Sn Deniz43 ve HATEKE , Bu yazının anlamını daha bir detaylı
anlatmanız mümkün mü ?
Printable View
İlk başlarda , bir rakkam telafuz edip risk alacağınızı tahmin dahi etmiyordum .
Cevaplarınız Gerçekten beni şaşırtmıyor artık, beni asıl şaşırtan cevaplarınızdaki
kesinlik ve gerçekleşme yüzdesi . Hala diyorum ki sizin gibi birine soru sorabilmek bile
buyük şans . Benim için siz '' Back to the future '' daki almanak gibisiniz .
Teşekkürler ,
Anladigim kadariyla ingilterenin duzenleyici kuruluslari bankalarin nasel 3 kriterlerinden muaf tutulabilecegine iliskin açıklama yapmis
Basel III düzenlemeleri, 2008-2009 ekonomik krizinden çıkartılan dersler sonucu,bir daha bu tür bir kriz olmaması ve bankaları daha istikrarlı hale getirmek için getirilen düzenlemeleri kapsıyor .Bu düzenlemelerin bir parçası olarak kurallar altını herhangi bir emtia gibi ele alıyor ve bankaların olumsuz fiyat hareketlerine tampon olarak altın risklerini karşılamak için daha fazla nakit tutmalarını gerektiriyor.
Bir birlik kuruluşu olan londra külçe piyasası birliği ise ,işlem hacmini azaltacağı hatta durduracağı gerekçesiyle,düzenlemelerin yürürlüğe gireceği 1 Ocak tarihinden önce ,bu uygulamaların yürürlüğe girmemesi için düzenleyici kurul nezdinde lobi yapıyor.(Euro bölgesi ve ABD'de bu kuralların uygulanmasına 1 Temmuz itibariyle başlandı.)
Haber ,Cuma günü bir düzenleyicinin yaptığı "Altın ticaretinde takas yapan bankalar kurallardan muafiyet için düzenleyici kurula başvurabilir" açıklamasını içeriyor.
Londra Metal Borsası ,-bilindiği gibi- günlük kabaca 30 milyar dolar altın işlemleri ile dünyanın en büyük fiziksel değerli metal ticaret merkezidir.
Haber doğru olabilir ama 31 Aralık tarihinde ancak durum netleşir.
https://wolfstreet.com/2021/07/09/co...n-still-ahead/
Container Freight Rates Spike to New Extremes, up 500% for Asia-US, Asia-EU since Early 2020. Worse Still Ahead
https://wolfstreet.com/wp-content/up...2021-07-09.png
Zamaninda konteyner isine girseymisiz keske
Degerli bilgiler ve yorumlariniz icin cok tesekkurler Deniz bey
Iyi pazarlar dilerim saygilar
Günaydın,
Dolardaki volatilitenin düşmesi beni endişelendiriyor. Kamu üzerinden yine dolar satarak döviz tutuluyorsa yine eldeki döviz biter ve yine yükseliş başlar endişesindeyim. Geçen sene kurban bayramında eldeki merminin bitip dövizin sert yukarı hareketine başladığına tanık olmuştuk.
Hukumet kuru baskiliyor mu bilemem ama su anda bence yapilmasi gereken kurun yukselmesine izin vermek veya buna ortam saglamak. Boylece yerli yatirimci elindeki dovizi bozarak tl ye gecebilir ve yabanci yatirimci yuksek kurdan ulkeye doviz sokarak yatirim yapabilir. Bu da carklarin tekrar donmesini saglar ve mb biraz cephane biriktirebilir. Bunun bedeli enflasyon olacaktir ama dogru adimlar atilirsa enflasyon artisini minimum zararla atlatabiliriz.
Mevcut durumdan bekle gor politikasi ile cikamayacagimiz artik cok acik ve biran once bazi adimlarin atilmasi gerekiyor.
SM-G965F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Faizi indirir ise birden hareket olur satan satar boylece.
Tuesday July 13 2021 Actual Previous ConsensusAlıntı:
Originally Posted by deniz43;bt1569
03:30 PM
US
Inflation Rate YoY JUN 5.4% 5% 4.9% 4.9%
US
Inflation Rate MoM JUN 0.9% 0.6% 0.5% 0.5%
US
Core Inflation Rate MoM JUN 0.9% 0.7% 0.4%
Oyun bitti!..
