2.soruyu boş geçti .
Printable View
2.soruyu boş geçti .
Sorular;
-KKM nolacak dediler,
-KOBİ üstü firmalar ihracaatçı olmayan, kredi bulamıyorlarmış, biz nolacaz, işletme sermayemiz eridi dedi.
Cevaben
-Enflasyonda geçici bir yükseliş olacak, 2024 ortası durur, 2025 e düşer diyor.
Bu geçiş sürecinde, dış finansman iyileşmesinin devamını bekliyoruz.
-KKM, üstünde çalışıyoruz dedi ??? Ne anlamadım, tahvil mi çıkaracaklar..
-Cari dengeyi iyileştireceğiz, kurumlarla eş güdüm...cevap yok..
Sorular;
-Politika faizi negatif. Eskiden >enflasyon olacak yazardı, bunu görecek miyiz?
Cevap;
-100 küsür düzenleme, bileşik etkileri var, bankacılık sisteminin dinamiklerini değiştirmiş.
İnce ince, nokta atışı yapmalıyız, bazıları sıkılaşma yönünde bazıları tersine gidiyor, bu bir optimizasyon problemi.
En bağlayıcı, en kısıtlayıcıya yoğunlaşıyor...o da menkul kıymet tesisi daha önce söylemişti. Önce bunu halletmeye çalışıyorlar.
Kademeli gideceğiz diyor.
Neyse...gözlemleye gözlemleye sıkılaştıracağız.....verilere bakacağız...değişik bir şey söylemeyecek anlaşıldı.
2024 ün ortasına kadar bu geçiş süreci devam eder diyor.
Karşılıklı etkileşime izin vermiyor, sözünü kesiyor.
Motorine bu gece de 1.45 pompalamasyon varmis
Güzel soru çarşı pazar yanıyo .
cevap: :halay:Bayburt Bayburt Bayburt :halay:
Okumuş eşşekler rapor gerçekçi pozitif yazmış.
Resmi enf beklentisi 60 faiz 17 pozitif evet
Seneyede 33 olacakmış
Yılbaşında asgari emekli maaşlarını çaksın seçim öncesi görürüz 50 mi 60 mı
TCMB Erkan: Daha yüksek banknot üzerinde şu anda çalışmıyoruz
Erkan: Yüzde 5 enflasyon hedefini değiştirmeyeceğiz
TCMB Başkanı Erkan: Biz bir kur seviyesi hedeflemiyoruz, ancak kurdaki aşırılıklar görüldüğünde de müdahale, aşırılıklığı ve oynaklığı azaltmak Merkez Bankası'nın görev tanımındadır. Şeffaflık adına Hazine protokolü kullanmıyoruz, doğrudan satışları bankalara yapıyoruz
Erkan: Merkez Bankası başkanı olarak benden hiçbir zaman siyasi bir açıklama almayacaksınız
Erkan: Enflasyonun 2023 yıl sonunda %58,0 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz (Önceki %22,3)
Erkan: Yüzde 5 enflasyon hedefini değiştirmeyeceğiz
Erkan: Merkez Bankası başkanı olarak benden hiçbir zaman siyasi bir açıklama almayacaksınız
üstteki söylediği alttakini yalanlıyor
THY yöneticilerinin huzur hakkı 16 ayda yüzde 149 oranında zamlandı. 2022 nin Mart ayında 25 bin TL olan huzur hakkı, bu ay 62 bin 329 TL ye yükseldi. THY nin yöneticileri arasında Fahrettin Altun un eşi Fatmanur Altun ve AKP eski Gençlik Kolları Başkanı Ecertaş da bulunuyor.
https://www.cumhuriyet.com.tr/siyase...kseldi-2102917
Şaka maka Gaye Erkan muhtemelen son 20 yılın en iyi mb başkan adayı olabilir.
Motorine yarından itibaren 1.45 TL'lik bir artış bekleniyor
bunların iyisi varmıki en iyisi olacak, algı yapmaya gerek yok
Yeni kelimelerimiz;
Bütünsel, optimizasyon, en kısıtlayıcı, düğüm :p
Yıl sonu enflasyon %70, sonra gelecek olan veriler daha poh olduğu için müteakip sene enflasyon %80, sonraki seneye de kim öle kim kala :oleyo:
Baskılanmış kur, haşırt diye enflasyon yarattı tekrar...
