Seçime kadar..
Printable View
Kmh, nakit avans nedir bilmeyen adam da pazartesi abanır şimdi bunlara. Gerçekten müthiş bir yönetim.
Merkez Bankası kredi, kredi kartı ve KMH düzenlemesini iptal etti
Merkez Bankası, kredi büyümesi, kredi kartından nakit avans çekimi ve kredi kartı ile kuyum alışverişine sınırlama getiren düzenlemesini iptal etti.
BLOOMBERG HT- ÖZEL
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, hafta başında yapmış olduğu kredi kartlarından nakit avans çekimi ve kredi kartı ile kuyum alımı uygulamasının menkul kıymet tesisi kapsamına aldığı düzenlemeyi geri aldı.
TCMB’den bu sabah bankalara gönderilen uygulama talimatı uyarınca ayrıca kredi büyümesine göre tesis edilen menkul kıymetlere ilişkin düzenleme de değiştirildi. Önceki düzenlemede yüzde 3’ün üzerinde büyüme halinde tüm kredi türleri için getirilen menkul kıymet tesisi yükümlülüğünde “esnaf kredileri, (kuyum harcamaları ve nakit çekimleri hariç), ihracat kredileri, yatırım kredileri, tarımsal kredileri, kurumsal kredi kartları, mali kuruluşlara kullandırılan krediler, tüketicilere kullandırılan kredili mevduat hesabı ve konut kredileri için MK yükümlülüğü, yeni düzenleme ile birlikte kaldırıldı.
İlk düzenleme sonrasında bankalar kredili mevduat hesaplarındaki limitleri aşağı çekmiş, kredilerde ise hızlı şekilde frene basmıştı.
Bu gelişmenin ardından, Merkez Bankası, aldığı karar ile bankalar için bu yükümlülükleri kaldırmış oldu.
tepki alındığı için seçim öncesi geri çekti
sonuç olarak nasıl yönetildiğimizi hala anlamayanlar seçimden sonra aynı zihniyetin nelerle uğraşacağını görsünler.
yanlış politikalardan vazgeçip doğru politikalar üretmek bu kadar zormu , ben bilirim biz bilirizle ekonominin geldiği yer ortada
İş dünyasının nakit akışı bozuldu! Piyasalar dondu kaldı
Seçim belirsizliği ve nakit sıkışıklığı nedeniyle önünü göremeyen sanayici, regülasyonlar nedeniyle tıkanan kredilerin şokunu yaşıyor. “Bankalar finanse etmeyecekse kim edecek†diyen reel sektör temsilcileri, belirsizlik durumunun uzaması halinde ticarette dengelerin bozulacağına vurgu yapıyor.
Dünya Gazetesi
YAYINLAMA
19 Mayıs 2023 00:00
iş dünyası günlük sınırlamayı getiren merkez bankası BANKALAR değil.:)
İşbankası 10 gün önce benim kredi kartı limitimi 250 binden 750 bine çıkardı, şimdilik bir kısıtlama yok. 2001 krizinde de iş banaksı çok bankanın haciz ve benzeri eylemlerine engel olmuştu. Bir çok banka %9900 faiz uyguladı, iş banaksı %200-300 de kaldı. Hesaplarınızı bu bankaya transfer edin. Faiz ar verse de az alıyor en azından güven var.
Turhan Bozkurt
@TurhanBozkurTV
Merkez Bankası (TCMB): Kredi kartından nakit avans kullanımı ve kredili mevduat hesabı kredilerinde hiçbir sınırlama uygulanmayacak
�� Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a göre haberler doğru değildi.
TCMB Başkanı Kavcıoğlu doları tutmak için kredi limitlerinden nakit avansa ne varsa muslukları kapattırdı.
Oysa bir problem vardı. Kartlarla döndürülen piyasada çarklar tamamen durdu.
"Seçim var, geri adım atın" talimatı gelince hepsini yedi, yuttu.
