ilk önce yatırımınızın vadesi nedir ? ne kadar vadede kertik piyasası fonlarının üzerinde getirme beklentiniz var aradığınız fonda ? en az 3 ay mı bir ay mı yani süre nedir ?
Printable View
Şöyle soylim hocam.yatirimin vadesi konusunda eğer beni tatmin ederse yani para piyasaları üstünde kısa vade olsun uzun vade olsun sürekli kalırım. Hisse işlerini de yavaş yavaş bırakacam.sadece 2 hisse bırakıp bedelsiz hikayesi olanlar filan gerisini satıp fon alacam.hisse düşüşlerde çok psikolojimi bozuyor o yüzden.artik beklemek yoruyor. Onun için ideal bi getiri devam..
Aynı bire bir yaşadığım duyguları yazmışsınız. Evet çok çok uzun vade hisse yatırımı belki iyi getiri olabilir ama bende bundan sonra 5 yada 6 fonda olmayı tercih edicem gibi. Hisse piyasasında psikoloji çok önemli. Bu yaştan sonrada benim için ı ı. Zararda olanları beklemekten başka çare yok. Ama yeni alımlar zor artık. Bazen düşünüyorum da 25 yıldır ne yaptım. İlk aldığım hisseyi tutsam paranın altında kalırmışım. Yapamadıktan sonra züğürt tesellisi. Bırakalımda artık işi bilenler paramızı yönetsin. Herkese iyi bayramlar. Saygılar.
Herkese iyi bayramlar.
En düşük risk kısa vadede, Para piyasası fonlarında şuan yıllığa vurunca 40 ve üzeri getiriler var, stopaj muafiyeti de yıl sonuna kadar uzadı.
Risk olarak bir-iki tık üzerinde orta vadede(min 6ay), takibimde stopajsiz tarafta çoklu varlık katılım fonları (ffh, cvk, kcv) var. Bunların benzeri stopajsız fon sepeti fonları da var.
Yüksek risk, uzun vadede(min 3 yıl) her zaman tercihim iyi yönetilen hsyf fonlarında, tabi oynaklığı kaldırabilmek için iyi bir çeşitlendirme(para piyasasi ve altın fonları) yapılması gerekiyor.
Saygılar.
Benim durumum da aynı sözde 23 yıldır borsayla uğraşırım ama hiç ders almamışım veya psikolojim artık bu işlere uygun değil, 6 ay önce 5600 seviyesinde tepeden aldığım hisseler endeks orayı geçtiği halde %30-40 zarardalar, ben de mecburen bekliyorum, bir de buna 6 aylık enflasyon zararını eklersek zarar iki katı oluyor. Ocak ayının başında hisse fonları kâr ederek sattım gidip hisse aldım büyük hata ettim, bundan sonra da fon dışında hisse piyasasına bulaşmam büyük ihtimalle.
aşağılama değil de misal belediyede çöpçüyü aynı belediyede mühendislik işine veremezsin: ) foncu dediğin kendi hisse seçip portföy yapmaktan aciz olduğu için gidip parasını başkalarına verir, ben yapamıyom siz yapın der, on dönüm bostan yan gel yat osman hesabı paralar cebime aksin diye bekler: ) o yüzden burda o soruya cevap zor.
benim ki tamamen kendi aptallığım twitter da takip ettiğim sözde üstatların ve aracı kurumların defalarca oyununa geldim, buna rağmen yine gidip onların en tepeden önerdiği hisseleri aldım, kendi paramı zarar ettirdiğim gibi annenin birikimini de kur korumalı yap dediği halde gidip bu hisselere yatırdım, şimdi mecburen onun zararını da karşılayacağım, hisse işi artık tamamen bizim gibi küçük yatırımcıyı dolandırma işine dönmüş onu anladım.
Benimkilerden fiyatı güncellenenler bunlar
Kodu İlk Fiyat MKK Fiyat Getiri% GZN 13,139947 12,874098 -2,06% IRF 1,688823 1,780544 5,15% OJK 3,168484 3,161127 -0,23% RPD 3,571197 3,556915 -0,40% RIK 1,39273 1,387406 -0,38% YKT 0,217176 0,216908 -0,12%
Bazi altin fonlari hisse tasiyor .bunu anlamadim.neden acaba?
Merhabalar, öncelikle herkesin geçmiş bayramını tebrik ederim.
Portföyümde önemli bir değişiklik/revizyon yapmayı düşünüyorum, burada da varlık bazında değerlendirmelerimi paylaşarak sizlerin de fikirlerinizi sunmanızı rica edeceğim.
