bu tehlikenin farkina vardim artik hisselerime adiyla degil mahmut diye hitap edecegim.
mahmut aldim mahmut verdim.
o kadar ...
diger arkadaslar da sip diye anlayacaklar tabi.
Printable View
Ulusoy un ve deva yý portföyüme alýþým 1,5 yýl oldu yaklaþýk...sanki iki hafta önce almýþým gibi mevzu oluyor...karþýt görüþü olan o zaman yazardý, bunlar yatýrým hissesi olamaz diye...uluun aylarca süründü kimse rahatsýz olmadý...yatýrýmlarýný bitirdi, üstüne salgýn piyangosu vurdu, uçtu...ben napayým...kaldý ki tavan tavan gitmesi hoþuma gitmiyor demiþim..12-15 arasý ederi var ben her tavanda azaltýyorum demiþim..çünkü kýsa süreli hýzlý kazançlar her zaman geride bir enkaz býrakýr, bunu en son istetecek kiþi benim.
Sonuç olarak özür diliyorum, 1,5 sene önce uzun vade yatýrým olarak bu hisseleri portföyüne aldýðýmý söylemek hata olmuþ...bir daha olmayacak.
Sayýn hkm de burada katkýda bulunuyor. Ýnsanlarý susturmaya çalýþmak kötü bir davranýþ. Herkes fikrini nezaket çerçevesinde beyan etmelidir.
SM-J410F cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Þimdi ulusoy ve devadaki uçuþun sebebi kaðýtlara speklerin operasyon çekmesiydi.Bu hukuken de ispatlandý.Kaðýtlar temelsiz mi elbette deðil.Ama o temeller nedeniyle deðil speklerin operasyonlarý ile oldu.Sabahki reysaþ örneði çok güzel.Adamlar 6 ay önceden alýmlara baþlamýþlar.Elbette uçuþtan çok önce kaðýtlar toplanýyor.Bu arada yahu bu kaðýdýn temel analizi iyi ben de alayým diyen pek çok akýllý yatýrýmcý olur ,onlar da bu furyadan yararlanýr buna kim ne diyebilir.Asýl sýkýntý kaðýdýn daðýtýldýðý safhada yaþanýyor reysaþta çýkýþýn ilk iki ayýnda adamlar zaten yatýrdýklarý parayý çýkarmýþlar.Sonra karþýlýklý iþlemlerle istedikleri sürece kaðýtla oynama þansýna kavuþuyorlar.Bu esnada kaðýt iyi gidiyor diye de dalan çok oluyor.Deva ve uluunda operasyon ifþa oldu cuma yüzde on düþtü sanýrým devamý gelecek.Açýn bakýn topiklerdeki yorumlarýna hala deðiþik rasyolara göre saðlammýþ gibi yazýlýyor çiziliyor,ama saðlam deðiller,çünkü spek çok büyük ihtimalle maliyetini çýkarmýþtýr,þimdi kaðýdý bol bol daðýtacak.Bunlar bu forumdaki yazýlanlardan tamamen baðýmsýz.Bu forumda bu kaðýtlarý veya baþkalarýný kötü niyetle pazarlayan kimse yok.Þüphem olsa onu da yazarým.Ben hak yemem,daha önceki uyarým operasyon çekilen kaðýtlarda inceleme yapýldýðý zaman tüm mecralarda inceleme yapýlýr dikkatli olunmasý lazým babýndaydý.Bu kaðýtlardan para kazananlarýn paralarý helal olsun güzel günlerde yesinler,böyle bir operasyonda kaðýtda olmak çok güzel bir þeydir,benim de baþýma çok geldi genelde erken çýktým.Neyse düþüncelerim bunlar.
Arkadaþlar,
Mayýs ayýna geldik. Borsada iþlem gören þirketlerin ilk çeyrek bilançolarý yavaþ yavaþ açýklanmaya baþladý. Türk Lirasý ciddi þekilde deðer kaybettiði bu dönem zarfýnda Sn Cautionary yatýrým felsefesinden bilgi edinip kendimizi geliþtirebileceðimiz ender bulunan bir baþlýk içerisinde olduðumuzu hepimiz biliyoruz.
Deðer yatýrýmcýsý olma yolunda hem mevcut bilançolara hem de firmalarýn virüs sürecinde tedarik ve likidite sýkýntýlarýna odaklanýp faydalý analizler yapsak ne kadar güzel olur...
Ardýndan yeni þirketler bulup hepimiz bu fiyat ve deðer farkýndan yararlansak...
