Ama siz dediniz zaten borçlu olmayan ihracat yapan, katma değer üreten firmalara bir şey olmaz diye . O halde şiraze kaçarsa kaçsın HAK edenler LAYIKLAR batsın , beter olsun ki artık YETER demeyi öğrensinler.
Printable View
Bu tür firmaların sayısı çok az. Toplumu doyurmaya yetmez, sadece firmaların kendileri bundan fayda görür. O nedenle politikacılar bu çözümü kabul etmeyeceklerdir.
Geçmişte Çiller ve Ecevit'n bunu zorla da olsa kabul etmelerinin tek sebebi özel sektör *döviz* borçluluğunun bugünün neredeyse 30-40 ta biri olmasıydı. (Sanırım 2002'de 12-15 milyar dolar arası)
Mb bankasının kapısına niye kilit vurmuyorlar buradaki sürüsüne insanı bizim vergilerimizle besliyorlar ? İşe yaramıyorlar boşuna masraf. Eskiden sabana sürüdükleri öküz güçten düşünce kasaba satıp sucuk yaparlardı hayvanın eceliyle ölmeden ekonomiye bir katkısı olurdu.
Bu tür kararları politikacılar alıyor. Yapacak bir şey yok. Bürokratlar gidiyor sunum yapıyor deval olursa zaiyat şu faiz artışında zaiyat şu diyorlar. Politikacı da kendi faydası açısından hangisi daha avantajlı ise onu seçiyor.
Faiz artışının Türkiye'de iktidar değiştirdiği örnek hiç yok, ama deval için en az 2-3 örnek var.
Borsayı Dolar topiğine sokmak için değil ama şu ŞOK market hissesini izliyorum tam komedi 2.51 kat talep geldiği söylenen halka IRZ sonrası hisse işlem görmeye başladığı ilk gün %4 e yakın aşağı hareket etti. Kim kaça aldı da kaça satıyor neyin kafası bu yada şöyle sorayım bunlar kimi mikiyor ? Yani kerizin bu kadar bol olduğu bir memlekette Dolar 10 olsa bile az vallahta billahta...
ülkeye sirayet etmiş durumda baştaki o durumda diğer partiler hdp mhp iyi parti hatta chp içind eönemli bir kesim aynı durumda şu ana kadar sadece İNCE o modda değil yada o şekild emesaj veriyor altta başta akp seçmeninin önemli bir kesimi olmak üzere zaten herkes birbirini kesme modunda
Öldürmek = ekonomik anlamda batırmak
Katliam = ekonomik katliam.
Evet sert zamanlardan geçiyoruz ama tüm yorumlarımız ekonomik bağlamda.
Aman yanlış anlaşılmasın.
Walla bu ne ya..yok 4,50'yi geçermiymiş..yok 5 gayme olurmuymuş..:whistling:
Değerli TL onurumuzdur..:)
Alıntı:
Erdoğan; TL'nin değerinin düşürülmesine sıcak bakmıyorum. Niye paramızın değeri düşürülsün ki? Ben dünyadaki diğer paraları etkileme gücü olan TL'nin ekonomiye daha büyük katkı sağlayacağına inanıyorum. Kendi paramızla ithalat yapar duruma geldik. Bu bizim onurumuzdur, niye kaybedelim.
Bence hükümet daha doğrusu cumhurbaşkanlığı döviz konusunda sizin gibi düşünmüyor. Döviz yükselebileceği yere kadar yükselsin , faize dokunmayalım modunda. Sanırım devalüasyon sonucu 2001 gibi olur diye düşünüyorlar. Ama özel sektör döviz borçluluğu bu kadar yüksekken sanırım bu kriz bankalara da ciddi oranda yansır. Döviz artışı sonucu enflasyonda fırlar. Sonuç venezüella olur diye düşünüyorum. Hiper enflasyon ve batık bankalar şirketler . Tabii ben anlamam bu işlerden sayın Cumhurbaşkanı ve danışmanlarının bir bildiği vardır herhalde.
Erdoğan'ın kamuoyu ile paylaştığı ve çoğunluğu siyasi olan konuşmalarını bence bağlayıcı olarak nitelendirmemek gerekli.
