Yani bu sistemde evi olmayan bir mudi mesela %9 faize razı olacak konut kredisini ise normalde piyasada aylık 1.20 iken yine mesela aylık 0.70 den alacak !! peki 50k parası olanla 500k parası olanın konut kredi faiz oranı aynı mı olacak ??
Printable View
Yani bu sistemde evi olmayan bir mudi mesela %9 faize razı olacak konut kredisini ise normalde piyasada aylık 1.20 iken yine mesela aylık 0.70 den alacak !! peki 50k parası olanla 500k parası olanın konut kredi faiz oranı aynı mı olacak ??
Fibabanka Prestij 100k TL 32gün %14.85
Kazın ayağı öyle değil bahri. Düşük faizli krediyi vermeden önce en az 2-3 yıl düşük faizli mevduatta para biriktirmeni istiyorlar. Yani %7 faiz ile 3 yılda 50.000TL biriktireceksin belirlenen bir bankada , daha sonra sana %0.7 faiz ile bir 50.000TL daha kullandıracaklar. 1 taşla 2 kuş vuracağım diyorlar hem mevduat faizini baskılayacak hem konut satışlarını arttırıp büyümeyi yüksek gösterecek. Tabii taş ikisine de isabet etmeyip şöyle derenin üzerinde 5-6 kere sekip batarsa o başka mesele.
Yahuuu, Bu Kadar Vicdansızlık Olur mu ?
İşsizlik Fonu Devletin Düşük Fazili Kağıtları İçin Kaynak Olarak Mı Kullanılıyor ?
2013 yılından beri enflasyonun altında seyreden İşsizlik Fonunun faiz getirisi, geçen yılki çift haneli enflasyon karşısında adeta tuş oldu.
Fonun faiz geliri kaybı tüketici fiyatlarına göre 3,9 milyar, toptan fiyatlara göre ise 8 milyar liraya ulaştı.
Habertürk'ün haberine göre, Türkiye İş Kurumu tarafından yönetilen İşsizlik Fonu'nda toplanan 116,7 milyar TL'ye ulaşan varlıkların yüzde 87,36'sı uzun, yüzde 1,70'i kısa vadeli tahvillerde, yüzde 10,94'ü ise mevduatta değerlendiriliyor. Fon geçen yıl 10 milyar 46 milyon lira faiz geliri elde etti.
Ancak fonun yıllık getirisi yüzde 8,78 düzeyinde kaldı. Oysa 2017 yılında enflasyon, TÜFE'ye göre yüzde 11,92, Yİ ÜFE'ye göre ise yüzde 15,47 oranında gerçekleşti. Eğer fon getirisi enflasyon düzeyinde olsaydı TÜFE bazında 13,9 milyar, Yİ ÜFE bazında 18,1 milyar liralık faiz gelirine ulaşılacaktı.
http://www.businessht.com.tr/piyasal...flasyon-carpti
https://ahvalnews.com/tr/istihdam/is...nunu-erittiler
Keşke yöneticileri fondaki DİBS ve diğer enstruman getirilerini kamuoyuna açıklama zahmetine girseler
İşsizlik fonu ve BES faizleri suni olarak baskılamak için kullanılan 2 araç. O nedenle devlet her ikisinin de yaygınlaştırılması için ciddi çaba sarf ediyor.
Napsin baktı doların çıkacağı yok.belki yasaklanırsa çıkar diye umut ediyor ..:)
[device_name] cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
VB %14,50... 32 gün temdit....
haberi iyi oku amaçları faizi baskılamak,bu durumda dövize talep patlar,bu düşük faiz baskısını sürdürmeleri için doları yasaklamaktan başka çare yok. yada bu saçmalıklardan vazgeçecekler. şu an zaten negatif faiz ile SOYULUYORSUNUZ. benim için her zaman potansiyel var dolarda. siz ölmeyi baştan kabullenmişsiniz.kusura bakma ben almayım.....
Bana burada aklınca çamur atmaya çalışanlar,merak etmeyin DEVAL de gelip burada sizin gibi yazmayacağım.