Bu ve önceki baþlýkta, yaklaþýk 2,5 yýl oldu, 100 lerce kez portföyüm soruldu..bunlarýn %90 ýnýna önceki sayfalarda yazmýþtým, biraz geriye gidersen bulursun vsvs demiþim...pek çok arkadaþ da gücenmiþtir belki de, tekrar yazsan elin mi incinir demiþtir...ben ise hisseleri fazla dillendirmek istemediðim ve gerçekten merak eden araþtýrsýn diye bu konuda olabildiðince ketum olmuþum.
Nosfecagrý nýn da yazdýðý gibi bu baþlýðý iki hisseye, hatta borsaya indirgemek büyük haksýzlýk olur...burada bþr yaþam felsefesi anlatýldý 1000 lerce mesajla...üç ayda bir gelip geçmiþte ne yazýldýðýný bile doðru dürüst bilmeden ortalýðý arap saçýna çevirmek her þeyden önce kul hakkýna tecavüzdür...evet belki yeterli Bilgi birikiminde olmadýðýný düþünüp yazmayan 100 lerce genç arkadaþ var, bu baþlýðýn zarar görmesi onlarýn kul hakkýna tecavüz deðil midir?
Þu mübarek ve çok zorlu geçen günlerde...bu tür baþlýklar çölde vaha gibi...yazýk deðil mi? Sessiz takipçiler çýksa hakkýmýzý helal etmiyoruz, öbür tarafta hesaplaþýrýz derse korkmayacak mýsýnýz? Oruç tuttuðunuza göre, Allah korkusu vardýr, o zaman kul hakký korkusu da vardýr diyeceðim ama.
Müslümanlar olarak içinde bulunduðumuz durum can acýtýcýdýr ama...sahura kakýp bozgunculuk yapmak, iftira yetiþmek için emniyet þeridini ihlal etmek, hatalý bir manevra yaptý diye oruçlu aðýzla küfretmek hepsi bizde...müslüman olarak ateist arkadaþlardaki Erdem’in, olgunluðun çeyreði yok bizde...insan olan bu yazdýklarýmý sakin kafayla düþünür.
Son söz...oruç kendini tutmaktýr, her konuda...bu nedenle yazacak çok þeyim olsa da, kendimi tutmaya çalýþýyorum.
Uzun süredir bu topiði sessizce takip ediyorum. Çok faydalý paylaþýmlar var. Takibe de devam edeceðim.
Doðrusu -tadýný kaçýrmamak kaydýyla- bazý atýþmalar da rahatsýzlýk vermiyor, renk katýyor. Lütfen "bundan sonra … " gibi söylemlerde bulunmayýp ayný çizgide devam edin.
Saygýlar sunarým.
Reysaþ vidyosunda, kaðýdý toplayan monish pabrai bütün bildirimleri yapmýþ, bildirimin geldiði gün KY'ninde ayný fiyattan mallanma fýrsatý vardý, hatta takriben 1-2 ay ayný fiyatlardan mallanabilirdi herkes.
Ikinicisi orda bargain hunting dediði, kelepir hisse avý anlamýna geliyor, masada oturup pazarlýk yapýyorlar durumu yok. Bariz yanlýþ yönlendirme var.
Üçüncüsü, monish pabrai dünyaca ünlü bir deðer yatýrýmcýsýdýr, öyle boþ beleþ zamaný yok burda kimse adam tahtanýn baþýnda mal topluyor diye hayal etmesin, kendi bile toplamamýþ malý, Türkiyeden haydar acuna vekalet vermiþ. Herþey kuralýna ve üsülüne göre yapýlmýþ.
Kata kulli filanda yok ortada.
Þimdi borsalarda genelde kaðýt uçurulmasý þöyle oluyor.Genelde þirket patronu ile ortak çalýþýlýyor,içerden bir haber geleceði biliniyor.Olumlu habere kadar toplanýyor.Bazen patron da iþin içinde olduðundan haber suni olarak bile yaratýlabiliyor.Bazen bilanço makyajlanýyor,bir arsa satýþý ,kapa bildirilen yabancý ortaklýk görüþmesi falan tetikleyici oluyor.Asýl olay malýn toplanýp yukardan daðýtýlmasý deðil,asýl olay asýlsýz haberler ,karþýlýklý suni iþlemler,sosyal medyada yapýlan yaygýn ve dayanaksýz propogandalarla kaðýdýn pazarlanmasý .Bunu da bir grup kasýtlý bilinçli yaparsa suç oluyor.Ýçerden bilgi almak amerikada falan büyük suç bizde nerdeyse atasporu:)))))))))Yoksa temel analizle aldýn kaðýt bir haberle çýktý yüksekten sattýn bunun nesi suç,elbette bu sadece alkýþlanacak bir baþarý,iþ ki o haberi sen suni olarak yaratma.Belli menfaatlerle kaðýdýn pazarlanmasýna aracýlýk etmek suç elbette.
