Sayın ENKİ, faiz ne zaman gelir, bunu sizden iyi görecek olmaz. Yorumlarınızı sabırsızlıkla bekliyoruz.
Printable View
Sayın ENKİ, faiz ne zaman gelir, bunu sizden iyi görecek olmaz. Yorumlarınızı sabırsızlıkla bekliyoruz.
Ons 1980'den 2005'e kadar yaklaşık 25 yıl sürünmüş, getiri neredeyse sıfır o 25 yıl içinde.
2005 ile 2011 arası iyi kazandırmış.
2012 ile 2020 arası da 8 yılda getiri sıfır.(Aradaki iniş çıkışları değerlendiremediysek)
1 Temmuz 2020'den bu yana da düşüşte.
Yani Türkiye'de altın dolar sayesinde kazandırmış.
İş onsa kalsaydı al yat yapılınca hele ki yanlış yerden al yapıldıysa yıllarca sürünmekte varmış.
O yüzden ons alım noktası çok önemli.
Alım yaptıktan sonrada fazla tutmadan uygun noktadan satmak lazım.Al sat yapmadan onstan (asıl desteği veren doların etkisini düşersek) kazanmak zor.
Est. teşekkür ederim..esasen ben faiz arttırımı olacağına pek ihtimal vermiyorum..bana göre bunlar balonların daha fazla şişmemesine yönelik adımlar..geçen hazine bakanı Yellen yine faizlerden dem vurunca benzer piyasa tepkisi oldu, yada olduruldu..yani herkes neler olabileceğini biliyor ama FED in ve saz arkadaşlarının da çok güçlü olduğunu biliyor..o yüzden oyuncular pek piyasa gidişatının tersine oynamıyorlar diye düşünüyorum..
Tabi faiz arttırmaz derken enflasyonun çok yüksek olması yada daha da yükseleceği durumu hariç..mesela enflasyon 10 lara varacaksa FED mecbur faiz arttıracağım der ve yapar ama bu geçmişteki gibi enflasyon seviyesini karşılayacak adımlar olamaz..şöyle düşünelim enflasyon 10 olmuş ama FED -ceğim -cağım ile faizini %2 ye getirmiş..bunun enflasyona bir faydası olur mu, olmaz..fakat 2015-2016 gibi oyun bir süre daha devam eder..
Ben trade etmediğim için pek düşüşleri ciddiye almıyorum, ancak alıp satanlar sonucun bu olduğunu biliyor olsalarda akışa göre hareket etmelerinde fayda var..yani faiz arttıracağım dedi sat, demedi al gibi..:)
Burada en temel yapabilecekleri şey piyasa müsade ederse tahvil alımlarını azaltabilirler ancak bundan sonra sıfırlayamazlar..dolayısıyla burada da yine uzun süre -ceğim -cağım ile idare edebilirler..
Benim kabaca düşüncelerim böyle..bir kazaya kurban gitmezlerse uzun süre daha böyle top çevirecekler gibi duruyor..selamlar..
Bir kere şuna dikkat etmekte fayda var, dünyada bütün emtialar dolarla fiyatlanıyor..dolayısıyla burada altın örneğinde dolar güçlenirse ons un normal şartlarda düşmemesi için bir sebep yok..dolar yükseldi, ons o yüzden düştü diye düşünmekte fayda var..çünkü bunlar tahteravallinin iki ucu.. derseniz ki onsta düşüş aşırıya kaçtı, o ayrı mevzu..
Şayet altın konusunda rahat etmek istiyorsanız portföyünüzde altın kadar dolar bulundurmalısınız..belki bunları biliyor olabilirsiniz, ancak ben rahat etmeniz için yinede söyliyeyim dedim, selamlar..
1980-2005 finansal kapitalizmin temelde ise bu para sisteminin en parlak devirleri..yani altına yada paranın alternatifine ihtiyaç duyulmayan zamanlar..şimdiki durumlar bu devirler ile mukayese edilemiyecek kadar farklı..
Yaklaşık 2002 den sonraları FED, özellikle BOJ ve diğer ekürilerinin para basarak bilançolarını arttırmaya başladığı zamanlar..o yıllar piyasa gerçeğe daha yakın olduğundan altın bu duruma tepki veriyor ve artmaya devam ediyordu..2008 krizi ve sonrası para basmalar çok daha fazla artıyor ve altın daha fazla tepki veriyor..Taki FED keseceğim, faiz arttıracağım dediği yada hazırlık yaptığı yıllara kadar..sonrası malum 2018 e kadar -ceğim -cağım ile ancak idare edebiliyor..:)
Uzatmıyayım, şu anda covid işin bahanesi, ne olacaksa yine olacak ama şimdi artık ortalıkta piyasa yok, bitti artık..:)
YTD..
