degil 20 sene 26 senedir tuttugum hisse var. 1996 da mardin çimento alarak borsaya girdim. hiç satmadım şu an oyakç oldu. son 5 yıldır temettü ödemiyor. satıp satmamakta da teredütteyim
Printable View
Bende de var. Başka bir şey almak için kaynak yaratacak olsaydım göndereceklerimden biri bu olurdu sanırım. Son 2 senede iyi gitti.
Temettüyü beğenmeyen arkadaşlar olaya tam olarak "anlık" olarak bakmışlar. O "anı" da temettü dağıtılan gün seçmişler ve reel getiri yok diyorlar.
Evet temettü dağıtılmadan bir gün önce alan arkadaş ertesi gün teorik fiyattan açılan bir hissede o "an" itibariyle stopaj ödediği için zarardadır. Bir matematikçi olarak buna karşı çıkmıyorum.
Ama temettü yatırımı "anlık" bir yatırım değildir. "Süreli" bir yatırımdır. Hisseyi elde tuttuğun "süre" boyunca reel olarak getiri beklersin ve genellikle alırsın.
Benim temettü dağıtıldıktan gün sonra 100 TL'den aldığım bir hisse tam bir yıl sonra yine aynı gün fiyatı 200 TL iken 10 TL brüt temettü dağıtıp ertesi gün açılış "anı" itibariyle teorik fiyattan açıldığında nominal olarak bir senede %91 kâr etmediğimi söyleyebilir?
Stopajı bahane eden arkadaşların temettü dağıtmayan hisseleri bir sonraki gün %2, %3 ya da %5 kayıpla seansa başladığında o "an" itibariyle reel olarak zararda olmuyorlar mı?
Temettü dağıtımında stopajdan kaçınmaya çalışmak tamamen spekülasyondur.
Madem ihtimal türetiyorsunuz; alın size ihtimal !!!
"Temettüyü verdiği gün taban olursa?"
Bunu muhalefet olsun diye yazmadım, umarım konu anlaşılmıştır...
Temettü verince fiyattan düşiye diyenlerin mantığına göre 100 liralık şirket 10 liradan 10 sene temettü verse değeri 0 a iniyor.
Verdiği temettüyü kasaya giren paradan ödüyor olmasın sakın? :kahkah:
Tamam kardeşim alın o zaman temettünüzü, toplamda portföyünüzün büyüyüp küçüldüğünü hesap edebiliyorsanız siz bilirsiniz :)
Alimlerin bu konudaki görüşü bellidir.
Temettü candır.
Stopaja ödeyeceğim paraya senet alırım, daha neden anlamıyorsunuz? N O K T A !!!
Temettü almayınca hissenin yükseleceğinin garantisi yok.
Verirse, fiyat yükselmese bile uzun vadede bileşik getiri ile kar ettireceğinin garantisi var. Bütün mesele bu.
10% stopajı kafaya takan birisi sinekten yağ çıkarmaya çalışıyordur o yüzden kimse ciddiye alıp cevap vermiyor
Toplam portföyde sinekten yağ çıkarıldığını kabul ediyorsunuz yani?
Kimse beni ciddiye alsın diye yazmıyorum. Ben de temettücüleri ciddiye almıyorum o zaman.
Matematiksel olarak yeniliyorsunuz ama gururunuz bunu kabul etmeye engel.
Benim açımdan gerekli cevabı aldım...
Hala dunya duzdur diyenler oldugu hala temettu veren hisse yaramaz diyenler de her daim olacaktir..
Rahat olun onlari, kendi dunyalarina birakin..
Istedikleri gibi dusunsunler, hayatlarini yasasinlar..
Ben alirim temettumu ister gider yeniden hisse alir, ister catir catir yerim. :)
Afiyet olsun, hesabı öderken stopaj düşsünler :)
Temettü ödemenin de bir raconu var !!
Mardin çimento gibi borçluyken , yatırım yaparken sırf oyak emeklileri mutlu olsun diye kredi çekip temettü dağıtırsan 2010 dan 2019 a kadar hisse fiyatın yatay gider ...
Son temettüyü 2019 da ödedi . 2019 dan bugüne hisse fiyat artışı 23 misli.
O zaman , sayfanın başlığı yanlış !!!
Temettu yemenin tadi da hic bir seyde yok ha....
Bagimlisi mi oldum ne??? :)
Konu: Neden temettü ödeyen sanayi şirketlerine ortak olmalıyız
Mardin, çimento üretir.
2010-2019 arası temettü hiç sekmemiş. Hisse fiyatı yatay.