Sorun şu ki, reel faiz anlaşılan uzun süre pozitif olamayacağından,
Kur ileride de problem olmaya devam edecek..
Ya biriktirdiği rezervi satmak bu şekilde baskılamak zorunda kalacak ki, git gel Konya 6 saat modu,
Ya da müdahale etmeyecek küçük küçük ayarlar dışında dolar bu yıl sonu 30-35, seneye bu vakitler (2024 ortası) 50-55 ler olacak,
Ne zaman ki 2018 den bu yana biriken enflasyon farkı etkisi dolara tam yansır,
Veya faiz>enflasyon olur,
O zamana kadar enflasyon yukarı, dolar yukarı..
Denklemi tek bozacak şey, batıdan gelebilecek büyük sıcak para olur...olur mu...hop 180 derece ben BOP Eşbaşkanıyım demiş miydim...olur..
Bu arada, öyle ya da böyle parasal genişlemeye devamke...
Diyelim ki yıl sonu enflasyon %70, ticari krediler de %35...yine bedava, ne değişti, biraz reel negatiften pozitife hafif yaklaştı o kadar...
Bireysel kredileri kısacağız diyor, kart faizleri v.s. Ticariler devam..
Zaten KKM kur farkı ödemeleri M1 i arttırıyor, dolaylı yoldan M2 ye katkı sağlıyor, negatif faizli ticari kredilerle M2 büyümesi devam edecek..
Sihirli kelime..selektif...seçici..
Saklı seçilmişler yani...hani şu kedi kesenler...pohunda boncuk olangiller canım:cool:
Bu arada Gaye Ablayı beğenmeyenleri sözlerimin başında kınıyorum, ortasında kınıyorum, sonunda da kınıyorum. Yok o bu değildi sanırsam başka bi şeydi :p
Yaw 6 ay gözünüzü bi kapatın bak, gözlerimin içine bak. bahçe çiti, alma abi almadan buralara geldik.
Damadın eniştesinden filipis marka televizyon dedi.
Yok...filipis eğrisi filan dedi yaw...
En azından bizimle taştaş geçmiyorlar yaw...
Ne deseydi, eskisi misal, yıl sonu enflasyon kesin %38 e düşer bu iş bitti yılanın başını ezdik diyeydi, daha mı iyiydi.
Bana benden öncekileri sormayın...düğüm atmışlar dedi işte...Sikender düğümü..neresinden çekince ne depki vereceğini bilmiyorum diyor...
Bi şey değişmez sizin anlayacağınız, ama en azından daha bilimsel olacağız bundan böyle :plc:
Her gelen süre veriyor. 6 sene geçti. Şimdi de 2 sene daha istediler. 8 sene kendi kendine bıraksalardı şimdi Norveç olmuştuk. Eheueheu
Ya Ben, Ya Timur, ya da Eşek Ölür
Günün birinde Nasreddin Hoca ile Timur bir araya gelirler ve bir konuda anlaşırlar. Anlaşma şartlarına göre Hoca, üç yıl içerisinde, üç bin altın karşılığında Timur'un eşeğine okuma yazma öğretecektir.
Hoca, Timur'un yanından ayrılıp mahallesine geldiğinde komşuları merakla sorarlar:
"Hayırdır Hocam, Timur'la neler konuştunuz?"
"Sormayın... Üç yıl içinde Timur'un eşeğine okuma yazma öğretip üç bin altınını alacağım."
Komşuları acıyan ifadeyle Hoca'ya seslenirler:
"Hocam, ne yaptın? Hiç eşek okuma yazma öğrenir mi? Vah vah, üç yıl sonra kellen gidecek."
Nasreddin Hoca hiçbir şey olmamış gibi komşularını teselli eder: "Boş verin komşular! Eşeği okutmanın karşılığında üç bin altını peşin aldım. Üç yıl sonrasına Allah kerim. Bu zaman içerisinde ya ben ölürüm, ya da Timur... Belki de eşek..." deyiverir.