Daha millet gram altın(!) ile ons altını(!) farklı emtialar zannediyor. Özellikle ekşide altın fiyatı hakkında konuşurken muhabbeti gram altın başlığında çevirip, tl üzerinden fiyatlama yapanlara ekstra fitil oluyorum.
İnsanların sizin bahsettiğiniz zihinsel statüye gelebilmesi için önümüzdeki 2 sene boyunca, aksatmadan sabah öğlen akşam birer Peter Schiff/Jim Rickards videosu izlemeleri gerek. :)
Dediğiniz gibi altının düşmesi genellikle doların güçlendiği anlamına geliyor. Altının çoğu zaman euro ile beraber dolara karşı paralel hareket etmesi de bunu gösteriyor.
Not: Ons altın ya da gram altın diye bir şey yok. Sadece altın var. :)
:)Aslında o kadar zor değil biliyorsun..ben sadece kafaya takmamaları için yardımcı olmaya çalıştım..esasen bundan sonra (bu tür oynamalar hariç) doların ciddi oranda yükselmesi(ki onsta ciddi düşüş getirir) mümkün değil..eğer dolar ciddi oranda yükselirse işler kontrolden çıkmış, bir kriz oluşmuş demektir..o yüzden ben kendimce rahatım..hatta dolar satmak istiyenler için bir fırsat olabilir bu tür dolar güçlenmeleri..YTD..
Ben kendimce bundan sonra ne dolarda ciddi güçlenmeler, nede 10 yıllıklarda ciddi faiz yükselmeleri bekliyorum..her şey kontrol altında, rahat olmak lazım..:)
Sn enki ben de doların gerçek sahibi olan küreselcilerin Trump döneminde yapamadığını Biden döneminde yapacaklarını yani tapering ve faiz artırımlarına kaldığı yerden devam edeceklerini düşünenlerdenim.
Daha önceleri bahsetmiştim fakat yine şu doların neden güçlenmemesi gerektiğinden bahsedeyim..tabi bu herşeyin kontrolden çıkma ihtimalinin olduğu bugünkü ortam için geçerli..
Faiz arttırma, tahvil alımlarının kesilmesi nasıl bir sıkılaşma ise doların güçlenmesi de piyasalar için bir sıkılaşmadır..bu finansal ortamda piyasaların herhangi bir şekilde sıkılaşması demek artık kan akması, kaş göz yarılması vs. ile eşdeğerdir..dolayısıyla bugünkü gibi oynaşmalar haricinde dolarda ciddi yükselişler beklememek lazım bence..hatta uzun vadede doların bugünkü seviyelerde bile dolaşamayacağını/dolaştırılamayacağını düşünüyorum..YTD..
Burada öncelikle FED in sadece ABD nin değil, aynı zamanda küresel sistemin merkez bankası olduğunu düşünmek gerekir..hal böyle olunca dediğini yapmaları zor sn. Vivatrader..hiç yoksa yapacakları her hamle bumerang gibi kendilerini gerisin geri vurur..zaten ABD ninde durumu pek parlak değil..
Olay daha önce de yazdığım gibi gümüşte bitecek.Gümüş ucuz olamaz,çünkü endüstriyel bir metal,kullanımı artıyor,yatırımcısı artıyor,fiziki talebi karşılıyamazlar.Yahu komediye bakın fed taperingi konuşmayı konuşma kararı aldılar diye ve 2023 de iki faiz artışı belki yaparız dedi diye(bu arada faizler sabit tutuluyor 0.25 falan)aniden herkes altın gümüş platin paladyum ne varsa satmaya başlıyor,aynı anda tek istisnasız her emtiaya satış geliyor:))))))))))) Ani satışlar bıçak gibi düşüşler forexde ,varantda şunda bunda ortalığı kan gölüne çevirir.O cenahta da apayrı bir dünya var,sedat peker usulü herşey altın lehine ise herkes altın yükselecek diye pozisyon aldıysa kaldıraçlı işlemlerde terste yakalananları kes baba kes :)))))))))))Ben 2026 ya kadar fiyatdan bağımsız altıncıyım gümüşçüyüm,zaten türküz yatırımımız gramla olduğundan bu dolar paritesi varken insanın morali de uzun süre bozuk kalmaz merak etmeyin.