Hiçbirinin hükmü kalmadı. 29 Mayıs'ta raftan çok daha acı bir reçete olarak inecek iptal edilen kararlar.
Birilerinin elinde oyuncak olan bankalar anlayacağını anladı.
Herkes kendi başının çaresine bakacak. dolar & altın
HÜDA PAR lı Vekiller, Milletvekilliği Yeminine İtiraz Ediyor...
haydiiii :28:
meclis başkanı bahçeli bu domuz bagcılar geliyor yemine...
seyret cümbüşü...
Grafik ve resimleri buradakiler kafasından uydurmuyor merkez bankasının verileri ..
bu arkadaşa göre alttaki resim olumluysa yolu açık olsun demekten başka ne söylenir ki;
https://i.hizliresim.com/sr3krs0.png
2001 den yazayım, şimdi adı sanı değişti ise bilmem. Ama siz siz olun bunlara ve sahiplerine dikkat edin. Murat Demirel’in bankası, Tuncay Özilhan bankası, eski adı alternatif bank, Anadolu bank listede baş köşede, Egs bank vardı, kimin hatırlamadım. O dönemde 15 banka saldırıya geçti, tahminen 8 milyon kredi vardı, birinci derece ipotek sahibi İşbank Dudullu şubesi 300 bin kredi vardı ve hiç bir bankanın teklifini kabul etmeyerek işletmenin batmasına izin vermedi. Ülkemizde tek banka iş banaksı. Hisse senedi olarak değil tamda böyle günlerin korumacılığı için. Biz yaşadık tecrübe ettik, bilmeyenler olabilir araştırsın.
İsbankasi etik kurallar açısından bir numaradir. İş bankasi Türkiyedır. İş Bankası batarsa Türkiye batar. Hükümet bu bankaya saldırması çok yanlıştır.
Memlekette faizler artacak, kkm ler yuksek faiz gördükçe mevduata kayacak yavaş yavaş dengeye kavuşacak. Piyasa kkm yüzünden tıkandı, paraanin dolaşım hızı düştü. Kkm yanında fiziki dövizler de yüksek faizle piyasaya çıkar çarklar yeniden dönmeye başlar.Redmi Note 9 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
19 mayıs 1919 & 19 mayıs 2023
Atatürk'ü Anma Genclık ve Spor Bayramı mız kutlu olsun....
"Korkunun ekonomi politiği ve servet transferi"
Güzel bir yazısı.
bazen forumu yanlış değerlendirenler Böyle yazılar okusun bari...
Sir Sigmund Simityan @s_simityan
'Bu açıdan kriz belki de ilk kez orta sınıf beyaz yakalıyı hedef alacak şekilde yayılmış oldu'. Orta/üst sınıfı hedef alan 'hayat pahalılığı krizini' gösteren güzel bir grafik. Seçimler, emek piyasası ve korkunun ekonomi politiği üzerine:
https://medium.com/@s_simityan/i%CC%...i-f908d420dac8
Kynk: @merakks
https://i.hizliresim.com/m5n2q12.png
Kredi kartı olayı küçük bir olay değil. Ticari kredide olan biteni patron görür, kredi kartı olayını tüm ülke canlı canlı yaşadı. Üstelik ıpone 69 bin lira olduğu bir günde. Benim genç kardeşlerim en çok buna üzülmüştür. Şimdi 24 ay vade işe ıpone pro max nasıl alacak. Haftaya pazar %2 etkisi olur.
Çarşamba günü borsada Ülkenin en değerli şirketleri %4-6 değer kaybetti.
Birileri kesin garantili kazanç sağlasın diye mi yapılıyor ?
Bir karar alındıktan hemen ertesi gününe nasıl iptal olabiliyor ?
Önümüzdeki son 1 hafta için antrenmanların devam edip etmeyeceği ise henüz bilinmiyor
Çocukken "ekmek kuran çarpsın" diye yemin ederdik ayağını kaldırma, parmaklarını çapraz yapma diye kontrol edilirdi.
Geçen hafta sandık görevlisi yeminine baktım.