2019 dan sonra hiç temettü ödememiş , hisse fiyatı 23 misli artmış
Temettüyü bana vereceğine , gitsin çimento fabrikası alsın/kursun.
Temettü pişmanlıktır...Büyüme esastır.
Ben de ayrılıyorum bu başlıktan denecek her şey dendi:kahkah:
Yaa hakk
Şirketimizin yapmış olduğu Yönetim Kurulu toplantısında 2023 yılı faaliyetleri ile ilgili kar dağıtımının planlanan idame, teknoloji ve büyüme yatırımları nedeniyle doğması muhtemel nakit ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla yapılmamasına karar verilmiştir.
.......
Kar 8milyar
Bak sana bir matematikçi olarak cevap vereyim. 4 işlemden fazlasını bilen biri olarak yani. Sen temettünün ertesi günü 17.60 TL'den hisseyi alabileceğimizi garanti et, biz de birgün önceden tüm ahali olarak 18 TL'den satıp çıkalım.
Ama fiyat açılışta %1 artarsa 17,77 TL'den 100 000 lotumun değeri 1 777 000 TL + 36 000 TL =1 813 000 TL reel değerim olacak. 4 000 TL stopajdan kaçayım derken 13 000 TL getiriden olacağım.
İşte bu spekülasyon, kumar, vs.
Bana ertesi gün aynı fiyattan ya da daha düşüğünden alabileceğimi garanti edersen satalım. Hepimiz hem fikiriz bu konuda. Kimse salak değil !
Diyeceksin ki ya hisse düşerse. Evet düşebilir. Ama ben yatırımcıyım, spekülatör değil. Hisseye günlük yada kısa vadeli girmiyorum. Araştırmalarım vs. sonucu uzun vadeli giriyorum. Kavramları birbirine karıştırmayalım ki konu hakkında mantıklı bir sonuca varabilelim.
Başlık doğru, algı yanlış. Başlık temettü ödeyen sanayi şirketlerine ortak olmalıyız diyor. Her temettü ödeyen sanayi şirketine ortak olmalıyız demiyor. Şirket borç alıp temettü ödüyorsa zaten orada devamlılık sıkıntısı vardır. Temettü dağıtmaya esas faaliyetinde bir yatırıma gitmemesine rağmen nakit yaratıp kâr üretemiyors o şirketten zaten gelecekte temettü beklememeliyiz.
Neden , her temettü ödeyen sanayi şirketine ortak olmamalıyız ?
Borsamızın efsane temettü ödeyen şirketi.
https://pbs.twimg.com/media/GUYKKgyW...png&name=small
https://pbs.twimg.com/media/GUYKifBW...png&name=small
Bu da ; 2019 dan bugüne temettü ödemediği dönem!
https://pbs.twimg.com/media/GUYMOjhW...g&name=900x900
''Temettü tek başına kriter değidir'' in , borsanın temettü şampiyonu hissemizdeki uygulaması.
Benim hesabım düşüşten ve yükselişten aridir. Daha neyini anlamıyorsunuz bilmiyorum. Kimse salak değil demişsiniz. Ben kimseye salak demedim. Hesabını yapsın herkes diye anlattım. Bir şeye çoğunluk inanıyor diye onun doğru olması kesinlik taşır diye bir kural yok. Tekrar ediyorum düşer yükselir olasılıklarından etkilenmeyen hesabı yaptım ben. Kimse kimseye ertesi günün garantisini veremez... Yeter daaa :cool:
Finans piyasaları ve özellikle borsalar doğası gereği olasılık içerir. Yazılarınızdaki işaretlediğim yerlere bakarsanız kendinizle çeliştiğinizi göreceksiniz.
İkinci alıntıladığım yazıda kimse kimseye ertesi günün garantisini veremez diyorsunuz ama ilk yazınızda bize ertesi günün garantisini veriyorsunuz !
İlk yazınızdaki 17.60 TL fiyatı teorik fiyattır. Kâr-zarar hesabına dahil edebileceğimiz "GERÇEK"fiyat değildir.
İlk yazınızda yazdığınız cebirsel eşitlikten başka birşey değildir. Dediğim gibi kavramları karıştırıyorsunuz.
Tamam arkadaş ben sustum ne yaparsanız yapın para sizin...
Temettü candır, gerisi heyecandır. Borsa alimlerinin bu konudaki tavrı nettir.
Ytd
Son sözüm temettücülere ; Amirim siz olayları birbirine karıştırıyorsunuz !!! :rules:
https://www.youtube.com/shorts/gz1BkqtfDnM