Fed artık şapkayı önüne koyacak ve bir karar verecek,eğer hatada ısrar ederse,hemen parasal sıkılaşmaya geçmez ise,ABD yıl sonunu %7'nin üzerinde enflasyonla kapatır ve şimdi almadığı para politikasını sıkıştırma kararını, ekonomiyi resesyona sokacak sertlikte almak zorunda kalır...
Bu arada Fed başkanı Powell'ın ABD Kongresinde yarın ve Perşembe günü yapacağı açıklamalar ve sorulara vereceği cevaplar küresel piyasalar için çok önemli olacak.
Powell Kongre üyelerinin yaylım ateşine maruz kalacak ve fena halde terleyecek.
ABD'de baz etkisinin olmadığı yılın ilk 6 ayında enflasyon %3.6,yıllıklandırılmış enflasyon %7.3 oldu.
https://www.cnbc.com/2021/07/14/sena...agreement.html
ABD Senatosunun Demokrat Parti üyeleri Salı günü, kendi aralarında, önümüzdeki on yılda 3.5 trilyon dolar harcamayı öngören bir bütçe anlaşmasına vardıklarını duyurdular. Mali plan, Demokratların Başkan Joe Biden tarafından talep edilen iklim değişikliği, sağlık ve aile hizmetleri programlarında büyük bir federal kaynak havuzunu yönlendirmeye çalışmasının yolunu açacak.
Demokrat ve Cumhuriyetçi iki partili senatörler yollara, su sistemlerine ve diğer altyapı projelerine yaklaşık 1 trilyon dolar harcayacak başka bir tasarı üzerinde ise çalışmalarını sürdürüyorlar.
3.5 trilyon dolarlık yeni paket için Cumhuriyetçilerin desteği olmadan 50 demokrat partili senatörün oyu yeterli olacak.Tasarıda, yılda 400.000 dolardan az kazanan insanlar veya küçük işletmeler üzerinde vergi artışı olmayacağını,önlemlerin gelirleri dengeleyerek tamamen karşılanacağını belirten bir ifade yer alıyor.
Yeni ekonomik paketler ABD ekonomisinin büyüme hızını ve istihdamı arttırmaya destek ve enflasyonu yükseltici yönde etkili olacak.
Merkez Bankası Kararı
Toplantıya Katılan Kurul Üyeleri
Şahap Kavcıoğlu (Başkan), Mustafa Duman, Elif Haykır Hobikoğlu, Uğur Namık Küçük, Emrah Şener, Semih Tümen, Abdullah Yavaş.
Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 19 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermiştir.
Gelişmiş ülkeler başta olmak üzere dünya genelinde aşılamanın hızlanması küresel ekonomide toparlanma sürecini desteklemektedir. Bununla birlikte, aşılama programlarında ilerleme kaydeden ekonomiler kısıtlamaları hafifleterek iktisadi faaliyette daha güçlü bir performans sergilemektedir. Küresel talepteki hızlı toparlanma, emtia fiyatlarındaki artış eğilimi, bazı sektörlerdeki arz kısıtları ve taşımacılık maliyetlerindeki artış uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının yükselmesine yol açmaktadır. Yükselen küresel enflasyon ve enflasyon beklentilerinin uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri önemini korumaktadır.
Yurt içi iktisadi faaliyet güçlü seyretmektedir. İkinci çeyrekte, salgın kısıtlamalarına ve finansal koşullardaki sıkılaşmaya bağlı olarak iç talep bir miktar ivme kaybederken, dış talep gücünü korumaktadır. Aşılamanın toplumun geneline yayılarak hızlanması salgından olumsuz etkilenen hizmetler ve turizm sektörlerinin canlanmasına ve iktisadi faaliyetin daha dengeli bir bileşimle sürdürülmesine olanak tanımaktadır. Ticari krediler ılımlı bir seyir izlemektedir. Son dönemde açılma ve ertelenmiş talebe bağlı olarak artış gösteren bireysel kredi kullanımında ise, alınan makroihtiyati tedbirlerin etkileri izlenecektir. Olumlu dış talep koşulları ve uygulanmakta olan sıkı para politikası cari işlemler dengesini pozitif etkilemektedir. İhracattaki güçlü artış eğilimi ve aşılamadaki kuvvetli ivmenin turizm faaliyetlerini canlandırmasıyla yılın geri kalanında cari işlemler hesabının fazla vermesi beklenmektedir.
