Belki de beyaz yakanın yapabileceği en iyi şey, gelişmiş bir ülkede iş bulup euro olarak maaşını alıp, yurtdışı borsalara yatırım yapmasıdır. :)
2013 Gezi olaylarından beridir bu kaçıncı kriz bilmiyorum artık.
Printable View
Belki de beyaz yakanın yapabileceği en iyi şey, gelişmiş bir ülkede iş bulup euro olarak maaşını alıp, yurtdışı borsalara yatırım yapmasıdır. :)
2013 Gezi olaylarından beridir bu kaçıncı kriz bilmiyorum artık.
Satınalma gücü paritemiz var lütfen öyle demeyin.
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Portföy
SODA
Edit : yucin reisin askerleriyiz :)
Arada bu hisse kapılıyor insan. :)
Yinede doğru tercihlerde bizim borsa uzun vadede kazandırıyor, son 1 yıl içinde Tüpraş 55'ten 120 TL'ye çıkmış. 100'e düşse ne olur? Hektaş 3.5'lardan 8 TL'ye çıktı, %20 düzeltme yese ne olur? Petkim 3.50 TL'den 6'lara çıkmış, Aselsan %100'den fazla yaptı vs örnekleyebileceğimiz hisse çok.
Güncel Portföy ağırlık sıralamasına göre
1-Asels
2-Tuprs
3-Froto
4-Bimas
5-Toaso
6-Ttrak
7-Otkar
8-Gubrf
9-Soda
10-Petun
11-Hekts
12-Adel
Takibimde olanlar Aksa-Brisa-Poltk
Modelim sensin dudu üstadım yavaş yavaş biriktiriyoruz.
Gülcel Portfoy Ağırlıklı sıralama
ISYAT
ISGYO
AYGAZ
ADANA
CIMSA
ISC
SODA
bugün bize ne gösterdi: portföyde döviz bulunması gerektiğini. neticede dövizde tc bankalarında duruyor. yumurtaları aynı sepete koymamak gerektiğini düşünerek, bir kısım yatırımı yurt dışında yapmak gerekir. lakin bunu nasıl yapmalı, bu konuda fikrimi tam oturtamadım. emlak yatırımı çok teferruatlı gözüküyor, vergisi, kiracısı. hisse senedi sanki daha makul. ne dersiniz?
işlem başı 25 usd komisyon.
blok alım yaparak komisyondan kar edilebilir..
öncesinde usdyi uygun yerden almak avantajlı olabilir
sonrasında ise %30 kesintili temettü alacağız. tabi kalan net oran bile yurtiçi döviz faizin üzerinde çıkabilir muhtemelen.
ve son olarak gelir vergisi. yüzde 15 ile 35 arası...
değer mi bence değer...
bu ülke bize ne ögretti gezi olayları. 17 aralık olayları . rusya krizi . darbe girişimi.. referandum. abd krizi..
gündem ve hikaye bitmez... bu yüzden dövize gerekse yabancı hisse senetlerine yatırım bence pay edilmeli... tamamen tl ağırlıklı portföy malesef artık mantıklı gelmiyor...
tamamen tl hissesinde olursak bugün olduğu gibi düşüşlerde portföy değrimiz azalır. ancak yanında döviz endeksli yatırım argumanları eklersek biri diğerini dengeler. terazi misali....
hatta buğday prinç bile koyanlar var... mantıksız değil..
Kanada'da GM yatirimi icin kabaca hesabi soyle yapin.
40.000 TL. ayda 271 TL. getirir.
Yani 3.252/40.000 = %8 return.
Enflasyon derdi yok, biri MB baskanini dovdu yok, kalkisma mudahale yok.
Ben bu sorularin cogunun cevabini bilemiyorum.
Ben yurt disindaki bankamla hallediyorum.
Bu bilgileri tr.deki bankalardan ogreneceksiniz.
Eger ciddi arastirir, ipin ucunu birakmazsaniz Enflasyonu sorun olmaktan cikartirsiniz.
Saniyorum varlikli kisilerin yaptigi da bu.
Burada bir ornegi var.
http://www.cominar.com/ENGLISH/accueil_EN.php
3 senedir tutuyorum maaliyetim 14.80 CAD.
Trust Unit's CUF.UN seklinde gosterilen, UN eki alan hisse senedi.
Bunun anlami, sirket sizin adiniza vergi odemez, payinizi butun halinde hesabiniza koyar, yil sonunda siz diger vergilerinizler birlikte bu kazanc kadar matrahi artirir, cok cuz'i vergi odersiniz.
Trust Unit's demek, kar payini kesintisiz odeyen Hisse Senedi demek.
