Devlet tahvillerini sıfır faizle Merkez alsın.
Bankalar da zorunlu tahvil almaktan kurtulmuş olur...
Printable View
Devlet tahvillerini sıfır faizle Merkez alsın.
Bankalar da zorunlu tahvil almaktan kurtulmuş olur...
Bu arada burada benim bahsettiğim "zorunlu tahvil alma zorunluluğunun kalkması " krediler ve döviz mevduat için. Ama Hazine ihalelerinde piyasa yapıcı bankaların gerçekleşen ihale fiyatı üzerinden tahvil alma zorunluluğunu var.O her yerde geçerli bir uygulama,onun kalkmasından bahsetmiyorum.
Anlıyorum da...
Banknotu direkt hazine bassın demek istedim...
Devlet kendi parasıyla niye faiz ödeyerek borçlanıyor?...
O zaman hesap bilmez iktidarlar sınırsız para basar deniliyor.
Ona bakılırsa mevcut durumda hesap bilmeyen iktidarlar, hazineyi sırtında faiz kamburu olan borç batağına da sokuyor...
Hemen hemen bütün ülkelerin borcu boylarını aşmış. Faiz indir, faiz yükselt. Emme basma tulumbası gibi. Nereye kadar sürecek? Abd’nin borcu 31,4 trilyon dolar. 2 sene sonra 36 trilyon dolar. Bu borcun nasıl ödeneceğini bilen yok..
Başka bir sistem icad etmeleri lazım...
Krediler ve TL mevduat/ Toplam mevduat oranı için uygulanan zorunlu tahvil alma zorunluluğunun kalkması çok doğru bir adım olacaktır.
Tabi bunun da handikapları var. Tahvil alma zorunluluğu ortadan kalkınca bankalar, DDKKM için müşterilerine baskıyı yapmazlar ve cazip teklifler sunmak zorunda kalmazlar. DDKKM’ler cazibesini yitirir ve vade dönüşlerinde hesap sahipleri yeniden dövize dönerler.
Bu da döviz üzerinde baskı yaratır.
TL KKM’lerin de kaldırılmasını bekliyorum. Bunlar da vade sonlarında KKM olarak yenilenmez ve normal mevduata dönerse TL mevduat faizlerinin yükselmesine neden olur.
Politika faizi varsın 8-8,50 olsun.
Bu arada 30 Hazirana kadar TL mevduat faizlerine uygulanan vergi indirim uygulamasının uzatılmayıp, eski haline dönmesi de diğer bir beklentim.
İşte o vakit piyasa bollasan TL değer kaybediyor. Döviz uçuyor, enflasyon oluyor. TL rezerv para birimi değil. Parasal genişleme konusunda ABD, İngiltere,Almanya, Japonya gibi ülkelerin yaptıklarını yapamayız. Dengeyi çok iyi kurmak, gerektiğinde borsacı gibi stoploss yapıp acı reçeteyi uygulamak gerek. Çok hassas, ip uzerindeki canbaz gibi bir denge var.