15/01/2030 vadeli Bond’da yok .
11.875 kuponlu olan .
Var birşeyler olduğunu gösteriyor bu durum
Printable View
15/01/2030 vadeli Bond’da yok .
11.875 kuponlu olan .
Var birşeyler olduğunu gösteriyor bu durum
Rusya Maliye Bakanlığı,
yabancı bankaların 650 milyon dolar eurobond ödemesini reddettiğini açıkladı
Dün bu tutanaklar kaynaklı TR eurobondlarından, 2040 yılı sonrası itfa tarihlileri %3 civarında değer kaybı yaşamıştı. Diğer EM eurobondları da değer kaybetti.
Bugün akşam saat 8-9 gibi tepki alımı gelmiş mi bakmak lazım.
EM'lerde yakın vade durumunu takip etmediğim için zarar konusunda bir şey diyemeyeceğim.
Ek 28470
Birkaç gün önce şöyle bir çalışma yaptım.
Çalışmadaki mantığım şu şekilde:
Bir nominal eurobondun itfa tarihindeki 1.000 usd değeri üzerine tüm kupon gelirlerini ekleyip eurobondun alış maliyetini düşüyorum. Bu sonuç bana toplam karı veriyor. Bu karı da kaç kupon dönemi var ise ona bölüp ortalama bir kar hesaplıyorum. Seçtiğim eurondların arasında bakış açıma göre en makulü 2030 vadeli US900123AL40 eurobond gibi sonuç çıktı. Üstadlar yorum yapabilir mi? Mantıksal bir hata var mıdır?
Not : Çalışmamda kupon geliri ile tekrar yatırım yapmadan harcıyorum şeklinde kabul yaptım.
Kısa olarak; bu tahvillerin kupon oranı ihraçta belirlenir ve. XX yıl da geçse sabit(%99). Ancak fiyat sürekli değişiyor —> yani getiriyi değiştiren fiyat. Bu yüzden kupona değil önce bileşik getiriye göre hesap yapmak… kuponlarıysa nakit akışı bakımından değerlendirmek gerek. Bankalar/aracı kurumlar itfaya kadar tutma halinde oluşacak getiriyi basit/bileşik her gün yayınlıyor. Konuda geriye doğru giderseniz hemen tüm diğer detaylar da mevcut. Kolay gelsin.
Ben bu işe(EB yatırımı) yeni başladım sayılır.
Şimdilik en iyi fiyatları TEB verdiği için alımları oradan yaptım.
Faizler artış trendinde olduğundan ilk üç alımım 2 yıl vadeyi aşmayacak şekilde oldu.
Sizce yanlış mı düşünüyorum?
Genelde 7-8-10 yıllık kağıtların konuşulduğunu görüyorum. Burada ciddi bir faiz oranı riski alınmış olunmuyor mu?
Beyanname verme aşamasındayken çalistigım bankanin müsteri temsilcisi eurobond geliri olan kişilerin çoğunun beyanname vermediğini soyledi.
"Ama dogrusu vermek tabii"demeyi de ihmal etmedi.
SM-A505F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Maliye genelde 4.5 5 sene kadar bekleyebiliyor, cezası ve üzerine eklenmiş katlanmış faizi ile iyi bir sabunlama çekmek için.
O nedenle bu önerme 6-7 sene önceki gelirlerini beyan etmemiş kişiler için kısmen geçerli.
Ama 2017 sonrası tüm eurobond gelirleri hala maliyenin vizöründe.
Yakaladı mı çok güzel öper.
O nedenle beyan vermemek hele ki ciddi bir meblağ söz konusu ise kişinin kendi mazoşist yaklaşımıdır.
Bu sene ilk defa işyeri kira geliri beyannamesi verdim.
İnternet Vergi Dairesi GV beyannamesi sayfasında , adıma yatan kiralar , adıma yatan stopajlar, ekranda hazır bir şekilde beni bekliyordu !