"Hiçbir tesir altında kalmaksızın, hiç kimseden korkmadan, seçim sonuçlarının tam ve doğru olarak belirlenmesi için, görevimi kanuna göre, dosdoğru yapacağıma namusum, vicdanım ve bütün mukaddesatım üzerine ant içerim"
Yeminli tercüman yemini evrensel olabilir, işin içinde bazen büyük para veya daha önemli şeyler olabiliyor "Görevimi adalete bağlı kalarak, bilim ve fenne uygun olarak, tarafsızlıkla yerine getireceğime, namusum ve vicdanım üzerine yemin ederim."
Bu şekilde değişik mesleklerde ve değişik ülkelerde bir çok yemin çeşidi var.
Yemin kendini tatmin için değil, başkalarını tatmin etmesi gerekir.
Biri benden sürekli bahane üretip sonra yemin ederek para ister ödemez, bir gün Allah Kuran üzerine değil İblis üzerine yemin et gönderiyorum dedim, paran batsın dedi vaz geçti. Yine ister gönderirim artık çok sorgulamıyorum ona rağmen çok yalvartıyorsun der.
Milletvekili aday başvurusu aşamasında önce adaylık yemini edilmeli, seçilince bu şekilde durumlar olmamalı. Bence bazıları kadınları eve tıkmayı kafayı koymuş ben bu yemini etmem diyor tabi. Dün sohbet odasında biri ben Hüdapar'lıyım bizi yanlış tanıyorsunuz, kadınlar başımız üstüne biz onları evde kalarak aileye ve çocuklara .. diye devam ederken sohbet odasından attılar.
Bu sabah da yeni bir karara uyanılmış.
Küçük Esnafı ve bir çok kişiyi olumsuz etkileyecek bir kararın düzeltilmesi yerinde olmuş.
Şimdi ise yeni bir ihtimal doğdu önümüzdeki bir kaç gün atmlere yoğun bir para çıkış talebinin gelmesi.
Fiziki olarak para takviyesi zamanında yapılamaz ise bazı atmlerde para bulanamayabilir.Hacmi belli.
Ekstrem durum ise aman karar değişmeden ihtiyacım olmasa bile gidip nakit çekeyim diyecek olanlardan gelebilir.(Bu gruba tencere dibi sıyırıcıları denilmekte son günlerde :))Buda olabilecek olan bir Kaosun zirvesi olma ihtimalidir.Böyle bir Kaos olursa adıda Tencere Dibi Kaosu olarak geçer.
Bassalardı zamanında 500,1000 ve 2000 TL lik banknot sorun olma ihtimali çok düşerdi.
banklalar aylık %0.70 maliyetle bedava para aldı,
politika faizi 8.5 den hesap edin, yıllarca :he:
TNA dan aslında 2X ( 2 katı %100 kar ediyorlar)
1.36/2 ...yaklaşık aylık 0.70 e tekabül eder :ok:
ben pazartesi TNA yıllık 0.99 oldu derlersede şaşırmam :he:
gidişat mükemmel, sıkıntı yok dostlar :he:
Son dönemde yatırımcı psikolojisi
https://m.youtube.com/watch?v=sNj8mJ...B1cCBpcyBkb3du
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Millet nakit akışını bir ay evvelden hazırlıyor. Bir youtuber vardı, nasıl akıllı borçlanılacağını anlatıyordu.
Ani karar milletin asabını bozuyordu ki hemen geri adım attılar.
Hane halkı borçluluk seviyesi çok düşük dendiği gün abuk subuk karar alınması milletin kafasını karıştırdı.
Türkiye'de kadının yaşı, erkeğin maaşı sorulmaz, annem babamın cüzdanından para alınması işini bana yatırırdı böylece bir sorun olduğu zaman şahit ve bunu yapan kişi olurdum. TCMB vatandaşın cüzdanı ile çok oynuyor bence.
İdeal olarak bir kurumun yaptığının doğru olması yetmez aynı zamanda uygun olması gerekir.
