üstüne alınma altyapı yok derken bu gibi goygoycuları kastettim yoksa iyiler var
Printable View
üstüne alınma altyapı yok derken bu gibi goygoycuları kastettim yoksa iyiler var
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) rezervlerinin 109 milyar dolar seviyesinde olduğunu belirterek, süreci tamamlanan işlemlerle rezervlerin 115 milyar doların üzerine çıkacağını belirtmişti. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, döviz rezervlerinin 115-120 milyar dolar bandına geldiğini açıkladı.
Rakamlar yukarıda,merkez bankasının kendi internet sitesinde yayınladığı veriden.Gerisi senin benim şirketlerin bankadaki hesabındaki dövizler,merkez bankasının mülkiyetinde değil,emanet olarak duruyor,bankaların kısa vadeli olarak swap yolu ile merkez bankasına ödünç verdiği dövizler,Çin,katar güney korenin belirli bir vade için swap anlaşmasıyla merkez bankası bilançosunda gözüken dövizler.Hepsi zamanı gelince sahibine geri dönecek dövizler.
Bu hesap şuna benziyor,bankadaki hesabında 115 liran var ama kısa süre sonra aynı bankaya ödemen gereken 165 liralık da borcun var.Sen diyorsun benim 115 liralık birikimim var.Adama sorarlar ,varlığın borcunu ödemeye yetmiyor,bankadaki 115 liranı versen de ,geri kalan 50 lirayı nasıl ödeyeceksin.
Taklayı geçtik, artık parende attırıyorlar. Tüik, enflasyondan kısıp, büyüme rakamlarına aktarıyor. Ponzi şahap'a sorsan mb rezervleri ağzına kadar dolu, tabii döviz likiditesi var mı diye sorabilen olmayınca.. yüksek oktan yine son birkaç aydır iyi götürdü..tabii bu işin her zamanki gibi acı bir çıkışı olacak.. işin tiyatro faslını ise reis yine bi şekilde halledecektir. 🙂
Sn Deniz43 , haberlerde Tuik e ait Üfe tüfe oranları konuşuluyor .
5 Eylül de açıklanmıyor mu idi ve sizin yorumunuzu alabilirmiyiz .
Neden Üfe ile tüfe arasında uçurum var ? Bunu nasıl beceriyorlar .
Bence ucurum yok o kadar ... ahmet takan anlatmisti bi yazida... degisik fiyatlamalar oldu ... ozellikle kiralar icin .. hem enflasyon hem gocmenlerden kiralik ev kalmamasi hem uzaktan egitimin acisini cikarmak isteyen ev sahipleri insaat maliyetlerinin artmasi derken adeta bir mukkemmel firtina dogdu ...ustelik bu faiz oranlariyla cekilen krediler de maalesef maaslari geciyor.. ailemi gereksiz harcamalar konusunda iki de bir uyariyorum artik ne kurtarabilirsek
Gelismis ulkelerde enflasyonun dusmemesi nedeniyle abd nin paniğe kapilip şok faiz arttırımı yapmamasi icin dua ediyorum
https://t24.com.tr/haber/tuik-de-ope...i-yazdi,971342
Biyle bir haber vardi
Allah herkesin yardımcısı olsun Saygilar
Dua etmek yerine çözüm bulup önlem almak daha mantıklı değil mi
Fed in faiz arttirmamasi icin sadece dua ediyorum ustadim :)
Cidden onlem almak lazim kendimizi ozellikle psikolojimizi buna hazirlamaliyiz saygilar
3 Eylül Cuma günü açıklanıyor.ÜFE'nin yüksekliği normal,üretim maliyetlerinde emtia fiyatlarında,küresel gıda fiyatlarında,navlun fiyatlarında büyük artışların yanı sıra,chip gibi elektronikten otomotive geniş yelpazede üretimi etkileyen kimi ürünlerde tedarik zincirinde sıkıntılar nedeniyle, diğer ülkelerde de kendi standartlarına göre ,üretim maliyetlerinde büyük artışlar ile üretici fiyatl endekslerinde yükseliş tarihi rekorlar kırıyor.Normal olmayan TUİK'in yayınladığı enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmayacak kadar düşük olması çünkü sadece memur ve emekliler değil özel sektör de enflasyon güncelllemesi ücret zamlarını TUİK enflasyon verilerine göre alıyor ve bu nedenle emeği ile geçinenlerin ülke gsyih'sından aldıkları pay sürekli küçülüyor,giderek daha fazla yoksullaşıyor,ÜFE'nin ise böyle bir fonksiyonu yok.Bu nedenle artık enflasyon rakamlarını ENAG'dan takip ediyoruz,akademik olarak da ENAG'ın yaptığı ölçümlerin enflasyonu oldukça doğru bir şekilde yansıttığı açık.
