Ülkedeki toplam döviz likiditesinden bahsediyor sanırım.
Printable View
Evet döviz likiditesinden kastım bilançolardaki yp döviz varlıkları ve yp yükümlülükleri değil. Şöyle düşünün büyük bir firmanın ileri vadeli bir yp alacağı var ve kısa vadeli bir çok tarihli yp ödemeleri var. Uzun vadeli alacağını kısa vadeye çevirebilmesi için piyasada belirli bir döviz likiditesinin oluşması gerekli oluşmamışsa banka temerrüde düşebilir.
Türkiye'de şu anda döviz likiditesinde ciddi sorun olduğunu düşünüyorum, bunun en büyük kanıtı tcmb'nin *1 günlük* swap USD/TL ihaleleri açması ve bu ihalelere çok ciddi talep gelmesi. Bütün bunlar döviz likiditesinin ciddi anlamda kuruduğunu gösteriyor.
Riski neden döviz likiditesine bağladığımı da şöyle özetleyebilirim. TL likiditesinde riskin sıfır olduğunu düşünüyorum. tcmb gerektiğinde sınırsız TL yaratabileceği için bu noktada risk mutlak sıfırdır diyebiliriz.
Ancak döviz likiditesi için aynı şeyi söyleyemeyiz. Burada bankaların döviz likidite riski tcmb'nin döviz likiditesini sağlama gücüne endeksleniyor.
Tcmb=Türkiye demek olduğundan. Bankaların riski=Türkiye'nin riski şeklinde özetleyebiliyorum.
Avrupa'daki bankaların zengin bir babası var diyorum (Avrupa merkez bankası). O nedenle o ülkelerin riski eşittir Avrupa merkez bankasının riski = Avrupa'nın riski oluyor. Avrupa toplam ticaretinde cari fazla verdiğinden, ve euro gibi bir parayı karşılıksız basma yetkisine sahip olduğundan , böyle zengin bir babanın evladının riski (italya dahi olsa) Türkiye'ye göre nispi olarak düşük kalıyor.
Ancak Türkiye'nin böyle zengin bir babası yok. Türkiye'deki bankaların riski=tcmb'nin riski=Türkiye'nin riski.
Bende bir miktar 801 İş Portföy Para Piyasası Fonu var....Yıllardır var ..acil ihtiyaçlar için bir miktar parayı burada tutarım..
Bu fonun perşembe günkü fiyatı...181,633439 du
bugün fiyatı 181,761501
ve pzt fiyatını az önce açıkladı 182,143331 (3 günlüktür Bugünden pzt ye)
Bunlar şimdiye kadarki son yılların en büyük artışları ...bu oranlarla yıllık neti %23 ün üzerinde getiriye denk geliyor...
Devam eder mi bilmiyorum...
bilginize
http://www.isbank.com.tr/TR/fiyatlar...-ve-altin.aspx
https://i.hizliresim.com/Ay0QVp.png
Bumudur?
Yukarıdaki örnekteki gibi fonlar günlük repo yerine tercih edilebilecek fonlardır.(bence)
YTD
Evet ...yalnız dikkat diyorum. bugün yarın pazar günü almak istediğinizde pzt günkü satış fiyatından size satış yapar ...hafta içleri gündüz saatlerinde aynı gün alım satım yapsanız dahi zarar etmezsiniz...ancak akşam 18.00 den sabah 07.00 saatleri arası ..hafta sonları ve tatil günlerinde alım-satım fiyatları farklıdır...örnek şimdi alırsanız satış fiyatından ....satarsanız bankanın alış fiyatından olur...pzt sabahına kadar böyledir...