sevgili ether hafifçe kafayı uzatmış yukarı.
buralardan kurtulursa ve btc dump filan yemezse 590+- hedefler gibi görünüyor
Printable View
sevgili ether hafifçe kafayı uzatmış yukarı.
buralardan kurtulursa ve btc dump filan yemezse 590+- hedefler gibi görünüyor
En büyük bitcoin ve kripto para fonlarından grayscale geçtiğimiz hafta yayınladığı tv reklamından sonra toplam 217 m usd daha yatırım almış (grayscale’in ikinci tv kampanyası bu arada)
https://twitter.com/barrysilbert/sta...998222855?s=21
Bitcoin artık ana akım bir enstrüman, inşallah bu sene içinde bu başlığın coştuğunu göreceğiz :)
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Türk lirası bazında ATH güncellendi.
Dijital altın diye boşuna demiyoruz :)
bitcoini aşı haberleri nasıl etkilir? eskisi gibi aynı 14K bekleyebili miyiz
Kripto para piyasası dünya gündemi koronayla meşgulken kenardan köşeden yükselişine devam ediyor. Ethereum'a da baktığımızda gelinen seviyenin önemli bir direnç bölgesini zorladığını söyleyebiliriz. 400-440 bandındaki sıkışma aşılabilirse ilerleyen periyotta ilk test edilecek bölge 517 seviyeleri olacaktır.
https://tr.tradingview.com/x/YzaVmmA2/
11,900 alti yine netameli
oraya pullback yaptı, yine aşağı döndü
11,600 - 11,700 altı (gün - birkaç gün) iyice tatsız
"buraya kadardı, yine aşamadık" kafaları oluşabilir
çok kv trader zaten 11,900-12,000 altı sallamalıydı
kv trader ayrılacaksa nerede ayrılacağını düşünmeli
hodler için farketmiyor ama yine çile bülbülüm olabilir sarkarsa
yazdığımız sevilerden link /usdt 4 katına çıktı
arkadaşın dediği gibi güzel bir boğa koşusu yaptı.
2 alt coin verdim diğeri istediğim reaksiyonu göstermedi gene kar bıraktı
gerçi btc 12 k olmuş o sevilerden ne alırsan kar yazdı .
btc 4 beklentim 9 k altında halen güncel .
:wave:
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...9abba0bfb2.jpg
USD vs 21.000.000 Bitcoin (satoshi’nin 1m’u çıkarınca 20m)
Gündelik dalgalanmalardan etkilenmeyip genel resme bakmak lazım. Btc’de orta ve uzun vadede düşünmek lazım :)
Bitcoin main in 2038 de biteceğide bir tarafa yazılmalı... Bitcoin işte o tarihe yaklaştıkça kıtlaşacak.. Madenciliği bitene kadar bu film seyredilir.
Bitcoin madenciliği orta vadede bitmeyecek.
2024 itibarıyla madenciler blok başına 3.25, 2028 itibarıyla 1.6x gibi yarılana yarılana devam edecek. Madencilik faliyeti soncunda kazılabilecek son ödül btc 2140 gibi çok çok azaldığında ise madenciler işlem ücreti dediğimiz transaction fee’lerden halen gelir elde etmeye devam edecek.
Özetle bitcoin madenciliği için kazanılan btc sayısal olarak azalsa da asla bitmeyecek.
Yani madencilerin faliyete devam etmesini sağlayan tek güç blok ödülü değil, madenciler blok ödülü + işlem ücretlerini kazanıyorlar.
bu dönem piyasa kararsız şu an izlemekte fayda var bence
aramızda eth ve diğer coinlerin mağdenciliğini yapan var mı acaba ? tavsiye ederlermi?
Ekran kartlarıyla ETH mining yaptım, AMDRX580 ve Nvidia 1070 serisiyle. Hiç tavsiye etmiyorum. Ben başladığımda ETH 600-700 USD civarındaydı. Sonra ETH düştü, 200 USD'ye kadar idare ederdi ama onun altı artık çorba parasına dönmeye başlamıştı, gerçekten çorba parası yani. Gelen para elektrik masrafının biraz üzerindeydi. Kaldı ki ben ucuz elektrik kullanıyordum. Bu işin ekmeğini 2017 ve öncesi yapanlar yediler. Öyle ki 6 ayda maliyeti çıkarıp kara geçti insanlar.
Yeni kartlarla deneseniz, çok pahalılar. Maliyetini kimbilir ne zaman çıkarır. ETH zorluk seviyesi şu an benim uğraştığım dönemlerdeki seviyelerde. Dolayısıyla pahalı yeni ekran kartlarıyla da yapsanız attığınız taş kurbağaya değmez. Eski ekran kartlarını unutun zaten artık.