Streisand etkisi:
Streisand etkisi, saklanmaya, gizlenmeye, sansürlenmeye veya kaldırılmaya çalışılan bir bilginin genellikle internet gibi araçlarla daha geniş kitlelere ulaşması fenomenidir.
Bu etki, adını 2003 yılında Malibu, Kaliforniya'daki evinin fotoğraflarını yayın organlarından kaldırtmaya çalışan fakat fotoğrafların daha çok yayılmasına yol açan Amerikalı şarkıcı ve oyuncu Barbra Streisand'den almıştır.
https://tr.wikipedia.org/wiki/Streisand_etkisi
Pazartesi piyasaların MB yeni Nakite ulaşım ile ilgili kararı sonrası muhtemelen görülmesi beklenen bir etki.
Dünya tarihinde, edebiyatta, siyaset ve kendi kişisel yaşamlarımızda defalarca gördüğümüz gibi kibir ve aşırı özgüven söz konusu olduğunda yapılan hatalar kabul edilmez.
Hatta iyi niyetli eleştiri sahibleri bile 'düşman' olarak etiketlenir.
Kısır, boğucu vasat ve fakirleştiren bir iklim hayatın her alanına hakim olur.
Siyasi olarak da kısa vade için çözümsüz bir noktadayız gibi ülke özelinde?
Çıkış yolu olarak diğer lider ( an itibariyle sayın Kılıçdaoroğlu) kazansa ne olacak ki? Meclis çoğunluğu yine cumhur ittifakında değil mi? Yetkisiyle bağımsız merkez bankası başkanı atadı diyelim. Imf'ye muhtaç eksi rezervlere ne yapabilecek? Mecliste bütçe mi onaylatabilecek, reformist yasaları mı geçirtebilecek?
Matematiksel olarak kaçınılması nerdeyse imkansız hala gelmiş krizin faturası çıkmayacak mı tüm bunların üstüne?
Ben bu noktada sayın Cumhurbaşkanı'ın her türlü ideoloijk varsayım ve yönetim gücüyle devam etmesi gerektiğini düşünüyorum.
Bu süreçte kişisel olarak maddi ve manevi çok ciddi zarar göreceğim ama yapacak bir şey yok. Seçmenlerinin onay oylarından gördüğümüz üzere haklıdır belki de, kimbilir?
Değilse Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal - ekonomik - kültürel krizini göğüsleyeceğiz. Ayağa kalkarız kalkmayız bilemem ama meclis çoğunluğu kesinleştikten sonra başka seçenek kalmadı. Köprüden çıkamadık. Son çıkışı ıskaladık ne yapalım?
Kişisel tarihlerimizde iki yıl beş yıl evet uzun zamandır ama ülkeler için bu zamanlar bir göz açıp kapama süresinden fazlası da değildir hani...
Bir banka KMH'ı dün 40 binden 3 bine indirmiş, bugün baktım 16 bin olmuş. KMH çok kullanmıyorum bir kaç günlüğüne, kredi kartlarını zamanında ödemek kredi notu için önemli, KMH o bakımdan kolaylık sağlıyor. Hisse filan satıp veya vadeli dönüşü ile kapatılıyor.
14 Mayıstan önce banka-holding ağırlıklı bir portfoy düşüncem vardı..
KONJONKTÖR değişirse(son karar 28 Mayıs) bankalardan uzak dururum..Holdiglerden ise ihracat yapan iştiraklere sahip olanı seçmek lazım...
Ne ümitlenmiştim ama ...GARANı 4 dolardan satacaktım...AKBNK ı 3 dolardan...:(
Yine kaldık ucube hisselere
Devlet bankalarında ve İş Bankası'nda hesabım yok. Özel banka ile çalışmak belki kafayı rahat ettiriyor.
Bazıları biz devlet ile iş yapmayız diyor belki orada da benzer mantık vardır.
Bir bankacı biz senden para kazanamıyoruz demişti.