45 yaşındayım ve 10 yıl sonra emekli olmayı düşünüyorum, mevcut yatırım portföyümü (halihazırda portföyümde hisse senedi, yerli hisse fonu, yabancı hisse fonu, değerli metal borsa yatırım fonları, döviz borsa yatırım fonu, kkm ve fiziki altın var.) 10 yıllık aşağıdaki gibi yeni bir portföye dönüştürmeyi tasarlıyorum:
-% 45 yerli hisse senedi fonu (Halihazırda elimde hem hisse senetleri hem de hisse senedi fonları var. Uzun vadeli yatırım yapmama rağmen hisse fonlarının beni geçtiğine kesin olarak ikna oldum, bu nedenle hisse yatırımlarını elimdeki hisseleri fona dönüştürerek ve bundan sonra sadece hisse senedi fonu alarak yapacağım.)
-% 15 Ppf (Portföyün bu kadarlık kısmının nakit/likit olarak elde tutulmasının makul olduğunu düşünüyorum.)
-% 30 Eurobond (Daha önce doğrudan hiç eurobond almadım, bir ara fonlarını almıştım, fakat dolarla anlamlı bir getiri farkı olmayınca satmıştım. Bu kez döviz bazında reel getiri elde etmek ve kupon gelirleri dolayısıyla nakit akışı sağlamak için vade sonuna kadar tutmak kaydıyla 10 yıllık eurobond almayı düşünüyorum.)
-% 5 yabancı hisse senedi fonu (Elimde uzun süredir iki tane yabancı hisse fonu (İpj, gbg) var, portföyün döviz tarafını çeşitlendirmek amacıyla miktarlarını düzenleyerek bu fonlarla devam edeceğim.)
-% 5 fiziki altın vs
Nihai amacım, emekli oluncaya kadar 10 yıl boyunca (aslında 50 yaşında emekli olmayı düşünüyordum, fakat çocukların daha kaliteli eğitim alması için 5 yerine 10 yıl daha çalışmaya karar verdim.) yıllık % 15 ila 20 arasında reel getiri elde etmek. Bunu gerçekleştirebilirsem, mevcut portföyüm 10 yıl sonunda reel olarak yaklaşık 5 kat büyümüş olacak, ayrıca bu süre boyunca çok yüksek miktarlarda olmasa da bir miktar daha birikim (10 yıllık bireysel emeklilik, geri ödemeli hayat sigortası vs.) yapmaya devam edeceğim.
Yukarıdaki değerlendirmeler doğrultusunda, belirttiğim vadede ve portföy yapısıyla hedeflediğim reel getiriye ulaşıp ulaşamayacağım yönündeki görüşlerinizi; portföy içeriği ve yüzdelerine yönelik önerilerinizi ve genel olarak bu konudaki fikirlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.
"Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir."
Naçizane fikrim. 45 yaş ileri bir yaş ama çokda geç kalınmış bir yaş değil. Portföyünüz sepet olduğu için bence güzel. Giderlerinizden sonra ne kadar bir birikimi yatırıma yönlendireceksiniz bilmiyorum ama her ay hatırı sayılır bir miktarı kenara atabilirseniz hedefinize daha çabuk ulaşacağınızı düşünüyorum. Başarılar. Saygılar
Yorumunuz için teşekkür ederim, yatırıma yeni başlıyor değilim, beş yıldır oluşturduğum bir birikimim var, üzerine de düzenli olarak ekleme yapacağım. Mevcudu bu şekilde revize etmem makul olur mu diye sormak istemiştim.
Hkm iyi gelmiş ,
Bugünkü enflasyonist ortamda portföyünüzün %60 ı TL varlıklarda.
Yatırım tavsiyesi olarak almayın, ancak ben aynı şekilde portföy yapacak olsam tersine %70 döviz bazlı varlıklarda ~ %30 TL varlıklarda yapardım. Hatta full döviz bazlı varlıklar daha mantıklı duruyor.
Arkadaşlar selam. Kaybettirme riski olmayan yada az olan dövize dayalı fon tavsiyesi alabilir miyim?
Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim;
Enflasyon karşısında birikimlerimi korumak amaçlarımdan birisi olsa da, en temel hedefim reel getiri elde etmek. Hisselerdeki oynaklığı ve riski uzun vade ile yenebileceğimi düşünüyorum, özellikle hisse senedi fonlarının geçmiş performansı da bunu teyit ediyor. Dolayısıyla reel getiri elde edebilmek için portföyde ciddi oranda hisse senedi/fonu bulunması gerektiğini düşünüyorum.
salı yarım günde satın aldığım sabah 10daki fon geçmesi gerekiyordu ama ihbar oluşturuldu yazıyor bugün. bu sabah aldığım fonda talimatınız tefasa iletildi yazıyor. salı günü alabildim mi acaba anlamadım hala ceptetebden yapıyorum işlemi.