Bir de mining cihazları var özel, ASIC cihazlar. Bunlar coin türüne göre daha doğrusu belli başlı hash algoritmalarına göre çalışırlar. Dolayısıyla bir cihazı alıp her türlü coin'i mining yapamazsınız. Aldığınız cihaz hangi algoritmaları destekliyorsa onları kullanan coinleri kazabilirsiniz. O coinlerin de fiyat kazanç oranına bakmak lazım. Sonuç itibariyle bu cihazlar da oldukça pahalı artık, malum dolar kuru uçtu gitti. Yani elinizdeki TL ile alacağınız mining donanımlarının fiyatı çok arttı ama mining'den aylık elinize geçen USD miktarı artmadı diyebiliriz.
İlla bu işlere para yatıracaksanız birkaç tane yeni ekran kartına vereceğiniz parayı biraz coin araştırması yapıp onlara yatırmanızı tavsiye ederim. Yeni çıkn/çıkacak olan ICO, IEO vs. coin araştırıp ufak ufak onlara bölüştürüp orta/uzun vadeli bekleyin.
bende eth için rx570 ile başlamayı düşünüyorum . whattomine dan bakınca 10 aya amorti ediyor gibi duruyor. kartları da sonra yine satarım diye düşünüyorum. siz kaç adetle rig kurmuştunuz ?
yeni kartları kullanmak karlı gözükmüyor mh 2 katına çıksada fiyat 3 kat fazla oluyor amorti süresi 1 yılı bile geçiyor ama eth nin yükseleceğini düşünüyorum. yine en yüksek noktasını görür.
Öncelikle ETH mining için 4GB'lık kartlar bu yıl sonu geçersiz olacak. Aşağıdaki linkten detayları görebilirsiniz. rx570 kullanacaksanız 4GB'lık olanlar ETH mining için kullanılamayacak.
https://www.nicehash.com/blog/post/d...m-for-4gb-gpus
Güncel elektrik fiyatlarına baktığımda yanlış değilse mesken elektrik fiyatı şu an 71 kuruş sanırım. rx570 kartlar 100 watt falan güç tüketir diye tahmin ediyorum. (Nvidia 1070'ler 100 watt, rx580'ler 150 watt 'a yakın tüketiyor.)
6 kartlık sistem kursanız; kartlar, geri kalan bileşenler, ekstra fan vs. ile soğutsanız en az 700 watt güç tüketir.
(700 x 24) / 1000 = 16,8 kwh yani günde kabaca 17 kilowatt saat elektrik tüketir tahminen, ayda 510 kwh yapar.
Bu da 510 x 0.71 = 362 TL elektrik faturası demek, yani şu anki dolar kuruyla 47$ civarı.
whattomine vb. yerlerden yaptığınız hesaplar o anki hasrate, zorluk derecesine ve ETH fiyatına göre tahmin yapar, anlık olarak doğrudur ama uzun döneme ait doğru sonuçlar veremezler.
1. ETH fiyatı düşerse ne olacak?
2. ETH fiyat artışı kazanca aynı oranda yansıyacağı anlamına gelmiyor. Artan fiyatı görüp madenci sayısı artar, zorluk seviyesi de artarsa aylık kazdığınız ETH miktarı azalır ki fiyat artsa bile siz belki yine aynı parayı kazanırsınız ya da biraz fazlasını. Önceden bunu net kestirmek zor.
3. Kış dönemine giriyoruz, baktığım fatura tarifeleri Ekim'de yenilenecek sanırım, elektrik birim fiyatı artarsa ne olacak? Meliyetiniz artacak.
4. rx570'ler çok eskidi artık, satmak istediğinizde çok ucuza bırakmak zorunda kalabilirsiniz.(Alırken çok ucuza almazsanız satarken yine maliyetin çoğu size yansıyabilir)
Şu linkten baktığımda; 6 kartla toplam 170mh hashrate, 700 watt tüketim, %1 madenci havuz payı ve 0.1$ elektrik fiyatı girdiğimde aylık kazanç 40$
https://www.cryptocompare.com/mining...iningPoolFee=1
Aynı değerleri whattomine ile girince aylık 87$ kazanç diyor.
https://whattomine.com/coins/151-eth...mmit=Calculate
Şuradan aynı değerlerle hesaplayınca aylık 42$ kazanç gösteriyor.
