Aşağıda USD-TL çalışmamı paylaşıyorum. Bunu hazır bir yerde bulamadığım için MB günlük döviz kurları ve TÜİK ile ABD aylık enflasyon verilerinden kendim oluşturdum. En yakın hazır veri MB reel efektif döviz kuru, ama orada da sadece dolar değil döviz sepeti kullanılıyor.
Çalışmamda geriye dönük olarak günlük dolar kuru değerini ABD ve Türkiye enflasyonundan arındırdım, böylece geçmişteki tüm kur değerlerinin bugünkü ederini buldum. Örneğin 28.11.2014 tarihinde dolar 2.2149 liraymış, o zamandan günümüzde tüfe %61.6 artmış, ABD enflasyonu ise %6.5 artmış. Dolayısıyla o günkü kurun bugünkü karşılığı (2.2149 x 1.616) / 1.065 = 3.3608 oluyor.
İlk grafik 20 yıllık, burada 2001 krizinin etkisi görülüyor, o zaman da dolar bugünkü fiyatla 5 liradan 8 liraya kadar çıkmış. Daha öncesinde yani 2001 öncesinde dalgalı kur rejimi uygulanmıyordu, o zamanki stabil kur bile görülebiliyor. Arkasından gelen TL'nin değerli olduğu yıllar (bugünkü değerle 3 lira civarı) da görülüyor.
İkinci grafik son on yıl, üçüncüsü son beş yıl, dördüncü de son bir yıllık grafikler.
Son bir yıllık grafikte ağustosta başlayan çıkışın enflasyon karşısında neredeyse tamamen söndüğünü görüyoruz: mayıs-temmuz 2018 arasında bugünkü değerle 5.1-5.4 aralığında kararlı halde seyretmiş, bugün de o seviyeye gelmiş durumdayız. Dolardaki düşüşün artık durması gerektiği yönündeki düşüncemin temeli buna dayanıyor.
https://i.hizliresim.com/16jEPj.jpg
Hemen şu dev çanak formasyonu çalışırsa ne olur diye düşünüyor insan:))) Elinize sağlık bu arada.