Son dönemde ithalat fiyatları ve yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artışların yanı sıra, talep koşulları, bazı sektörlerdeki arz kısıtları, açılmanın etkisiyle yaz aylarında enflasyonda görülebilecek oynaklıklar ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler, fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümü üzerinde risk oluşturmaya devam etmektedir. Diğer taraftan, parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkileri gözlenmektedir. Enflasyon ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler dikkate alınarak, Nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasındaki belirgin düşüş sağlanana kadar para politikasındaki mevcut sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir. Bu doğrultuda Kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermiştir.
TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar politika faizi, güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edilecektir.
Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin başlaması, döviz rezervlerinin artış eğilimine girmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacaktır.
Kurul, kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve veri odaklı bir çerçevede almaya devam edecektir.
Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.
Wednesday July 14 2021 Actual Previous Consensus
US
PPI MoM JUN 1% 0.8% 0.6%
US
Core PPI MoM JUN 1% 0.7% 0.5%
US
PPI YoY JUN 7.3% 6.6% 6.8%
ABD'de enflasyon sel gibi ,bütün bentleri yıkarak geliyor..
ABD'de üretici fiyat endeksi,-baz etkisinin olmadığı - yılın ilk 6 ayında %5.18,yıllıklandırılmış %10.62 arttı.
Powell says the Fed is still a ways off from altering policy, expects inflation to moderate
https://www.cnbc.com/2021/07/14/powe...ndroidappshare
Powell Kongre'de İfade Verdi: ''Fiyat Artışları Geçici''
ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell, Çarşamba günü artan enflasyon ve fiyat artışlarıyla ilgili Temsilciler Meclisi Mali Hizmetler Komisyonu'nun sorularını yanıtladı. Powell, fiyat artışlarının pandemi sonrası açılmayla bağlantılı ve geçici olduğu söylemini yineledi ve FED'in istihdamı arttırmaya odaklanacağını belirtti. Powell Perşembe günü de Senato Bankacılık Komisyonu'na ifade verecek.
Merkez Bankası'nın 120 milyar dolarlık aylık tahvil satın alımının yavaşlatılması da dahil ekonominin desteklenmesini azaltacak hamlelerin hala gündemde olmadığını belirten Powell, bazı mal ve hizmetlerin yüksek enflasyon dahilinde olmasının tamamen açılmayla bağlantılı olduğu görüşünü yineledi.
Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesi Ann Wagner ise ailelerin ve işyerlerinin bu fiyat artışının geçici olmadığı görüşünde olduklarını söyledi.
Powell, verilerin fiyat artışının beklenenin ve umulanın üstünde olduğunu gösterdiği ancak yine de tutarlı olduğu yanıtını verdi.
Tartışma fiyat artışlarının devam etmesi durumunda enflasyona karşı önlem alması için FED'e siyasi baskıların artabileceğini gösteriyor.
FED'in yeni hazırladığı bir çerçeve taslağında istihdamın arttırılması için enflasyonun yüzde 2 hedefinin az üzerinde seyretmesinin teşvik edileceği belirtilmişti. Ohio'dan Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesi Anthony Gonzales bunun ne kadar süreyle devam edeceğini sordu ve FED'in mevcut politikalarının işçi açığının rekor düzeyde olduğu bir dönemde istihdamı çok az teşvik ettiği yorumunu yaptı.
Powell ise bunun ne kadar süreceğine duruma bağlı karar verilebileceğini söyledi ve şu anda enflasyonun yüzde 2'nin az üzerinde olduğunu belirterek "Altı ay sonra bunun bizi nereye getireceğine bakmak lazım" diye konuştu.
YORUM:Powell'ın Kongre'de yaptığı açıklamalara göre, Fed'in içindeki hakim görüşün mevcut para politikalarında yakın zamanda değişikliğe gidilmeyeceği şeklinde olduğu söylenebilir.Bu durumda ABD'nin yılı %7'nin üzerinde bir enflasyon oranı ile kapatması muhtemel gözüküyor.Bu öngörü gerçekleşirse, ABD ekonomisinde gelecek yıl resesyon yaşanması ihtimal dahiline girer.
