini duyunca aklıma ilk gelen şey; Türk Lirasının korunma kalkanı olan faizinin enflasyonun altına çekilmesi, değer kaybetmesi ve enflasyonun patlatılması, hane halkının, orta sınıfın yoksullaştırılması geliyor.
Sahi kim düğmeye bastı?
Kendime masallar.!!
Masallar dünyasi.!!
https://galeri12.uludagsozluk.com/55...lir_721873.jpg
Kendime masallar.!!
Masallar dünyası.!!!
bunu da aşağı yönlü serbest bırakacaklar diye düşünüyordum fakat bankanın vermediği faiz kamuya kur farkı olarak dönüyor. o kadar kolay değil. o zaman tek seçenekleri kalıyor, çok şaşılacak görülmedik bir öneri: faizi artırıp vatandaşı dövizin artmayacağına ikna etmek.
https://bluedollar.net/informal-rate/
Grafiğe bak hizaya gel.!!!
Way-be.!!!
Dolara çakmışlar .!!!
Bu gün.!!!!
Kendime masallar.!!!
Masallar dünyası.!!!
Yerel seçimlerden sonra.!!!
Yol haritası.!!!
Sakla.!!!
Imf den gelen 50 milyar dolarda.!!
Kesmemiş.!!!
Şu anda Arjantin merkez bankası .!!
Kasası -10 milyar dolarda.!!
Arjantin merkez bankası politika faiz oranı.!!!
%118.!!!
Grafik aşagıda.!!
https://tr.tradingeconomics.com/argentina/interest-rate
Kendime masallar.!!!
Masallar dünyası.!!!
İş bankası/Aran
Kkm halen cazip bir ürün
Dövizden dönen müşterilerimize kkm önereceğiz diyor.
Kılıçları çekmiş
MI 6 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Güncelleme- İş Bankası/Aran: KKM önermeye devam edeceğiz- Bloomberg HT
Bloomberg HT'ye konuk olan İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran Kur Korumalı Mevduat'ın
bugün için hala en cazip ürün olduğunu, müşterilerine KKM önermeye devam
edeceklerini söyledi. Aran TCMB'nin aldığı son kararlarla kur yükünü bankalarla
paylaşmak istediğini belirtti.
TCMB'nin aldığı son kararlarla kur yükünü bankalarla paylaşmak istediğini belirten
Aran şunları söyledi,
"Kurdaki artışı normalde Merkez Bankası üstlendi. Ama bankalara verdiği hedeflerle
kur artışını bankaların üstlenmesini istiyor. Bankalar vadeli TL'ye yüksek faiz
versin, müşteri de kurdaki artışa karşılık gelen bu faizi bankalardan alsın.
Yani bu kararı o şekilde yorumlamak ve olası kur artışını standart TL vadelilerdeki
faiz oranıyla bankaların ödemesine teşvik eden karar olarak yorumlamak gerekiyor.
MB üzerindeki bu kur artış yükünü bankalarla paylaşmak istedi, hedefleri
böyle yorumlamak lazım."
Bloomberg HT'nin Haberi linktedir.
https://www.bloomberght.com/is-banka...ecegiz-2337007
Akıllı adam. Düşük faizli kaynak. Kur riskini de at kamuya..
Sen öğrenene kadar kalkar zaten kkm boşuna yorma kendini.
MI 6 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bugün bankada dolar al-sat makası mucizevi derecede düşüktü.
27,16 sat
27,22 al iken
Kur 27,19'du.
Vardır bir bildikleri