Bilginize....
genel hatırlatma ;
----
Eurobond gelirlerinde vergi durumu (2022)
https://www.finansgundem.com/yazarla...yazisi/1634470
"sadece" eurobond geliri olan için;
"1-Faiz geliri için beyan zorunluluğu, yıllık beyan sınırının aşılması halinde söz konusudur. 2022 yılı için geçerli olan beyan haddi aşıldığında, 70.000 TL'yi aşan kısım için değil, elde edilen faiz gelirinin tamamı için gelir vergisi beyannamesi verilir veya bu tutar diğer gelirler için verilen beyannamedeki matraha eklenir. Beyana tabi gelirler toplamı 70.000 TL'yi geçmiyorsa hiç beyan yapılmaz. (2021 yılı için 53.000 TL)"
Beyan sınırları enflasyon karşısında kuşa dönüyor. Seneye 140bin tl olması lazım ki anca dengeye gelsin.
Eurobondu ilk alırken beyan sınırına girmemek için 80-90bin dolara kadar alınır diye düşünüyordum. Başka gelirde yoksa. Şİmdi 2022 beyan sınırı 70.000tl, yaklaşık 4700dolar(kur:14,7). Aldığın bonda göre değişmekle beraber 50bin dolarla bu dilime girebilirsin. Hatta dolar ralli yaparsa son 6 ayda 40bin dolarla bile girebilirsin. Şİmdi birde kur riskini hesaplamaya başladım. Buraya fazla yatırmamak lazım dolar olarak %7-8 getiri iyi aslında ama 40-50bin dolara kadar iyi. Üstü sakıncalı. Dikkatli olmak kur riskini beyan sınırını falan iyi hesaplamak lazım. Yoksa o kadar risk al bekle sonuç sıfır.
Bu 70bin tl bistteki vergisiz temettü kotasından da yiyor. Dengeyi iyi ayarlamak lazım.
Normalde bist'ten 140bin tl temettü geliri elde edip vergi vermeden yırtacak birisi eğer 30bin tl eurobond geliri varsa bistteki temettü kotası 80bin tl brüte iniyor. (80/2 + 30 = 70) O zaman toplam vergisiz geliri maks 110bin tl'ye iniyor. Benim de 26bin nominal var daha eklemem.
ytd
Bende de 27bin nominal var daha eklemeyi düşünüyordum ama şu vergi işine kafam takıldı. Hocam burayı tam anlayamadım. Eurobond karı ile temettü karını vergi dilimine sokmadan nasıl ayarlayabiliriz. Bende borsa+eurobond vergiye girmeden yatırım yapma planım var. Şuan eurobonddan yıllık 1900dolar civarı kupon gelirim var. Maksimum ne kadar vergiye takılmadan temettü alabiirim?. Yarısı vergiye girmiyor onu biliyorum ama tam hesaplamayı yapamıyorum. Tşkler.
Anlattığım şekilde işte.
Toplam pasif gelir 2022 için maksimum 70 bin tl olmalı vergi çıkmaması için.
Bist gelirleri anlattığım gibi yarısı beyan ediliyor o yüzden sadece bist'ten geliri olan birisi için bu miktar 140bin tl'ye çıkıyor. (yarısını beyan ediyoruz 70bin)
Bu 70bin içine kira gelirleri de dahil.
Benim de aşağı yukarı o kadar getiriyor eurobondlarım. Yukarıda yaptığım hesap size de uyuyor aynı şekilde. Eurobond eklemeyi bırakıp temettüleri arttırırsanız teorik olarak 70bin tl olan beyan sınırınızı 110bin tl civarına çıkarabilirsiniz. 100% bist kalsaydınız bu miktar 140bin tl olurdu.
Eurobond daha garantili getiri tabi nereden baktığınıza göre de değişir. ytd
Benim eurobond kupon gelirime yıllık 2000 dolar desek 30.000tl ediyor 2022yılı için. Diyelim ereğli hissemde var. Yaklaşık %10 temettü veriyor. Yani 400.000 tl eregli hissem olsa %10 temettü alsam 40.000tl temettü gelirim olur. Bu durumda 70.000tl beyan sınırını aşmış oluyorum. Bu durumda %15-40 arası vergi çıkıyor. Elimde eurobond olmasa onun yerine 800.000tl lik ereğli olsa 80.000tl temettü oluyor ancak yarısı vergiye dahil olduğu için beyana gerek kalmıyor. Hatta 1.600.000tl lik eregli olsa 160.000tl temettü alıyorum. Yarısı vergiye dahil oluyor beyan yapıyorum ancak ödediğim stopajı düşeceğim için çok az vergi ödemiş olacağım. Daha doğrusu temettü vergisine kısaca %10 diyebiliriz. Oysa işin içine eurobond girdimi vergi bir anda %15-40 bandına çıkıyor. Şuan hisse yatırımım ufak ama ilerde hedefim yüksek. Bu durumda eurobonda fazla takılmamak daha mı mantıklı olur? Kusura bakmayın yeni öğrenme aşamasındayım uzun vade eurobond+hisse karması yapmayı planlıyordum ama bu vergiler yüzünden eurobonddan çıksam daha mantıklı olur sanki. Eurobond kupon+temettü gelirinin vergi durumunu tam oturtamadım kafamda sanırım.
Nominal degerinden daha buyuk olacak sekilde yeni yatirim yapilabilir
yani 100 ve uzerinde temiz fiyatli eurobond alimi gibi. Kupon lari da degeri ufak olanlardan secip yillik beyan limitini gecmemeye calisabilirsiniz. Yani yuzde 6 kupon odemesi olan eurobond yerine yuzde 2-3 gibi kupon odemesi yapan eurobond beyan sinirinda kalmaniz icin iki kat daha avantaj elde edersiniz.
Diyelim ki 50tane yuzde 6 odemeli yerine 100 tane yuzde 3 kupon odemeli alirsaniz ayni kupon geliriniz olur...
Burada hesaplar hep itfa zamanina kadar beklediginizi goz onune aliyoruz..
Saygilarimla...
EK NOT: Eurobond dan cikayim demissiniz, bunu yaptiginiz anda direk beyan siniri olmadan elde ettiginiz MB alis kuruna gore kazanci da beyan etmeniz zorunlu olur, unutmayin bunu...........
Evet doğru orayı biliyorum çıkayım derken daha fazla eurobond almamayı kastettettim. İlk hedefim 80-90bin dolar eurobond almaktı sonra 50bin doları hedef yaptım şimdi ise 27binde kalsam yeterli olur sanırım. Yoksa temettüyle beraber kuponlar bana ilerde sorun çıkartacak gibi. Kupon oranı düşük kirli fiyat 100 üzeri bondlar daha mantıklı gibi haklısınız. Ama primli bondlarında kuponları yüksek oluyor genelde sanki. Yada bi kontrol edeyim. Teşekkürler
Sri Lanka eurobondlarını geçici olarak ödemeyeceğini, bu dövizleri halkın ihtiyacı olan gıda alımında kullanacağını açıkladı.
https://www.bbc.com/news/business-61076481
ABD enflasyonu %8.5 oldu.
Bizim eurobondlar bile reel getiri sağlamıyor artık.
Peter Schiff 2 sene önce dediydi ne FED'den ne Powell'dan cacık olmaz enflasyon da bir yere gitmez diye. Adam yırtmadığı yerini bırakmadı kağıt paralardan bonolardan çıkın mala geçin deyu.
Ben dinledim mi peki? Yok. Hala paranın yarısı eurobond ve dolar mevduatta :)
ytd
Mayıs Haziran 75 er basmazsa enflasyonun önünü alamaz
Şimdi benim 6 ayda bir 1200 dolara yakın kupon ödemem var beyanname vermem lazım mı
eskiden başlığı baştan okuyun denirdi. artık bari birkaç sayfa geriden okuyun demek gerekiyor anlaşılan.