Doğru.Resesyon dönemlerinde şirketlerin üretim ve satışları azalır,işsizlik oranı artar,şirketlerin karları azalır ve dolayısıyla hisse senetleri borsaları da düşerler.
Powell'ın dün Ohio'dan Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesi Anthony Gonzales 'in sorusuna verdiği cevapta,yüksek enflasyona rağmen,yıl sonuna kadar kabaca 6 ay daha verilerin olumluya dönmesi için kendilerine zaman tanıdıkları ve bu süre içinde mevcut para politikalarını -olağanüstü bir gelişme olmadıkça- sürdürmeye devam edecekleri izlenimi aldım.(Powell bugün de Senato'da konuşacak.)
Bu durumda benim projeksiyonum ,bu ay sonunda "kira tahliyesi moratoryumu'nun sona ermesiyle yılın son 4 ayında enflasyon sepetinde %23.7 gibi büyük ağırlığı olan kira fiyatlarının yüksek oranlarda artarak yılın son 4 ayında enflasyonun yükselişine liderlik yapması, Birleşmiş Milletler gıda ve tarım örgütü FAO'ya göre, küresel ölçekte gıda fiyatlarındaki yıllık artış %40'a yaklaşmasına rağmen henüz hareketlenmeye başlayan gıda fiyatlarının da enflasyon oranındaki yükselişe katkı vermesi(aylık %0.8 artış)(Seçilmiş gıda fiyatlarında aylık fiyat artışları:dana ve sığır eti %5.3,domuz eti %4.0 ,balık ve deniz ürünleri %1.6,(gıda'nın enflasyon sepetinde ağırlığı %13.87)bu suretle ABD'de enflasyonun yılı %7'nin üzerinde bir artış ile kapatması şeklinde.Eğer Fed yıl sonuna kadar beklerse,para politikalarındaki değişikliklerin etkisinin de gecikmeli etkisi olduğu dikkate alınırsa,Fed'in enflasyonun önünü kesmek için hem çok sert bir faiz artışı yapması(cari enflasyon oranının üstünde), hem de bilançosunu küçültme programı uygulamaya başlaması ve para arzını azaltması gerekir(Karar almakta gecikmenin yüksek maliyetini üstlenmek zorunda kalacak.).Bu da ABD ekonomisini resesyona sokar.
Thursday July 15 2021 Actual Previous Consensus
US
Initial Jobless Claims 10/JUL 360K 386K ® 360K
04:15 PM
US
Industrial Production YoY JUN 9.8% 16.3%
US
Industrial Production MoM JUN 0.4% 0.7% 0.6%
US
Manufacturing Production YoY JUN 9.8% 18.3%
US
Manufacturing Production MoM JUN -0.1% 0.9% 0.2%
US
Capacity Utilization JUN 75.4% 75.1% 75.6%
https://www.resmigazete.gov.tr/eskil...20210716-9.htm
Bilançolara etkisi yönünden ,borsadaki hisse senetleri değerlemelerinde dikkate alınmalı.
https://www.paraanaliz.com/2021/ekon...anacak-g-9295/
Cehenneme giden yollar iyi niyet taşlarıyla örülüdür
Yukarıdaki yazıyı bu başlıkta 18 Ocak tarihinde yazmıştım,6 Aylık süre doldu.18 Temmuz itibariyle kapanış değerleri aşağıdaki gibi oldu ve hiç bir gün yukarıda verdiğim rakamların üzerinde günlük kapanış olmadı.:
BİST 100:1363.28
BİST 30:1470.19 oldu.
Bugün de Fed'den gelen son açıklamalar ve son gelen makroekonomik veriler ışığında ABD ekonomisinde yıl sonu itibariyle gerçekleşecek 2021 yılı makroekonomik verileriyle ilgili projeksiyonumu paylaşmak istiyorum.
