Bence her ikisi de..
Syg,
FED konusmasi sonrasi dolara bastilar onsu aldilar, gram fiyatina etki notr.
Syg,
Dolarci biraz daha beklesin bakalim..
Dolar cok cikacak mecburen TCMB faiz artiracak diyen faizci de dolayisi ile..
Her zaman ayni senaryo calismaz.
Calissa herkes zengin olurdu.
Syg,
Bazen devlette para yok merkez bankasi kasalari bos gibi yorumlar oluyor. Eger devlet istese veya kasalar gercekten bos olsa altin karsiligi borc para bulamaz mi ? Asagidaki habere gore altin rezervleri bakimindan 11. siradayiz. Bilmedigim bir konu oldugu icin merakimdan soruyorum.
https://www.usatoday.com/story/money...old/111459474/
Lübnan iflasını verdi ama 17 sırada altın stoklayanlarda
ASUS_X00IS cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sn Dudu,
Bir ülke ekonomik kriz ortasında bu virüs belasına yakalanmışsa;
özel sektörün dış borçu için daha öncesinde dolar ihtiyacı konuşulurken üretimin olmadığı dönem sonunda dış borç nasıl ödenecek?
üretim olmadan vergi geliri çok aşağıya düşmeyecek mi?
tüm diğer ülkeler için resesyon beklenirken, bi malı kimse satacağız da döviz elde edeceğiz?
para basıldığında devalüasyon olmayacak mı?
para basılsa bile, bu faizlerle özel sektör dış borcu için dövizi nereden bulacak?
ımf den veya fedden swapla bakıcaz.
O altınlar brüt rezerv. Yani teknik olarak emanet, mülkiyeti özel bankalara ait. Bankalardaki zorunlu karşılıklar için alınmış teminatlar.
Bu altınları açığa satmak tabii ki yasalolarak mümkün ancak piyasa bunu çok büyük bir açık pozisyon olarak nitelendirileceğinden zararı faydasından fazla olur.
Bende arastirirken gordum , istatistikler guncel mi bilmiyorum. Diger bazi ulkelerin zorunlu karsilik oranlarida yaziyor.
https://tr.wikipedia.org/wiki/Zorunl...%C4%B1l%C4%B1k
Bunun Türkiye bankacılık sistemine has nedenleri var. Başta ROM (Rezerv opsiyon mekanizması) ve ROK (Rezerv opsiyon katsayısı) geliyor.
Çeşitli nedenlerden dolayı
1-Bankaların zorunlu karşılık olarak değer yitiren bir para birimini (TL) düşük veya sıfır faiz ile tcmb'ye teminat vermek istememesi
2-Merkez bankasının rezerv olarak döviz ve altın ihtiyacı
3- Bazı diğer detaylı teknik nedenler..
Dolayısıyla diğer ülkelere göre sadece döviz mevduatları için değil bankaların topladığı yerel para TL mevduatları için de uygulanan zorunlu karşılıkların döviz ve altın olarak tutulabilmesi (ROM , ROK mekanizmasına göre) söz konusu oluyor.
Bu da merkez bankası *brüt* altın rezervlerinin nispi olarak yüksek gözükmesine neden oluyor olabilir.
Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, geçen hafta 51,8 milyar lira artarak 2 trilyon 901,1 milyar liraya yükseldi.
https://www.memurlar.net/haber/89836...ekliyoruz.html
IMF Başkanı Georgieva, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle "Büyük Buhran'dan bu yana yaşanan en kötü ekonomik daralmayı bekliyoruz." dedi.
Georgieva, krizin derinliği ve süresine ilişkin büyük bir belirsizlik olduğunu vurgulayarak, "Küresel büyümenin 2020'de keskin bir şekilde negatif olacağı şimdiden açık. Büyük Buhran'dan bu yana yaşanan en kötü ekonomik daralmayı bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Sadece 3 ay önce 160'dan fazla üye ülkede kişi başına düşen milli gelirin bu yıl pozitif olması beklenirken bu durumun tersine döndüğüne işaret eden Georgieva, "170'den fazla ülkenin bu yıl kişi başına düşen gelir büyümesi negatif olacak." diye konuştu.
BİST neredeyse virüs öncesine geldi.
Bilime, akıla, mantığa ters bir trend var.
Bir tek uçağı uçmayan şirketin hisse değeri en düşüğe göre iki kat artmış.
İşsizliğin zirve yaptığı bu günlerde bu dev şirketlere gerçekten devletler yardım edebilecek mi?
https://t24.com.tr/haber/prof-dr-ser...rtmasin,871887
Koronavirüs salgınının istihdama etkilerini değerlendiren Prof. Dr. Serdar Sayan, Türkiye tarihinde görülmemiş işsizlik oranlarının gündeme geleceğini belirterek, “Yüzde 25-30’luk işsizlik kimseyi şaşırtmasın†dedi. Bloomberg HT televizyonunda canlı yayına katılan TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Sayan, salgının işsizlik oranına etkisinin Temmuz ayında açıklanacak olan Nisan ayı verileriyle görülmeye başlanacağını belirtti. Salgının etkisinin yazın da sürmesi durumunda turizmde de büyük istihdam kaybının gerçekleşeceğini vurgulayan Prof. Dr. Sayar, “Bu durumda yılı istihdam ve ekonomi açısından çok kötü bir noktada kapatırız†diye konuştu.