Yalnızca emeği ile geçinenler değil TL mevduata yatırım yapanlar da etkileniyor. Diyelim 100.000 mevduatınız var hissedilen enflasyon %40 ama siz aldınız %19 faiz bu durumda TL mevduatınız %21 değer kaybetmiş oluyor (geçen yıl 100.000 TL ye almayı planladığınız araç 140.000 TL olmuşsa sizin elinizde 119.000 TL varsa 21.000 TL daha ilave etmelisiniz) aynı şekilde ev sahipleri de kiraları TÜFE endekslemişse etkileniyorlar. Sonra diyoruz ki tersine dolarizasyon başlasın. Kısacası işçisiyle memuruyla emeklisiyle TL mevduata yatırım yapanıyla ev sahibiyle herkes etkileniyor. Kazanan kim ithal ürünleri üretenler döviz girdisi yapmayı başarabilen firmalar hissedilen enflasyon üzerinde zam yapabilen üreticiler.
Çok pozitif bir açılış ile yukarı surmeliyiz.
Hadi uç uç böceğim sana bir terlik alacagim
Ticaret Bakanlığı geçici verilerine göre:
2021 yılı Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre;
İhracat, % 51,83 artarak 18 milyar 912 milyon dolar,
İthalat, % 23,78 artarak 23 milyar 218 milyon dolar,
Dış ticaret açığımız ise 4.306 milyar dolar oldu.
Dış ticaret açığımız aylık 4 milyar doların üzerinde seriye bağlanmış durumda...
Thursday September 02 2021 Actual Previous Consensus
03:30 PM
US
Initial Jobless Claims 28/AUG 340K 354K ® 345K
ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvurularında düşüş trendi devam ediyor.
US
Unit Labour Costs QoQ Final Q2 1.3% -2.8% 0.9% 1%
US
Nonfarm Productivity QoQ Final Q2 2.1% 4.3% 2.4%
US
Balance of Trade JUL $-70B $-73.2B ® $-71B
NOT:30 Ağustos'un tatil olması nedeniyle merkez bankasının her hafta Perşembe günü yayınladığı haftalık,para,bankacılık ve menkul kıymet istatistikleri bu hafta Cuma günü yayınlanacak.
Burada kalıcı cari fazla görmeden temel olarak düzelmeden bahsedemeyiz sanırım hocam ne dersiniz?SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
son günlerde ki işlemelere bakınca dalga boyları arttı ve aşagı yukarı çok dalgalanmaya başladı...bu neyin işareti..yerliler bozuyor desek boyle yuksek bir hareket olmaz 8,31 de gezinirken birden 8,29 a inip tekrar 8,31 e geliyor..arkasından yine 8,28 e iniyor...bu dalgayı yerli bireyseller yüzünden olamaz...o zaman kurumsallarda var..yani ya yüksek bir para girişi var...yada merkez direk kendi yaada kamu bankaları eliyle yapıyor bunu ..yada kamu özel bankalar yapıyor..bizim görebilecegimiz bir yer varmı bunu yoksa merkez bankasının yarınki paylaştıgı bilgilerden mi anlayacagız para girişi olup olmadıgını ?eger merkez yine kamu bankaları üzerinden gecen sene ki 6,90 larda yaptıgı şeyi yapıyorsa ...denenmiş ve olumsuz sonuçlarını 8,50 lara kadar çıkmış dolar kurundan biliyorlar..aynı hatayı tekrar tekrar yapmak gibi bir gerizekalılıgı nasıl yapabilirler yaada ne kadar daha sürdürebilirler ?
Doğru.
-Üretimde kabaca %70 yabancı girdi var,bu bu üretim yapısının değişmesi gerekiyor,ara malların en azından bir bölümünü içeride üretebilecek alt yapıyı kurmamız lazım.