Heyecan yapmayın bizim millet böyle şeylere rağbet göstermez..Kendileri demişler işte 2015 deki model tutmadı diye..
Bu da tutmaz..
Düşüremezler..
Toplam mevduat içinde kaç kişi ev almak isteyecek de..Bu sisteme dahil olacak da..
1.4 trilyon tl mi ne mevduat var..
TR de sıfır ev satışları ne kadar..??
Kredi hacmi büyüdükçe bizim gibi ülkelerde böyle abidik yollarla faiz düşürmek zorlaşır çünkü havuzun içindeki payı yüzde 1-2 seviyelerinde kalır..
Yapabilecekleri tek şey bankalar la anlaşıp mevduat oranları toptan aşşa çekmek..
Bu durumda da vatandaş komple dolarize olabilir..
Haa ondan sonrada dolarlarınızı şu fiyatdan bozdum hadi eywallah yasaaah hemşerim dolar da diyebililer işte..
Bi anda piyasada zibilyon gibi TL olur..
X olayı oluyor diyelim. Bu olay sonucunda:
1. Piyasadaki toplam TL mevduat düşüyor (başka yere gidiyor)
2. Dışarı çıkan TL mevduatın kısa sürede geri gelme ihtimali de pek yok.
Bu X olayı; TL faizleri düşürür mü yükseltir mi?
Böyle sorunca sanırım "Düşürür" diyecek pek kimse olmayacak ama öyle yazılmış şimdiye kadar.
X = "Mevduat sisteminden ayrık biçimde, ayrı bir çerçeve içerisinde; ev alma amaçlı düşük faiz sistemi"
Bu sisteme girenler piyasadaki TL mevduat miktarını azaltır. Bu da faizleri düşürmez, arttırır. Haberde yazan "faizlerin düşmesi" piyasadaki TL mevduat için değil, o sisteme giren ev yatırımcısı için geçerli. Düşük kredi faizini de, düşük mevduat faizini de alan işte o işe girenler. Bu yatırım kararını alan biri, piyasada faiz birkaç puan arttı diye hop diye piyasa mevduatına geri dönmez. Ancak ev almaktan vazgeçmesi gerekir. Bu yüzden böyle bir sisteme girenle, normal mevduat yapan aynı sınıfa sokulamaz; birbirlerinin rakibi olamazlar. Çünkü aynı BES gibi orada kalın bir çizgi var. Çizginin öbür tarafına atlama kararı sık ve kolayca alınamaz. Yani, ayrı havuzlar; ayrı faizler.
Özetle: Bu sistem tutarsa; piyasadaki TL faizleri yükselir. Haberi yazanların ve hatta bu sistemi kuranların bu ufak teknik ayrıntıyı "gözden kaçırması" kendi işlerine gelen bir durum. Mevduat yatırımcısı ise kendi için, her şeyi doğru yorumlamalı.
JonDowes
200 Milyar tl kredi dağıtıldı mevduat faizlerine etkisi şimdilik 1.5 puan max..
Bu metotla kaç milyarlık düşük faizli mevduat hesabı açılacak..
Geçen sisteme 10.000 kişi başvurmuş..
Bu sisteme 100.000 kişi başvursa
Ev fiyatı ortalama 500.000 den olsa..
50 Milyar tl eder..
Zaten 500.000 tl si olan da mevduattan parayı çekip de gidip kredi için bu saçma işe girmez..
Bu iş elinde 50 100.000 tl si olup da ev almaya çalışanlara..
Yani yine etkisi çok çok az olur diye düşünüyorum..
Böyle bir sisteme girecek mantıklı kişi sayısı elbette çok düşük olacaktır çünkü hem kredi hem mevduat faizi düşük. "Düşükler" birbirini mahsup eder; ortada bir katkı kalmaz. Ancak ev alma tarihinden sonra ne kadar daha kredi faizi desteği sunulacağı ve kaç yıl ne şekilde devam edeceği çok kesin kurallara bağlanmış olmalı.
Biz yine de kavramları ayrı ayrı ele alalım. Hepsini aynı sepete koyarsak bazı farklar gözden kaçar.
