Twitter da artti diye yaziyorlar beni delirtiyorlar. Beyler Ali pandiri LinkedIn den instagramdan taciz edin . Bi sey yazmaniza gerek yok . Her gun atiyorum Sirket Dolar degerini isaretleyip , utansin biraz eline kagit okumakla olmuyor
Printable View
kimya sektörünün girdilerinin hammadde unsuru ya ithaldir yada yerli üretilip fiyatlamasý küresel piyasalarda oluþan döviz bazlý fiyatlara göre oluþmaktadýr. yani, satýþ fiyatlarýný döviz bazlý oluþturan toros'un hm girdileri de dövizlidir. ancak, smm içindeki hm payý muhtemelen %80lerde olabilir (bkz diðer gübre firmalarýnýn bist finansallarý.. kimileri üretim maliyet unsurlarý hk bilgi vermiþ).. yani; kur artýþýnýn bize getirdiði kazancýn bir kýsmýný hammaddedeki kur kaynaklý maliyet artýþý götürüyor. ANCAK, gübre fiyatlarý USD ya da EUro (hard currency) bazlý artmaktadýr. 2-3e katlayan fiyatlar var. HM fiyatlarýnýn ise döviz bazlý bu kadar artmasýný beklemiyorum.. en azýnda tüm portföydeki ürünlerin 15 temel hammaddesi varsa, bunlarýn hepsindeki artýþýýn döviz bazlý olarak, gübre fiyat artýþý oranýnda artýþý þaþaýrtýcý olur. yani; döviz bazölý olarak; mamul fiyatý ile hammadde fiyatý arasýndaki makasýn mamul fiyatý lehine deðiþmesi çok muhtemeldir.
Gübrede HM fiyat trendi hakkýnda bilgisi olan var mýdýr? Ýlk fýrsatta küresel gübre üreticilerinin borsa performansýna bakacaðým. artmýþsa, zaten öyle bir makas açýlmasý durumunun fiyatlamasý olabilir.. temel analizlerinde görüyor oluruz.
Algyo satip tekfen alan aklimi skyim
Þu hükümeti destekleyen vatandaþlarým, sizin ne menfaatiniz var þu ülkenin düþtüðü durumdan onuda anlamýþ deðilim, her ay milli para diye yoksa size $ mý yan ödeme yapýyorlar, yada çokdan cepler $ lar la doldu da mý sesiniz çýkmýyor, mesut mutlu devam ediyorsunuz. Allah rýzasý için biraz bizi de düþünün.
http://www.sunsirs.com/tr/prodetail-103.html
Üreticiler dövizden kaynaklý hammadde artýþýný yada emtiadaki artýþý anýnda satýþ fiyatýna yüklemektedir. Hiçbir üretici artan hammaddeden zarar görmez, zarar gören çiftçidir, dolayýsýyla vatandaþtýr. Üstteki linkde gübre-hammade fiyatlarý mevcuttur, lakin atýyorum suudilerin 200 dolara sattýðýný, mýsýrlý firma 180 dolara verebilmektedir. bölgesel, zamansal olarak fiyatlar çok oynak, geçenlerdeki ÝBM yazýlýmý bu açýdan çok önemli, her yerden anlýk ucuz ürün temini mümkün olacaktýr...
burda adý geçen firmalar dünyanýn en yüksek cirolu gübre firmalarý arasýnda..
bu bilgiuye göre; örn. Nutrien'de brüt kar büyümesi, cþro büyümesinin açýk ara önünde (BK %si büyüyor).
https://www.thestar.com/business/202...it-margin.html
".....In its third-quarter fiscal 2021 results, Nutrien reported revenues of $6 billion (U.S.), up from $4.2 billion the previous year. The company’s gross profit more than doubled year over year with a gross profit margin of 36 per cent in the third quarter of 2021. Factoring in the expenses, the company reported net income of $726 million for the quarter, a more than $1-billion improvement over the prior year’s net loss of $587 million....."
yatýrýmcý algýsýnda, tekfenin "aksak-topal inþaat þirketi" olarak konumlanmasý son bulup,bir gübre þirketi olarak algýsý güçlendikçe (ki gerçek ve doðru konumlama artýk bence budur) bist fiyatlamasý da olumlu etkilenecektir. bist fiyatlamasýnda, algýnýn gerçeklik kadar fiyatlamayý etkilediðini de biliyoruz.
kritik bilgiyi de þurda vermiþ:
"....Nutrien anticipates the trajectory to continue. "We are raising full-year 2021 adjusted earnings guidance and expect this positive momentum to continue into 2022," said CEO Mayo Schmidt........."
2022 yýlý da gübreciler için çok iyi bir yýl olacak..
tek baþýna toros adil deðeri dahi, bistteki toplam tekfen fiyatlamanýn üzerinde olmasý çok muhtemel..