Yeme bizi beyaz yakalý. ( Bana deli de ama trol deme, bozulurum ha.. )
Bir buçuk sene öncesi hemen hemen 2019 yýlýnýn baþýna tekabül ediyor.
Hisse deðeri 3 lira civarýnda.
Bir yýl sonra, yani 2020 baþýnda hisse 9 lira civarýnda. Artýþ 3 kat.
Bir yýlda 3 kat artan kaðýdý satar mýsýn satmaz mýsýn. ?
Hadi diyelim satmadýn.
Bir ay sonra neredeyse bir 3 lira daha koyuyor üstüne hisse. 11.7x'lere geliyor.
Satar mýsýn satmaz mýsýn. ?
Hadi diyelim satmadýn.
Hisse 11.7x'lerden 8.xx'lere düþüyor, satar mýsýn satmaz mýsýn. ?
Hadi diyelim satmadýn, hisse bir daha yukarý yapýp 11.7x'leri gene görüyor.
Satar mýsýn satmaz mýsýn.?
Hadi diyelim satmadýn.
Hisse yeniden 11.7x'lerden hýzlýca 7.xx'lere düþüyor.
Hadi diyelim satmadýn.
Hisse 7.xx'lerden bir daha yükseliyor 12.xx'leri görüyor.
Sonra hisse 12.xx'lerden 10.xx'lere düþüyor.
Ne sabýrlý adammýþsýn ya...
Sonrasý malum. Hisse 10.xx'lerden 19.07'ye kadar soluksuz (alým fýrsatý vermeden) fýrlýyor.
Geçen çarþamba ise; Open : 19.07, High : 19.07, Low : 18.00 Close 18.00 deðerleri yaþandý.
Sonrasý ise geçen perþembe yaþandý.
Þöyle yaþandý.
Open : 16.20 High :16.20 Low :16.20 Close : 16.20
Yemeyin bizi.
Biz de bu deli halimize az buçuk piyasa takibi yapýyoruz. Olaný biteni de görüyoruz çok þükür. :)
Ýsterseniz bir grafik üzerinde de gösterebilirim hikayeyi. Ama herkesin bir grafik generatörü vardýr mutlaka. Açar bir buçuk yýl öncesinden berisine bakar.
Not: Aldým/Sattým þeklinde hisse adýný böyle topiklerde verirseniz karþýlaþacaðýnýz durum ortadadýr. 20 yýllýk forum tecrübesi olan birisinin bu durumu bilmemesi yadýrganýr.
bu da yanlýþ soru.
þimdi hoca direkt olarak söylemiyor ama ununu elemiþ eleðini asmýþ bir yatýrýmcý. maddi anlamda iyi maaþlý bir iþi býrakýp bu iþe yönelmiþ.
Hocanýn satýþ kriteri en az 2 çeyrek üst üste bilanço bozulmasý. veyahut tadýný kaçýran spekülatif iþler zýrt tavan pýrt taban..
onun haricinde kaðýdý yükseldi diye satmýyor. yükselen mal satýlmaz diyor hatta.
yukarýda özetlediðiniz durum bu kriterlerin hiç birini saðlamýyor yani adam satmamýþ olabilir.
11 lira 7 lira iniþinde yani endeksin 82 ye geldiðinde adam gýrtlaða kadar mala giriyorum yazdý ben þahidim.
sizin bu söylediðiniz çok desteksiz. o zaman bende 120 lira gram fiyatýndan aldým var. 250 oldu vermedim geri 200 e indi vermedim 300 oldu 330 geri 300 oldu vermedim. ee bu olmaz iþ mi? ama olduuu ben vermedim duruyor hala.
Asýl mesele bu deðil zaten mesela tahta da hisse toplandýktan sonra sosyal medya üzerinden bu hisselerin bebek, arge, vb isimlerle vatan millet edebiyatýyla pazarlanmasý. Video çeken arkadaþ belki baþý belaya girmsin diye bunlardan bahsetmemiþ ama sosyal medya ayaðý bu iþin en az önemli kýsmý. Yoksa o hisseyi 1- TL den toplayan 12-TL ye kime satacak?
Valla orasý alanýn ve satanýn sorunu. Tepeden giriyorsan üstad dinleyip o kynin sorunu. Beni ýrgýlamaz.
Açýk söyliyim bu vidyoyu izleyince çok üzüldüm, monish pabrai alým girmiþ diye bildirimi kapta görsem, çok yüklü girerdim o kaðýda çok da iyi para kaldýrýrdým.
2014'de ayný bildirim vestelde geldi, CEO yardýmcýsý yüklü miktarda hisse aldýðýný KAP'a duyurdu Adýný bile hatýrlýyorum, ihsaner alkim , o zaman ciddi bir lot, sanýrým yarým milyon dolarlýk en az. KAP'a haber geldi, tahta kýmýldamadý bile. 2.XX fiyatlardandý.