Börümcekci yıl sonu 58 i boşverin mayısa kadar yüzde 70 e çıkacak resmisi enflasyonun der…
Kkm 3 trilyon olmuş…
Sistem Her yerden kilit…
Optimizasyon moptimizasyon dedimi kitliycek demektir.
E okumuş kadın tabi...içine etmişler diyemedi de, düğüm olmuş burası dedi; bi tedbir alıyoz sıkılaştırıcı ama onun tetiklediği başka bi şey ters tepiyo dedi.
Zamanında dedik, bütün tilkilerin kuyruğunu birbirine bağladılar diye..
Dolar enflasyon farkına, enflasyon dolara, dolar KKM ye, KKM dolar kur farkına, KKM ye gereken para bütçe açığına veya M1 e, düşük dolar cari açığa, cari açık dolara....
Doları salınca rezerv toplayayım, dış ticaret açığı rekor kırmasın diye, bütün taşlar yerinden oynadı. Dolar kalkınca KKM kur farkı hazineyi boşalttı, o bu sefer ÖTV KDV haşırt nerde kıstırırsa dedi MB ödesin, MB ödeyince ve dolar alınca yer gök TL faiz arttırırken mevduat faizleri düştü...enflasyon uçtu...falan filan..
Daha faizleri tam arttırmayı başaramadı, Yenişafak manşet attı bu son olsun diye...
Ne yaşıyoruz bi bilsem. Memura %50-70 emeklisine %25 zam, niye, neye göre, neden...
Asrın zokasını yedik. Faiz sebep enflasyon sonuça ne diyon diyorlar, ben siyasete girmem diyor.
Mevduat faizleri reel pozitif bölgeye ne zaman geçer diyorlar, bi ara %45 leri gördü şu an da yüksek %35 lerde hala yüksek diyor, ardından yıl sonu enflasyon %58 diyor.
Dolayısıyla....acı reçete filan yok...olsa olsa tuzlu suyla gargara...
sarı kızda 2000 kademelerini atlayıp fiyatlamayı doğrudan 3000 dolardan başlatsınlar, yoksa atlatamayacak bu yüzyılı kızcağız..
Şu net hata noksanı çözsün misal....asrın fenomeni..
Ya da TUİK Başkanını ziyaret etsin; başkan olm doğru hesaplayın la şu veriyi, bütün hesap kitap senin bu veriye göre, sen tırpanlayınca bütün hesap yanlış oluyo desin?
Veya, şu artık kullanmıyoruz dediği hazine protokolüyle ile ilgili geçmişte kim, ne zaman, kaçtan ne kadar dolar almış bütün kayıtları halka açsın, şeffaflık madem, görelim bu süper öngörülü iş insanlarını.
Şeffaflık...öngörülebilirlik...
Yani...buzlu cam gerisinden...ucundan....kıyısından...lütfen söz almadan konuşmayın, çok kibarsınız reca ederim..bi dahakine ilk sana söz verecem...zaten spot ışıkları tepeden tepeden vuruyor.
Bütün memleket ekonomist oldu ablanın haberi vardır umarım :p
Amb 0.25 artırdı parite 1.10 altina geldi.
Ablam çıktı birden arttırırsak faizi, düğümü çözemeyiz daha beter olur bunun için ufak ufak faizi arttırıp etkilerine bakarak hareket edeceklermiş.
Yüzde 58 beklenen, 100 den fazla gerçek enflasyon, bir ayda 850 milyar artan borç yükü vs. vs. olan ülkede 2,5 faiz arttırınca gördükleri etkiyi ve bu etkiye bağlı aldıkları önlemleri bilmek isterdim.
Kadına da diyecek bir şey yok. Memleketin hali de, yönetenler de ortada.
Çıktı konuşmuş olmak için konuştu. Mecbur olmasa çıkmazdı.
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/i...6A9zA&usqp=CAU
Kendime masallar.!!
Masallar dünyası.!!!