https://www.coinwarz.com/mining/ethe...0.00&hs=0&hq=1
Hangisi doğru bunların şimdi? Bana göre 1.5 yıla yakın falan sürer maliyetini çıkarması. Tabii fiyatın düşmediği, zorluğun artmadığını varsayıyoruz. Bir de fiyatlar düşerse kazandığınız paranın elektrik masrafına gittiğini gördükçe sıkılacaksınız, bir de böyle "boşuna amelelik yapıyoruz" durumu var yani:)
Ben merak ediyorum illa yapacağım derseniz eyvallah, uzun vadede zarar etmezsiniz ama para kazanmak için biraz uzun bir yol. Yatırımın geri dönüşü uzun çünkü bana göre. Dediğim gibi bu işlerden para kazanma zamanı 2017 ve öncesiymiş. Doların fırlamadığı, kartların ucuz olduğu, madencinin az olduğu, zorluk seviyesinin düşük olduğu zamanlar. O zamanlar 1 sene içinde maliyeti çıkartıp üzerine de güzel para kazandırıyormuş ama bugün bu durum pek öyle değil.
bugün kartlar gelecek, yarın öbürgün başlarım sanırım. şuan en karlı donanım türkiyede 8gb 570 . 5700 ler falan uçmuş gitmiş.amorti olacak gibi değil bu dolar goygoyundan sonra da iyice uçar artık. millet eli şeyinde zam yapsak diye bakıyor.
1 yıla maliyetini çıkarsa,diğer yıl da yatırımın %50 si kadar kar etsem bence iyi. sonuçta banka faizinin %10 olduğu bir ülkede yaşıyoruz. aynı zamanda hisse trade de yapıyorum, yılda %100 kazanmak yıpratıyor . bana daha keyifli geldi bu yol yıllardır hep para kazandırmıyor muhabbeti var ama deneyip göreceğim. olmazsa çift ekran kartı ile oyun oynarım :D
Çok değerli bilgiler. Teşekkür ederiz.
Etherum 2.0 ile proof of stake algoritmasına geçilince nasıl olur madencilik işleri?
32 Eth alıp stake etmek mantıklı olur mu? raspberry pi ile bile bu madencilik yapılabilir deniyor, ama ağ kiralamadan falan bahsedildi onu çok anlamadım. :)
Tüm forumdaşlara iyi günler dilerim.
ağ dediğiniz hash kiralama ise ponzi gibi birşey o . eth gpu dan gidecekse zorluğun limiti gpularla sınırlı . en yeni nvidialar bile öyle uçuk mh değerleri vermiyor . asic e geçerlerse millet sağlam söver zaten eth de bir nevi biter.
rasberry falan hikaye. madencilik için yazılan özel os lardan bile bir ton sorun çıkıyor. hele birde ubuntu yükleyeceksin falan tam facia. 12 yıldır linux ev kullancısıyım çift hdd çalışıyorum en sonunda linux un fişini çektim. bankacılık işim olursa takarım . bir işletim sistemi hiç mi gelişmez hep mi sorun yumağı olur ,hiç bulaşmayın.
Sağolun kesinlikle dikkate alacağım.
Eth ile ilgili update duyurularını buradan takip ediyorum ama sanırm spadina test ağında genesis bloğu oluşturulamamış haberi vardı bugün medya da.
https://blog.ethereum.org/2020/09/22...-update-no-17/
Proof of stake(POS)
Proof of work (POW)
POS'un mantığı POW'dan tamamen farklı. POW bugüne kadar ki klasik madencilik işi, GPU ya da ASIC cihazların işlem gücüyle network'e hizmet etmek, hashlenmiş blokları oluşturmak.
POS ise daha çok, elinde ilgili coin'den tutarak network'de söz sahibi olma, fikir birliğine varma(consensus) mantığıyla çalışan bir mekanizma, "benim de ETH'ım var, bu network'teki işlemlerde benim de sözüm dinlenmeli" demek bir nevi.
Dolayısıyla POS her türlü donanımla çalışır, sadece cüzdanınızda ilgili coin olmalı ve zincire sürekli bağlı olmanız lazım yani raspberry pi'ye cüzdanı kurup internete bağlayıp açık bırakacaksınız. Elinizde ne kadar çok coin varsa network'de sözünüz daha fazla dinlenir, sizin payınıza düşen kazanç da o derece fazla olur. Detaylı bilgim yok ancak POS'da belli master node'lar oluyor, o makinalarda bol çekirdekli CPU, yüksek hızlı internet bağlantısı gerekiyor. Ayrıca cüzdanda bol miktarda coin de lazım.:cool:
Ancak sonuçta iş dönüp dolaşıp bu işe ne kadar para ayırdığınıza ne kadar zamanda ne kazanmak istediğinizle alakalı. Piyasa iyiyken herşey güzeldir de kötüye gidince POW ya da POS farketmiyor. İster GPU'larla kazın ister kumbara misali stake ile biriktirin elinizdeki malın değeri düşünce işler kar-zarar hesabına döner.