"200 milyar kredi dağıtıldı" derken kastettiğiniz herhalde KGF sistemi. Öncelikle burada hep belirttiğimiz gibi "Devletin dağıttığı bir kredi" YOK. Devlet sadece ek kefil oluyor. Bankalar da sağlam kefil bulmuşken onun da imzasını alıyor. Hepsi bu. KGF sisteminden verilen kredilerin, sokaktaki adamın bankadan kendi başına çektiği krediden hiçbir farkı yok. İkisi de bildiğimiz bankaların kredileri. İkisinde de banka bu parayı bir yerlerden borçlanmak (pasif yaratmak) zorunda. Tek farkları: birinde devlet ek kefil.
Yani KGF aslında "bankaların kredi vermelerini hızlandırma" politikası. Bu politika piyasadaki mevduatların da faizlerinin yükselmesine neden olabilir(di). Çünkü mevduat büyüme hızı, kredi büyüme hızından yavaş. Bu da kaynak açığı yaratıyor. Ama bunun hızı ne? 200 milyar kadar bir fark var mı? Hayır yok. Çünkü o 200 milyarın ciddi bir kısmının "eski kredileri kapamaya" kullanıldığı çok kez tekrar edildi. Önemli olan parametre ise ne? "NET kredi büyüme hızı" vs. mevduat büyüme hızı. Enflasyondaki fırlamaya rağmen KGF döneminde mevduattaki 1,50 puanlık yükseliş az geldiyse nedeni de bu: net kredi büyümesine etkisi 200 milyar olmadı; toplam krediler daha az büyüdü.
Selamlar...
Mevduat belli bir miktara kadar devlet garantisi altındadır. Acaba banka fonları için benzer bir garanti varmıdır? Fonların MKK da saklandığını biliyorum ancak devlet garantisi olup olmadığı hakkında ney bir bilgi verecek arkadaş olursa sevinirim. Tşk.
TL Faizler de çeyrek veya yarım puan kadarlık düşüş var.
Cuma günü TEB ÖZEL %14.50 teklif etti ben de başka kapıya dedim. Bir öncekini %14.80 sen bağlamıştım.
tcmb ZK'ları indirmedikçe ya da piyasaya ek TL vermedikçe bi anda piyasada nasıl zibilyon TL oluşabilir. Para çarpanını değiştirecek bir unsur olmadıkça ki vatandaşın daha yüksek bir kurdan dolar alması para çarpanına ciddi bir etki yapmayabilir, bu zibilyon TL nereden gelecek?
Döviz fiyatının yükselmesi piyasadaki TL miktarını nasıl arttırıyor?
El altından lira basılıyor olabilr mi ? cmb haricinde bir yerde ?
Bence en güzeli günlük faiz işlemeli hesaplar. Bu sayede likit gibi oluyorsunuz ama hergün ciddi faiz geliri elde ediyorsunuz.
Bu alanda da en başarılısı ING şu anda. Çünkü 1 yıl hoşgeldin faizi uyguluyor. Teb, Fiba gibiler sadece 3 ay uyguluyor bunu.Sonra dramatik şekilde düşürüyorlar.
ING %14 günlük faizi ile 32 gün beklemeye gerek kalmadan hergün faizinizi hesabınıza atıyorsunuz. Domino etkisi nedeni ile de %14'ü geçiyor aslında faiz oranı.
Güncel olması da güzel. Ben %13.50 dan başlamıştım. Kendi kendine yüzde 14'e çıkarttılar mesela.
Sn. jondowes,
İlk tasarıda düşük faizli krediyi alabilmek için belirli bir süre düşük faizli mevduat yapmak gerekiyordu. Sistemin bu şekilde işleyeceğini varsayarsak X pek de öyle mevduat sisteminden ayrık bir işleyişe sahip olmayabilir.
Bu durumda X miktarda düşük faizli mevduat toplam mevduat piyasasından ayrıştırılamayacağından var olan sabit TL mevduat havuzu içinde düşük faizli mevduat arzını arttırdığı için mevduat faizlerine baskı yapmaz mı?
