Originally Posted by
ctugrul
Ben bazen birbirimizi doğru anlamadığımızı düşünüyorum.
Ben mesela sayın Hısım'ın şu cümlesini anlamadım.
Eger bu BES, self directed olarak yonetiliyorsa, katilan uyenin, kendi BES fonuna ISYAT almasi kacinilmaz.
İnsanlar zaten kendi BES'lerini kendileri yönetmiyorlar mı, kendilerine sunulan bir sürü fon içinden seçim yaparak. Ben mesela kendi BES fonuma İŞYAT'ı nasıl alacağım.
İşYat borsada hisseleri işlem gören bir şirket nihayetinde. Dolayısı ile benim BES fonlarımdan hisse senedine yatırım yapan fonu seçmem durumunda, eğer o fon İşYat alıyorsa veya almışsa belki benim BES'ten dolayı dolaylı bir iletişimim olabilir İşYat'la ama direkt kendi BES fonuma nasıl alacağım, anlamadım.
Mesela şunuda anlamadım;
Hele BES'in buyuklugu yaninda ISYAT'in cok kucuk kalmasi, hic bir seyi degistirmez. ISYAT bugun %52 iskontolu islem goruyor.
Ikinci bir emeklilik icin BES'de en az 10-15 yil kalacaksa, koydugu parayi iki kez geri alacak demektir. Kisi bunu dusunemiyebilir, ancak BES yonetimleri bunu atlamayacaklardir.
İşyat'ın %52 iskontolu olmasını, 2. emeklilik için KY tarafından önemsenmesini anlıyorum. Ama 66 milyar TL büyüklüğe ulaşmış olan BES, kendisinin 660'da biri olan olan bir yapının neresine tutunacak? Neden bu kadar çok önemseyecek? Havaya tüm lotların hepsini atsan her birine kaç lot düşecekte, kendi fonlarına nasıl bir getiri yaratacak?
Şunuda anlamadım örneğin;
Sene sonunda bakariz hangi BES yilda %13.50 getirmis.
İşYat sizin dediğiniz gibi güvenilir bir şirketin bir hisse senedi. Artık emekliliği gelmiş veya yakınlaşmış, belli birikimi olanlar için, düzenli temettü vermesi sebebi ile ikinci bir emeklilik maaşı gibi düşünülebilecek bir hisse.
BES ise, önünde emeklilik için uzun yıllar olanlar için uzun vadeli bir birikim aracı. Bu ikisini niye kıyaslıyoruz mesela, bunu anlamıyorum.
Neyse yaş sebebi ile belki ben kaçırıyorum.