Fed üyelerinin projeksiyonları:
https://www.federalreserve.gov/monet...bl20210616.pdf
GSYİH Büyümesi:%7.0
İşsizlik Oranı:%4.5
Enflasyon(PCE):%3.4
Benim Projeksiyonlarım:
GSYİH Büyümesi:%6.6-%6.7
İşsizlik Oranı:%5-%5.1
Enflasyon(TÜFE):%7.1
Büyük ihtimal sizin tahminler tutar seni Deniz hoca.
Tebrikler vede teşekkürler
SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Hocam yazınızı net hatırlıyorum. Ben hep söylerim böyle öngörülerde bulunacak kadar bilgili görmüyorum kendimi, o nedenle hem ongoru vermekten medeni cesaretiniz için hem de son derece isabetli ongorunuz için tebrik ederim zevkle takip ediyorum sizi.
Sayin Deniz,
Verim egrisine baktigimizda anladigimiz;
Kisa tarafi yukselirken uzun tarafi tam tersine dustu. FED bence soyle yorumluyor. Evet enflasyon var ama gecici. Sebebi ertelenmis talep, pandeminin sebep oldugu tedarik zincirinde ki kirilim sebebiyle dogurdugu negatif yonlu arz soku ama bunlar gececi diyor. Bakin degerli metallerde enflasyon varsa degerlenme niye yok diyor.
Faiz artisindan once parasal genislemeye son verdigimde iktisadi faaliyet dusecek, emtia fiyatlari gerileyecek totalde enflasyon dusecek. Bu sene goreceginiz enflasyonu dert etmeyin diyor ve verim egrisinin uzun tarafi da FED'in destekcisi.
Ama bende sizin gibi dusunuyorum en azindan simdilik sebebine gelirsek, fiyat artislari yapiskandir, ucret artislari yapiskandir bunlarin yaninda girdi maliyetleri bu kadar yukselmisken stok maliyetleri artmisken ureticiler fiyatlar duserken zararina mal mi satacak? Kardan edecekleri zarar enflasyonu asagi ceker mi? Ya da fiyatlarin dusecegini bilen tuketici yuksek maliyetten talep olusturur mu?
2022 Q2 her sey belli olur.
BIST dusuncem de, yabancinin talep olusturmadi bir ortamda ileri cok gudecegini dusunmuyorum. Yerli + fonlar ile buyuk geri cekilmeler onlenmis oldu. Yuksek enflasyonun olmasina ragmen sirket degerlemeleri ulkemize duyulmayan guven sebebiyle hak etmedigi dusuk seviyelerde.
Nasil ki doviz kurunda birikimli enflasyonlun neticesini yillar sonra gorduk borsamizda da bu gorulecektir. Dogru zamanda, dogru seviyede giris bu sebeple cok onemlidir.
Başta Deniz bey olmak uzere katkilariyla bize bircok sey ogreten tum arkadaslarin bayramini kutlar sevdikleriyle birlikte mutlu tatiller dilerim
İyi bayramlar herkese..
İyi bayramlar.
Hayırlı bayramlar
Bu kirlenmiş dünyayı yaşanılır kılan
nedir
bilir misin?
*"İncinsen de incitme"*
diyen
*Mevlana'sı,*
*"Yaradılanı sev, yaradandan ötürü"*
diyen
*Yunus'u,*
*"Dili, dini, rengi ne olursa olsun iyiler iyidir"*
diyen
*Hacı Bektaş Veli'si,*
*"Ne mutlu eğri zamanda doğru yerde durabilene"*
diyen
*Pir Sultan Abdal'ı,*
*"Beni hor görme* *gardaşım,*
*sen altınsın da*
*ben tunç muyum?"*
diyen
*Veysel'i,*
*"Kötü insanların türküleri yoktur"*
diyen
*Neşet Ertaş'ı,*
*"Bütün aşklardan yücedir, insanın insanı sevmesi"*
diyen
*Mahsuni'si,*
*"Sana düşman*
*bana düşman,*
*düşünen insana* *düşman, vatan ki*
*bu insanların evidir, sevgilim*
*onlar*
*vatana düşman"*
diyen
*Nazım'ı,*
*"Çiçek gibi insanların kalbini kırdınız, bahçeleriniz bahar görmesin"*
diyen
*Ahmed Arif'i,*
*"Dağlar,insanlar ve hatta ölüm bile yorulduysa, şimdi en güzel şiir barıştır"*
diyen
*Yaşar Kemal'i*
var.
