bizim türkiyeden bu %35 faizle yatırım yapmamız mümkün mü? bu faiz gecelik mi yoksa tahvil falan mı?
Printable View
Bu faiz dün Londra'da oluşan Swap piyasasının TL bacağının faizi. Merkez bankası ve bddk yaptıkları hamleler ile bu faizi iç piyasa faizinden izole ettiler. Bana göre çok büyük bir risk alarak.
O nedenle bireysel yatırımcı olarak iç piyasadan bu faize yatırım yapabilmek şu anda mümkün değil sanırım.
Londra piyasası 500-600 milyar TL hacimle kur riskini hedge ediyordu yani sigortalıyordu. Artık tüm yurt içi riski (tcmb'nin riski de dahil olmak üzere) tekrar tcmb sigortalamak durumunda. Bu temel sigortacılık kurallarına aykırı. Siz tüm iç piyasanın kur riskini yine iç piyasanın kendisine sigorta ettiremezsiniz.
Sigorta ettirmeye zorladığınızda aslında hiçbir sigorta yapmıyorsunuz demektir. Bu tıpkı şuna benzer, araba sahibi olarak diyelim ki 3000TL kasko fiyatı çıktı. Siz de diyorsunuz ki ben bu 3000TL kasko parasını sigorta firmasına ödeyeceğime kendi şahsıma (sol cebimden yine sol cebime) ödeyeyim zarar gerçekleştiğinde de kendim karşılarım. Arabanızın değeri 200.000TL ve bankadaki şahsi varlığınız 5000TL. Araba kaza yapıp perte çıkarsa masraf 100.000TL olacak. Ayrıca bu durumda karlı ve buzlu uzun bir yola çıkıyorsunuz.