Önüne parametreler koyulur, karar verir. Tam tersi devalüasyonu da seçebilir. Ecevitte olduğu gibi (Ecevit'i en çok güvendiği Hüsamettin özkan ikna etmişti) danışmanları ikna eder özel sektör borcuna rağmen deval'i seçer bunu bilemeyiz.
Ben kendi bakış açımdan yüklü bir deval'in daha tahrip edici olacağını düşünüyorum.
Yüksek kur (aşırı deval'e kaçmadan), yüksek faiz kısa vadede en az hasarlı çözüm gibi duruyor. en azında özel sektörün döviz borcu belli bir seviyenin altına inene kadar veya yüksek oranda hedge edilene kadar.
Ben tam olarak aynı düşünmüyorum. Hem yüksek faiz hem de yüksek kur ile belirli bir süre idare edilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Yani dövizi enflasyon oranının üzerine yükseltmeyecek kadar kafi ve nispi yüksek faiz. (F1 diyelim)
Yine dövizdeki artışı enflasyon oranının çok altına çekmeyecek kadar kafi ve düşük faiz (F2 diyelim)
F1>Foptimum>F2
4.50 ve üstüne atmadan haftayı kapatacağız Pazartesi kaldığımız yerden devam ederiz.
Bir saattir butun yazilarinizi okudum. Yaklasik 3 hafta once , BUYUK FELAKET basligi ile bir makalemai yazi yazip masanin uzerine biraktim. Yazdiklarimi borclanarak dukkan satin almak isteyen esnaflik yapan oglum gorsunde kendisine niye onay vermedigimi anlasin diye. Oglumla aramiz serinledi buna uzuluyordum. Ama simdi siz degerli ustatlarin yazilarini okuyunca, ogluma dukkan almasi icin onay vermemekle dogru bir is yaptigimi daha iyi anliyorum. Gorualerinizden istifade etmeye devam edecegim. Hakkinizi helal ediniz. İyi aksamlar, iyi iftarlar. Allah akilli, dirayetli duzgun ve durust yoneticiler, burokrotlar nasip etsin ulkemize ve insanlarimiza.
Aslında o kadar basit değil..ekonomi konusunda en basit gerçekleri es geçen bir yöneticinin yönetme yetisi yok diye düşünürüm ben, bu Ecevit dahi olsa..cari açık, enflasyon, büyüme rakamları, Demirel bile bu üç büyüklüğe bakarım derdi..
Diğer taraftan bahsettiğin gibi yüksek döviz ve yüksek faiz şu anki ortamın kaçınılmazları aslında..bu şekilde globalde faizler ve dolar artmaya devam ettiği müddetçe bunlar kaçınılamayacak sonuçlar..ha bunlar olursa, şunlar şunlarda olacak denebilir ama yapacak bir şey yok..el parası yerken, sübvanse edildiği müddetçe cari açıkta sorun yok denirken yada değerli TL onurumuzdur derken düşünülecekti..şimdi gerçeklerle yüzleşme zamanı..:(
kısa vadeli borçlarda durum buymuş o battı dediğimiz arjantin ser sefil halde dediğimiz venezuella (petrolü var) bizden çok daha iyi durumda
https://i.hizliresim.com/bBONdd.jpg
Başkanım kaç senedir bu konu yani kısa vadeli borçların rezervlere oranının düşük olduğu aklı başında medya kuruluşlarınca yazılır çizilir..İnan benim bile bu konuyu buralarda dillendirmemin üzerinden en az bir 3-4 sene geçmiştir..ama değerli TL onur-monur olunca, neylersin..:(
Dolar/TL 4.5054
Adiler yeni rekor için bizim piyasanın kapanmasını beklediler neyse zaten bizim Dolarlarda kapalı düşsede çıksada kolayına haram yiyicilerin yemesi için ortaya çıkacak değil. Dolarda yükseliş vallahta billahta kaçınılmaz ...
TL çok kötü bir şekilde negatif ayrıştı. Ayrışmada “üçüncü dalga geldi.’” Bu dalgalar 🌊 böyle devam edercek gibi.