-Üretimde ve ihracatta katma değeri artırmamız gerekiyor.Son 5 yılda ihracat birim fiyatı 1.6 dolarlar seviyesinden 1.09 dolara kadar düşmüş durumda.
https://www.dunya.com/ekonomi/ihraca...-haberi-487664
Bunlar yapılamaz başarılamaz şeyler değil,başaran birçok ülke var ama işinin ehli liyakat sahibi kadrolar ve bu kadroların tam yetki ile çalışabileceği özgür bir iklim gerekli.
Öbür türlü ,ekonomide temel bir düzelmeden, iyileşmeden bahsedilemez.Zaman zaman krizler ,aradaki dönemlerde de geçici rahatlamalar ile döngüsel olarak patinaj yaparak yola devam ederiz.
12:00 PM
EA
PPI MoM JUL 2.3% 1.4% 1.1%
12:00 PM
EA
PPI YoY JUL 12.1% 10.2% 11%
Euro bölgesinde üretim maliyetlerinde büyük artış ile,Temmuz ayında üretici fiyatları endeksi aylık %2.3,yıllık %12.1 artış ile ,istatistiklerin tutulduğu 1982 yılından beri 39 yılın en yüksek seviyesine tırmandı.
Friday September 03 2021 Actual Previous Consensus
03:30 AM
JP
Jibun Bank Services PMI Final AUG 42.9 47.4
03:30 AM
JP
Jibun Bank Composite PMI Final AUG 45.5 48.8
04:45 AM
CN
Caixin Services PMI AUG 46.7 54.9
04:45 AM
CN
Caixin Composite PMI AUG 47.2 53.1
Japan's Nikkei 225 jumps nearly 2% on reports that Prime Minister Suga is set to depart
https://www.cnbc.com/2021/09/03/asia...ndroidappshare
Japonya'da Nikkei 225 borsa endeksi, Başbakan Suga'nın ayrılacağına dair haberler üzerine yaklaşık %2 yükseldi
http://www.fao.org/worldfoodsituatio...ricesindex/en/
Birleşmiş Milletler gıda ve tarım örgütü FAO'ya göre Ağustos ayında gıda fiyatlarındaki yıllık artış %32.99'e ulaştı.
Bu artış oranında tahıl fiyatları %31.11,şeker %48.09,bitkisel yağlar %67.88 yıllık fiyat artışlarıyla başı çekti.
Biraz sonra enflasyon verisi yayınlanacak. Öncesinde:
https://twitter.com/avatasoyzer/stat...kPsFIaScA&s=19
Süt' e zam gelmiş.Peynir,yoğurt ve tereyağ'a da zam yoldadır herhalde...
Maduro diyetine benzer bir diyete gireceğiz anlaşılan.
Venezuela’da halkın % 75’i bir yılda ortalama 11 kilo zayıflamıştı.
ENAG Ağustos ayı enflasyon verisini yayınladı.
Ağustos ayında aylık enflasyon %4.06 ,yılın ilk 8 ayında%30.39 1 Eylül- 31 Ağustos arasında 12 aylık enflasyon %49.11 artış gösterdi.
https://enagrup.org/bulten/2021agustosea.pdf?v1
https://enagrup.org
AA Finans’ın beklenti anketine katılan ekonomistler TÜİK tarafından duyurulacak Tüketici Fiyat Endeksi’nin yüzde 0,72 artmasını beklerken yıllık enflasyonun ise yüzde 18,78’e gerilemesi öngörülüyor.
Ayıp olmasın diye TÜİK’in 0,98 açıklamasını bekliyorum.
Ve TUİK de kendi enflasyon rakamını açıkladı!...
Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %19,25, aylık %1,12 arttı
TÜFE'de (2003=100) 2021 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %1,12, bir önceki yılın Aralık ayına göre %11,65, bir önceki yılın aynı ayına göre %19,25 ve on iki aylık ortalamalara göre %15,78 artış gerçekleşti.
Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık %45,52, aylık %2,77 arttı
Yİ-ÜFE (2003=100) 2021 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %2,77, bir önceki yılın Aralık ayına göre %28,51, bir önceki yılın aynı ayına göre %45,52 ve on iki aylık ortalamalara göre %31,34 artış gösterdi.