Yani bu kadim topraklarda
*kin ve nefret yeşermez.*
*Her şeye rağmen sevgi yeşerecektir...*
*Kardeşçe,*
*sevgi dolu nice mutlu bayramlar...*
Coffee futures soar 10%, score biggest 1-day gain in over 7 years:
https://on.mktw.net/3zoB8XN
Coffee futures soared 10% on Thursday, with prices posting their largest single-session gain since early 2014 and their highest settlement in more than six years, as drought and frost threaten coffee crops in Brazil, the world’s largest coffee producer.
%21 kahve.. Aylık
Çekirdek kahve alalım biraz
El-Erian as Sure Inflation Will Stick as Three Other Right Calls
https://finance.yahoo.com/news/el-er...151425908.html
Önümüzdeki haftaya bakış:
-Küresel piyasaların ABD'den gelecek verilere ve haberlere odaklanacağı bir hafta olacak.
Perşembe günü yapılacak toplantıdan sonra Fed para politikası ile ilgili kararını açıklayacak.Özellikle delta varyantı ile birlikte covid vakalarının da yeniden artmasının etkisiyle,piyasalar Fed'den para politikasına ilişkin bir eylem ve söylem değişikliğine gitmesini beklemiyorlar.Ben de beklemiyorum.Piyasalar için toplantı sonrası yayınlanacak metinden ziyade,3 hafta sonra yayınlanacak toplantı tutanaklarında, kaç Fed üyesinin mevcut politikaya muhalif ses çıkardığı daha önemli olacak.
-Önümüzdeki hafta ABD'den önemli veriler de gelecek,bunların en önemlisi Perşembe günü gelecek ikinci çeyrek gsyih büyüme verisi olacak.
Thursday July 29 2021 Actual Previous Consensus
US
GDP Growth Rate QoQ Adv Q2 6.4% 8.6%
Piyasa beklentisi ABD ekonomisinin ikinci çeyrekte %8.6 büyüdüğü şeklinde(Benim öngörüm daha düşük oranlı bir büyüme gerçekleştiği şeklinde)
-Cuma günü de,kişisel tüketim harcamaları,kişisel gelirler ve PCE fiyat endeksi gibi piyasaların oldukça önem verdiği veriler yayınlanacak.Ayrıca hafta içinde tüketici güven endeksi,dayanıklı mal siparişleri,konut fiyat endeksi gibi takip edilen başka veriler de yayınlanacak.
https://wolfstreet.com/2021/07/24/bo...-is-a-fantasy/
Bond Market Has Been Clueless about Inflation for Decades, Now More so Than Ever. The Meme the Drop in Yields = End of Inflation is a Fantasy
Hocam;
2018 senesi Kasım ayında ABD 10 yıllık 3,23 $.Bu tarihten sonraki 20 ay içinde 0,50 $ yi görüp 1,23 $ a kadar bir dalgalanma var. 3,23 $ iken hangi enflasyonu fiyatlıyordu ? Ne oldu da ne zaman biteceği belli olmayan (2025 e kadar sürebileceği konuşuluyor) çok yüksek bir global enflasyonist baskı yaratan pandemi koşullarında 1,2 li seviyelerde geziniyor.(Bilinen iktisadi doğrularla hiçbir şekilde örtüşmüyor en azından benim bildiğim kadarıyla)Muazzam bir hacmi olan tahvil piyasalarındaki bu kazanç ne şişmiş borsalarda ne de emtia piyasalarında var gibi.
Fed in hissedarı olan ortakların ayrıca City of London babalarının sahibi olduğu devasa Blackrock Vanguard vb. gibi trilyonlarca dolara hükmeden kuruluşların bir manipülasyonu olabilir mi bu acaba.. ?
Belki yanlış düşündüm ama sizin yorumunuzu merak ediyorum hocam.
Teşekkürler.