BIST'te yüksek fiyattan eline mal verilmiş uzun vadeci KY gibi olmak da var stake işinde.:)
ETH yerine belki daha az bilindik POS coin'ler araştırılıp onlara pay edilebilir. Belki daha riskli olur ama kazanç da ona göre fazla olur.
Ha sizin de yıllık kazanç %100 ise ona birşey demem, yapın gitsin o zaman:party::party:
geçiş en az 1 yıl sürer.geçişin ayrıntıları belirsiz. etc gibi yeni bir coin olarak eth kalır şimdiki eth başka bir isim alabilir. dediğim gibi gpu mining de sınırlar biraz belirli. asic e geçilmesini insanlar istemiyor. çünkü çinliler asic e hakim . ilk kendileri yapıp kullanıyor, çöpü çıkınca dünyaya satıyor .
15 Ekim'e kadar MTGOX'un soğuk cüzdanlarından 150,000 #BTC ödeme yapması gerekiyor diye bir yazı gördüm ama ayrıntısını bilemiyorum. MI 5s cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Cihaza cüzdanı kurup, 7/24 açık bırakmaktan ibaret. Bu açıdan pi cihazı bulunmaz nimet. Ben tek cihaza navcoin, nxt coin ve neblio cüzdanlarını kurup, bir yıl çalıştırdım. Zaten raspberry pi'nin elektrik sarfiyatı çok düşük. Özellikle Neblio'dan iyi para kazanmıştım; bu işe giriştiğimde neblio bir dolar civarındaydı, yıllık yüzde 10 veriyordu. Aldıklarımı 60 dolardan satmıştım.
Burada asıl karar verilecek nokta şimdiki fiyatıyla yaklaşık 10k usd tutarını bu işe bağlamak mantıklı mı? O kadar parayla btcturk üzerinden yalnızca link ve eth al-sat yapsan zaten yıllık yüzde altmıştan fazla getiri sağlanır.
"Burada asıl karar verilecek nokta şimdiki fiyatıyla yaklaşık 10k usd tutarını bu işe bağlamak mantıklı mı? O kadar parayla btcturk üzerinden yalnızca link ve eth al-sat yapsan zaten yıllık yüzde altmıştan fazla getiri sağlanır."
BTCTURK DE LİNK VE ETH AL-SAT YAPILARAK YILLIK %60 NASIL KAZANILIYOR. GERÇEKTEN MERAK ETTİM. BU DOĞRUYSA HERKES BUNU YAPMAZ MI?
SM-M205G cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bu adresten takip edilebilir cüzdan hareketleri;
https://www.cryptoground.com/mtgox-cold-wallet-monitor/
Herkes bunu yapıyor zaten! :) İşin şakası bir yana bir süredir piyasa al-sat için çok uygun. Örneğin Link'de 9 dolar altı alıp, 9 ya da 10 dolar üstü satıyorum. Etherde ise alış limitim 337, satış 350-355 dolar. İki paritede(Link-Usdt Eth-Usdt) yaptığım işlemlerde günlük ya da üç günde bir yüzde 15'den fazla getiri alınıyor. Zaten alış ve satış sekmelerindeki yığılmalar size fiyatın nereye gideceği konusunda ipucu veriyor. En azından Kasım ayındaki Abd seçimlerine kadar piyasanın bu şekilde devam edeceğini düşünüyorum.
https://coinmarketcap.com/currencies...storical-data/
o iş hikaye ! en mantıklı yolu rig kurmak ki ben şuan 1 rig ile başladım. bir iki ay bakayım karar veririm. ama yapmayı düşünenvarsa şunu söyleyeyim en aşağı 1800 mhs(1.8ghs) gücünde bir sistem kurmak lazım aşağısı uğraştığına değmez. mhs olarak yazmamın nedeni de malzeme fiyatlarının sürekli değişmesi .
4 saatlik grafikteki sıkışma bitmeden yönü belli olmayacak gibi görünüyor.
https://bitcoinyorum.com/wp-content/...n-4saatlik.png
Bitcoin
dön dolaş, aynı yer
https://i.hizliresim.com/c5mh6j.png