Örneğin 3 yıl sonra düşük faizli ev kredisi alabilmek için 100.000 kişi halihazırda 50.000TL lik mevduatının %15 yerine %7 ile yatırmaya razı oldu. (finansal okuryazarlığın düşük olduğu, faizin düşman olarak görüldüğü bir toplumda bunu kabul etme ihtimali olan büyük bir potansiyel ne yazık ki mevcut). Bu durumda düşük faizli mevduat arzı artacağından bu genel mevduat faizlerini baskılamaz mı?
Ayrıca her türlü süpriz mümkün. Örneğin bu düşük faizli mevduatın geriye kalan yüksek faizli mevduata olan baskısının şiddetini ve *geçişkenliğini* arttırmak için bu tür düşük faizli mevduatlara uygulanan ZK oranlarının bir gece ansızın düşürülmeyeceğini kim garanti edebilir?
Bu bağlamda aslen amacın %30 oranında konut piyasasını canlandırmak ama %70 oranında ise aba altından sopa ile mevduat faizlerine aşağı yönlü bir baskı yapmak olabileceğini düşünmüştüm.
Bu bakış açısı ile ilgili düşünceniz nedir?
Sistemdeki paranın çok ufak bir kısmı kağıt para olarak gözüküyor. Kabaca 2 triyon TL içinde 120 milyar TL civarı. yani %7-8. Tcmb dışında kaydi para yaratmak imkansız diye biliyorum. Birileri kağıt para bile bassa bunu bankacılık sistemine sokmadan ciddi bir etki yaratması çok zor. Bankacılık sistemi içinde de yukarıda belirttiğim gibi paranın çoğunluğunu oluşturan kaydi para yaratmak gerekli.
Bir zamanlar uzanların oksijen adllı bir yazılım ile bankanın muhasebe sistemine paralel bir yazılım geliştirdikleri iddia ediliyordu. Komplo teorisi ve abzürtlük olarak düşünülecek olursa ancak tcmb muhasebe sistemine yine tcmb'nin içine sızmış bir paralel yapı tarafından böyle bir yazılım yüklenirse belirli bir süre açığa çıkmayabilir.
Teknoloji gelişiyor işte bu paralel yapıların ve transaksiyonların teoride dahi mümkün olamaması için blockchain teknolojisi geliştirilmiştir. Dünya çapındaki tüm bankalar ve finansal kurumlar yakın gelecekte tüm işlemerini bu çoklanamaz, çatallanamaz, değiştirilemez ve paralellenemez ve araya girilemez şifre zincirinde gerçekleştireceklerdir. Tcmb'nin de bununla ilgili çalışmaları vardır. Yakın ve orta gelecekte tcmb tarafından gerçekleştirilecek tüm parasal operasyonların bir blok zincirinde saklanması planlanmaktadır.
Bunu teyid etmekle birlikte tek önerim bu durumu biraz daha diplomatik bir dille anlatmaya alışmamız zira ilerleyen zaman dilimlerinde iş daha da ayyuka çıkacağından böyle bir konuyu daha az bir diplomatik dil ile ele almak hemen vatan haini statüsüne evrilmemize yol açabilir.
Alternatif diplomatik dile giriş önerileri: Devlet bu sever de döver de.
İleri seviye : Çukur evimiz devlet babamız.
https://www.youtube.com/watch?v=-0ZM1rfryfg
faizlerdeki kıpraşmalar
https://pbs.twimg.com/media/DUk2LO1U...g&name=900x900
Sayın üyeler şurada bi anket var. Katılım sağlayabilirseniz sevinirim...
Forum kurallarına aykırı ise silecek arkadaşa zahmet verdiğim için kusura bakmasın.
https://goo.gl/forms/nEITEtEVsluHMz382
SM-A710F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
İş stresi nedeniyle bankacılığı bıraktı, pazarcı oldu
http://www.hurriyet.com.tr/is-stresi...-oldu-40724570
9000 bin gun ile son 10 seneyi istege bagli bagkur odeyerek emekli oldum.
Hep asgariden odedim.
Maasimin yuksek olmasini, SGK'ya yuk olmayi istemedim.
Syg,
Kızgınlık devlete değil hükümete.
Lenovo P2a42 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Yok mu guncel oran?
Syg,