Ekonomiyi dolayısı ile ülkeyi yönetenler dalga görsünler. Jöleli sörf yapsın bu dalgaların üstünde. 🌊
Seçim olmasa başta Türkiyenin enerji , beyaz eşya sektörünün büyüklerinden biri olmak üzere sürüsüne adam herhalde Pazartesi bankalarla borç yapılandırması görüşmesi isteyeceğini açıklardı. Eskiden biz bu işe PES bayrağı çekip konkordato istiyoruz derdik şimdilerde borç yapılandırması diyorlar. Dolarda yükseliş devam ettikçe beter olan sayısı hızla artmaya devam edecektir. Trene bakmaya devam etsinler bakalım neler olacak hep beraber görelim.
50 ye bi sokup çıkarmışlar
yeni zirve hayırlara vesile olsun inşeeeaaallahh :kahkah:
Yahu eskiden celepler , berberler, futbolcu eskisi yalakalar sahte mahte Dolar bozduk diye ortaya çıkar piyasaya ayar verirdi artık kimse yok Dolar bozdurup birilerinin koltuğunu sağlamlaştıran. Nolyo len ! batıyormuyuz essahtan ?
boz doları ense trajı bedava diyenlerde yok.
Batırel de yok 10 milyar yetmedi mi bir 10 milyar Dolar daha satıp Doların ağzını burnunu kırardık diyen. Bakınız BATIREL olsa ne yapardı tekrardan izleyip kıçımızla gülelim akşam akşam.
https://www.youtube.com/watch?v=Vpy-NZH_28g
4,5 psikolojik direnç oldu. Merkez o rakamı gözetiyor faiz silahını kullanmak için. Orda kullanmasa bile 4.7 de mecbur bırakılacaktır o silahı kullanmaya diye düşünüyorum.
Esas dolar yetersiz faiz artışından sonra patlayacak oda ayrı konu tabi.
Tcmb daha evvelden forumda bahsetmiş olduğum ölü zaman gecikmesi bandına girmiş olabilir. Regülatör olan güç karşı oyuncuya olan hamlesinin gücünü arttırmak için hamlesini geciktirebilir.
Bu gecikme sürecinde karşı oyuncu verilecek cevaba karşı her an hazırlıklı olması gerektiğinden normalden daha fazla enerji harcaması amaçlanabilir.
Örneğin olabildiğince fazla sayıda karşı oyuncuya 4.50TL'den dolar aldırarak ellerindeki TL'yi azaltmak ve yapacağı geciktirilmiş hamle anında ellerinde karşı koyabilecek çok daha az TL kalmasını hedeflemek buna basit bir örnek olabilir. Swap faizlerinin aşırı yükselmesi de bu tezi dolaylı olarak destekliyor olabilir.
Daha evvel de belirttiğim gibi ölü zaman gecikmesinin süresinin uzatılması ciddi anlamda volatiliteye neden olabiliyor. Ancak ölü zaman gecikmesi ne kadar geç gerçekleşirse de hamle'nin gücü o kadar yüksek oluyor.
Ölü zaman gecikmesini planlayan için bu durum volatilitenin vereceği zarar ile hamlenin gücünün seviyesi arasındaki en uygun notayı bulma problemine evriliyor.
dolar/tl şu anda 2013 başından bu yana verilerin üstel regresyon ana hattının (4.21) %6 üstünde. ancak 3 defadır 1.5 yılda bir yaptığı yükseliş/düşüş hareketinin yükseliş tarafında. 2-3 ay içinde 4.65 civarına %4-5 civarı bir yükseliş ve sonrasında 4.00 direnç olmak üzere hızlı bir düşüş yapmasını bekliyorum.
bu analizleri yapmak için grafik çizimi, regresyon vs. işlemleri otomatiğe bağladım. merkez bankası evds'den verileri çekip tek tuşla güncelliyorum...
insan böyle dandik bir ülkede yaşayınca ve birikim de yapıyorsa bu konularla da uğraşmak zorunda kalıyor malesef....
grafik linki: https://ibb.co/jjd06J