Bu verdigim ornek te, Kanada'nin oldukca buyuk Gayrimenkul sirketi, daha cok ticari mulkler, ofisler kiralar.
Bugun fiyati 13.70 ve her ay 9.5 kurus CAD centi kar payi veriyor.
https://finance.google.com/finance?q...EMnsswHky5m4Bg
Daha once 12 cent oduyormus, temettuyu dusurmus sanirim.
Syg,
Yine de 13.78 den alan birisi icin 8.27% temettu verimi oluyor diyor google.
Syg,
Son 3 yilda 18-20 araligindan 13-14 araligina gelmis..
Bu grafikde temettuler geriye donuk duzeltiliyor mu acaba?
https://finance.google.com/finance?q...EMnsswHky5m4Bg
Syg,
Simdi bu tur sirketler buyuk is merkezlerini, alisveris merkezlerini aliyorlar.
Bu CUF.UN 'in net asseti 8.5 Milyar CAD.
Bu alimlari yaparken buyuk banka kredileri kullaniyorlar.
Eger banka kredileri uygunsa buyuyor, yukselme egilimdeyse bekliyorlar.
Enflasyonun bir turlu %2 yi bulamadigi bir ABD ekonomisi Kanada'yi da etkiliyor ve Kanada'da enflasyon orani oldukca dusuk.
Bu sirketler, her ay topladiklari kira gelirleri ile hem banka borcunu oduyor, hem de ortagina aylik kar payi veriyor.
Bu sirketlerin degerlemesi, mulklerin doluluk oranlari ile yapiliyor.
Cominar’s main goals are to provide unitholders with growing cash distributions, sustainable on the long-term and payable monthly, and to increase and maximize unit value through integrated management and the sustainable growth of its real estate portfolio.
Bence duzeltiliyor.
CUF.UN ben aldigimda 12.5 CAD cent oduyordu ayda.
Ancak Canada'da bu tur yatirimlara cok konsevatif bir bakis acisi vardir, bu kar payi yuksek, riskli dedimi bir analsit, digger 500 tanesi de ayni seyi soyluyor.
Ozetle CUF.UN bu odemeyi, hisse fiyatini kaldirmak icin dusurdu.Odeme guclugunden degil.
COMINAR PLANS TO CONCENTRATE ON ITS CORE MARKETS AND TO REDUCE DEBT LEVEL
To sell its properties located in regions outside its core markets which have an estimated fair value exceeding $1.2-billion;
To use the majority of the sales proceeds to reduce its debt to gross book value to below 48 per cent, which becomes its new long-term debt target;
To use a portion of the sales proceeds to purchase for cancellation its units, depending on market conditions;
To reinvest the balance of the sales proceeds in acquisitions and developments in its core markets.
Vergi konusunda yerli yabanci ayrimi mutlaka vardir.
Eger Kanada Vatandasi degilseniz, muhtemelen sirket, odemeyi yapmadan once belli bir yuzdeyi kesip Kanada Maliyesine gonderiyordur.
Yukardaki ornekte aylik 271 degil de bunun %10 dusugunu yatirir hesabiniza yani 244 TL.yi, tabiki CAD olarak.
Tahminim return hicbir ahvalde %7'nin altina dusmez, bir de koyun ustune yillik %12 enflasyon karini.
Bana bu yontem, enflasyona yenilmemek icin tek yol gibi gorunuyor.
Uzun vadede finansal özgürlüğünü kazanmaya çalışıyorsun, halihazırda benzerlerinden iyice geri kalmış piyasada, güzel bir portföy yaptığını düşünüyorsun, bir sabah kalkıyorsun borsa açılış yüzde -4 eksi, yerel para da -3 değer kaybetmiş. Toplamda %7 zarar 1 günde, kaybın büyüklüğüne bakar mısınız, regüle bir piyasada böyle şeyler bu sıklıkta olabilir mi? İşte tam bu olay, portföy yönetiminin önemini gösteriyor. Riskleri mutlaka dağıtmak lazım.
Prometheus'a verilen cezayı bilirsiniz dağa zincire vurulmuş, tam iyileşecekken bir kartal gelir ciğerini yer. Aynı şey tekrarlanır durur. Bu düşüşler buna benziyor 1 günde düşer 2 ayda eski seviyesine gelir, sonra hop tekrar aynı şey. Sonra bir bakarsınız 2007'de 5,1 cent olan endeks 10 yıl sonra 2,5 cent, sermaye kuşa dönmüş.
Portföye senetleri düşük fiyattan katmak önemli, ama her düşüş fırsat mıdır? Bence düşüşün fırsat olması için sonraki dönemde işlerin düzeleceği umudu ve yeni krizlerin olma ihtimalinin düşük olması gerekir. Örnek regüle bir piyasada ortak hisse satışı yapıyordur, hissenin temeli ile ilgili değişen hiçbirşey yoktur, bu net fırsattır. Yine benzer senaryoda ortak satış yapıyordur, bu da şirket yönetimini karar alamaz hale getirmektedir. Bırak fırsatı fiyata bakmadan satar kaçarsın gibi. Hisse seçiminde iyi yönetim, kar paylaşımı herşey, aynı konu piyasa için de geçerli değil mi?
Keşke bu işlere başladığımda birileri bunları anlatsaydı, kendi yaratıp inandığımız hayal dünyasında koşup durduk. Dişimizden tırnağımızdan artırdığımız tasarruflar, bu kadar kolay çarçur olmamalı.
Portföy yönetiminde oranlar gelecek projeksiyonuna göre değişir ama esas olan sermayeyi eksiltmemek olmalı.
sevgili wiseinvestor,
amacımız da bu zaten...bizim yaşadığımız deneyimleri, bizim yolumuzdan yürümeye başlayan genç arkadaşlarımıza aktarmak...bizim şansımız daha fazlaydı, imkanlarımız daha iyiydi...yeni nesil bu kadar şanslı değil.
Cok onemli konulardan biri de gercekci olabilmek.
Bizim yatirimcilarin cogu ingilizce biliyor, cok degisik web-sitelerini goruyor, inceliyor, dusunuyor.
Ama bir realiteye tepki verirken, sanki burasi Norvec'mis gibi tepki veriyor, kabullenmiyor, olmaz boyle sey diyor.
Ulkedeki pek cok sey yanlis, tamam. SPK'nin duzeltme yonunde hicbir katkisi yok tamam, trafikte katliam var tamam, insanlar Ankara gibi bir kentin sokaklarinda birbirini vuruyor, o da tamam.
Ama bu sartler gercek ve Bist, bu ulkenin borsasi.
Bu sartlar bana cok diyen, yatirimla ilgilenmemeli.
Hic yoksa ruh sagligi bozulmaz.
Millet secmis, cagdisi birileri, dunyanin en buyuk gucune sadece ic siyaset icin efelik ediyor.
Adam tavir alinca, biz kabile devleti degiliz diyor.
MB bir yandan ilgili bakanlar bir yandan, panik yok, birsey yok, duzelir bunlar diye palavralara devam ediyor.
Borsa cokmus insanlar para kaybetmis umurundami onlarin.
Ozetle kendinizi hirpalayarak, bunlari kafaya takarak yatirim filan yapilmaz.
Peki ne yapalim, su kadar hisse senedim var, goz gore gore kayip mi edelim, hayir oyle degil, adam buradan soyamasa, elektrikten, sudan soyuyor, o bitiyor MTV cikariyor, yarin nufus kagitlarini yeniden yeniler, yani siz bunlara kafayi takarak, surekli yanlislari gundeme getirirseniz, degisen bir sey olmaz.
Sadece kendinizi hasta edersiniz.
Adamlarin derdi size hizmet etmek filan degil, kanundan kacmak ve soymak.
Peki millet bunu bilmiyor mu, biliyor, yine de seciyor.
Bakin CHP bir anket yaptirmis, yine AKP'nin oyu %50.4 cikiyor.
Demek ki, kendimizi heder etmenin, zarardan baska faydasi yok.
Gercekler bunlar, Kabul etsenizde etmeseniz de.
Aslında bizim piyasa daha kolay.. Çünkü sınırları belli lessons learned: "5doları geçmez 1,5 dolardan aşağı inmez" burada oyna diyor. Portföyü buna göre ayarlayabilirsiniz
Sn. Dudunun başka bir sayfada vardı bir yazısı ''3ün altında portföyde hisse oranını artır, 3ün üstünde hafiflet.''
Şuan 2,73$
YTD
Sent from my iPhone using hisse.net mobile app
Mevduatcilar icin design ettigim strateji idi o.
3.00 seviyesi denge seviyesi. %50 hisse %50 SGMK
3 cent altinda her %10 luk dususde %10 artir, 3 cent uzerinde her %10 luk cikista hisse oranini %10 dusur demistim.
Bu stratejinin islemesi icin senetlerin endekste agirligi olanlardan secilmesi gerekir tabii ki.
Syg,
Sayin Sefim guzel soru. :)
Portfoy yonetimine onem veren senin gibi bir muhterem forumdastan gelmesine hic sasirmadim.
Bu stratejiyi fine tune etme zamani geldi.