Sn enki linkini verdiğim videonun 5. dakikasına bakın lütfen,ne kadar tarihi bir noktada olduğumuzu görürsünüz.Bu rasyo orda kalamaz ya amerikan borsaları patlar ya gümüş uçar,bence ikisi birarada olacak.Tarihte hep olmuş gene olacak.Ekonomi bence matematiktir,bir yerden sonra çelikten kuralları var.Ne yaparlarsa yapsınlar sonuç değişmez.
Ha gümüş uçunca kenarından bucağından altın da ralliye elbet katılacaktır.
Dünyada bu olayları bir biz takip etmiyoruz ,bugünkü o uzun kırmızı mumun çakma olduğunu herkes biliyor,herkes o kırmızı mumun dibini bekliyor pozisyon almak için.
walla bende şaştım bu işe..bu adamlar 2009 dan beri aynı bildiğim, sadece gümüş değil altın vs. uçacak kaçacak, crash felan..bir şey olduğu yok..ne kadar gerçekci olurlarsa olsunlar ben izlemiyorum hiçbirini epeydir,..zaten kar peşinde değilim, elimdekiler enflasyon kadar artsın yeter bana..
Maalesef sn enki bizim haklı çıktığımız gün zaten paramızın çok tadını çıkarabileceğimiz bir dünya kalmayacak,o yüzden benim acelem hiç ama hiç yok,böyle iyi,istedikleri sürece oyunu devam ettirebilirler.1929 sonrası çok ama çok tatsız geçmiş,o yüzden boşverin zaten ölümlü dünya.
Zaten türküz dolar tl paritesi gram altında hep bizi pata pozisyonda tutar.
Aynen..fakat para krizini parayla önlediklerinden, pek crash a müsade edeceklerini sanmıyorum..ancak uzun yıllar %10 enflasyon %2 faiz(örnek) iyi gider diye düşünüyorum..bu arada eskisinden farklı olarak coinleri de unutmamak lazım..
Eh şimdide aynısı olmuyor mu? %5 civarında bir enflasyon, fakat 0.25 faiz..:)
:))))))))))yüzde on enflasyon yüzde 2 faiz devam ederse elbet iyi sn enki.Neyse ben size bir fıkra anlatayım sn enki.Bir odada oturan kadınlardan biri gaz çıkarmış.Çok utanınca başlamış oturduğu sandalyeyi oynatmaya,sandalye gacır gucur edince ben gaz çıkarmadım o ses sandalyeden geliyor intibasını vermeye çalışmış.Yanındaki sandalyede oturan yaşlı kadın dönmüş kızım gacırtıyı gucurtuya uydurdun tamam da kokuyu ne yapacağız demiş:)))))))))) Sizin dediğiniz ortamda kokudan oturulmaz ama bekleyelim görelim elbet sn enki kimbilir bu satanistler belki de onu bile becerirler,böyle devam eder gider,ne diyeyim.
Sn enki nereye gitti umarım,kızdırmamışımdır,kendisi forumun yazılarından en faydalandığım yazarlarından biri,neyse herkese iyi geceler arkadaşlar,hayırlısı yarın bakalım ne olacak .
yok neden kızayım, iyi geceler..
ABD'de ters repo 755 milyar dolarla tüm zamanların en yükseğinde üstelik nisan ayında bu miktar sıfır seviyesindeydi.
FED dün ters repo faiz oranını 0'dan 0,05'e yükseltti. Yükseltmesiyle ters repo yapılan miktar 1 günde 235 milyar dolar daha arttı.
Ters repo'nun fed'e parkedilen para olduğunu düşünürsek, piyasadaki likidite fazlalığını da görmüş oluyoruz.
Bu para borsaya girmiyor emtiaya girmiyor birilerine borç verilmiyor sadece fed'e borç veriliyor. Ve her geçen gün bu miktar artıyor.
Sonucu ne olur birileri yine biliyor ama bizim tecrübemiz yetmiyor.
FED 2018'de piyasadan para çekeceğim dedi bunu da yapmaya başladı, sonra programın ortasında birden durdurdu. Şimdi de 6 ay önce faiz artırmayı düşünmeyi bile düşünmüyoruz derken 2023'te artıracağız dediler ki bu adamların en geç 2022 2. çeyrekte bu işi gerçekleştireceklerini düşünüyorum.
Sonuçta FED regülasyon yapmak durumunda, sözünün eri olmak durumunda değil. Piyasa şartları gerektirirse kasım 2021'de 25 baz puan artırıverir faizleri.