özellikle gıda ve enerji enflasyonu tr için ciddi bir hiperenflasyonun habercisi gibi, çok da uzak olmayan bir vadede. buna yeni yeni başını kaldıran kira enflasyonunu da eklersek tablo çok daha vahim bir hale gelecektir..
benim anlamadığım bu tabloda hala otomotiv satışlarının artmaya devam etmesi..bu konuda Avrupa ve dünyada bir istisna olabiliriz. çünkü dünyada her yerde araç satışları düşüyor. mevcut ekonomik konjonktürdeki rasyonel tercihler de bunu gerektirir. ancak biz de durum tam tersi.. stokçu galeriler ve vergi muafiyetliler bu kadar aracı topluyor olamaz heralde?
geçen gün arkadaşın dükkanındaydım.
şans o ya tuik elemanı kapıdan merhaba tuikten geliyorum xx ürününün fiyatı hala 350 tl mi zam geldimi diye sordu.
aynı zam yok dediler gönderdiler.
o sorduğu ürünün güncel liste fiyatı 790 tl neden böyle yaptıklarını sordumda hep geliyor aynı diyip gönderiyoruz dediler. şok oldum.
TL de ve dövizde durdukça alım gücünün düştüğünü görenler ev, araba vb alımlarına devam ediyorlar. Şuan elinde parası olan için gerçekten zor bir durum.
Dövizde de yıllardır süren serbest piyasaya müdahale olduğu için o tarafta da enflasyon üstü getiri elde edilemiyor.
Araba fiyatları eninde sonunda döviz kadar yükseliyor, maliyetler euro/dolar bazında olduğu için.
Bunun üzerine bir de lüks araçlar için ÖTV'ler son dönemde sürekli yükseldi ve lüks araç fiyatları dövizden daha fazla arttı.
Böyle olunca, basit bir mantıkla lüks araç alıp bir süre kullanıp satan kişi döviz bazında kazançlı oluyor. Sadece bize özel, ÖTV'nin anormal artmasından kaynaklı şaka gibi bir durum. Maalesef...
neden peki, ürünün güncel fiyatını söylemenin satıcıya ne gibi bir zararı var ki.... tam tersine, kamu görevlisine hatalı fiyat vermek ilerde daha riskli bir durum ortaya çıkarabilir satıcı açısından...
TUIK bu sorduğu yerlere cuzi de olsa bir ödeme vs yapsa yine belki anlarım o para kesilmesin diye söylenmiyordur denebilir ama belli ki burda öyle bir avanta da yok...
Mantığını çözemedim açıkçası...
Merkez bankası haftalık istatistikleri(27 Ağustos haftası)
-Merkez bankası -altın hariç- brüt döviz rezervleri 9786 milyon dolar arttı.(IMF'nin verdiği SDR çekme hakkı+artan döviz tevdiat hesap tutarlarının zorunluğu karşılıkları+ilave swaplar)
-Yabancılar 43.1 milyon doları hisse senedi , 60.4 milyon dolar hazine tahvili aldılar.
-Döviz tevdiat hesapları parite ve altın ons fiyatı arındırılmış olarak ;
-Döviz tevdiat hesapları 3079 milyon dolar arttı(gerçek kişiler 688 milyon dolar artış,şirketler 2391 milyon dolar artış.)
Merkez Bankası Net Döviz Rezervleri
*BİN 02.09.2021 Perşembe
Dış varlıklar 996,390,870
Dış yükümlülükler 109,527,614
Bankalar döviz mevduatı 648,263,185
Kamu döviz mevduatı 108,645,235
NET DÖVİZ REZERVİ(TL) 129,954,836
1USD 8.2633
NET DÖVİZ REZERVİ(USD) 15,726,748
Altın rezervi 24,752,127
Swap ile merkez bankasına 67,098,000
emanet gelen para
Swap hariç net rezerv(altın dahil) -51,371,252
Swap hariç net rezerv(altın hariç) -76,123,379
(+)24,752,127 milyar dolar altın varlık;(-)76,123,379 milyar dolar döviz yükümlülük=(-)51,371,252 milyar dolar döviz yükümlülük merkez bankası net döviz rezervi