Aradan bayagi bir zaman gecti cunku ve senin de hak verecegin gibi denge seviyesini dogru belirlemek stratejinin calismasi icin olmazsa olmaz onemde.
200 Aylik EMA ile baktigimda 2.75 cent diyorum.
Su anda da 2.77 centteyiz.
Buraya 10 ay once 2.00 centten geldigimizi biliyorsun.
Burayi denge noktasi alalim..
2.75 de %50 nakit veya SGMK + %50 Hisse senedi (endekse birebir korrele) olsun.
Her %10 luk yukari gidiste buradan hisse oranini %10 asagi cekip SGMK ya koyalim.
Her %10 luk asagi gidiste de bu seviyeden SGMK'dan alip hisse oranina ekleyelim.
Bu sekilde kaybetmenin veya firsatlari kacirmanin cok zor olduguna inaniyorum.
Bu stratejiyi de tartismaya aciyorum.
Syg,
Yukaridaki stratejiyi uygulayan yilbasinda %70 hisse %30 SGMK dan su an %50 Hisse + %50 SMGK ya gelmis olmali idi.
Syg,
Herkesin eline sağlık gayet güzel bir topik oldu.Haftasonundan beri tamamını okudum.Tecrübeli kişilerin deneyiminden faydalanmak çok yararlı oluyor.
Benim gördüğüm kadarıyla dolar,altın,borsa,gayrımenkul gibi enstrümanların hepsinin belli bir dönemi var.Biri 4-5 sene iyi gidiyor sonrasında duraklama dönemine giriyor diğeri artmaya başlıyor.Bu açıdan ben araba ve oturduğum ev harici yatırımalarımı alttaki gibi her bir enstrümanda param olacak şekilde böldüm ki rallilerde tamamen ters tarafta kalmayayım.
Gayrımenkul (%40), altın(%17), dolar (%24), euro (%6),borsa (%8), mevduat (%5)
Mevcut duruma göre gayrımenkule fazla yatırmışım gibi gözüküyor.Keşke 2015 yılında yatırımlık ev alacağıma borsaya girseymişim yada çanakkale'dena razi alsaymışım diyorum bazen ama aldığım evin de kira ile amorti süresi gayet cazipti.Bir de euronun bu kadar artacağını tahmin edemedim.Dolar ile paralel gider diye düşünüp doların mevduat faizi daha iyi olduğu için dolara aşırı ağırlık vermişim.Şimdi mevcut durumuma bakınca aşırı defansif geldi toplam portföy.36 yaşındayım biraz daha risk bazlı gitmem lazım.
Hisse yatırım modelim temettü bazlı.Alttaki linkteki yeşil bazlı şirketleri alıyorum genelde.Vestel ve Çimento şirketleri hariç.Birisinin patronuyla ilgili olumsuz görüşlerim var diğeri de inşaat sektörüne fazla bağlı gibi geliyor.
http://tuncaytursucu.com/temettu-sirketleri/#more-413
Risk profiliniz yuksek ise 120 den yasinizi, risk profiliniz normal ise 100 den yasinizi cikartip o yasda portfoydeki hisse oraninizi belirleyebilirsiniz.
Gavurlar bu sekilde yapmislar. :)
Ornek olarak yasiniz 36 ise ve ben riski alirim arkadas diyorsaniz 120-36=%84 olmali bu yasta hisse oraniniz.
Ama ben normal risk alan birisiyim derseniz 100-36=%64 olmali 36 yasindaki birisinin portfoydeki max hisse orani.
Yasi 60 a gelmis birisi icin de bu oran %60 ve %40 olur dolayisi ile..
Hisse olmadan hedeflere ulasilmasinin neredeyse imkansiz oldugunu da kabul etmek lazim daha basindan isin.
Syg,
https://www.qnbfi.com/yurt-disi-yatirim-islemleri
mrb,
qnb finans yatırımda düşük miktarlar için 1000 usd/1000 euro ya hesap açılıp, enparadan döviz ücretsiz para transferi yapılabiliyor.
Yurtdışı piyasalarda büyük bir düzeltme olursa açmayı düşünüyorum.
vergi durumu can sıkıcı olsada. temettü için değer.
Ayrıca yüksek temettü ödeyen ABD ve Avrupa şirketlerini araştırmaya devam ediyorum.
(% temettü verimliliği)
FRANSA
Electricite de France SA %8,24 (Yıllık ödeme)
NORVEÇ
Orkla ASA %9,19 (3 ayda bir ödeme)
AMERİKA
AT&T %5,08 (3 ayda bir ödeme)
Ford Motor Company %4,86 (3 ayda bir ödeme)
Vanguard Dividend Appreciation ETF (3 ayda bir ödeme)
syg.