Ben de o bildirimi görünce yüklü girdim, 6-7 ay sonra kaðýt 8' e gitti, ben 4.20 den verdim malý.
hayatýmda tek hisseden kazandýðým en yüklü paraydý dolar bazýnda
Çok iyi hatýrlýyorum, burda ayak yapýyorlar, hisseyi elimize vercekler geyiði dönüyordu o kap bildirimi yüzünden.
Türk milleti kafayý komplo teorilerine vurmayý sever
Hayatýmýn fýrsatýný kaçýrmýþým onu anladým, vay be monish pabrae.
Burada ben 10 kere satardým demek istemiþsin !
Ýþin gerçeði ben de 10 kere satardým ve sattým da ,burada okuyanlar da satardý!
O yüzden de hiçbir zaman iyi kazanç saðlayamýyoruz. Aldýðýmýzý da veriyoruz!
En son deva yý anlattýðýn nedenle 10,80’den sattým kaðýt bir hafta da 19 tl gördü!
Ama sm cauti gibi profesyoneller bu oyunlara gelmediði için baþarýlý oluyor!
10 lira maliyetli logolarýmý 70 küsürden sattým, tahta kumarbazlarýn elien geçtiði için. Çelik gibi sinirlerim yok,profosyonel deðilim, üstün insan deðilim. Eðer paranýzý 6-7 hisseye bölmüþseniz, satmaya direnmek pekala mümkün. Tek hissede olursan ama %30 artýnca bile satarsýn.
Eðer hikayesine ve temeline güveniyorsanýz herþey mümkün.
Annemin hesabýndan 5000 tl lik aselsan alýmý yapmýþtým, aselsan 5 lirayken 1000 lot. Aldýðýmý unuttum hisseleri, o aselsan meþhur harekatý yaptý, o harekatý yapýnca anneme hisse aldýðým aklýma geldi, hesabýna girdim, sattým hepsini þans eseri 30 liradan.
Ama atýyorum, kendi portfoyumda olsa, 50,000TL lik alým olsa, ki o zaman 50,000TL iyi parayd
Muhtemelen %50 prim yapsa dayanamayýp satardým.
Neyse elbette en tatlý para speðin operasyonundan önce girilen hisselerde oluyor o kesin.En sýkýntýlý durumda operasyonun baþlamasýndan sonra tepelerde girilen aylarca yýllarca sürünen hisselerde oluyor.Operasyon yiyen hisse dört beþ yýl kendine gelemiyor maalesef.
ben yaklaþýk 3 yýldýr bu baþlýðý ve eski baþlýðý takip ediyorum... kendi adýma hayata bakýþ açým deðiþti diyebilirim ...
sayýn cautionary gerek genel piyasa görünümüyle ilgili olsun gerek bizim de ýsrarýmýzla hisselerle ilgili görüþlerini tecrübelerini bizimle açýk yüreklilikle paylaþýyor.. burada biraz vefalý olmak lazým
pegasus örneði mesela... kendisi piyasaya hakim, olaylarý takip ediyor, yorumunu çok iyi hatýrlýyorum... yeni hava limaný ilk yýllarda çok gelir getirmeyecek sabiha gökçen'e kaymalar olacak pegasus da bundan iyi yararlanacak demiþti... sonrasýnda bu emeðin karþýlýðý geldi gayet de olaðan bir durum ... þahsen kimsenin bu baþlýkta pazarlama yaptýðýný da düþünmüyorum... gayet temel analize dayalý sektörel analizlere dayalý fikir beyan ediyoruz... ben mesela önümüzdeki dönemde ülkemize çok para geleceðini düþünmüyorum o yüzden yurt dýþý hisseleri arýyorum.
video ile ilgili olarak elin hintlisinin 1den toplayýp 12den satýp ben deðer yatýrýmcýlýðý yaptým demesi benim için çok da bir þey ifade etmiyor.
bunlar çok hassas konular... ben sadece öðrendiðim bir bilgiyi burada paylaþmayý kendime görev olarak görüyorum herkes öðrensin sayýn cautionarynin emeklerine biz de kendi çapýmýzda karþýlýk verebilelim diye düþünüyorum...
