Beni cok yoruyor gercekten.
Syg,
Printable View
Bizler belki de şanslı nesilleriz. Maaşlı beyaz yaka olarak iyi paralar kazandık. Biraz da Allah vergisi tasarruf etme kültürünü benimsedik, iyi yatırımlar yaptık. Şu an belli bir birikime sahibiz. Çocuğumuz bizim kadar zeki olmayabilir, bizim kadar iyi ücretlerle çalışma fırsatı olmayabilir. Bu durumda köle düzeninde, köle gibi çalışmak zorunda olabilir. Boğaz tokluğuna çalışırken değil ev alacak para biriktirmek, tatile çıkacak birikim bile yapamayabilir.
Bu nedenle, eğitim-kültür-ahlak gibi konulardan taviz vermeden, çocuğumuza bir ev ve bir miktar maddi kaynak bırakmak inanılmaz fark yaratabilir onun hayatında. Mesela iyi seçilmiş hisselerden oluşan 100K usd bir hisse portföyü bıraksak kötü mü olurdu? Bir de nasıl yatırım yapılacağını vsvs öğreteceğiz tabii ki.
herkes okulda başarılı olacak diye bir kaide yok...ayrıca iyi üni-yüksek vs, potansiyel bir beyaz yaka demek...bizim dönemde beyaz yaka olmak güzel avantajlar sunuyordu, artık pek de öyle değil...hatta 10 sene sonra belki de daha da kötü olacak...bu nedenle bir ev+bir miktar maddi nakit varlık can simidi olabilir...belki de aldığı eğitimden farklı olarak kendi işini yapar.
bu konuda son iki sayfada yazılanların tümüne katılıyorum.
yorumlarınız, görüşleriniz çok güzel.
maalesef herkesin kendi özel durumuna göre, yani hayat standardı, çocuklarının karakteri ve yeteneği, gelir seviyesi vb. göre yatırım ve harcama planlarını dengelemesi gerekiyor. niye maalesef diyorum, çünkü herkesin kendi özel durumu parametreleri çok değişken olduğundan, genel geçer bir projeksiyon yapamıyoruz.
o nedenle, burada çok yönlü yorum yapılması, değişik koşulları hesap ederek, farklı alternatif yatırım planı sunulması çok anlamlı ve değerli oluyor. çünkü, bizim bilmediğimiz şekilde, herkesin farklı bir hayat hikayesi olabiliyor.
tüm yorumculara, Türkiye koşullarını da dikkate alarak farklı yaşam tarzlarını ele alarak yaptıkları güzel yorumları için kendi adıma teşekkür ediyorum.
Meslek secimi ve uretime yonelmeyen ve dayatilan egitim kesin degismeli.
Aslinda bu konuda ailelerin yapacagi cok sey var.
Ben gecen hafta Didim ve civarindaydim, tatil gibi ama kisinin kafa yapisina gore tatillerde degisiklik gosteriyor.
Bir konu dikkatimi cekti.
Ulkemizde Zeytincilik Meslek Lisesi gibi bir egitim kurumu varmi bilmiyorum.
Zeytin cesitleri, bunlarin verim ozellikleri, zeytin fidanciligi, zeytin budama ve bakim teknikleri vs.
Eger cocukta bu meslege dogru bir sevgi yaratilabilirse, ben eminim kiz da olsa oglan da olsa o kendi yonunu cizecektir.
Ister fidancilik, ister zeytin uretimi isterse zeytin ticareti yapsin. ( bu konu ornek secilmistir.)
Bu geleneksel anlayisimiz olan, aman su puani tuttursun, puanina gore bir lisans egitimi alsin, tamam da, cocuk gunu geldiginde o meslegi severek yapacakmi ? Sabah mutlulukla uyanip o isyerine kosarak gidecek mi ?
Eger bir meslek sevilmeden yapiliyorsa, basari sansi yoktur.
Okudu avukat oldu diyelim, bu cocuk bir gun bu ulke de hukuk devleti olur diyemi okuyacak.?
Yoksa bosanma davasi almak, icra takibi yapmak, haksizligi bire bir,gore gore, yok ofis kirasi odemem lazim, yok evimi gecindirmem lazim mi diyecek, yoksa cigeri bes para etmezlere gidip Hakim Savci olmak icin torpil mi bulacak.
Is'te bu anlayis degismedikce basari sansi dolayisiyle calisma hayatinda mutluluk yoktur.
Zeytin konusuna donelim.
Abi diyor, bir zeytinlik nerdeyse 15 yilda tam randiman verir , bugun icin bu konuda en iyi is, zeytin ticareti.
Bir kotu kamyonet koy koy gezip, kilosu 7 TL. den ( bugun ki fiyat ) zeytini satin alip, yaghaneler satmak.
Tamam da bu isi yapmak icin zeytinden anlamak gerekmiyor mu ?
Illaki diyor.
Is'te sorun burada.
Dede zeytinle bakmis ailesine cocuklarina, ee torun Universitede, peki zeytinden anlar mi ?
Yok.
Bir ucundan tutacak kadar dami anlamaz ? anlamaz abi.
Sizce bu yeni evladin , tum bu gecmis birikim mevcutken, bir lisans egitimi alsin da,kendini kurtarsin fikri nerden geliyor ?
Is'te bence sorunumuz bu.
Yirmili yaşların başında bir öğrenci olarak ilgiyle takip ediyorum konuyu, teşekkür ederim.
E5603 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
10 yillik 60-70 agac, bir aileye bakar dediler.
Bir dusunun, gencecik bir evlat ya da torun, bu 60-70 agaca bakacak sadece, yan ugrasilar, kazanclar, doganin o muazzam gucu arkasinda.
Obur tarafta ise, baba ocagini terk edecek, okulun oldugu kente gidecek, binbir masraf kurs o puani tutturacak, okulu tamamlayacak, en az o yil icin 100.000 melektasi ile rekabet edecek, ve kazanacak, ustelik boyle bir ulkede.
Sizce zeytine donuk yasam planlamasi bu maceradan cok daha gercekci degilmi.?
Bir Mimar arkadasim var, tavukculuk yapiyor.
Gecelerde dedi, abi sorun bizlerde degil ailelerimizde.
Benim su an ki kafam olsa neden yazik edeyim ki onca yili.
Cocuk 3- 5 yaslarindayken, agac erik olur, elma olur farketmez, tut elinden, bir agac asilamasi yap.
Bak kizim o gun o asiyi yaptik ya, bak simdi agacin bu dallari yesil erik, bu dallari papaz erik cikti, de goster.
Sadece bu kadari ile oyle bir egitim asilarsiniz ki, zaten cocuk 6 yasinda, elinizi kendi tutar goturur, zeytin budamaya.
Cocuklar cicektir, sevgiyle buyurler, sevgiyi bilirler.
Zamaninda verin o sevgiyi o yavruya.
Iki hafta, tatilde, denize girip, bira icmesenizde olur.
Yaniliyormuyum.?
Ha ben agac asilamasi yapmadim hic bilmem.
Sadece tek bir gun surer ogrenmeniz.