Baz etkisi nedeniyle mayis enflasyonu yüksek cıktı. ABD hazıran enflasyonu bence çok önemli. Ama 0,25 artışlar, %4-5 enflasyon ortamında anlamlı değil. Küreselci anti hümanistler, bence regulasyonlara uymayarak oyunu devam ettirmeye devam ediyorlar. Asıl sorun emtialarda değil, bono ve borsalar feci gümler, aşırı faiz artışında....bakalim nolcek
Aha 2022 de bir 0.25 yaptım, 2023 te de o 0.25 den iki tane daha yaptım..fakat enflasyon farzı misal %7..amaç dostlar alışverişte görsün ki merkez bankası hüviyeti kaybolmasın..fakat bundan önce her zamanki gibi tahvil alımını(ve para arzını) bir miktar kesmek lazım..hem enflasyon fazla azmasın, hem piyasalar idare etsin(tabi yapabilirlerse, çünkü deflasyon kaygıları enflasyon kaygılarından daha büyük)..
Tahminen olacak olanlar en fazla bunlardır ama piyasanın .uştları herzamanki gibi bu şekilde algı yaratmayacak..ki FED in oyun planı devam etsin..print forever..YTD
1980 lerde enflasyon azdığı zaman FED başkanı Volcker faizleri %20 lere kadar çıkarmıştı..tabi o zamanlar piyasa vardı ve altın enflasyonla aldığı kazançları geri vererek gümlemişti..
Volcker faiz artış serisine girdiğinde beni başka ülkeler ilgilendirmez ben ABD deki enflasyona bakarım demişti..ve ardından yaptığı faiz artışları ile başta Latin Amerika ülkeleri olmak üzere bir takım ülkeler krize girmişti..sonuçta ABD de durgunluk ciddi boyutlara varsa da Volcker enflasyonla ilgili mücadelesini kazanmıştı..şimdi hiç öyle bir durum yok..ve globalleşme sonucu şimdi tüm piyasalar ve ülkeler birbirine fazlasıyla bağlı..dolayısıyla dün dediğim gibi FED küresel sisteminde merkez bankası aynı zamanda..hele finansal sistemde doların ciddi ağırlığını düşünülürse FED in sıkılaştırma konusunda çok dikkat etmesi gerekiyor..
Mesela biri 2018 dalgalanmasında olduğu gibi son yıllarda Türkiye iki kez FED tutanaklarına girdi..çünkü Türkiyenin borcu daha çok Avrupaya ve Avrupa bankalarına..bu Avrupa bankalarının bir kısmı ise batık durumda..ECB dolaylı yollardan para vermese ve/veya faizleri düşük tutmasa bunların ayakta duracak hali yok..yine aynı bankaların Türkiye gibi gelişmekte ülkelerde ciddi pozisyonları mevcut..dolayısıyla gelişmekte olan ülkelerdeki bir krizin zincirleme etkiyle bulaşma ihtimali FED için de ciddi bir risk..
Türkiye'nin dünya ekonomisi içindeki büyüklüğü %0,8'e denk gelir. Türkiye kaynaklı dünya krizi olması ya da tetiklemesi mümkün değildir.
Ama FED sıkılaştırması ve faiz artışı bütün gelişmekte olan ve gelişmiş ülkeleri olumsuz etkileyecektir. Zaten bütün ülkeleri etkileyecek durum için, hassas olduğumuzdan dolayı ilk alarm bizden çıkar, Türkiye tetikledi derler bilemem.
BOJ Kuroda : gelişmiş ülke merkez bankaları faiz artışının gelişen ülkelere etkisini değerlendirmeli..
Herhalde FED e söylüyor..tedirgin olduğu belli..benzer şekilde bir kaç ay önce Abd tahvilleri 1.75 e vurunca ECB de tedirginliğini açığa vurmuştu..Hastalar belli oluyor..bırak gelişmekte olanları hiç biri geçmişteki gibi yapılacak faiz artış serilerini kaldıramaz..uzun soluklu bir oyun oynanıyor ama yapacak bir şey yok..
Altın fiyatında sert düşüş oldu ons altın 110 dolar düştü gram altın 515 liradan 490 liraya düştü.
Sağda solda kanal eşmeyi bıraksak da 2023'de N1'e odaklansak diyorum..Alıntı:
TSMC to move N4 to risk production in 3Q21: TSMC is set to move N4 (namely 4nm process) to risk production in the third quarter of 2021, while its N3 technology development is on track with volume production scheduled for second-half 2022.......
İntel ve TSCM'ye ayak uydurmamız imkansız şu aşamada. O alt yapı yok.
Adamlar 1nm.lik yongadan bahsediyorlar.
https://www.chip.com.tr/haber/tsmc-1...yor_94649.html