herkese sevdikleriyle beraber mutlu huzurlu tatiller dilerim ... saygýlar
ben zaten tecrübelerimizi bu baþlýkta paylaþarak hazýra konmamayý emek sarf ederek, araþtýrarak, yorum yaparak, deneyerek az çok kendi stratejimizi oluþturduðumuzu düþünüyorum..o yüzden diyorum ya yabancý 16 yýlda getirdiðini 16 haftada sattý çýkýyor.. ben yurt dýþý piyasalara bakýyorum artýk diye :) :)))
atýyorum mesela temettü nedir viop nedir eurobond ne demek portföy çeþitlendirmesi nasýl yapýlýr, ekonomi nereye gidiyor, dünyadaki olaylarýn ekonomik etkileri neler..vs, vs bir çok konu tartýþýlýyor bu konularda bilgi sahibi olmak internetten araþtýrmak gerçekten zor...yeri geliyor benim aracý kurumdaki danýþmaným arkadaþlarýndan bilgi almak zorunda kalýyor sorularýma karþý... sonunda elbette herkes kendi yorumunu yapýp kendi stratejisini kuracaktýr olmasý gereken de budur zaten...þahsen her yazýmda özellikle belirtiyorum kendi amatör düþüncelerimdir kesinlikle yatýrým tavsiyesi deðildir diye ... ki gerçekten küçük yatýrýmcýnýn diþinden týrnaðýndan arttýrdýðý bir lirasýnýn elin oðluna gitmesi beni çok üzer
ben farklý bakýþ açýlarýna gerçekten saygý duyuyor bunu böyle bir artý olarak görüyorum iþeme yarar yaramaz kullanýrým kullanmam o ayrý.. o yüzden baþlýkta paylaþýlan tüm görüþlere iyi niyetle yaklaþýyorum zenginlik olarak görüyorum...
kimseyi uçurmaya falan gerek yok hakkýný teslim etmek farklý birþey.. ayrýca üzülerek kimsenin de benden birþey almadýðýný da belirtmek isterim...
bu arada size de çok hak veriyorum.. uyardýðýnýz gibi caný yanan biri ilk iþ bir suçlu aramak isteyecektir hatta insanlarýn iyiniyetini suistimal etmek isteyenler de çýkacaktýr... haftalar önce spk'nýn twitter paylaþýmlarýný izlemeye baþladýðýný artýk paylaþýmlarýmýzda yatýrým tavsiyesinde bulunmadýðýmýzý belirtmeye dikkat etmemiz gerektiðini yine bu baþlýða yazmýþtým.. bence bu konulara da dikkat ediliyor
forumu meþgul etmemek adýna bu konuda yazmayacaðým
herkese sevdikleriyle beraber mutlu huzurlu tatiller dilerim, hayýrlý bol kazançlar dilerim
saygýlar
Bu baþlýðý epeydir takip ederim.Beyaz yakalý sayýlýr mýyým bilmiyorum ama ekonomi eðitimim var. Makro ekonomiyi okumayý iyi kötü bilirim ancak þirket bazýnda mikro ekonomi konusunda çok iyi sayýlmam.Bu baþlýkta bu konu da çok iyi bilgiler aldým.Buraya yazmayý çok düþünmedim.Sanýrým 1-2 yazým vardýr.sayýn Cautionary'e kendi adýma teþekkür ederim. Sayesinde bir hisse konusunda nasýl araþtýrma yapmak gerekir,nelere dikkat etmeli viop ta nasýl kendimizi hadge edebiliriz vb.bir çok konuda çok ciddi yol gösterdi.
Bu arada kimse kimseye bedeva koçluk yapmaz deniyor ya. Buna katýlmýyorum.Ben kendi adýma bilgim olan konularda ihtiyacý olanlarý bilgilendirmekten zevk alýyorum. Belki benim gibilere aferim delisi denilebilir ama insanlarýn aldýðý bilgilerden faydalandýðýný söylemesi acayip beni motive ediyor.
Hepiniz haklý olun, ben haksýz olayým.
Sizin ya da benim ne söylediðim önemli deðil, dostunuz beyaz yakalýnýn ne söyleyeceði önemli. Ýki yazý yazdý çekti gitti.
O da biliyor ki, dahasý var bu hisse adý verme hikayesinin.
"Herþey bittiðinde hatýrayacaðýmýz þey, düþmanlarýmýzýn sözleri deðil, dostlarýmýzýn sessizliði olacaktýr." Alia Ýzzetbegoviç.
Bu vidyo sayesinde çok uzun zamandýr kafamda dolaþan sorularýn cevabýný bulmuþ oldum, çok teþekkürler.
Benim bildiðim spekülasyon yasaldýr, manipülasyon suçtur. Þeriatýn kestiði parmak acýmaz derler. Geçen hafta ceza alan kiþileri ilgili kurum regülasyonlara aykýrý kabul etti ve cezalandýrdý.
Çinlilerin bir türk e-ticaret devini satýn aldýðý zamanlarda, bu videoda bahsedilen hisselerin forumdaki baþlýðýnda bir abimiz bilgi paylaþýyordu. Bu þirketlerin elinde depolama alanlarý, gümrükleme sahalarý, demiryolu taþýmacýlýðý haklarý olduðunu ve nakit pozisyonlarýnýn da güçlü durduðunu yazýyordu. Bu abi bu bilgileri herkese açýk olan bilançolardan okuyup yazýyordu.
Çinlilerin Türk e-ticaretine olan ilgilerinin lojistiðe de kayacaðýndan bu þirketlere yatýrým yapabileceklerini de herhalde o abiden okumuþtum. Hikaye çok hoþuma gitmiþti. Fiyat da bir bardak çay parasýydý. Ama almadým unuttum gitti. :)
Sonra bu hikaye senaryolaþtýrýlýp vizyona sokulmuþ, büyük de bir hasýlat elde edilmiþ. Vidyoyu yapan arkadaþ da sayfalarca anlatýlabilecek bir konuyu harika bir þekilde özetlemiþ ve görselleþtirmiþ.
Üzüntümse ne kapitalist ne de emperyalist olan bir ülkenin zorla kazanýlmýþ 26 milyon dolarýnýn cep deðiþtirmesi. Belki yanlýþ anlýyorum ama böyle düþünüyorum.
cok ilginc motuvasyonu olanlar var ya anlamiyorum.
hisse adi vermek dogru degil iyi de borsayi nasil konusacagiz?
forumda hisse adi vermek yasak degil.
motivasyon ne yani sadede gelseler de ogrensek?
Þu yazýyý bu baþlýða çerçevetilip asmak lazým. Sayfalardýr anlatmaya çalýþtýðým þeyi harika bir þekilde özetlemiþiniz. Riskini daðýtmýþ ve kafasý rahat olan adam (bekar olan benim gibi ), daha zor dökülür.
O porfoyde gunluk +- 50 bin liralýk dalgamanlar olunca adamýn psikolojisi etkileniyor. +-50 bin liralýk deðiþimden mental olarak etkilenmemek için minimum 2 miliyon tl lik portfoy lazým,
400-500 bin lik porfoyde psikolojik olarak yenik girersin oyuna
Dengeyi ayarlamak çok önemli .
Monish Pabrei ve Fahad Missar'ýn REYSAÞ ve REYGO operasyonu ile ilgili videoyu izledim.
Bir kere "bargain hanting" demek, "bakalým, ucuz ne varmýþ? demek". Temmuz baþýnda bir araya geliyorlar, hatýrlarsýnýz o aylar borsanýn kýpýrdanmaya baþladýðý ve yükseliþin iþaretlerinin geldiði zamanlardý. Ne alýnýr, neye yatýrým yapýlýr diye bakýlýyor. Neticede anlaþýlan REYSAÞ ve REYGO'ya karar veriliyor ve hemen alýmlara baþlanýyor. Temmuz-Kasým döneminde alýmlar devam ediyor. 4-5 aylýk bir süreç. Bu arada yasal olarak yapmalarý gereken bildirimleri zamanýnda ve usulüne uygun olarak yapýyorlar. Yani bizler de bu uzun süre içerisinde görüp, bunda bir þey var deyip dalabilirdik.
Sonra malum borsanýn Þubat'a kadarki hareketi baþlýyor. Yükselmeyen, kazandýrmayan hisse hemen hemen yok gibi bir þey. Sadece bu ikisi yükselse, manipülasyon var diye þüphelenirsin, bunlar yatýrýmcýyý etkilemek için ne yapmýþlar diye bakarsýn. Ama öyle bir durum yok.
Dolayýsýyla, bu þahýslar yasal olarak "spekülasyon" yapmýþlar ve yatýrýmlarýnýn karþýlýðýný almýþlar. Kýskanabiliriz, ama hepimizin yapmak istediði bu deðil mi?
BU Monish'in bildirim attýðý tarihlerde ege koylarýnda o alem bu alem akýyordum : ) Gerçekten tarihi bir fýrsatý kaçýrmýþýz ona yanarým. yani gözgöre.
Bir çok yabancý borsada iþlem yaptým, iþyatýrým müþterisiyim 2013'den beri. ETF'leri bile alýp sattým
Sonuçta burada çoðumuz erkek , hepimiz hayatýnýn bir kýsmýnda fifa oynamýþtýr. Orda zorluk seviyesi vardýr ya.
Türk borsasý beginner, dünyada para kazanmanýn en basit olduðu borsa. Efficient market theory burada yok. Fiyatlamalar esnek. Fýrsatlar bol.
Manish abimiz de gelmiz 40 milyon dolar çarpýp gitmiþ, hayatýnýn en ucuz kazançlarýndan biridir, bu adamýn serveti zaten 150-200 milyon dolardan fazla deðil, türkiyede kaldýrdýðý rakam 3 ayda harbiden büyük.
Millet yok spek baskýlýyor yok bilmemne diyor ya, hepsi hikaye arkadaþlar.
