Ha gayret kardeşim...
Önüne gelene 10 kişiye daha saldırırsan "EYT yasası" iptal olacakmış.
Printable View
Yahu benim tersini söylediğim bir gönderi var mı?
Körü körüne sanki mevcut durumun sorumlusu EYT lilermiş gibi saldırıyorsun...
Çalıştıkça alacağı emeklilik ücreti düşen başka bir örnek var mı?
Yukarıda yazmışım defalarca...
65 yaşında emeklilik Türkiye için, hele de bu koşullarda kabul edilebilir değil...
Al aşağıda ABO(Aylık bağlama oranları var.) boktan denilen 2000 öncesinde ABO oranı %60-76 arası.
Şu an %28 den başlıyor.
https://pbs.twimg.com/media/DqQiVqmX...jpg&name=small
"Türkiye' de emekli sürünmeye mahkum edilmiştir..." diyoruz.
"Bunlar daha iyi günleriniz!" diye EYT ye karşı çıkana bile gözü dönmüş gibi laf sokmaya çalışıyorsun.
Oku, öğren, bilgi sahibi ol... Sonra fikir beyan et.
Kapiş?
* primler kimin parası ?
primi ödeyenin parası..
* ben yıllarca prim öderken başkasının emekliliğini mi karşıladım ?
hayır. herkes ödediği kadar kendi parasının geri dönüşünü alıyor emekli olduğunda..
* peki bu "önceden 1 emekliye 3 çalışan vardı şimdi 1 emekliye 1.3 (rakam örnek) çalışan düşüyor" abukluğu nedir ?
adı üstünde abukça bir argümandır. hükümetlerin kendi beceriksizliklerini örtmek için kullandıkları bir argüman. bazıları buna inanıyor.
* son tahlilde emekli olanlar kimin parasını alıyor ?
sadece kendi ödediği parayı alıyor. hatta onun çok daha azını.
Yahu...
Geçmişte ülkeyi batırdığı rivayet edilen 30-40 yaşında emekli olanlar,
EYT li olsun, olmasın bugün emekli olan ve olacakların minimum 2 katından fazla maaş alıyordu "Aylık Bağlama Oranı" nedeniyle.
Asgari ücret açlık sınırının(bak yoksulluk demiyorum...) altında.
Emekli maaşı onun da kat kat altında...
Hâla millet biri birine saldırıyor.
Ben de bazen müstahak olduğumuzu düşünüyorum.
Kardeşim yarınını düşünüyorsan...
1-65 yaşında emekliliğe,
2-ABO(aylık bağlama oranına),
3-Asgari ücret/Emeklilik maaşı oranına karşı çık.
EYT ile senin ne işin olur?
Öyle veya böyle bitti o mevzuu.
emekli primleri yıllarca ödüyoruz. pratikte bu hükümetlere NOMİNAL faizle borç vermek demek. yani alım gücü korunacak şartı yok. nominal faizi hükümet kaç ilan ederse bu faizler yıllar içinde birikimli olarak primlere ekleniyor ve ona göre emeklilik aylığı belirleniyor (ki emeklilik yaşı sonradan hep işçi aleyhine değiştirildi).
bu sayede hükümetler aldıklarından daha azını geri ödüyorlar. mesela enflasyon %70 ilan edildi diyelim 2022 de. gerçek enflasyon bu mu?
hayır.. demek istediğim buradan da anlaşılır. her yıl enflasyondan daha az bir değerleme oranı ile primler geleceğe taşınıyor.
neticede işçi emekli olduğunda hükümetlere borç verdiği parayı geri alıyor ama alım gücü düşmüş olarak.
EYT ler makul bir çözüm aramadı açgözlü davrandılar. Zamanında oy uğruna hatalı olarak 38 yaşında emekli olan gruba özenip yaş şartı tamamen kaldırılsın istediler. Hükümet sıkışınca yine oy uğruna istediklerini aldılar.
Dertleri hak hukuk olsaydı. Tüm ülke için adaletli bir çözüm ararlardı ama dertleri hiç zaman adalet olmadı dertleri Ayrıcalık oldu.
Şimdi Yapılan tüm siyasi hatalar. EYT li ve önceki 38 lik grubun aç gözlülüğü yarattıkları ağır yükler suçsuz tek grup olan gençlerin sırtına yüklenmeye çalışılıyor. Gençlere deniyor ki sen 43 yaşında emekli olan amcanın maaşını 65 yaşına kadar çalışarak öde.
Yok ya???
Hayır hocam bu faturayı gençler ödemeyecek. Gençlerin anlında enayi yazmıyor.
Sistem birilerine 43 yaşında emeklilik hakkı tanıyorsa, yeni girenlerede tanıyacak bu kadar basit. Eşitlikse herkese eşitlik, haksa herkese hak.