7.1 milyon işsiz kapıda
Aynı programa katılarak Ocak ayı işsizlik oranını değerlendiren Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi ve T24 yazarı Prof. Dr. Seyfettin Gürsel ise kısa süre önce yaptığı analizde salgının 2 milyon 800 bin kişinin işinden olmasına yol açacağını öngördüğünü belirtti. Prof. Seyfettin Gürsel, böylece işsiz sayısının 7 milyon 100 bin kişiye yükselmesini beklediğini anlattı.
Japon kredi derecelendirme kuruluşu JCR Türkiye'nin kredi notunu BBB-'den BB+'ya indirdi, görünüm negatif.
https://www.bloomberght.com/jcr-turk...ndirdi-2252669
Ağaoğlu: Swap operasyonu bir yana, IMF’e 80’den fazla ülke başvurmuş durumda. 1 trilyon dolar civarı paketten söz ediliyor. Ben şundan eminim: Hiçbir ülkenin bu dönemde iflas etmesine izin vermeyecekler. Çünkü böyle bir durum hasıl olduğunda domino taşı gibi birbirini etkileyecek, birbirinin üzerine yıkılacak sistemler olacak. O yüzden ben koşulların yumuşak olacağını veya herkesin kolaylıkla kendi halkına anlatabilecekleri yapı olacağını düşünüyorum. Bu umutlu olduğum bir konu. Başka türlü çözemiyorsunuz. Bu bir salgın... Yarattığı sıkıntıların bir kısmını aşabilmenin yolu, bu ve benzeri işbirlikleri. Ancak, dünyaya liderlik ederek, ortak hareketi sağlayacak kurumsal yapı yok. Daha hızlı ve daha işlevsel kararlar alınabilirdi. Hatırlarsan, 2-3 hafta önce bankacılık tatili önermiştim. Çalışır bir öneriydi. Ama bunu dünyaya kim teklif edecekti?
https://www.dunya.com/ekonomi/imf-al...-haberi-467374
Syg,
IMF ile anlasip ucuz parayi almamiz lazim..
Gurur meselesi yaparsak daha cok yipraniriz.
Siyasi bedeli daha agir olur..
Syg,
http://www.sanalbasin.com/almanya-ba...agiz-35522575/
Finansal piyasalarda "V" olmayabilir...
Eskiler hatırlar. Çukurova ve Kepez o dönemde batırılamayacak kadar büyük şirketlerdi.
Ancak öyle olmadı...
80 den 25 e gelen şirkete tepki deyince aklıma Tüpraşın hakla arzı geldi.
Tüpraş bir zamanlar borsa trendi ve gazı ile 30 lardan önce 50 li seviyeelre çıkmıştı. Biz de 50 li seviyelerden girmiştik.
Hisse 84 lü seviyelere girdiğinde Hükümet halka arza karar verdi ve arz fiyatı 27 bin TL idi.
Yani Hükümetler olagan dönemlerde bile bu hamleyi yapabiliyorsa, olaganüstü bir dönemde para bulmak için bazı yollara başvurması şaşırtıcı olur mu?
Bu arada piyasaya giren halkın 2 milyar dolar satışının ticaretin daralması ile zorunlu satıştan kaynaklanabileceğini düşünüyorum.
Pek çok tecrübeli borsacı şiddetli düşüşün şiddetli tepkisi olacağını biliyordu.
Mesele nereden döneceğini bilmek; 60-70 bin bekleyenler malsız kaldı, 90dan döner diyenler ellerinde mal yaşlı gözlerle portföyünm erimesini izledi vb.
Bence düşüş çok abartılıydı, tepki sonrası şu anki değer kaybı daha makul seviyelere geldi ama bu seviyeden sonrası da balon olur, daha olumlu gelişme yok, en ufak belirti yok, tutup yukarı giderse (gidebilir) ben inanmam, elimdekileri satar çekilirim kenara.
Herkes yorum yapiyor...ben de yapayim...
Ikinci satis dalgasinin gelecegini saniyorum..
Bu virus hikayesinin kisa zamanda cozulecegine oynadilar ve borsa nispeten toparladi....
Ama salginin kolay kolay bitmeyecegi dank edince salacaklar borsayi...
SM-A505F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Ben de en az 6 ay daha 105K nin gecilemeyecegini dusunuyorum.
Syg,
Bist burdan 67k'ya gider.
sene sonu -%30 a varan daralma yaşayacak ve rasyoları aile şirketine dönecek, doğrudan hizmet sektörü şirketleri bile son 1-2 haftada %100 den fazla değer kazandı.
Zaten bu kağıtları kimlerin aldığı ve nasıl çıkacaklarıda belli.
YTD.