Türkiyenin kýymetini bilin. Üstadlardan uzak durun sadece, trene önce atlayacak bolca fýrsat var.
Meyve veren aðaç taþlanýr diye,
Aðaç meyve vermeyi býrakýr mý?
Belki kýrýlýr dalý, incinir bedeni, en fazla bir yýl meyve vermez belki,
Sonra yine devam eder, ölene dek.
Felsefem, iyilik yap denize at, mahluk bilmezse halýk( mahluðu yaratan) bilir...Bu motivasyonla bir þeyler yazýyoruz, karþýlýk beklemiyorum. Bir nevi verdiði nimetler nedeniyle þükrediyorum bu þekilde...benim tarzým da bu.
Hayýr
hiçbirimizin yada en azýndan benim öyle hissem olmayacaK etmeyecek fiyatlara gitsin satayým, alanda batsýn gibi bir düþüncem olmadý olamaz.
ö tür hisselere girmeyi kazara da olsa allah nasip etmesin
neyin kýskanmasý?
bu sebeptendir ki son 5 senede alýp sattýðým hisselerin %95' satttýðým fiyatlarýn %100 ile %800 arasý üzerinde.
Cep telefonundan girenler için bu seçenek yok ne yazýk ki yada ben bulamadým.
Bu baþlýðý zevkle okuyoruz. Bilgi paylasimlarina ulaþmamýz konusunda desteðinizi bekliyoruzRedmi Note 8 Pro cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sayýn kitapci34,
Düþüncenize ve tutumunuza saygý duyuyorum. Ama biraz naif buluyorum. Yani, siz bu hisse 2 küsur TL iken, 10-12 TL'lere gideceðini bilseniz bile girmezdiniz; girseniz bile, yükseklerden satarsanýz o fiyatlardan alanlar için üzülürdünüz. Olabilir. Uzun süre takibinizde olan RTALB'a da bu sebeple girmediðinizi düþünüyorum :) Üzülmemeniz için %800 ile sattýðýnýz kâðýtlarýn sonradan düþmemiþ olmasýný, yani sizden alanlarýn zarar etmemiþ olduðunu umuyorum.
Bana sorarsanýz, ben girerdim. Ýllaki arkasýnda "sonrasýnda alan da batsýn" gibi bir düþünce olmasý gerekmez. RYSAS bugün de 7.25 TL. Þubat-Mart döneminde tüm hisseler gibi bu da düþmüþ, sonra toparlanmýþ. Tepeden alýp dipten satan varsa onlar batmýþtýr. Ben onlar da bunu hak etmiþ diye düþünüyorum.
Bakýn sn Wshark.
Burada adý geçen hisseler taban yemeye devam ederse tansiyon daha da yükselebilir.
Ben bir tür uyarý niteliðinde fikrimi yazdým.
Bu durumdan ders çýkartmak, ders almak yerine benim uyarýmý "it ürümesi olarak" nitelendiren arkadaþ var.
Ben kimseye saygýsýzlýk etmedim.
Sadece eleþtirdim.
Birisi eleþtiriyi kabullenemiyorsa, iþi hakarete götürüyorsa sebebini sizler düþünün.
Kesinlikle haklýsýnýz.Benim çözemediðim konu eðer foruma karþýlýk beklemeden katký sunmaksa gerekli gördüðümüz yerlerde kendimizce uyarýlarda bulunuyoruz.Haklý çýkarýz çýkmayýz ayrý konu,neden tek bir bakýþ açýsýna mahkum olunsun,neden bazý arkadaþlar misal yahu bu hkm farklý bir yol izliyor,e yýllardýr da borsadan para kazandýðýný söylüyor,ne yapýyor nasýl davranýyor da bu mecradan para kazanýyor okuyayým bakalým demesin.E bizim de forumdan beþ kuruþlýuk çýkarýmýz yok.Neden kovuluyoruz ,yazma hakkýmýz tartýþýlýyor ,anlýyamadým.
rtlalab ayrý bir hikaye
onda kit üretmeden önce de ciddi bir takas deðiþimi fark etmiþ takibe almýþtým çok kere almak istedim 2.30 altýnda nasip olmadý
hisse boþuna gidiyor deðil. rysaþ öyle deðil rasyolarý bana onu söylüyor.
sattýðým fiyatýn % 800 üzerinde demiþtim yanlýþ anlamýþsýnýz.