Linkte'ki yazıda ifade edilen görüşlere büyük ölçüde katılıyorum.Yani,Fed, politika faiz oranları ile Hazine piyasasının kısa ucunu kontrol ediyor ve tahvil alımlarıyla uzun vadeli tahvil piyasalarını manipüle ediyor. Fed son 16 ayda ABD'de QE ile 4 trilyon dolarlık tahvil alımıyla faiz oranlarınının aşağı çekilmesinin temel sebebi oldu.Fed aylık 120 milyar olarlık tahvil alımına ilave olarak,elinde olan ve vadesi dolmuş olan tahvillerin de aynı tutarda yenisini alıyor.İlave olarak BOJ ve AMB'nın politika faizlerini negatifte tutmaları,bu bölgelerdeki emeklilik fonları ve sigorta şirketlerini göreceli olarak daha yüksek nominal getiri sağladığı için ABD Hazine kağıtlarına yöneltti ve talep yarattı.Son olarak ABD Hazinesinin yılbaşı itibariyle Fed'deki hesabında 1.669 trilyon dolar nakit vardı,yeni tahvil ihraçlarını azaltarak harcamalarında büyük ölçüde bu nakiti kullandı(kabaca 1 trilyon doları bu hesaptan kullandı ve son rakam 678 milyar dolar kaldı).Bu hesaptan bir 250 milyar dolar civarında daha harcandıktan sonra daha fazla kullanılmaması ve ABD Hazinesinin tahvil arzını yeniden arttırması bekleniyor.
https://fred.stlouisfed.org/series/WTREGEN
Sonuç olarak ABD'de Fed tarafından manipüle edilmiş bir tahvil piyasası var ve artan ve artmaya devam etmesi beklenen bir enflasyona tepki veremiyor.Tabii bu durumu uzun vadeli olarak sürdürebilmek mümkün değil,daha önce de yazdım,bence Fed'in umudu,geçen yılın haziran temmuz,ağustos ayları enflasyonu yüksek olduğu (%0.5,%0.5,%0.4), bu aylarda yıllık enflasyonun gerileyeceği ve olumsuz beklentileri olumluya döndürerek Fed'in mevcut politikalarını daha uzun sürdürmesine imkan tanıması şeklindeydi ama Haziran ayında Fed'in bu beklentisi boşa çıktı ve aylık enflasyon %0. geldi.Fed şimdi Temmuz ve Ağustos enflasyon verilerini bekleyecek,bu verilerde de yıllık enflasyon verisinde bir gerileme olmaz ise şapkasını önüne koyup düşünmesi gerekecek,ama muhtemelen bir şey yapmayacak bu durumda,geçen yılın son 4 ayının enflasyon verileri düşük olduğu için(%0.1,%0.2) yıl sonunda enflasyon %7'lere yükselecek.Bence Fed'in enflasyonda direnebileceği son seviye %7,burada barajların kapağını açmak zorunda kalacak,çünkü para politikalarının etkisinin gecikmeli olduğu da dikkate alınırsa bir sonraki band ,çift haneli enflasyon manasına geliyor,Fed üyeleri ekonomi tarihine enflasyonu çift haneye yükseltmiş kişiler olarak geçmek istemeyeceklerdir muhtemelen.
Fed de bizim merkez bankası gibi anonim şirkettir,gerçek ve tüzel kişi ortakları vardır ama bunun Fed'in politikalarına etkisi yoktur.Çünkü Fed'in 7 yönetim kurulu üyesi ABD Başkanı tarafından aday gösterilir ve senato tarafından onaylandıktan sonra 14 yıllığına Fed üyesi olarak atanmış olur.Sürenin bu kadar uzun olması Fed üyelerinin yeniden seçilmek için kararlarında politik etkinin olmaması yönünden düşünülmüştür.Fed başkanı ise aynı yolla 4 yıllığına seçilir.Kurulun diğer 5 üyesi ise biri ,daimi New York olmak üzere dönüşümlü 4 bölgesel Fed başkanından oluşur.Dolayısıyla Fed hissedarlarının yönetim kurulu üyesi seçimlerinde hiç bir etkisi olmadığı için Fed politikalarında da bir etkisi olduğunu sanmıyorum.
https://www.federalreserve.gov/monetarypolicy/fomc.htm
Hocam çok değerli bilgiler ve yorumlar için teşekkürler. Emeğinize sağlık.
Jackson Hole toplantısında sizce ikili basamakların önünü alacak kararların sinyali gelecekmidir.?
SM-N950F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi