aes kendin yirtsa bile gecen yildin ayni fiyatina gelirse o 6500 yatirimcida kosar oradan:)
20000 yatirimcisi varmistir!
Printable View
Eski maliye bakanının döneceği ile ilgili söylentiler var. Sanırım onun da etkisi var.
Eib sanırım bir aylık biriktirip öyle açıklamış birgün de bu getiriyi elde etmesi imkansız.
son zamanlarda NNF alan var mı? sanki alınamıyor gibisinden bir şeyler hatırlıyorum da o yüzden sordum.
20 yılı aşkın zamandır piyasada işlem yapan biri olarak kendi kişisel görüşlerim şu şekilde;
Ekonomi yönetimi değişimi ile en azından söylemlerde ve faiz tarafındaki alınan piyasa beklentileri yönündeki eylemler nedeniyle olumlu bir hava oluştu. Yatırım yapılabilir seviyenin 3 not altında olmamız nedeniyle hedge fon kaynaklı para girişi oldu piyasaya son 3-4 ayda. Bu paranın çoğunluğu da tahvile girdi. Ve her an karını realize edip çıkma riski bulunmakta. Borsa tarafı ise uzun zamandır yurt içi veya yurt dışından işlem yapan yerliler tarafından yönetilmekte. Bu nedenle çoğu sığ ve manipülasyona müsait tahtalarda anomali şeklinde yükselişler yaşandı ve yaşanıyor.
ABD tarafında ise benzer şekilde hisse senedi fiyatları anomali şeklinde yükseldi. Öte yandan abd tahvil faizlerinde de yükselişler mevcut. Hisse senedi piyasasında bu şişen fiyatlar abd hisse senetlerinin temettü verimlerini çok düşürdü. Bu nedenle abd piyasalarındaki para tahvil faizini cazip bularak tahvile kaçabilir/hatta kaçmaktadır. Bunun yaratabileceği satış etkisi er yada geç bizim gibi emerging marketları da satış olarak etkileyecektir. Yani abd de olası düşüşte teminat sıkıntısı yaşayan yurt dışı yerleşikler buradan tahvil ve hisse senedi satabilirler. İşin trajik tarafı ise ekonomi yönetiminin değişimi ile gelen döviz yurt içi dth hesaplarına kaydı ve orada da çözülme yok. Güven çok kolay kaybedilip zor kazanılan bir şeydir. Şuan için yurt içi dth hesapları artarak devam ediyor. Şu gelinen noktada ekonomi yönetimi benzer yönetim ile devam edip piyasanın beklediği reformları da gerçekleştirerek mb döviz rezervlerini arttırmaya başlarsa not artışları görebiliriz. Ama en erken yılın 3.çeyreğinde böyle bir şey görebiliriz diye düşünüyorum.
Ben açıkcası şu ortamda daha düşük oranda hisse taşıyorum, anomali olarak fiyatlanmış hisselerden uzak duruyorum. Hsyf alımları sert düşüşler sonrasında azar azar yapıyorum.
GZH fonuyla ilgili bankadaki sorumlu kişi ile görüştüm. dolardaki düşüş ve temiz enerjiye yatırım yapan yabancı şirketlerdeki değer kaybının etkili olduğunu söyledi. fonun herhangi bir koruma yapmadığını, geleceğini temiz enerjiye bağladığını, temiz enerji konusu değer yapmazsa fonun bu şekilde kalacağını söyledi. herhangi bir koruması yok yani fonun... bu arada doların da yatay ya da eksi gideceğini göz özüne alarak 1 ay önce girdiğim fondan bugün itibarıyla yüzde 13 zararla çıkmak zorunda kaldım... IPJ için ise bir süre daha bekleyeceğim... o da böyle devam ederse onunla da vedalaşacağım...
Fonun dağılımında %8,77 türev araçları diyor, ben bunu bir çeşit koruma/hedge olarak düşünmüştüm ama ne acaba?
https://www.tefas.gov.tr/FonAnaliz.aspx?FonKod=GZH
fonun yöneticisi ile konuştum... dediğim gibi türevden, korumadan falan hiç bahsetmedi... hatta "korumasız yani öyle mi?" diye sorduğumda, evet ama bu fonun geleceği "temiz enerjiye umut bağlayan yatırımcılarda" dedi... şöyle koruması var böyle türevi var falan demedi... 2 bacaktan bahsetti... biri döviz kuru, ikincisi temiz enerji şirketlerinin değeri... yani bunlar olmazsa fecaat devam edecek gibi görünüyor... o yüzden daha fazla sinirlenmeden kaçtım zararına da olsa...
Kırmızılı banka ve yoncalının yapması gereken koruma değil aslında. Çünkü hedge demek bu sefer getirileri törpülemek demek. Ama bir zahmet arada sırada portföye ucuz kalmış etfler sokup, çok şişmişleri çıkarmak gibi işler yapması gerekiyor. Benchmarkı geçmek bu şekilde olur. Tüm dünyada böyle.
Ama onlar portföy yönetimini; temiz enerji fonuyuz, 10 tane temiz enerji işi yapan hisseyi eşit ağırlıklı alalım, en yüksek portföy yönetim ücretini belirleyelim, bir daha da dokunup kendimizi yormayalım şeklinde yürütüyor. Kırmızılı banka da aynı. Onun teknoloji fonları da aynı. 1 yılda portföylerinin değişim oranı %1 leri bulmuyor bu ikisinin.
Daha önce hep söylediğim aktif yönetimi asla yapmıyorlar.
evet aynen öyle Hellistheothers... yani bunlarınkini ben şöyle anladım... örneğin bist'teki 10 tane enerji şirketlerine (enerjisa, aksen vs vs) bütün parayı bağlayıp, enerji sektörü iyiye giderse kazanmak, kötüye giderse 1 ayda yüzde 14 zarar yazabilmek... böyle bir fon yönetimi olamaz bence... o yüzden ayrıldım ama kimseyi yanlış yönlendirmek istemem... bu sadece benim kararım... selamlar...
Alternatif enerji, yenilenebilir enerji vs. hikaye oldu galiba petrol ve türevlerinin fiyatları artıyor :)
Aslında çok güzel dersler veriyor piyasa.
Giden treni yakalamaya çalışma.
Kazanmaktan önce korumayı öğrenmek lazım.
Saygılar.
ama kabahat bende de oldu esasen... TCD, GMA gibi rüştünü ispatlamış değişken fonlar varken, temiz enerji vs vs gibi maceralara girmek kendi açımdan hataydı... neyse zararın neresinden dönersem kardır...
Yabancı hisse fonunda Tesla hissesi olanlar ,bazı Amerikalı analistler bu gün ,teslanın fiyatlanması bundan sonra bitcoin endeksine göre yürüyecektir analizi yapmışlar
AOY -7 ile rekor tazeliyor.
Almanya da ki karda paneller ve rüzgar türbinleri devre dışı ABD Teksas tüp kuyruklarında. Nükleerden başkası yalan.
https://www.donanimhaber.com/almanya...onuyor--130165
Boyle bir şey olur mu burada ? Varsa bildiginiz yazın.. Ucu açık ifadeler...Gereksiz...Fon içeriği belli zaten..Sapkadan tavşan mi çıkaracak? Eıb ' nin geçmiş performansı da ortada zaten...
SM-N920C cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Asil burada olur malesef. aciklama yaparsin doner hakaret ederler :)
Eib Viop tarafında da özelikle usdtry kontratlarında da islem yapabiliyor yer yer dağılımlarda zaman zaman görülüyor. Döviz ve altına duyarlılığı da az değil aslında. Ama bir günde bu kadar iyi getiri için bir kac seyin ust üste gelmiş olması lazım.
Eski performanslarını gösterirler umarım bundan sonra.
Elz % - 1,46
Pdd % + 0,043
Temiz enerji endeksleri son 1-2 saatte acayip yükselmeye başladılar.
-7'den bir anda -1,5'a geldiler.
Walla ben son 1 yıllık performansına baktım % 22 getiri.. Çok parlak değil.. Nerede cillop gibi para anlamadim..Yanlis fona mı baktim acaba. Kaldı ki çok şikayetci arkadaş vardı bu Fon dan yani eib den.. Kaldi ki hsyf ler yanın da sönük kalması da gayet doğal.. SM-N920C cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Tca % + 1.81
Zpf % + 0.39
Zpe % - 1.55
EIB 'de dünkü yükselişe düzeltme gelmedi,
bugün para piyasası fonu ayarında +0.03
Powel konuştukça endeksler oynayıp duruyor.
Desteğe devam dedi.
23 Şubat Salı günü, kesin olmayan getiri oranımız:
NNF -2,27%
Bist100 -2,11%
Böyle bir şey gördüm ama ne kadar doğru bilmiyorumEk 26887
Mi 9T Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Mac bari biraz bu gün güldür yüzümüzü az düşmüş ol beklentiye bak ne hale geldik haydar abi mantıklı bankalar konusunda adamın da yapacağı bir şey yok normalde bu kadar düşük olmamalı fiyatları ama biz sabırsız davranıyoruz sanırım yani öyle umuyorum