Arkadaþlar ben borsaya karþý deðilim.Daha önce de yazdým geçen yýl tüm paramý iki kez sýrasýyla iþyat ve gusgr ye yatýrdým.Yaþým ve risk alma tahammülüm açýsýndan çok riskliydi.Ama kayýp kazanç olasýlýklarýna baktým kendimi hedge falan etmeden daldým o kaðýtlara baya da kazandým.Sonra yýl sonu gene önce gümüþe sonra altýna döndüm.Ha bu arada albaraka ve sekur maceralarý da var ama onlar küçük çaplý.O kaðýtlarýn sayfalarýna bakýn onlarca yorumum vardýr.Benim tarzým doðru mu bilmem,para kazanýyormuyum evet,benim gibi düþünen belki bazý arkadaþlar olacak,birilerinin aklýna yatacak.Öyle karmaþýk kendi topiðimi kuracak kadar alengirli bir tarz da deðil.Buaraya bunu yazmamýn ne sakýncasý var çözemedim gitti.
Ne yapýyorsun diyen olabilir.Bir paragrafta özetlenebilir.Sadece doðru zamaný bulmaya çalýþýyorum.Geri kalan tüm zamanýn beklemekle geçiyor.Kendimce emin olduðum dip olduðunu düþündüðüm zamanda yüklü giriyorum kaðýtlara.Bekleme zamanlarýnda altýn dolar gümüþ faizle falan zaman geçiriyorum.Bu kadar basit taktiðim.Ben para kazandým,meslekten kazandýðýmdan fazlasýný finansal piyasalardan kazandým.Yaptýðým da bu kadar basit.Zaten kendi topiðimi kursam çok kýsa bir topik olurdu ne yazayým ki baþka ,yatýrým zamaným geldiðinde yüklü olarak girdiðim kaðýt olursa merak edenlere de özelden yazarým valla ne olacak.Yazdýðým zaman zaten ben toplamýþ olurum spek misali yazmamýn hiç bir sakýncasý olmaz :)))))))))))
Bir forum takipçisi olarak beklentim, bu iþe emek verenlerin yaptýklarý inceleme sonuçlarýný "acaba yanýlýr mýyým, sonradan üzerime gelinir mi?" endiþesi olmadan paylaþmalarý. Herkes yanýlabilir. Geliþmeler beklendiði gibi olmayabilir. Herkes bunu anlayýþla karþýlamalý.
Neticede bu forum yatýrým üzerine. Bir þeyler öðrenip, geliþmelerden haberdar olup yatýrýmlarýmýza yön vermeye çalýþýyoruz. Bu topik de bu forumdaki birkaç takip edilmesinde fayda olan topikten biri.
Hisse adý zikredenler, ya da dolar, altýn, Bitcoin vs. yatýrýmýný tavsiye edenler zaten bunu usulüne uygun yapýyor. Kimsenin "bak þu senedi alýn, piþman olmazsýnýz" vs. dediðini görmüyorum. Bunun yerine "X hissesi þu þu sebeplerden dolayý potansiyeli var, incelemeye deðer" ya da "ben Y hissesini inceledim, þu þu sebeplerden kafama yattý, bu nedenle portföyüme ekledim" veyahut da zamaný geldiðinde, "bir süre önce aldýðým Z hissesini þu sebepten sattým" þeklinde paylaþýyor.
Lütfen kimse de bu þekilde paylaþýmda bulunanlarý -sonucu beklendiði gibi iyi olmasa da- eleþtirmesin. Herkes fikrini çekinmeden ifade etsin. Beklentimiz budur.
Tavsiyeye uyup da zarar edenler varsa, bunun vebali diye bir þey olmadýðýný düþünüyorum. Okuduðunu, duyduðunu incelemeden, geliþmeleri takip etmeden balýklama atlayanlar para kaybediyorsa, buna niye üzülelim? Ýnceleyen, araþtýran, yorumlayanla bunu yapmadan balýklama atlayanlar arasýnda fark olmalý...
Valla ne yalan söyleyeyim, sayýn dudu ve sizin stratejimiz gayet sade ve insanda olaðanüstü beceriler istemeyecek kadar sadeleþtirilmiþ. Ýlk baþlýktan beri takip eder, bir merhaba mesajý sonrasý sessizce düzenli olarak okumaya devam ederim.
Her ne kadar 40 yaþýnýzda kendinizi emekli etmenizi kýskanýyor olsam da, mevcut ekonomi bilgilerinizle bunu hak ettiðinizi düþünüyorum.
Uluse gibi bir hisseyi kesfetmeniz, uluun, deva, arclk, kords, toaso ve hatta Tüpraþ ile bile para kazanmis biri olarak bence borsa konusunda becerinizin de sinanmamasi gerektiði konusunda yeterli örneklerdir diye düþünüyorum.
Baþlýk ile ilk aþýlamaya çalýþtýðýnýz tasarruf bilinci için bile halkýnizin ödenmeyeceðini düþünüyorum. Elinizin deðdiði ve ulaþtýðýnýz hayatlarýn pozitif yönde deðiþtiðini bilmenizi isterim. Saygýlarýmla
Redmi Note 8 Pro cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.